≫ 

Igraće se majstorica! Budućnost tri puta stigla dvocifreni zaostatak, Davidovac promašio za titulu

Prethodno i Lojd nije mogao do koša iz prodora, a Kobs je doneo pobedu Podgoričana vrednu pete utakmice

Košarka, KK Budućnost VOLI - KK Crvena zvezda Foto: ABA League/Dragana Stjepanović

Budućnost ima tri života! Toliko puta su se košarkaši iz Podgorice večeras vratili iz dvocifrenog zaostatka i "isforsirali" majstoricu u glavnom gradu Srbije. Nedostajao im je tokom većeg dela drugog poluvremena Vili Rid, ali je tim Dejana Milojevića nekako zbio redove i zahvaljujući nešto boljem šutu za tri poena u samoj završnici uspeo da preokrene rezultat i dođe do velike pobede. Junak je Džastin Kobs, koji je pogodio pobednički penal - 81:80.

Kobs je na sedam sekundi pred kraj pogodio samo jedno slobodno bacanje. Tajmaut je tada zatražio Dejan Radonjić, da iscrta poslednju akciju svoje ekipe. Lojd je promašio nakon prodora, ostao je sekund do kraja, a Davidovac je promašio sa poludistance iz jako teške pozicije.

Gledali smo jedan veoma interesantan meč na parketu dvorane u "Morači". I jedni i drugi odigrali su izuzetno borbeno, videli smo nekoliko zaista lepih poteza, a navijači i neutralni gledaoci su mogli da uživaju ako ne u visokim procentima šuta, onda bar u srčanoj borbi gde su se i jedni i drugi bacali za svaku loptu.

Košarkaši Crvene zvezde su do svojih poena uglavnom uspevali da dođu iz razigravanja Džordana Lojda, koji je večeras bio prilično raspoložen i poenterski. Svaki put kada bi otišao na klupi osetio bi se njegov nedostatak na mestu organizatora igre, pošto Lengston Hol i Kori Volden nisu uspevali ni približno da pruže identičnu partiju kao najbolji Zvezdin stranac.

Video: Neverovatna borba za loptu na parketu: Volden, Popović i Lazić

Ono što je bio evidentan problem Crvene zvezde jeste broj prekršaja napravljenih već tokom prvog poluvremena, a ista situacija bila je na snazi i u drugom poluvremenu. Budućnost je imala daleko veći broj izvedenih slobodnih bacanja i puka je sreća što večeras nije bila toliko preciznija. Naime, čak 35 penala su izveli Podgoričani, a crveno-beli su na liniju stali samo 17 puta.

To je uticalo na kasniju minutažu Ognjena Dobrića i Branka Lazića koji su za manje od dve četvrtine već sakupili po tri prekršaja. Sa druge strane, Podgoričane baš nije služio šut za tri poena i imali su problema nakon povrede Vilija Rida sa početka treće četvrtine. Nesrećnom košarkašu stradao je primicač, po rečima Milojevića posle meča.

Kada se podvukla konačna crta, najviše poena u ekipi iz Podgorice postigao je Džastin Kobs - ukupno 22 uz sedam asistencija. Nekadašnji igrač Crvene zvezde, Luka Mitrović ga je pratio sa devet poena manje, dok je Nikola Ivanović ubacio 11 poena. Zoran Nikolić zaokružio je niz dvocifrenih sa deset poena. U sastavu Zvezde najbolju partiju pružio je Lojd, koji je na kraju bio i tragičar, sa 23 poena. Još samo Ognjen Dobrić sa 13 poena i Lendri Noko sa 12 poena probili su dvocifrenu marginu.

Posle uvodnog vođstva Budućnosti iz prvog minuta, košarkaši Zvezde su brzo preuzeli stvar u svoje ruke. Serijom 9:0 predvođenom raspoloženim Džordanom Lojdom, igrači Dejana Radonjića su se brzo odlepili i naterali domaće da zatraže minut odmora. Ni on nije pomogao, već su Beograđani dogurali i do dvocifrene prednosti kada je Džastin Kobs udario rukom od sto i zaustavio nalet crveno-belih. Podgoričani su istopili prednost i uveli utakmicu u nešto "nemirniji" tok, mada je Zvezda i dalje konstantno držala vođstvo u svojim rukama.

Video: Nebeski skok i zakucavanje košarkaša Budućnosti

Druga četvrtina krenula je ponovo nešto bolje po tim iz glavnog grada Srbije. Umalo je ponovo gostujući sastav došao do dvocifrene razlike, ali je usledila reakcija domaćih preko Luke Mitrovića. Nekadašnji igrač Crvene zvezde vratio je život domaćima, poenima i skokovima dizao je energiju i vrlo brzo smo imali egal meč. Takav je i ostao sve do okončanja uvodnih 20 minuta košarke.

Posle pauze, košarkaši dve ekipe bili su dosta stegnutiji. Niti je lopta dobro kružila u napadu Crvene zvezde, niti su Podgoričani uspevali da iskoriste indisponiranost svojih rivala. Koliko je loše igrala ekipa iz Beograda u tom periodu govori da nisu dali poene čitava dva i po minuta, što domaći nisu iskoristili da pređu u vođstvo. Naprotiv, posle trojke Lazića je Zvezda uspela prvi put da se odlepi na nešto osetniju razliku, koja je ubrzo dostigla svoj dvocifreni nivo. Međutim, crveno-beli su još jednom olako prokockali sve što su stekli, trojkom Dela Valea je Budućnost opet prišla jako blizu i to je nagovestilo nastavak velike borbe. Napomenimo da se na početku ovog perioda povredio Vili Rid, koji je uz bolnu grimasu napustio parket.

Početak poslednje deonice u potpunosti je pripao košarkašima iz Beograda. Odlična odbrana omogućila je Zvezdi da na drugoj strani uglavnom preko Lojda još jednom dođe do dvocifrene prednosti. Međutim, ni ona nije dugo potrajala, pošto su je anulirali Ivanović i Zoran Nikolić. Usledila je dramatična završnica u koju je tim iz našeg glavnog grada uneo dva poena prednosti posle pogotka Dobrića. Zoran Nikolić je to anulirao sa linije penala, da bi Lojd potom promašio šut za novo vođstvo, a Branko Lazić napravio neverovatno nespretan prekršaj koji je poslao Kobsa na liniju penala. Ovaj je pogodio jedan penal, ostalo je još sedam sekundi i napad je bio za Zvezdu.

Prvo je iz prodora promašio Džordan Lojd, da bi samo malo kasnije neprecizan bio i Dejan Davidovac na jedan sekund do kraja. To znači da se ponovo selimo u Beograd, gde će biti doneta odluka o konačnom pobedniku ABA lige.

Statistika utakmice:

Budućnost VOLI: Kobs 22, N. Ivanović 11, Edžam 3, Šehović, D. Nikolić 8, Apić, Mitrović 13, Dela Vale 5, Z. Nikolić 10, Popović 1, Rid 8, Žugić

Crvena zvezda mts: Hol 5, Volden 5, Lojd 23, Uskoković, Davidovac 3, Lazić 6, Rit, Dobrić 13, Simonović 6, Jagodić-Kuridža, Kuzmić 7, Noko 12

Tok utakmice:

4/4

10. minut (81:80) - Nema trojke Nikolića, a onda Pukl sudi faul za Zorana Nikolića. Oba bacanja su pogođena. I nerešeno je. Nema poena Lojda, skače Nikolić. I onda kako glup faul Branka Lazića. Bacanja su za Kobsa. A peti je faul za Lazića. Promašaj Kobsa. Vrhunac drame, tajmaut Radonjić.

9. minut (78:80) - Kuzmić odličan! Zvezda vodi ponovo. Još minut i po do kraja utakmice. Nikolićeve trojke nema, tu je Davidovac. Kakva borba na parketu, rvali su se svi redom i to je mrtva lopta na minut do kraja.

8. minut (78:78) - Lendri Noko ne pogađa, onda pravi prekršaj. I to su bacanja za Zorana Nikolića. Jedan od dva, a onda izjednačenje posle koša Dobrića.

7. minut (77:76) - Ne može sada baš i Davidovac da pogodi trojku. Ivanović pogađa uz faul. I Budućnost može da povede, a Lojd inače nije ni pipnuo košarkaša Budućnosti. Zaista ogroman previd arbitara. Pogođeno slobodno bacanje, odnos u ličnim greškama je 16:32.

6. minut (74:76) - Faul u napadu za Marka Simonovića kaže Uroš Nikolić. Ivanović iz okreta pogađa i samo je poen prednosti za crveno-bele. Trojka Voldena! Zvezda u životu zahvaljujući šutu sa distamce. ali Zoran Nikolić opet pod košem.

5. minut (70:73) - Simonovićev ogroman promašaj, a Kobs pogađa uz faul. I imamo dramu. Pogođeno je bacanje. Trojka Lojda! Sjajan je večeras! A Kobs opet to vraća...

4. minut (65:70) - Posle tajmauta je fauliran Dobrić, a onda je veliki broj košarkaša obe ekipe okružio Sašu Pukla. Sukobili su se Marko Simonović i Amedeo dela Vale, unosili su jedni drugima u lice. Na kraju - ništa sudije nisu ni svirale. Dobrić pogađa oba penala. Potom je faul napravio Lengston Hol i poslao Dela Valea na liniju slobodnih bacanja.

3. minut (63:68) - Dugačak napad Budućnosti. Mnogo prekršaja, prvo Lazića, pa onda i Simonovića. Nikolić je opet pogodio trojku kada je sve bilo potopljeno za Budućnost. Na kraju, Saša Pukl sudi grešku u vođenju Džordanu Lojdu uz burnu reakciju Dejana Radonjića. I opet - zakucavanje Nikolića, i opet - tajmaut Radonjića. Kao da postoji neka psihološka barijera kada se dostigne ta dvocifrena razlika kod crveno-belih.

2. minut (58:68) - Zvezda igra jako dobru odbranu na startu poslednje deonice. Lojd promašuje trojku, a prethodno uspeva da postigne poene Lengstona Hola. Kontra Zvezde, Lojd poentira uz faul! Treći tajmaut Dejana Milojevića, to znači da trener domaćih više nema ni minut odmora do kraja utakmice. Sada je pogodio.

1. minut (58:63) - Skače Marko Simonović, a Lojdu je izbijena lopta u narednom napadu. Luka Mitrović ne završava napad Budućnost. Nema promene rezultata. Kobs pravi faul nad Davidovcem.

3/4

10. minut (58:63) - Na svu sreću, Zoran Nikolić promašuje prvo bacanje. Ali drugo pogađa. Duplo više bacanja za Podgoričane do sada. Ivanović ne pogađa, tu je Davidovac. Faul je napravio Popović, ali to je tek drugi faul za Budućnost u ovoj četvrtini. Zvezda je svoj bonus iskoristila baš, baš davno. Faul nad Kuzmićem, koji će imati bacanja - Zoran Nikolić je napravio prekršaj. Centar Zvezde jedva da je dobacio do obruča prvo slobodno bacanje. Drugo je daleko bolje i uspešno realizovano. Aleksa Uskoković tek sada prvi put na terenu. Nema poena za Ivanovića, onda izgubljena lopta i sreća, velika sreća za Zvezdu što Ivanović nije pogodio trojku. Kraj treće deonice.

9. minut (55:59) - Davidovac je pogodio trojku! Zoran Nikolić zakucava pored Kuzmića. Dugački napadi u ovim momentima. Voldenu ispada lopta, a na sve ćemo možda imati nesportsku ličnu grešku što traži cela dvorana. To će se naravno gledati. Nesportski faul Voldena, moglo se i naslutiti.

8. minut (55:59) - Noko pravi faul i to su bacanja za Luku Mitrovića. Prethodno je Lojd još jednom promašio sa poludistance. Tajmaut Dejan Radonjić. Očekivano, Mitrović je opet oba puta precizan. Problemi, faul u napadu za Lendrija Noka kažu istovremeno Pukl i Petek. Dela Vale pogađa trojku... Neverovatno, opet Budućnost blizu.

7. minut (50:59) - Ivanović pogađa trojku, da unese malo nemira u ovu utakmicu. Opet se pojavljuje u završnici utakmice. Nema pogotka Lojda i to potpuno otvorenog. Au, kakva blokada Noka nad Edžamom.

6. minut (47:59) - Kobs vraća sa poludistance, kao da gledamo deža-vu prve četvrtine. Lendri Noko dolazi do još dva poena. I mora Milojević da uzme još jedan tajmaut. Kobs gubi loptu, Lazić ga je samo ispratio... Nastavlja se prazan hod Budućnosti nakon povrede Vilija Rida. Lojd pogađa flouter!

5. minut (45:55) - Hol je ubacio trojku. Kobs je fauliran. Ivanović je prošao do kraja, a na kraju je i fauliran i imaće dva slobodna bacanja. 0/3 za njega do sada, potpuno neverovatno! Ali drugo je ipak pogodio... Lazić za tri poena! Dvocifrena razlika!

4. minut (44:49) - Lojd lako prolazi i uspeva da dođe do dodatnog slobodnog bacanja uz pogodak. Faul je Zorana Nikolića. Ne može da pogodi slobodno bacanje. Novi flouter Kobsa ne ulazi, a Lojd hvata loptu. Lazić pogađa trojku! Tajmaut Dejana Milojevića. Nikolić je na liniji za slobodna bacanja, pogodio je samo jedno.

3. minut (43:44) - Džordan Lojd ne može da pogodi trojku. Zaustavljena je igra zbog povrede Vilija Rida. Prepona je izgleda u pitanju. Izgleda da neće moći da nastavi meč, barem po izrazu lica. Nikolić ne pogađa za tri, a Davidovac hvata loptu. Sjajan potez Lendrija Noka i poeni. Ali Kobs ekspresno vraća.

2. minut (41:42) - Loš napadački start Zvezde, a onda na sve to treći faul Voldena. Mora u igru Lengston Hol možda i prevremeno. Kakav šut Vilija Rida za tri, umalo da je pogodi, ali ništa od toga. Bila bi to senzacija.

1. minut (41:42) - Davidovac bez trojke, a skače Vili Rid. Zatim odmah u narednom napadu neverovatan pogodak Kobsa. Volden ne može za tri, a Zvezda uspeva da se odbrani u narednom napadu.

2/4

10. minut (39:42) - Budućnost je izgubila loptu i dozvolila Zvezdi da možda ide u situaciju "dva za jedan". Ali od svega imamo samo novi faul u napadu. Treći prekršaj Dobrića, nimalo to ne valja za crveno-bele. Idemo na tajmaut Podgoričana. Ivanović pogađa sa poludistance. Lojd ne poentira, ali loptu u obruč vraća Lendri Noko. Kraj prvog poluvremena!

9. minut (37:40) - Koliko sada promašaja, a onda na sve to i faul u napadu Korija Voldena. Mnogo grešaka u igri. Treća lična greška i za Branka Lazića, što znači nova slobodna bacanja. Ovo će biti 16. i 17. penal za Podgoričane u prvom poluvremenu, a Kobs je pogodio prvi. Drugi nije, skok za Noka. Kobs je sada napravio faul nad Dobrićem. Siguran je oba puna igrač Zvezde.

8. minut (36:38) - Nikolić sada šutira i slobodna bacanja. Pogodio je samo prvo. Lopta će biti za Crvenu zvezdu. Nema pogotka za Lojda nakon što je napravio prostora za šut. A Kobs ne može da pogodi na drugoj strani, kao ni Simonović...

7. minut (35:38) - Još jedno zakucavanje za Vilija Rida. Tajmaut Zvezda. Simonović je uspeo da izvuče dva slobodna bacanja, prolaze njegovi prodori uglavnom u ovoj finalnoj seriji. Siguran je prvi put, pa i drugi. Ko drugi nego Danilo Nikolić postiže trojku, da bismo potom imali slobodna bacanja za Korija Voldena. Oba puta je pogodio.

6. minut (30:34) - Danilo Nikolić prekida napad Zvezde prekršajem. Zicer za Kuzmića koji se izborio za prostor i poene. Faul potom pravi Lengston Hol, što jeste problem, jer je Zvezda odavno iskoristila bonus i to znači da će do kraja poluvremena Budućnost imati bacanja. Ivanović promašuje prvo slobodno bacanje, pa i drugo. Dobrić ne pogađa.

5. minut (30:32) - Provukao se Dobrić sada lepo do obruča. Zvezda je potom ispunila bonus i imamo zakucavanje Luke Mitrovića. Isti košarkaš krade loptu i ide kontra, ali nema trojke Dela Valea. Ali šta vredi, ponovo hvata loptu Mitrović i fauliran je što znači da će šutirati bacanja. Ovoga puta je pogodio samo drugo.

4. minut (27:30) - Neverovatan skok Vilija Rida, pukla je Zvezdina odbrana i Budućnost se opet vratila u meč, što provocira Dejana Radonjića da konačno zatraži minut odmora. Sudije se trenutno konsultuju oko nečega, nije jasno šta je bilo u pitanju, ali se utakmica nastavlja. Dobrić je promašio za tri, Zvezda je uhvatila skok, a Lojd je to kompletirao uz 2+1! Da vidimo da li će pogoditi slobodno bacanje... Promašio ga je. Luka Mitrović je spretniji do Davidovca.

3. minut (23:28) - Lendri Noko pravi očigledan faul u napadu. Kobs nije pogodio iz teškog šuta sa poludistance, ali je vratio loptu u koš iz odbojke Luka Mitrović. Sada nema trojke Lojda, ali ima skoka Mitrovića. Branko Lazić potom pravi prekršaj.

2. minut (21:28) - Sudije sada sviraju faul Koriju Voldenu. Opet taj Kobs, ponovo težak šut - ponovo pogodak. Edžam pravi prekršaj. Lojd deli asistenciju za Lendrija Noka i to su laki poeni. Neverovatno šta je promašio sada Vili Rid. Trčala je Zvezda u kontru, spetljala se, ali će imati ceo napad iz auta.

1. minut (19:26) - Nema Lazićevih poena, a Kobs dolazi do lopte. Dobra je odbrana sada bila i od strane košarkaša Crvene zvezde, ali lopta ostaje u posedu Budućnosti. Lendri Noko skida sa obruča loptu posle šuta Vilija Rida. Kakva trojka Džordana Lojda, traži i bacanje, ali ne oglašavaju se sudije.

1/4

10. minut (19:23) - Promašene trojke Amedea dela Valea i Branka Lazića, a onda neverovatna borba za loptu na parketu gde su se bacali Volden, Popović i Lazić. Sudije dugo većaju šta da urade, prethodno je suđena mrtva lopta. Na kraju je odluka da će skakati Popović i Lazić. Bolji je igrač Podgoričana, a Saša Pukl pokazuje faul Dobrića što znači nova bacanja za Podgoričane. Luka Mitrović ih šutira perfektno - 2/2. Volden opet gubi loptu, zaista loše igra večeras. Nema poena iz floutera za Ivanovića. Kraj prve četvrtine.

9. minut (17:23) - Odlična reakcija Davidovca, onda se malo spetljao, ali sve se završava zakucavanjem Noka. Ivanović dva puta promašuje, a onda Zoran Nikolić pravi prekršaj da spreči kontru. Lendri Noko ne koristi napad i zapravo pravi prekršaj u napadu.

8. minut (17:21) - Volden kratak za tri poena, ali ofanzivni skok za Lazića. I na sve dolaze bacanja za Ognjena Dobrića. Precizan je prvi put, a onda i drugo. U međuvremenu je Sašo Petek otišao do zapisničkog stola da upozori publiku da neće praštati dalja skandiranja. Na liniji za bacanja je Luka Mitrović, koji je takođe siguran. Dobrić pogađa u nogu Zorana Nikolića. Lazić gazi aut liniju pre šuta.

7. minut (15:19) - Ne može do trojke iz teške pozicije Dobrić. Na drugoj strani, Ognjen Dobrić umesto blokade faulira Petra Popovića, koji će šutirati dva slobodna bacanja. Ne pogađa prvo, ali drugo je prošlo kroz obruč. Crveno-beli ponovo ne mogu do poena, a na sve Kuzmić ne pravi baš pametan faul na skoku i šalje Melvina Edžama na liniju penala. Ni on nije ubacio prvo, a drugo jeste kao i njegov saigrač.

6. minut (13:19) - Nikolić ne može ponovo do poena. Dobrić nastavlja da rešeta Budućnost, već je +11! A onda zakucvanje Vilija Rida, koje je pripremio Džastin Kobs. Sada nema trojke Džordana Lojda. Poeni Kobsa na drugoj strani uz dodatno slobodno bacanje. Pogađa i njega.

5. minut (8:17) - Dobrić pogađa trojku nakon promašaja Popovića iz lej-apa na drugoj strani. Kobs ne može da promaši sa poludistance, ponovo je precizan. Edžam je zaustavio Simonovića, a onda blokada Lojda. Simonović u kontri i poeni za Crvenu zvezdu.

4. minut (6:12) - Džordan Lojd vezuje još jedan odličan šut sa poludistance, a seriju od 9:0 prekida Melvin Edžam zakucavanjem. A Lojd je ušao u ritam - nova trojka, prednost od +6 i tajmaut Dejana Milojevića. Kobs je fauliran od strane Dobrića.

3. minut (4:7) - Agresivna odbrana Simonovića nad Nikolićem rezultirala je izgubljenom loptom Budućnosti. Potom Simonović pogađa preko Nikolića. Još jedna greška Budućnosti i dobra odbrana Zvezde - Vili Rid je pustio loptu u aut.

2. minut (4:5) - Trojkom uzvraća Džordan Lojd, dok je Amedeo dela Vale zaista napravio veliki promašaj na drugoj strani terena. Lojd iz raskoraka ne može do poena sa poludistance, pa ni Lengston Hol, ali tu je Lendri Noko da pokupi skok i prekršaj, pa će samim tim imati dva slobodna bacanja. Pogodio je oba penala centar crveno-belih. Zvezda vodi.

1. minut (4:0) - Nešto duži napad Budućnosti nakon faula Lengstona Hola završava se poenima Vilija Rida. Lendri Noko je izgubio loptu, što je kaznio Džastin Kobs pogotkom sa poludistance. Dobar start Budućnosti.

Startne postave:

Budućnost VOLI: Džastin Kobs, Melvin Edžam, Danilo Nikolić, Amedeo dela Vale, Vili Rid

Crvena zvezda mts: Lengston Hol, Džordan Lojd, Branko Lazić, Marko Simonović, Lendri Noko

Klupa:

Budućnost VOLI: Nikola Ivanović, Suad Šehović, Dragan Apić, Luka Mitrović, Zoran Nikolić, Petar Popović, Fedor Žugić

Crvena zvezda mts: Kori Volden, Aleksa Uskoković, Dejan Davidovac, Duop Rit, Ognjen Dobrić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Kuzmić

Pre utakmice:

Košarkaši Budućnosti imaju tradiciju na svojoj strani kada su dueli u "Morači" u pitanju u poslednje dve godine. Podgoričani su dobili minula četiri duela odigrana na parketu, a uz to ima i pobedu upisanu službenim rezultatom kada crveno-beli nisu otputovali na utakmicu u glavni grad Crne Gore. Doduše, treba naglasiti da se nijedan tim u finalu nije vratio kada je gubio rezultatom 2:0.

Za prethodnu utakmicu spreman je bio Kori Volden koji je odigrao sedam minuta i videćemo kakva će biti odluka Dejana Radonjića oko njegovog igranja na večerašnjem susretu posle povrede koja ga je sprečavala da trenira poslednjih 15-20 dana. Marko Jagodić-Kuridža je izvesno van konkurencije.

Utakmicu će suditi slovenačko-srpska sudijska trojka, a neke arbitre smo već videli sa pištaljkom u ovoj finalnoj seriji. Na čelu će biti Saša Pukl, a pomagaće mu Uroš Nikolić i Sašo Petek.

Video: Izjava trenera KK Budućnost nakon pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA