Odlazak poslednje "Duletove bebe": Nije ostvario najveću želju povratkom u Partizan

Dugogodišnji kapiten crno-belih zvanično će završiti karijeru na kraju ove sezone

  • 8
Novica Veličković

Foto: MN Press

Protekla sezona neće biti upamćena po dobrom za Košarkaški klub Partizan. Nisu uspeli da dođu do plej ofa ABA lige, promenili su dva trenera, nisu odbranili Kup Radivoja Koraća treći put.

Ostaje im samo da u domaćoj KLS Superligi pokušaju da se domognu borbe za titulu i tako bar malo spasu sezonu.

Ipak, osim svih ovih negativnih stvari postoji još jedna lepa, ali istovremeno i tužna za navijače Partizana, koja će takođe obeležiti sezonu. Naime, dugogodišnji kapiten crno-belih Novica Veličković  (34) će završiti karijeru na kraju ove sezone.

Evroligina zvezda u usponu

 

Posle 10 sezona u dva navrata u klubu rešio je da prepusti mesto mlađima i da nastavi život posle sporta. Prema nekim informacijama, doduše, nezvaničnim trebalo bi da dobije neku funkciju u klubu.

Veličković je poslednja "Duletova beba" iz generacije Koste Perovića, Uroša Tripkovića, koji su u slično vreme došli u Partizan 2002. godine (u kadetski tim) i zajednio stasavali.

Perović i Tripković su znatno ranije sa 29 godina završili sa igranjem košarke, a Veličković se sada priključuje "penzionerima". Deo ove generacije su još Aleksandar Gajić, Dejan Borovnjak, Predrag Samardžijski...

Vreme je da se podsetimo njgeovog puta od Partizana, preko Real Madrida, Mege, Bamberga, Trabzona i na kraju ponovo Partizana.

U Partizan je došao kao klinac od 16 godina 2002. godine i nastupao za mlađe selekcije i povremeno trenirao sa prvim timom i to individualno sa Duškom Vujoševićem. Bile su to trening sesije od po nekoliko sati koje su od njega napravile tinejdžerskog vunderkinda i buduću zvezdu Evrolige.

Debitovao je za prvi tim 2004. godine kada je imao 18 godina u ABA ligi, a debi u Evroligi usledio je već 2005. protiv Orteza. Kako su stariji igrači odlazili tako je Vujošević davao šansu mlađima. Veličković dobija ozbiljniju ulogu u sezoni 2007/08, a već protiv Rome najavljuje domete sa 22 poena i 9 skokova.

Iste godine ekipa je igrala četvrtfinale Evrolige protiv Panatinaikosa, a "Novica ubica" kako su ga prozvali navijači je vodio tim sa 11 poena i 4 skoka u pobedi protiv grčkog tima. Te sezone je na 22 meča Evrolige imao 10,6 poena, 6,9 skokova.

Njegova igračka rapsodija nastavila se i 2009. godine kada je ostvario lični rekord Evrolige od 26 poena protiv CSKA iz Moskve. Iste godine je dobio dve nagrade MVP fajnal fora ABA lige i "Rajsing star" ( Zvezda u usponu) Evrolige.

Video: Novica Veličković: Da vratimo Partizan u Evroligu pa mogu u penziju

Iste godine ostvaruje trasnfer karijere odlaskom u Real Madrid, koji je vodio Etore Mesina. Prve sezone je imao zapažene učinke, ali česte povrede su ga izbacile iz ritma pa je sve manje dobijao šansu i 2012. godine Real je otpustio Veličkovića.

Želeo je da vrati Partizan u Evroligu

 

To je ujedno bio i početak sunovrata karijere tada 26. godišnjeg igrača. Prešao je u leto 2013. u Mega Vizuru srpski tim koji je igrao KLS Superligu, ali je već u avgustu potpisao za Bamberg uz Nemačke. Na žalost u februaru je 2014. već raskinuo ugovor sa klubom i vratio se u Mega Vizuru. Tog leta je potpisao ugovor sa Trabzonom is Turkse ali je sledeće godine u maju, produžio ugovor do 2016.

Ipak, u martu 2016. je raskinuo ugovor sa turskim klubom i vratio se u Srbiju u Partizan i to je bio njegov drugi mandat koji je trajao 5 godina. Veličković je u Partizanu bio kapiten, lider, čovek koji je držao svlačionicu i učio mlade igrače šta je to Partizan i kako se treba ponašati. Odigrao je neke fantastučne utakmice, ali je i dosta mečeva presedeo na klupi zbog čestih povreda.

Imao je san da vrati crno-bele u Evroligu, (gde nisu igrali od sezone 2013/14.) pa da se penzioniše, i zamalo je to uspeo 2020. kada je korona virus prekinuo odličan niz i uspon Partizana.

Od rezultatski uspeha u karijeri vredi nabrojati osvojene tri titule ABA lige, 5 titula prvaka Srbije, 5 titula Kupa Radivoja Koraća, španski Kup Kralja. od individualnih priznanja ima titule MVP-ija Superlige, plej ofa Superlige, kao i MVP-ija Kupa Koraća.

Video: Kapiten Partizana progovorio o kapitenu Partizana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA