Svetislav Pešić u kući slavnih!

Veliko priznanje za jednog od najvećih srpskih košarkaških trenera

  • 0
Svetislav Pešić; Jugoslavija - Argentina, Indijanapolis 2002

Printskrin: Youtube/RTS Zabava - Zvanični kanal

Legendarni srpski košarkaški trener, Svetislav Pešić uvršten je u Kuću slavnih kao član klase 2020.

Pešić je tokom igračke karijere igrao za Pirot, Partizan i sarajevsku Bosnu, sa kojom je osvojio titulu prvaka Evrope 1979. godine.

Samo tri godine kasnije počeo je upravo u Bosni trenersku karijeru u kojoj je faktički osvojio sve što se moglo osvojiti.

Najveći uspeh mu je osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine, kada je selekcija Jugoslavije do titule došla eliminisavši favorita i domaćina Sjedinjene Američke Države u četvrtfinalu, a potom u finalu i nikad jači tim Argentine sa Đinobilijem, Noćionijem, Delfinom, Skolom...

Sa našom reprezentacijom je godinu dana ranije u Istanbulu 2001. osvojio i titulu prvaka Evrope, a to je bilo jedno od najdominantnijih takmičenja u istoriji naše reprezentacije, jer je svaku reprezentaciju dobijala ubedljivom razlikom i pobedila je na svim mečevima.

Osim sa Srbijom, Pešić je osvojio evropsko zlato i sa Nemačkom 1993. godine.

Pešić je 2003. godine sa Barselonom osvojio Evroligu, a 2007. godine sa Đinorom bio osvajač Evrokupa, dok je 1995. sa Albom osvojio Kup Koraća, pa je tako upotpunio i najjače klupske trofeje.

Vratio se 2018. godine u posrnulu Barselonu i preokrenuo sezonu, a zbog svojih uspeha je 2019. godine u Španiji proglašen za trenera godine.

Ulazak u FIBA Kuću slavnih je samo "šlag na torti" izuzetne karijere Svetislava Karija Pešića.

Video: Pešić: Zainteresovan sam da radim u srpskoj košarci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA