Bertomeu: Zabrinuti smo za regularnost ABA lige, ako žele u Evroligu, moraju da nam kažu neke stvari

Prvi čovek Evrolige istilče da će u narednom periodu ABA liga morati da da garancije o regularnosti, ali i da obavesti o tome kako će se upravljati ligom i da se ona dalje razvija

  • 16
Đordi Bertomeu Foto: MN Press

Prvi čovek Evrolige, Đordi Bertomeu, govorio je za medije posle završetka sezone u kojoj je Efes na čelu sa Vasom Micićem, koji je izabran za MVP-ja takmičenja. Ono što je rekao, sasvim sigurno se neće dopasti navijačima Zvezde pre svega, ali ni Partizana i Budućnosti, koji pretenduju na mesto u Evroligi svake sezone.

- Nismo do sada imali razgovore sa Partizanom i Crvenom zvezdom vezano za dugogodišnju licencu - rekao je Bertomeu, a zatim iskazao zabrinutost za regularnost ABA lige i istakao da će u budućnosti morati da se ispune neki zahtevi koji garantuju regularnost takmičenja, ako klubovi iz ABA lige žele da igraju u eliti.

- Jadranski region vidimo kao veoma važan za košarku. Poslednjih godina smo prihvatali šampiona. Ali smo iskazali zabrinutost vezano za regularnost ovog takmičenja zato što je u prošlosti bilo nekih otvorenih stvari koje nismo spremni da prihvatimo. Ako pobednik ABA ima prohodnost u Evroligu mi smo u poziciji da postavimo, hajde da kažemo, neke zahteve Ligi vezano za garantovanje regularnosti takmičenja.

- Ovo ćemo ponovo da stavimo na sto. Želimo takođe da znamo više o tome kako će upravljanje Ligom da se razvija ako hoće i dalje da ima pristup Evroligi - jasno je Bertomeu stavio do znanja da je iako je hiljadama kilometara udaljena od Balkana, kancelarija Evrolige prilično dobro obaveštena o svim problemima u ABA ligi koje je muče godinama.

Žordi Bertomeu Foto: MNPress

Bertomeu ističe da će naredne sezone biti viđen povratak navijača u hale u većem broju, a takođe ističe da su najbliži licenci klubovi sa velikih tržišta, Asvel, Bajern, Alba i Zenit, ali i Virtus iz Italije, dok sanja i klub iz Britanije.

- U budućnosti ćemo da se fokusiramo na vreme posle pandemije. Optimisti smo kada je u pitanju broj navijača na utakmicama sledeće sezone. Ne očekujemo da već na startu bude 100 odsto popunjenost dvorana, ali očekujemo da će se broj povećavati kako takmičenje odmiče.

- Nadamo se da će biti oko Božića, ali zavisiće naravno od zemalja. Želimo da povećamo prusustvo na velikim tržištima, jer ima mnogo prostora za napredak, sa Asvelom u Francuskoj, Bajernom i Albom u Nemačkoj. Otvorićemo razgovore sa novim klubovima za koje mislimo da ima smisla da budu ovde. Uvek razmišljamo o vajld kardi za klub iz VTB (Zenit). U konverzaciji smo sa Ligom od plej-ofa. U narednim nedeljama ćemo imati odgovore, kao što je bilo prošle godine. Italija je ključno tržište. Ne treba da kažem koje je ime u pitanju - rekao je misleći na Virtus i za kraj dodao da sanja klub iz Britanije.

- Moj lični san je da imamo tim iz Britanije, ali... - ostao je nedorečen Bertomeu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos RS

    31. maj 2021 | 10:56

    A je l si mozda razmisljao o regularnosti u turskoj ligi? Zapalo mi za oko, fenerbahce kome je bila potrebna pobeda u evroligi, za vikend odmara citavu prvu postavu. Svaki vikend po dva bitna igraca odmaraju. A ovi iz aba lige moraju ginuti svaku utakmicu da bi imali sansu da opet igraju evropu. Sta je to ako nije neregularnost. Svi ovi sa licencama kalkulisu u domacem prvenstvu...

  • Blaki

    31. maj 2021 | 13:15

    Čovek je takav licemer da je to čudo! Priča o nekoj regularnosti,koju ligu igra Olimpijakos?! Njega samo novac interesuje,kakva crna regularnost. Kad je trebao da dodeli B licencu grobarima,on je dao Prokom Trefu iz Poljske,ljudi se ugasili posle 2 godine.

  • Alex

    31. maj 2021 | 12:17

    OK onda, rasformirajte ABA ligu i ako vam je stalo do naše košarke, vratite po jedno mesto u EL svim državama bivše SFRJ pa ko je najbolji u nacionalnom prvenstvu neka igra EL. Kakvi licemeri!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA