≫ 

Kako se menjao izgled Nikole Jokića u 10 godina igranja košarke: Od bucka iz kraja do MVP-ija NBA

Srpski centar je kao klinac bio debeljuškast, a uživao je u čarima gaziranog pića koje mu je ukinuto po dolasku u NBA

  • 7
Nikola Jokić Foto: MN Press

Ko bi rekao da će nekadašnji bucko Nikola Jokić biti igrač koji se nadmeće sa Lebronom Džejsmom oko MVP titule, cepa mrežice i dodaje loptu na neverovatan način u najjačoj ligi sveta.

Jokić je kao tinejdžer bio debeljuškast, ali je onda izrastao i malo smršao, ali to još nije bilo dovoljno za navjivši nivo. Posle MVP titile u ABA ligi, zakoračio je u NBA 2015. i tu već šest godina podiže nivo igre.

Ove sezone juri MVP titule NBA lige što nijednom igraču sa naših prostora nije uspelo. Njegovi proseci su ove godine frapantni 26,2 poena, 10,9 skokova i 8,5 asistencija po meču.

Još kao klinac je nagovestio briljantnu karijeru iako nije imao fizikalije.

Jokić je u mlađim kategorijama pristupio u dresu Vojvodine. Zablistao je u juniorskoj ligi Srbije. Na deset mečeva u drevu novosadskih crveno-belih beležio je 25,6 poena i 11,9 skokova, uz prosečnu valorizaciju 32,9.

Usledio je poziv Mega Vizure, sa kojim je stigao do polufinala HEBA liga i finala Evropskog kvalifikacionog turnira u Beogradu.

Jokiću su pripala MVP priznanja u ligaškom delu i na Fajn-ejtu juniorske lige, dok je u evroligaškoj konkurenciji morao da se zadovolji idealnim petorkom turnira. Krajem sezone je prekomandovan u seniorskom timu Mega Vizure.

Profesionalni karijer je počeo u dresu Mega Vizure u sezonama sa samo 17 godina 2012/13. Bio je najkorisniji igrač 4. kola Razvojne lige Srbije na meču protiv FMP-a sa 26 postignutih poena, 13 skokova i pet asistencija. 

U novoj sezoni 2013/14, proverio je mnogo više minuta na terenu za seniorski tim. Odigrao je 25 utakmica u Jadranskoj ligi, postigao je u proseku 11,4 poena, 6,4 skokova i 2,5 asistencije po uticaju.

Igrao je i 13 utakmica sa timom u Superligijama Srbije. Na finalnom turniru Kupa Radivoja Koranja sa ekipom Mege stigao je do finala. Nikola je imao priliku da svoj tim dovede do trone, ali je promovisao u poslednjim sekundama ulaznice pa je Crvena zvezda ipak osvojio ovaj trofej. [4] Na NBA draftu 2014. odbacili su ga Denver nageti kao 41. u drugoj rundi. [5]

Proglašen je za najkorisnijeg igrača ligaškog dela Jadranske lige u sezoni 2014/15, te za najvišeg mladog igrača.

Jokić je 28. jula 2015. potpisao ugovor sa Denverom nagetsima. Debitovao je u NBA ligi 28. oktobra 2015. godine, pobedom Denvera u gostima protiv Hjustonske rokete i pritom postigao dva poena.  Dana 1. februara 2016. Jokić je zabeležio svoju najveću poentersku partiju sezone kada je postigao 27 poena i dodao 14 skokova u pobedi 112: 93 nad Toronto reptorsima.

Izabran je i u najboljoj petorku rukaja, uz Karl-Entoni Taunsa, Kristapsa Porzingisa, Devina Bukera i Jahila Okafora. Tauns je bio prvi izbor NBA drafta 2015, Okafor treći, Porzingis četvrti, i Bukarske trinaesti.

Jokić je jedinstven iz te najbolje ruke petorke izabran u drugoj rundi drafta kao 41. izbor, samo što je on za razliku od malopre spomenutog kretanja birana 2014. na draftu.

Njegov nivo igre raste i dan danas i bilo bi kruna karijere kada bi bio MVP lige.

Video: Skok u odbrani i brutalno zakucavanje Jokića u poslednjim sekundama druge četvrtine

Video: Navikli ste na njegove lude asistencije, ali Jokić kad lupi blokadu vraća na fabrička podešavanja!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    30. april 2021 | 14:28

    Tesko do MVP titule.Dve stvari mu ne oprastaju americki mediji.Prva je sto je iz Evrope, i to iz istocne.Prva asocijacija na istocnu Evropu im je Rusija i komunizam.Druga je sto je belac.Da je crnac onda bi bio uzdizan, pridizan, vazdizan i dizan u nebesa kao zivi Bog i Klint Istvud kosarke.

  • jedini pravi mvp je lebron

    30. april 2021 | 15:35

    gde on igra taj tim je i sampion a kad on napusti ekipu ista postaje drugoligas

  • VJ

    30. april 2021 | 19:11

    Ugledna kanadska sportska tv stanica je napravila presek i proracun brojkama i procentima i njihov zakljucak je da cak i kad bi iz nekog razloga propustio sledecih 10 utakmica do kraja regularnog toka ,niko ne moze da ga stigne u osvajanju MVP titule ,svaka mu cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA