Split ne zaboravlja Jugoplastiku: Grad naredio da se izbriše mural, klub dao zid da se uradi novi

Čuvenu dvoranu na Gripama sada ukrašava pravo remek-delo

  • 0
Mural Jugoplastike Foto: Instagram @kksplit_ / Printscreen

Konačno je stavljena tačka na priču o prebrisanom muralu Jugoplastike u Splitu, koja je podigla mnogo bure među tamošnjim ljubiteljima košarke. Grad je naredio da se stari potpuno prebriše, što je naišlo na osudu legendi ovog kluba, pa i navijača Žutih, koji nisu pristali na gašenje identiteta tima iz njihove mladosti. Za to vreme nije dozvoljeno ni puštanje himne nekada jednog od najuspešnijih timova Evrope.

Međutim, košarkaški klub Split je odlučio da ponudi navijačima zid na svojoj dvorani kako bi uradili novi mural. I želeo je u svemu finansijski da učestvuje, ali su same pristalice kluba rešile da to učine o svom trošku.

- Celoj ekipi, a naročito motoru projekta, Baldi, velike čestitke, a autoru murala, Peri Rančiću, majstoru svog posla, naklon do poda. S jedne strane zida je sećanje na te tri titule prvaka Evrope, a sa druge pogled u današnje vreme kada klub svakog dana raste – presrećno su poručili iz KK Split.

Tokom poslednje deenije mnogi lokalni političari u Splitu pokušali su da zatru trag Jugoplastike iz samo njima znanih razloga. Na obeležavanje godišnjice osnivanja kluba niko nije ni želeo da se pojavi, a tek nedavno su se na predstavljanje knjige o Jugoplastici pojavili Dino Rađa i Boža Maljković, dok se većina ostalih nije udostojila da dođe.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели KK Split (@kksplit_)

Najglasniji posle brisanja samog murala bio je Dino Rađa, koji je i prethodno putem svog Fejsbuk profila umeo da progovori kada mu nešto smeta u današnjoj košarci, ali i da pohvali kada nešto valja.

- Neostvareni jadnici, gadite mi se – napisao je Rađa.

Jugoplastika je bila prvak Evrope 1989, 1990. i 1991. godine, a posle toga je nastupala pod imenom POP 84, nakon čega je konačno promenila ime u KK Split, koje nosi od 1997. godine. Sam klub je nekoliko puta spašen od stečaja fuzijama i dogovorima sa drugim timovima. Lepa vest za sve navijače ovog tima jeste da će se i u prodavnici Splita uskoro naći majice sa muralom Jugoplastike.

Video: Lazić posle nesmotrenog udarca u lice Lukovića isključen u Splitu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA