≫ 

Partizan pobedio Megu na povratku Mike i Mozlija na teren, pa rešio brige oko opstanka u ABA ligi

Bilo je dramatično u Hali sportova na Novom Beogradu, ali crno-beli odnose trijumf

  • 52
KK Mega Soccerbet - KK Partizan Foto: ABA liga - Mega Soccerbet - Ivica Veselinov

Konačno je Partizan zaigrao brzo, lepo i atraktivno. Na povratku Erika Mike i Vila Mozlija na teren posle duže pauze zbog povrede, crno-beli su uspeli da u drugom poluvremenu slave protiv Mege, koja se dugo držala u meču, ali na kraju nije imala snage da kompletira veliki preokret u poslednjoj deonici. Tim Aleksandra Matovića je ovom pobedom faktički prebrinuo sve brige oko opstanka u ABA ligi, dok će domaći ostati u sredini tabele - 88:98.

Opšti utisak je da je utakmica bila sjajna za gledanje. Košarkaši Mege igrali su potpuno rasterećeno, a kao plod toga videli smo ogroman broj lepih poteza, zakucavanja i asistencija. Nije toga manjkalo ni na suprotnoj strani, a u svemu je prednjačio Nemanja Dangubić, koji je ovog jutra na Novom Beogradu pogađao iz koje god pozicije je uzeo šut.

Treba pohvaliti sjajne procente šuta obe ekipe, naorčito tokom uvodnih 20 minuta. Mega se tako, recimo, zaustavila na fascinantna 62%, dok je Partizan imao takođe odličnih 56% iz igre u prvom poluvremenu. Jedina stvar koja je donekle škripila kod crno-belih bio je šut sa linije za slobodna bacanja i skok, gde je Mega dominirala uz pomoć Marka Simonovića i Filipa Petruševa.

Za razliku od prvog poluvremena, drugo nije bilo toliko efikasno, ali nam je donelo nastavak velike, rovovske borbe na Novom Beogradu. No, kako je utakmica odmicala, činilo se da je energija u ekipi Mege polako počela da se gasi, a Partizan je preuzeo stvari u svoje ruke. Zatvorili su crno-beli prilaze obruču, onemogućili „Tvin tauerse“ u vidu Filipa Petruševa i Marka Simonovića, te tako rešili utakmicu. Uz to se probudio Ognjen Jaramaz.

Statistički gledano, Partizan je imao veliki broj raspoloženih košarkaša. Najefikasniji među njima bio je Ognjen Jaramaz sa 22 poena, pri čemu je dodao šest asistencija i dva skoka. Ukupno 20 poena postigao je Nemanja Dangubić, koji dugo nije mogao ni da promaši, dok su Vil Mozli i Uroš Trifunović ubacili po 11 poena. Treba istaći dabl-dabl Rašona Tomasa, koji je uz 10 poena imao 12 uhvaćenih lopti, a nije se obrukao ni Erik Mika na svom povratku, pošto je bio dvocifren, takođe postigavši 10 poena.

U sastavu Mege, ubedljivo najefikasniji je bio Filip Petrušev, koji je ubacio 21 poen, a jedan skok mu je falio do dabl-dabla. Pratio ga je Dajšon Skuči Smit sa 18 poena, dok je Marko Simonović još jedini bio dvocifren sa 14 poena.

Prva četvrtina donela nam je veliku borbu i zaista lepu, efikasnu košarku. Malo bolje je utakmicu otvorila Mega, koja je u jednom trenutku otišla na dva poseda prednosti, da bi Partizan preko Nemanje Dangubića i Markusa Pejdža uspeo da preokrene i da na kraju ovog perioda igre dođe do veoma opipljive prednosti od „plus sedam“.

Međutim, čitav kapital koji su crno-beli stekli u završnih nekoliko minuta prve četvrtine „pojeden“ je za samo tri minuta u drugom kvartalu. Mega nije mogla da se zaustavi, počela je da krade lopte Partizanu i da postiže lake poene iz tranzicije, pa je njihova serija u jednom trenutku dostila vrtoglavih 14:0. Crno-beli su uspeli da odreaguju, u jednom trenutku su ponovo preuzeli prednost, ali je zakucavanjem Marka Simonovića u poslednjoj sekundi, Mega ipak imala minimalnu prednost pred drugih 20 minuta.

Mega je nešto slabije otvorila treću četvrtinu. Ponovo su se razigrali košarkaši Partizana, nešto borbeniji su bili u odbrani, čime su uslovili veći broj izgubljenih lopti domaćih i lakših poena iz tranzicije. Trojke Jaramaza i Trifunovića su vratile crno-belima prednost, a kako je deonica odmicala to su ekipe počele da igraju strpljivije i tvrđe. U takvoj situaciji se bolje snašla ekipa Partizana, koja je počela da gradi svoju prednost, koja je u jednom trenutku bila blizu dvocifrene, ali su momci Vlade Jovanovića u poslednjih deset minuta ipak ušli sa prihvatljivim deficitom od pet poena.

Delovalo je na početku četvrte deonice da je Partizan uspeo da prelomi meč u svoju korist, ali je Mega preko Skučija Smita ponajviše uspela da se trne i vrati u život, pa je sredinom poluvremena bila na samo dva poseda zaostatka. Serija domaćih se samo nastavila u završnici i povela je Mega u jednom trenutku posle trojke Petruševa. Ali onda je na scenu stupio Ognjen Jaramaz, koji je prvo pogodio važnu trojku, a onda napravio pravi mali dar-mar tokom poslednjeg minuta, pošto je ukrao nekoliko lopti, crno-beli odigrali sjajne kontre i čak slavili dvocifrenom razlikom!

Statistika utakmice:

Mega: Mišković 4, Smit 18, Petrušev 21, Tepić 4, Kljajević, Momirov 7, Simonović 14, Cerovina 8, Matković 6, Kazalon 6, Langović

Partizan: Mika 10, Pejdž 9, Dangubić 20, Stefanović, Jaramaz 22, Veličković, Perkins 3, Janković 2, Tomas 1o, Trifunović 11, Mozli 11

Tok utakmice:

4/4

10. minut (88:98) - Nema poena Tepića. Jaramaz prolazi do kraja, pogađa. Pejdž krade loptu. Još jedan pogodak Jaramaza. Krađa Jaramaza, a onda zakucavanje Dangubića. Kraj utakmice.

9. minut (88:92) - Mozli je sada na liniji za slobodna bacanja, jedno je postigao, ali je uhvatio Dangubić skok posle drugog. Kakva trojka Ognjena Jaramaza! Tajmaut Mege!

8. minut (88:88) - Nema poena Partizana. A Petrušev postiže trojku, Mega vodi! Još dva minuta do kraja! Zakucavanje Mozlija.

7. minut (85:86) - Možemo mi ovde imati dramu. Nakon promašaja Mozlija i Tomasa pogađa Tepić, samo posed prednosti za Partizan i tajmaut Matovića. Mega poentira nakon izgubljene lopte Partizana.

6. minut (81:86) - Jaramaz je pogodio za tri poena! A Vil Mozli igra odličnu odbranu, posle čega faul pravi Kazalon. Kakav dribling Jaramaza, ali nema trojke. Mozli faulira Petruševa. Tepić u nastavku pogađa.

5. minut (79:83) - Katastrofalno loše dodavanje Perkinsa. Ali nema trojke Miškovića. Kakva blokada Malkolma Kazalona, au! I to nad Rašonom Tomasom... A onda majstorstvo Skučija Smita, poeni uz faul i bacanje je pogodio.

4. minut (76:83) - Trojka Marka Simonovića. Evo i prvih poena Mege u ovoj deonici. Perkins promašuje, hvata loptu Tomas, a onda je fauliran Vil Mozli. Bacanja su, a centar Partizana je postigao oba. Onda trojku vraća Skuči Smit.

3. minut (70:81) - Perkins ne pogađa sa poludistance, a Cerovina hvata defanizivni skok. Sada je Perkins napravio faul, a sudije se raspravljaju da li je faul za bacanja. Ipak nije. Langović gubi loptu, a Mozli zakucava. Dvocifrena prednost Partizana. Izgubljena lopta Mege, ali greši u kontri Tomas.

2. minut (70:79) - Petrušev ponovo pomašuje sa poludistance. Pogodak Mozlija sa poludistance. Tajmaut Mege, tim Vlade Jovanovića u velikom problemu. Simonović mora da šuta za tri iz teške pozicije, bezuspešno.

1. minut (70:77) - Dobro reaguje sada Pejdž i krade loptu, ali Perkinsu trojka izlazi iz obruča. Onda pravi faul Perkins, da bi neverovatno nešto promašio Mišković pod obručem. Dekoncentrisano deluje Mega, naročito nakon isključenja koje je Luka Kardum uručio Karlu Matkoviću. Evo sada zakucavanja Vila Mozlija!

3/4

10. minut (70:75) - Petrušev ide po čeonoj liniji - faul Jankovića. Nisu bacanja, poslednji je faul do bonusa. Sada nema trojke Petruševa, ali ima faula Nikole Miškovića za dva slobodna bacanja nad Tomasom. Deluje da Partizan uzima stvari u svoje ruke. Ali promašuje prvo bacanje Rašon, drugo je dao. Poludistanca i pogađa Mišković. Kraj treće četvrtine.

9. minut (68:74) - Bila je potrebna "komentatorska kletva" kako bismo videli nove poene. Postigao je trojku Pejdž, a onda je Janković nakon nerealizovanog napada Mege pogodio sa poludistance.

8. minut (68:69) - Perkins ne pogađa za tri preko ruke, ali ni Milenko Tepić ne pogađa ispod koša. Ne može ni Janković, pa ni Tomas, na kraju nema poena za Partizan i skok je Luke Cerovine. Usporili su sa poenima i jedni i drugi. Tvrda završnica treće četvrtine, šteta...

7. minut (68:69) - Rašon Tomas se sada izborio za poene Partizana, dok Mega pokušava da odigra nešto duži napad i onda kakvo zakucavanje Karla Matkovića. Pa onda i tehnička greška, sada je besan već Vladimir Jovanović na Luku Karduma, pošto je ovo kraj meča za Karla Matkovića... Iako je odluka ispravna, nije ovo nešto što se tako često sudi, naročito ne u ovoj fazi utakmice. Promašio je Pejdž bacanje.

6. minut (66:67) - Posle neiskorišćenog napada Partizana, Karlo Matković pogađa za Megu iz ofanzivnog skoka. Onda promašaj Partizana, pa kakav kiks Stefana Momirova iz kontre. I kakva blokada Karla Matkovića! Nema trojke Momirova!

5. minut (64:67) - Treća lična greška Erika Mike. Skuči Smit nema sreće, ali Mega zadržava posed. Petrušev ne pogađa iz koraka, trči Partizan, ali faul pravi Tepić i sprečava nešto bržu igru. Dangubić ne može za tri, a onda nesportski faul Marka Simonovića, ostao je tu na zemlji Nikola Janković... Sevnuo je lakat. Sudije će gledati snimak. I odluka Luke Karduma je potvrđena, uz dodatak da je i Janković dobio faul, ali običan. Donekle očekivano, centar Partizana se muči sa linije za bacanja i promašuje oba. Nisu njegovi procenti na visokom nivou kada su penali u pitanju.

4. minut (64:67) - Trojka na trojku - Stefan Momirov. Onda bacanja za Erika Miku, posle faula Kazalona koji je u lošoj fazi trenutno. Pogođeno je samo jedno. A onda kakav pogodak Skučija Smita, neverovatno... Pa onda Rašon Tomas, kakva košarka na Novom Beogradu.

3. minut (59:64) - Težak šut za Kazalona, a Jaramaz postiže trojku i vodi Partizan. I opet isti scenario - tajmaut Vlada Jovanović. Kakva greška Malkolma Kazalona, i on se uhvatio za glavu. Jednostavno mu je ispala lopta. Ni Tomas ništa bolji, ali je pronašao Jaramaza, koji promašuje za tri. Tomas za Trifunovića - evo trojke.

2. minut (59:58) - Kakva borba za loptu. Fauliran je Kazalon, koji je imao dva bacanja i oba je uspešno realizovao. Odmah potom na drugoj strani nova bacanja, pošto je Simonović faulirao Tomasa. Oba su pogođena, a onda Mega gubi loptu i Trifunović postiže poene uz faul. Koristi i dodatno slobodno bacanje.

1. minut (57:53) - Opet je gazio aut-liniju Dangubić. Na drugoj strani Petrušev pogađa iz okreta, odlično koristi tablu. Dug napad Partizana, Mika gubi loptu.

2/4

10. minut (55:53) - Pravi prekršaj Marko Simonović, pa će Ognjen Jaramaz šutirao bacanja. Novo izjednačenje, oba su prošla kroz obruč. Sada poentira Matković iz srca reketa. Kakav pogodak Erika Mike, kako je ovo vratio u koš! I još je prekršaj, imaće bacanje! Nije ga pogodio, poslednji napad je za Megu. Fantastičan napad domaćih, zakucavanjem Simonovića završavamo ovo poluvreme!

9. minut (51:49) - Petrušev promašuje, hvata skok tu Karlo Matković, a onda je Petrušev fauliran od strane Erika Mike. Prvo bacanje je dobro za srpskog talenta sa Gonzage, pa i drugo. Mika je fauliran, a priznati su poeni, pošto je loptu potom dirao Petrušev. Tako kaže Pukl, a potvrđuje Špendl, dvojica arbitara iz Slovenije. Amerikanac pogađa i dodatno bacanje. Sada je Pejdž izblokirao Skučija Smita. Sa zakašnjenjem, Saša Pukl sudi korake Smitu.

8. minut (49:46) - Promašaj Dangubića, a onda je Karlo Matković napravio faul u borbi za skok, poslednji mali koji je Mega imala da da. Matković! Dve sjajne blokade, a onda kakav kontranapad Kazalona, biće tajmaut Partizana. Fantastično i atraktivno igraju momci Vlade Jovanovića. Dangubić pogađa i ovo, on je jedini aktivan u redovima crno-belih ovog jutra.

7. minut (47:44) - Dug napad za Megu rezultuje pogotkom Dajšona Skučija Smita. Nema trojke Trifunovića. Petrušev je pivotirao sada i pogodio pod košem.

6. minut (43:44) - Trifunović je krenuo na zakucavanje, ali je došao do poena iz polaganja. Skuči Smit ne vraća trojku, a na liniji za slobodna bacanja je sada Ognjen Jaramaz. Pogodio je samo prvi od dva penala. Petrušev ne pogađa trojku, a Dangubić opet polaže u koš. Čak 16 njegovih poena. Tajmaut Vlade Jovanovića.

5. minut (43:39) - Jaramaz za tri ovaj put uspešan, vraća se Partizan malo u igru. Simonović ne vraća trojku, loš prvi pas Mozlija, opet poeni za Megu preko Petruševa. Tehnička greška za Cerovinu iz nepoznatih razloga, kaže Luka Kardum. Kasniji snimak potvrđuje da je bacio loptu samo ka sudiji, a nije zadovoljan tom odlukom hrvatskog arbitra Vlada Jovanović. Dangubić pogađa sa poludistance. Skuči Smit vraća vrlo brzo.

4. minut (39:33) - I evo konačno Pejdža da postigne trojku za Partizan. Ali šta vredi, nastavlja Mega sa sjajnom igrom, dao je Cerovina nove poene. Jaramazu izlazi lopta iz obruča. Simonoviću je izbijena lopta, ali prekida napad crno-belih pametnim faulom Momirov.

3. minut (37:30) - Mega vodi, poeni Stefana Momirova su priznati! 9:0 je za Megu u ovoj četvrtini, krade loptu Simonović, a Perkins pravi medveđu uslugu svojoj ekipi, pošto Saša Pukl pokazuje nesportski faul. Gledaće se i snimak, čisto da se potvrdi odluka. Potvrdili su Špendl i Pukl odluku, a tajmaut traži Aleksandar Matović. Simonović je na liniji za bacanja, pogodio je oba. Luka Cerovina postiže trojku! Kakva serija Mege, 14:0 za tri minuta!

2. minut (30:30) - Do poena dolazi Stefan Momirov, a potom večeras veoma dobri Luka Cerovina pogađa iz okreta, još je i fauliran, pa će rođeni Kragujevčanin imati i dodatno slobodno bacanje. Pogodio je, pa je nerešeno! Faul u napadu Mozlija, crno-beli u kontraritmu.

1. minut (25:30) - Luka Kardum pokazuje faul svom imenjaku, Cerovini u timu Mege. Probao je Mika da spusti jednom rukom u koš, bezuspešno. Kapiten Novica Veličković pravi prekršaj na drugoj strani po signalizaciji Mateja Špendla. Petrušev iz okreta ne pogađa, ali Simonović je tu da ga ispravi i da poene iz ofanzivnog skoka. Veličković nije uspešan za tri, a Mika pravi prekršaj.

1/4

10. minut (23:30) - Erik Mika snažno kroz sredinu, fauliran je i imaće dva penala košarkaš Partizana. Samo jedno pogođeno, ofanzivni skok kapitena Veličkovića i trojka Pejdža je došla kao nagrada. Mega pravi grešku... A Pejdž postiže novu trojku, čak 30 poena Partizana u ovoj deonici. Mega postiže poene preko Petruševa, koji je fauliran, ali je promašio bacanje i to je to za ovaj kvartal.

9. minut (21:23) - Petrušev ne pogađa sa poludistance, hvata skok i fauliran je od strane Veličkovića. Samo jedno je bacanje pogodio talenat iz Mege, a nekada i sa Gonzage. Perkins katastrofalno dodaje, a Petrušev zakucava. Onda Perkins pogađa trojku, a Skuči Smit ga je potom sklonio i položio loptu.

8. minut (16:20) - Tomas iz okreta ne pogađa, dobar skok Tepića. Isti košarkaš Mege ne pogađa za tri, ali hvata jedan od "Tvin tauersa", Marko Simonović. Opet Tepić za tri, ni ovaj put nema pogotka! Izbio je loptu u aut Dajšon Skuči Smit, a u međuvremenu se na teren vratio drugi "Tvin tauer" - Petrušev. Kakav prolazak Mike do koša, još je fauliran i imaće dodatno slobodno bacanje. Lepo. Pogođeno je i dodatno bacanje.

7. minut (16:17) - Sada je Nemanja Dangubić napravio možda prvu grešku večeras, nagazio je liniju i poklonio posed timu u ružičastim dresovima. Čita Tomas dodavanje Smita, a na drugoj strani je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Tako kaže Saša Pukl. Pogodio je košarkaš Partizana je dao samo prvo, nakon toga ofanzivni skok i promašaj Markusa Pejdža. Sjajan prolazak Skučija Smita u timu Mege.

6. minut (14:16) - Dajš0n Smit je sada fauliran, pa će imati bacanja. Moglo je lako da bude i "2+1". Evo u igri Erika Mike! Vratio se posle povrede... A Smit je za to vreme pogodio oba slobodna bacanja. Potom prekršaj Kazalona, poslednji mali u ovoj deonici za domaće. Kratak na poludistanci je Mika. Dangubić nastavlja seriju, još jedna trojka! Čak 12 poena bez promašaja, neverovatno! Faul u napadu Matkovića.

5. minut (12:13) - Sada Luka Cerovina pravi faul, a onda Trifunović izbacuje loptu u aut. Petrušev je na poludistanci i lako rešava "enigmu". Trifunović nije pogodio sa iste pozicije, ali je Dangubić postigao poene iz ofanzivnog skoka. Promašaj Kazalona.

4. minut (10:11) - Kvalitetan potez i za Tomasa, koji je samo naslonio na tablu. Onda Momirov gubi loptu, a Dangubić iz kontre dolazi do trojke, pa Vlada Jovanović želi to da prekine tajmautom. Dve izgubljene lopte u nizu, a Petrušev nije uspeo da da lake poene.

3. minut (10:6) - Ogroman promašaj Jaramaza. Simonović iz kontre pogađa trojku za Megu, koja prvi put ima dva poseda prednosti. Brz prvi korak Dangubića, koji je izborio bacanja, pošto je fauliran od strane Kazalona. Igrač crno-belih pogodio je oba, a onda je Dangubić uzvratio prekršaj nad Smitom. Simonović sjajno prolazi.

2. minut (5:4) - Na isteku napada Dangubić pogađa iz teške pozicije za dva poena. Sada je fauliran Dajšon Smit od strane Rašona Tomasa. Smit je na kraju promašio flouter za Megu. Opet dugačak posed Partizana, ovaj put je prekinut faulom Stefana Momirova.

1. minut (5:2) - Prvi napad na utakmici je za ekipu Mege, a vrlo lako do koša prolazi Malkolm Kazalon. Jaramaz je uzvratio lepim pogotkom sa poludistance, a potom je igrao nogom, pa će Mega imati produžen posed. Petrušev ide snažno do koša, postiže poene i fauliran je od strane Jankovića. Pogodio je i dodatno slobodno bacanje. Umalo Partizan da izgubi loptu pri prenosu...

Startne postave:

Mega Soccerbet: Dajšon Smit, Filip Petrušev, Stefan Momirov, Marko Simonović, Malkolm Kazalon

Partizan: Nemanja Dangubić, Ognjen Jaramaz, Nikola Janković, Rašon Tomas, Uroš Trifunović

Pre meča:

Trener Partizana, Aleksandar Matović naveo je da posao neće biti nimalo lak, ali je ohrabrio navijače da se u trenažni proces polako vraćaju Vil Mozli i Erik Mika, koji će biti od velike pomoći crno-belima, ukoliko zaigraju danas. Sa druge strane, Rade Zagorac je definitivno otpisan, pošto i dalje vuče povredu vrata.

Pobedom protiv Mege, Partizan bi gotovo prebrinuo brige oko opstanka, tako da nas u Hali sportova očekuje zanimljiv dvoboj, koji će suditi arbitri iz Slovenije i Hrvatske - Saša Pukl, Luka Kardum i Matej Špendl.

Video: Rasprava Veličkovića i Jankovića, centar Partizana napustio teren i otišao u svlačionicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    28. mart 2021 | 14:33

    Kako to uvek kad njima treba oni dobiju Megu hahaha i posle nama pricaju nesto za Fmp. Mega je realno za 5% losija ekipa od Zvezde, od Partizana bolja, pa bar 40%.

  • Partizan i niko vise

    28. mart 2021 | 14:28

    Sta je ovim limenim ispiljenim iz zardjale coviceve konzerve? Kad pominjete Partizan ima da stojite mirno. Ova nam godina nije dobra,ali sve ide uzlaznom linijom,ponovo cemo biti onaj stari pobednicki klub. Vodite vi racuna da vam se konzerva ne razbije jer onaj Milojin osmeh je nesto ne procenjivo i toliko superiorno i sigurno kao da kaze deri limene konzerve. A,tek kad se budete cupali iz kandzi postenog covica bice placa.

  • Bobi

    28. mart 2021 | 12:41

    Loncar Perkinsa da vodi kuci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA