≫ 

Bosanski centar stigao Džordana: Ujak mu prvak sveta sa Jugoslavijom, deda legendarni golman

Luka Garza je ponovo pomerio granice

  • 5
Luka Garza Printskrtin: Youtube

Luka Garza američki košarkaš poreklom sa naših prostora proteklog je vikenda završio fantastičnu univezitetsku karijeru na Univezitetu Ajova porazom u drugom kolu "martovskog ludila".

Drugu je godinu zaredom konsenzusom svih relevantnih medija izabran u idealnu Ol-Amerikan ekipu NCAA lige, drugu godinu zaredom najrelevantniji od njih, Sporting News, proglasio ga je univerzitetskim igračem godine. Niko nije imao tu čast još od Majkla Džordana 1983. i 1984. godine.

Međutim, njegov stil igre "old school" centra ne kotira dobro u američkoj profesionalnoj košarci pa se ne očekuje da će, da će biti visoko izabran na ovogodišnjem draftu niti imati ozbiljnu ulogu u NBA ligi.

Majka mu je igrala za BiH, ujak je slovenački rekorder koji je s Kukočem i Rađom bio svetski prvak

Košarka je Luki u krvi. Njegov otac Frank i deda Džejms takođe su igrali košarku, ali prava se priča krije u drugoj polovini njegove porodice. Majka Šejla, devojačkog prezimena Muftić, igrala je u Evropi i za reprezentaciju BiH. Njen je brat Teoman Alibegović bio dio član jugoslovenske U-19 generacije s Kukočem, Rađom, Divcem i Đorđevićem, koja je 1987. u Bormiju pokorila svet i u finalu nadigrala Amerikance s budućim NBA zvezdama poput Gerija Pejtona i Lerija Džonsona.

Sa tačno 990 koševa iz 52 utakmice Alibegović je i danas najbolji stelac u istorjiji slovenačke reprezentacije. Njegov sin Amar igra za bolonjski Virtus.

- Oni su mi puno pomogli. Svako sam leto u Bosni radio s njima, ta su mi leta puno značila u razvoju - rekao je Garza prošle godine u razgovoru za Glas Amerike, kada je i objavio da je pokrenuo proces dobivanja državljanstva BiH kako bi mogao igrati za reprezentaciju.

Deda fudbalska legenda od koje je naučio da se nosi sa popularnošću

Ali najveća faca u porodici je Lukin  deda Refik Muftić, legendarni golman FK Sarajeva koji je daleko nadmašio slavu košarkaške frakcije u porodici, i bio  prijatelj s Peleom.

Kad je kao dete s dedom šetao Sarajevom, stalno bi ga zaustavljali na ulici da ga pozdrave ili zatraže selfi. Od njega je Luka naučio kako biti susretljiv prema navijačima, što mu je posljednjih godina trebalo na kampusu i šire. Toliko je popularan u Ajovi.

Video: Jokić i Dončić su prevazišli timove, trebaju im saigrači da napadnu titulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA