≫ 

Dobrić uzleteo kao zmaj, Zvezda nije mogla da promaši za tri! Megin veliki debakl i -29 u "Pioniru"

Jedna od najslabijih utakmica Filipa Petruševa ove sezone

  • 95
KK Crvena zvezda - KK Mega Foto: MN Press

Kakva dominacija Crvene zvezde! Ekipa Dejana Radonjića odigrala je jednu od najboljih utakmica sezone na startu finalne serije domaćeg prvenstva protiv Mege, ubacivala je sve što je stigla, naročito sa distance, dominirala je na skoku, radila je sve na pravi način i na kraju upisala pobedu vrednu vođstva od 1:0. To znači da će u petak u "Mega Fektoriju" možda biti rešeno pitanje prvaka Srbije, ako crveno-beli odnesu i drugi trijumf - 98:69.

Skokovi i šutersko veče Zvezde presudili su večeras Megi u prvoj utakmici finala Košarkaške Superlige. Tim Dejana Radonjića iako visinski inferiorniji, imao je čak 12 skokova u napadu za prvo poluvreme, što je bilo presudno da se dođe do ubedljive prednosti, koja je do kraja utakmice samo dodatno uvećana. Jedini problem je povreda Džordana Lojda sa kraja treće četvrtine.

Pokušavao je gostujući tim na sve načine, ali Filip Petrušev u prvom poluvremenu kao da nije uspeo da se adaptira na pravi način. MVP ABA lige postigao je samo jedan poen, a iz igre je imao za njega nestvarnih 0/4. Nedovoljno da se parira aktuelnom prvaku regionalnog takmičenja. Ništa se nije promenilo u drugom poluvremenu. Sa druge strane, blistao je Ognjen Dobrić, koji je naročito impresivan bio u prvom poluvremenu.

A upravo odnos upućenih šuteva govori o problemima u odbrani Mege. Zvezda je čak 41 put šutirala ka košu u prvom poluvremenu, dok su gosti to uradili samo 30 puta. Dodajmo da su procenti bili na strani domaćih i biće vam potpuno jasno odakle tolika razlika, od čak 20 poena već na odmoru, a samim tim i na kraju utakmice.

Kao što smo rekli, najbolji u timu Zvezde bio je Ognjen Dobrić sa 20 poena. Pratio ga je pomalo neočekivano Aleksa Radanov sa pet poena manje, a Marko Jagodić-Kuridža postigao je 12 poena. Lendri Noko je zaokružio dvocifrene sa 10 poena. U timu Mege jedini su se istakli Malkolm Kazalon sa 16 poena i Karlo Matković sa 10 poena.

Koliko dobro je Zvezda otvorila ovu utakmicu. Puleni Dejana Radonjića izgledali su kao pravi "bauk" za košarkaše Mege, koji nisu mogli da se spoje na skoku. U prvoj četvrtini dominirao je Ognjen Dobrić sa čak 15 poena, a najveća razlika bila je upravo kod uhvaćenih lopti - Zvezda ih je imala 14, a Mega samo pet. Zbog toga ne čudi što smo već posle deset minuta na semaforu gledali razliku veliku 14 poena.

Video: Dobrić sa 15 metara u poslednjoj sekundi: Čudesna trojka košarkaša Zvezde u finalu KLS

Kada govorimo o drugoj četvrtini, teško da se šta bitnije promenilo. Skokovi su ostali problematika Mege, a da sve bude teže po ekipu Vlade Jovanovića, u timu Zvezde probudili su se Marko Simonović, ali i neki drugi košarkaši koji su tokom sezone dobijali manju šansu poput Alekse Radanova. Trojke su padale na sve strane, do kraja poluvremena domaći su postigli ukupno 10 takvih iz 19 pokušaja, a poređenja radi Mega je u tom segmentu imala "samo" 3/8, što nije loše, ali je jasno koliko je rival bio raspoložen.

Mega se nije probudila ni u nastavku utakmice. Indisponiranost na skoku je samo nastavljena, mada je treća deonica poslužila da vidimo neke veoma lepe poteze počevši do Boriše Simanića i Karla Matkovića na jednoj strani, pa sve do Dobrića i Lojda na drugoj. Radanov se takođe razigrao, pokazao da može da se nosi na ovako visokom nivou košarke, a Zvezda je bez ikakvih problema održavala prednost. Imala je +22 pred poslednju četvrtinu.

Kao da su i jedni i drugi samo čekali da se meč od tog momenta završi. Mega nije mogla da smanji razliku, naprotiv, ona je samo rasla. Trojke su se ređale, a nakon one koju je postigao Davidovac došla je do +30. Do kraja se Mega borila da zadrži glavu iznad vode i ne primi "stotku". Uspela je barem u tome, ali će u petak morati mnogo šta da se menja, ako se misli vratiti u ovu finalnu seriju.

Statistika utakmice:

Crvena zvezda: Hol 2, Lazić 9, Dobrić 20, Jagodić-Kuridža 12, Noko 10, Lojd 9, Uskoković, Davidovac 8, Rit 3, Radanov 15, Simonović 6, Kuzmić 4

Mega: Petrušev 5, Novak 5, Simonović 8, Kazalon 16, Milosavljević 6, Tepić 6, Kljajević, Momirov 3, Cerovina 3, Matković 10, Simanić 7, Langović

Tok utakmice:

4/4

10. minut (98:69) - Trojka Cerovine. Radanov vraća dvojku. Pitamo se samo da li ćemo videti stotku u "Pioniru". Kazalon pogađa šut za tri poena. Duop Rit pogađa trojku, blizu smo sto poena Zvezde. Mega ne koristi ni naredni napad. Radanov neće trojku pogoditi, nema stotke. Sam je u ćošku Cerovina, nema ni od njega ništa. Kraj.

8. minut (93:63) - Kazalon pokušava iz izbačaja. Skače Uskoković. Nova trojka Zvezde, tajmaut Vlade Jovanovića. Zaista velika katastrofa Mege, +30 za Zvezdu. Simanić bez poena, Kuridža hvata loptu. Radanov nije iskontrolisao dodavanje. Sam je Tepić na trojci, nema poena, lopta je i dalje za Megu. Tepić nije baš bio najprecizniji ovoga puta.

6. minut (90:63) - Nije uspeo da iskontroliše skok Radanov. Momirov ne može za tri, hvata Zvezdin Simonović. Davidovac prolazi po čeonoj liniji, biće dva bacanja za njega. Oba pogođena. Marko Simonović vraća loptu u koš. Petrušev je ponovo krenuo na koš, ali ga je još jednom zaustavio Marko Jagodić-Kuridža. Bez bacanja. Sada će biti slobodnih bacanja, Simonović je faulirao Simonovića, a Megin Simonović je dao oba penala. Jagodić-Kuridža pogađa trojku.

4. minut (85:59) - Petrušev ne može za tri sa devet metara. Kuzmić se snalazi, ovo opet izmiče kontroli. Mora Vlada Jovanović da traži minut odmora. I ovo je promašio Filip Petrušev u reketu... Danas baš nikako ne dolazi do ritma. Dobio je udarac u lice Jovan Novak, verovatno ima krvarenja, pošto sudije zaustavljaju igru. Bacanja za Petruševa na drugoj strani, kaže Ilija Belošević. Pogodio je prvo, drugo ne.

2. minut (81:58) - Kazalon ne želi da šutira, nema poena Mege. Lazić za tri, šta je pogodio. Od tablu, ovo je neverovatno zaista, pa sve Zvezdu ide, ali sve! Mega ne koristi ni naredni napad, a Dobrić je promašio čist zicer. Lazić pravi faul. Tepić poentira, a Radanov je potom fauliran na drugoj strani igrališta i ima bacanja. Prvo ne realizuje, pa ni drugo.

3/4

10. minut (78:56) - Radanov se sada razigrao, evo sada poena za njega uz prekršaj. Biće i dodatno slobodno bacanje. Pogodio ga je, a onda faul pravi Davidovac. Lojd je dobio prostora, pogodio trojku i izgleda da se povredio. Drži se za skočni zglob. Doskočio je na Kuzmićevu nogu. Ustaće i gegajući će izaći sa terena... Valjda neće biti većih posledica. Uh, kakvo zakucavanje Karla Matkovića. Probao je već par puta sličnu stvar, ali sada mu je prošla. Pogodio je i bacanje. Uskoković ne može za tri, ali još jedan ofanzivni skok. Uskoković sa istog mesta isti epilog, na kraju hvata Simanić. Novak ne može za tri, nije bilo vremena za Dobrića, ali kasno.

8. minut (72:51) - Laki poeni Radanova po čeonoj liniji. Nije postojala strana pomoći u ovoj situaciji. Matković je "iskopao" loptu i položio u koš. Kakva trojka Radanova, ma šta je bilo ovo?! Uz zvuk sirene iz nenormalne pozicije... Konačno ofanzivni skok Kazalona i poeni pod košem. Jedini koji igra dobro večeras u Megi, za sada.

6. minut (67:47) - Prvi koš Dragana Milosavljevića je trojka. Lob pas za Lendrija Noka, još jedna sjajna akcija. Još jedna izgubljena lopta Zvezde, ali kontra nije završena poenima. Kazalon dodaje u ruke Zvezdinim košarkašima. Milosavljević krade loptu, a Kazalon iz kontre dolazi do dva penala. Pogodio je jedno, a Dobrić promašuje trojku. Milosavljević posle finte pogađa trojku i tajmautom reaguje Radonjić.

4. minut (65:40) - Evo konačno koša Filipa Petruševa, trojka. Sedmi šut i prvi pogodak iz igre. Poeni za Noka, videlo se da će to biti dva poena za centra Zvezde. Petrušev dribla sebi u nogu... Hol je pokušao za tri, ali Marko Jagodić-Kuridža hvata promašaj i nastavio sunovrat Mege. Dobrić umalo da ukrade loptu. Izgubljena lopta Mege. Dobrić zakucava.

2. minut (59:37) - Izgubljena lopta Zvezde na početku drugog poluvremena. Dobrić hvata loptu, a Petrušev je taj koji je promašio i sada već ima 0/5 iz igre. Momirov pravi faul. Er-bol Jagodić-Kuridže, nije ni dobacio do koša. Simonović ne može, ne može ni Petrušev. Noko lagano do koša.

2/4

10. minut (57:37) - Autokoš Džordana Lojda... Simonović pogađa za tri, neverovatno. Sjajan šut Crvene zvezde. Deveta pogođena trojka za ekipu Dejana Radonjića, a sada Lendri Noko ima odličnu blokadu. Matković - nema poena. Zvezdin Marko Simonović je napravio faul, a Megin Marko Simonović će šutirati slobodna bacanja. Pogodio je oba. Marko Simonović je želeo novu trojku, ali nema je. Tepić takođe promašuje. Noko je izbacio loptu u aut. Milosavljević pravi grešku u koracima. Tajmaut Dejana Radonjića. Dobrić opet u zadnjoj sekundi pogađa trojku! I to je to. Idemo na odmor - 57 poena Zvezde!

8. minut (51:33) - Pokušao je Matković da zakuca, a od svega je dobio snažan prekršaj Lendrija Noka. Tajmaut je uzeo Dejan Radonjić. Pogađa prvo slobodno bacanje Karlo Matković, dva od dva. Faul je napravio Tepić, Mega je izašla iz bonusa. Uskoković na prodor, nije ovo bio dobar napad Crvene zvezde. Kazalon ima otvoren šut, trojka za Francuza. Radanov pokušava nakon prodora i to su poeni. Novak je prošao na polaganje na drugoj strani. Ističe napad Zvezde, Lojd nije prošao, ali je na drugoj strani imao odličnu blokadu. Simonović na sve vezuje trojku!

6. minut (46:26) - Kazalon se provukao do obruča. Radanov fintom do drugog obruča u narednom napadu. Umalo Mega da izgubi loptu, a Petrušev ne može preko Noka. Faul pravi Petrušev već na drugoj strani terena. Ništa ne ide od ruke Megi. Petrušev ima - 0/3 iz igre, bez skoka, jednu izgubljenu loptu. Dobrić ne može za tri, ali tu je neverovatni skok. Hol pogađa, ovo preti da bude pravi debakl. Simonović ne može, ali konačno dva skoka i bacanja za Kazalona. Pogodio je oba.

4. minut (42:22) - Jedanaesti skok u napadu Zvezde i poeni Kuzmića. Momirov ne pogađa, skok hvata Lojd. Košarkaš Mege pravi faul da prekine napad. Lojd ne može sa poveće distance, a onda loše dodavanje Jovana Novaka. Sačekaće Lojd duži napad. Davidovac pogađa za tri, moraće Vlada Jovanović da reaguje, ovo deluje loše za Megu. Ne može ni Kazalon da pogodi, neverovatno zaista. Radanov će na sve to na liniju za bacanja. Međutim, Aleksa ne pogađa prvo, ali drugi put je precizniji.

2. minut (36:22) - Trojka Lazića, promašaj Petruševa. Nema trojke Dobrića ovoga puta, ali razlika je ogromna već sada. Šta sada radi Boriša Simanić, poleteo je i zakucao! Lojd pravi prednost nad Momirovim i pogađa iz polu-horoga. Dugačak napad Mege, a trojku je šutirao Simanić i pogodio je bivši igrač Zvezde.

1/4

10. minut (31:17) - Predugačak napad Zvezde okončan je faulom Matkovića. Dobrić pogađa oba penala. Matković fantastično zakucava, a na drugoj strani novi dugačak napad Crvene zvezde. Uskoković promašuje, skok i onda trojka Dobrića. Ispada lopta iz ruku Tepiću. Boriša Simanić prvi put na parketu, protiv bivšeg kluba. Pogađa Dobrić na prodoru. Petrušev ne pogađa iz okreta, pa ni za Simanića, ali Momirov je tu - pogodak uz faul. I onda kakva trojka Dobrića sa gotovo pola terena!

8. minut (21:12) - Lojd sa poludistance, to se ne promašuje. Generalno lošu odbranu igra Mega, Simonović promašuje polaganje, a Lojd se sjajno snašao i evo dvocifrene prednosti. Kazalon na sve muke pravi grešku u koracima. Ali uzvraća Marko Simonović istom merom i posed će biti za Megu. Matković umalo da zakuca jednu loptu, ali je Kuzmić to sprečio faulom i gledaćemo nova bacanja. Penale je realizovao polovično, a Lojd promašuje sa poludistance. Ponovo, pogađate, napad je za Zvezdu. Zaista nestvarne probleme ima Mega na skoku.

6. minut (17:11) - Kazalon sam u korneru i to je trojka. Dobrić nema prostora, to je promašaj, skokovi, skokovi i onda poeni za Jagodić-Kuridžu. Opet Kazalon hoće za tri, ali nema ništa od toga. Lazić lako dolazi do trojke, a tajmaut traži Vlada Jovanović. Moraju da se više bore na skoku košarkaši Mege. Faul koji je napravio Džordan Lojd nad Petruševim kažnjen je sa dva slobodna bacanja. MVP ABA lige muku muči sa penala, pogotovo u poslednje vreme, pa ovaj put pogađa 1/2. Noko je odlično rešio odbranu Mege i postigao nove poene. Petrušev promašuje, Tepić hvata ofanzivni skok i postiže dva poena.

4. minut (10:5) - Kazalon je gazio aut liniju u narednom napadu Mege. Dobrić je isfinitirao pod obručem, promašio je, ali je skok uhvatio Lendri Noko i postigao poene uz prekršaj Maklolma Kazalona. Nije pogodio dodatni penal, a Francuz hvata loptu. Kazalon potom pokušava za tri, a Simonović je napravio prekršaj na skoku po promašaju. Noku ispada lopta, a onda odlična kontra Jovana Novaka, Dobrić je napravio faul i košarkaš Mege će imati dodatno slobodno bacanje. Pogodio ga je. Hol nije pogodio iz prvog pokušaja, ali tu je Dobrić da ispravi.

2. minut (6:2) - Sjajno zakucavanje Simonovića po dodavanju Kazalona. Uzvraća Jagodić-Kuridža trojkom, a Petrušev pravi neuobičajenu grešku - nošenje lopte. Veliki promašaj Dobrića na šutu za tri, ali lopta će ostati u posedu Zvezde, prema mišljenju Ilije Beloševića. Dobrić opet promašuje za tri, ali opet je napad za Zvezdu. I sada Dobrić pogađa za tri. Nema pogotka za tri za Dragana Milosavljevića. Jagodić-Kuridža promašuje novu trojku...

Startne postave:

Crvena zvezda: Hol, Lazić, Dobrić, Jagodić-Kuridža, Noko

Mega: Petrušev, Novak, Simonović, Kazalon, Milosavljević

Videćemo koliko će Mega moći da "izgura" pre svega preko Filipa Petruševa, koji će biti glavna figura utakmice i mogao bi da donese ključ konačnog ishoda. Ekipa Vladimira Jovanovića pojačana je ušla u ovaj plej-of, tu su Jovan Novak, Dragan Milosavljević... Sve u svemu, mogla bi Mega da namuči crveno-bele.

Utakmicu će suditi trojica istaknutih srpskih arbitara u različitim evropskim takmičenjima. Na čelu "trojke" biće Ilija Belošević, a pomagaće mu Uroš Obrknežević i Aleksandar Glišić. Potonji će suditi na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Video: Crno-beli dobili šamar od Mege u prvom meču polufinala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    9. jun 2021 | 22:03

    21 titula je tu, stigošmo patlidžana sa 21...bravo zvezdo...

  • neno

    9. jun 2021 | 22:01

    Hvala Bogu najzad u mojoj Srbiji srpsko finale.Docekah i to .Hvala dragom Bogu🇷🇸

  • Žika Živac

    9. jun 2021 | 22:12

    Dominacija! 🇷🇸🇵🇪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA