≫ 

Zvezda je šampion ABA lige!

Titula ostaje na Malom Kalemegdanu!

Drami je došao kraj - košarkaši Crvene zvezde osvojili su titulu ABA lige! Crveno-beli su u majstorici finalne serije uspeli da savladaju Budućnost sa 67:60 i tako se peti put krunišu u šampione regionalnog takmičenja.

Izabranici Dejana Radonjića su imali prednost tokom skoro čitavom meča, a peti susret Beograđana i Podgoričana presuđen je od strane Lendrija Noka i Džordana Lojda koji je uspeo da se probudi u drugom poluvremenu.

Noko je bio taj faktor iks. On je bio igrač koji je bio glavna spona između zamisli Radonjića i manjkavosti u odbrani reketa protivnika. Tako je centar Zvezde bio najefikasniji igrač domaće ekipe sa 17 poena, a dodao je čak 12 skokova uz tri asistencije. 

Kada je po sredi Lojd, verovatno je Amerikanac pomislio da će mu ova noć biti košmarna nakon 1/7 u prvom poluvremenu iz polja, ali to se sve promenilo u drugom delu igre.

Amerikanac je završio susret sa 15 poena uz po četiri skoka i asistencije. Kod gostiju, Džastin Kobs se dobro pokazao, držao svoju ekipu u igri i Zvezdu na prstima, a na kraju je sakupio 21 poen uz četiri skoka i tri asistencije.

Prva četvrtina nije bila efikasna, a tome, sa Zvezdine strane, možemo pripisati užasan start Džordana Lojda koji je u prvih pet minuta uspeo da stekne 0/4 za dva poena uz dve izgubljene lopte i dve lične greške.

Morao je da ode na hlađenje, a rezultatski se njegov izostanak nije osećao. Išlo se koš za koš sve do poslednja dva minuta četvrtine kada Lendri Noko dolazi do izražaja.

Snažni centar Zvezde bio je oružje koje je bilo istureno direktno na prvu liniju Budućnosti pošto nije bilo Vilija Rida zbog povrede, te iz plavo-belih nije bilo igrača da mu uistinu parira.

Upravo je Noko bio protagonist prve distance od +4. U drugoj četvrtini je tu baklju na momente preuzimao i Kuzmić koji je koristio taj prostor u reketu, a Budućnost je u igri držao Nikola Ivanović sa dve trojke, kao i Petar Popović, pa se može reći da je spoljni šut bio jedini recept za priključak Podgoričana.

Druga deonica je videla i +7, ali i prve poene Lojda koji je u poslednjem minutu prvog poluvremena konačno razbio maler i pogodio naslonivši loptu na tablu (u tom momentu 1/7 iz igre).

Otišla je Zvezda sa pet poena prednost na poluvreme i to je bilo prilično ohrabrujuće za Radonjića, shodno tome da je uvideo da će mu skoro sve proći što je zamislio ukoliko bude koristio reket kao manjkavost protivnika.

Crvena zvezda - Budućnost 67:60 (15:14, 18:14, 20:21, 14:11)

Crvena zvezda: Hol 4, Volden 5, Lojd 15, Uskoković, Davidovac, Lazić 3, Rit, Radanov, Dobrić 12, Simonović 3, Kuzmić 8, Noko 17.

Budućnost: Kobs 21, Ivanović 8, Edžim 2, Šehović, D. Nikolić, Apić 1. Mitrović 8, Dela Vale 7, Z. Nikolić 8, Popović 5.

Tok meča:

4/4 

10. minut - Gotovo je! Zvezda je šampion regiona!

9. minut (63:56) - Ostaje Zvezda na +7 iako je Budućnost imala trojku za nešto više! Crveno-beli na minut od titule!

8. minut (63:56) - Leteći Noko! Centar je faktor iks na ovom susretu. Zvezdi miriše titula.

7. minut (61:56) - Lomi se meč. Branko Lazić pravi tek prvi faul na meču, što njemu baš nije svojstveno. Budućnost je u problemu, jer vreme teče, a razlika je tu još uvek.

6. minut (61:54) - Danilo Nikolić je imao sve vreme ovoga sveta da dovede svoje na samo -3, ali je promašio otvorenu trojku. To je kažnjeno sa druge strane, tako da Zvezda gura ka sigurnoj završnici, ako je suditi po trenutnom stanju.

5. minut (60:54) - Došli su crveno-beli na rekordnih +9, ali je Dela Vale pogodio za tri i razljutio Radonjića. Tačnije, naljutili su ga njegovi puleni koji nisu dobro rotirali.

4. minut (58:51) - Simonović za triiii! Kako bitna trojka za Zvezdu. A, onda još bitnija odbrana koja omogućava još veće udaljavanje od protivnika.

3. minut (55:51) - Ušao je Lojd u igru, ukrao loptu i onda iz flotera na drugoj strani pogodio. Ide tajm-aut Milojevića, jer strateg Budućnosti zna da su sada ključni momenti meča. Pogodio je Zoran Nikolić sa slobodnih bacanja nakon pauze.

2. minut (53:49) - Nisu uspeli crveno-beli da upute šut ka košu u prva tri napada poslednje deonice, a dva puta se skakalo za loptu. Bez poena u dva minuta.

1. minut (53:49) - Loša organizacija napada Zvezde nije kažnena, jer je Zoran Nikolić na drugoj strani napravio faul u napadu.

3/4

10. minut (53:49) - Odolela je Zvezda i ostala u prednosti pred poslednjih 10 minuta. Davidovac je imao priliku da učini nešto dobro za svoju ekipu u poslednjem napadu, ali je gazio liniju. Što je najčudnije, Davidovac nije uputio niti jedan šut ka protivničkom košu. Vođstvo je tu, ali daleko je sve od rešenog.

9. minut (53:49) - Mitrović, pa Kobs... Sada Radonjić mora da reaguje, jer je ponovo jedan posed razlike. To je odmah imalo uticaja na igru Zvezde jer se išlo sa centra za nove poene.

8. minut (51:46) - Bilo je straha da će se ponovo ući u rezultatsku klackalicu, ali Lojd i Volden su poenima naterali Milojevića da reaguje tajm-autom, jer je sada ponovo pristojnih +6.

7. minut (47:45) - Ovo je već onaj Lojd kojeg Radonjić želi da vidi. Američki košarkaš je sada udelio finu asistenciju za Kuzmića koji je zakucao. Kakvu grešku je napravio Dobrić... Četiri poena za Budućnost u pet sekundi.

6. minut (45:41) - Treći faul Noka može biti problem za crveno-bele. Pogađa Edžam oba slobodna bacanja.

5. minut (43:39) - Ništa od poena u ovom minutu, po dva promašaja sa obe strane.

4. minut (43:39) - Kobs pogađa za tri i sprečava da kola za Budućnost odu nizbrdo. Zvezda još uvek drži protivnika na dva poseda razdaljine.

3. minut (41:34) - Taman kada je počeo da igra na svom nivou, Lojd je zaradio udarac po oku od Zorana Nikolića pri jednom ulazu, tako da je morao na klupu.

2. minut (39:34) - Budi se Džordan Lojd! Amerikanac je prvo pogodio za dva, a onda uz faul i za tri!

1. minut (33:32) - Laki poeni za Budućnost na startu četvrtine preko Zorana Nikolića. Nije bilo odgovora sa druge strane, što je iskoristio Kobs koji je sa namerom krenuo u prodor, iznudio bacanja i pogodio ih. Samo je jedan poen razlike.

2/4

10. minut (33:28) - Dva ofanzivna skoka u jednom napadu, ali taj drugi je više zaboleo shodno tome da je plejmejker Popović prišao iza leđa Zvezdinim centrima i iz odbojke poentirao. Nakon tajm-auta je Lojd konačno upisao svoje prve poene (1/7), te se sa tim činom otišlo na poluvreme. Zvezda ima prednost od pet poena razlike.

9. minut (31:26)  - Velika borbenost je ponovo donela Noku slobodna bacanja i bio je polovično precizan (1/2).

8. minut (30:26) - Kobs dolazi do 2+1, ali nastavlja se dominacija crveno-belih pod košem. Manji problemi sa semaforom.

7. minut (28:23) - Još jedna sjajna partija Noka. Centar Zvezde koristi priliku da svaki mis-meč pretvori u poene. Sada je konvertovao dva penala.

6. minut (26:23) - Nikola Ivanović uz dribling za tri poena.

5. minut (26:20) - Lojd promašuje za tri poena, što nije neko čudo. Dva ofanzivna napada totalno su izvukla iz takta plavo-bele koji nikako da izađu iz minusa, a kontra ritam je ozvaničen autokošem Zorana Nikolića. Jako slaba odbrana iz reketa Budućnosti.

4. minut (22:20) - Treća trojka Podgoričana delo je Nikole Ivanovića. Lojd nastavlja da promašuje, te je i dalje bez poena na ovom susretu. Budućnost ponovo na samo -2.

3. minut (22:15) - Loši minuti Melvina Edžima koji je u dva napada direktno uticao na izgubljeni napad Budućnosti. Dobrić naslanja na tablu i sada su crveno-beli na komotnijoj razdaljini, ali su ispunili i bonus.

2. minut (20:15) - Zakucavanje Kuzmića. Koristi Zvezda odsustvo povređenog Vilija Rida. A, onda stiže i trojka Dobrića za najvećih +5! Ide tajm-aut Milojevića.

1. minut (15:15) - Vratio se Lojd u igru nakon sive prve četvrtine, ali odmah je napravio novu grešku. Srećom, Apić isprva nije bio dobar u reketu, a onda je u narednom ofanzivnom naletu pogodio 1/2 sa penala.

Video: Atmosfera pred početak odlučujućeg susreta u Pioniru

1/4

10. minut (15:14) - Prekid serije od strane Petra Popovića koji ubacuje trojku za Budućnost i ne dozvoljava odvajanje. Dobrić ne uzvraća. Veoma je tvrdo.

9. minut (15:11) - 1/2 Noka sa slobodnih bacanja, a onda i iz pivotiranja mini serija Zvezdinog centra. Sada je +4.

8. minut (12:11) - Serija promašaja sa obe strane - prvo Dobrić bez uspeha sa slobodnih bacanja, a onda Nikolić na drugoj strani promašuje za tri poena.

7. minut (12:11) - Noko je mnogo jači od svojih čuvara u reketu, te je nakon faula gađao 2/2 sa penala. Nakon toga i Dobrić nadskače za novo vođstvo Zvezde

6. minut (8:11) - Morao je Lojd na hlađenje, a Kobs je sada precizan iza linije za tri poena. Idemo na tajm-aut koji je pozvan sa klupe crveno-belih.

5. minut (8:8) - Posle poena Budućnosti eto i trojke Lazića! Jedina briga za Dejana Radonjića je to što Džordan Lojd trenutno nema nikakav ritam. Na 0/4 je za dva, napravio je ličnu i izgubio dve lopte.

4. minut (5:4) - Trojka Voldena! Noko se lavovski izborio za loptu i dodao je Amerikancu koji je bio slobodan iza linije za tri poena.

3. minut (2:4) - Evo i prvog vođstva gostiju. Luka Mitrović, bivši kapiten Zvezde, polu-horogom je rešio jedan napad koji nije ličio na nešto dobro. Dva neuspešna napada na obe strane, kada je Zvezda upitanju, to je bio promašaj, dok je Zoran Nikolić na drugoj strani napravio ofanzivni faul.

2. minut (2:2) - Prvi poeni za crveno-bele delo su Hola koji je sa distance pogodio. Uzvratio je Kobs sa druge strane istom merom.

1. minut (0:0) - Zvezda u odlučujuću borbu kreće sa petorkom Hol, Lazić, Lojd, Noko i Simonović. Sa druge strane, za Budućnost nastupaju Kobs, Ivanović, Mitrović, Nikolić, Suad Šehović. Kakva atmosfera u Pioniru! Lojd je u prvom napadu bio neprecizan, ali je Simonović odigrao fantastičnu odbranu na Zoranu Nikoliću. Prvi minut bez poena.

Pre meča:

Klub sa Malog Kalemegdana je poveo sa 2:0 u seriji tako što je odbranio svoj teren. Crveno-beli su prvo slavili sa 82:78, a zatim i sa 85:79, tako da im je u tom momentu bila potrebna još samo jedna pobeda kako bi proslavili titulu u regionalnom takmičenju.

Ipak, taj trijumf je morao biti ostvaren u Podgorici koja važi kao veoma teško gostovanje, a to se i potvrdilo u dva susreta.

Budućnost je prvo smanjila na 2:1 tako što je slavila sa 75:71, a onda u jednoj neverovatno uzbudljivoj završnici takođe odnese pobedu nakon što su Lojd i Davidovac promašili šuteve za pobedu (81:80).

Sada je 2:2 i ovaj meč će odlučiti kome ide naslov prvaka. Između selidbe serije iz Podgorice u Beograd, usledilo je nekoliko saopštenja beogradskog tima, a Podgoričani su kažnjeni novčano, kao i njihov predsednik koji je udaren po džepu zbog psovanja i pretnji.

Video: Sevale varnice na parketu Morače: Simonović i De la Vale u klinču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasomon

    28. maj 2021 | 22:31

    Bravooooo. Radonja je maksimum izvukao od ove ekipe koja mora totalno da se rekonstruise!

  • Nemke

    28. maj 2021 | 22:30

    Grobari svi prešli u komunalne policajce, xaxaxaxaxa počeli da broje navijače

  • Nešo

    28. maj 2021 | 23:30

    U fudbalu dupla kruna a u košarci tripl kruna , ne znam mislim stvarno ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA