ABA "Igra prestola": Žoc, Radonjić i Džikić za najbolju sezonu u najavi ikada! Ko će biti šampion?

Sa dolaskom velikih trenera na klupe večitih rivala, rastu očekivanja za narednu sezonu u ABA ligi

  • 38
Aleksandar Džikić, Željko Obradović, Dejan Radonjić

Foto-montaža: MN Press, Marko Jovnaović

Polako, ali sigurno se postavljaju svi temelji da naredna sezona ABA lige bude najjača od kako je osnovana. Vrhunski treneri, sjajna pojačanja koja su već počela da se realizuju, sve izvesniji povratak navijača na tribine posle korone, garantuje nam spektakl kakav zaista dugo nismo gledali u regionalnoj košarci.

Biće to dobro otrežnjenje posle godinu dana letargije tokom kojih nismo mogli ni da odemo "pošteno" da odgledamo košarkašku utakmicu na tribinama, a sve zbog pandemije. Bomba je prvo odjeknula u Zvezdi kada je već sredinom sezone na klupu seo trener kojeg navijači ovog kluba bez premca najviše vole od svih - Dejan Radonjić. Crnogorski stručnjak osvojio je titulu u majstorici protiv Budućnosti i kao da je rekao ostalima da "navale".

Izazov - prihvaćen. Nisu u Podgorici, pa ni u taboru večitog rivala časa časili kako bi odgovorili crveno-belima. Prvo je pre nekoliko dana Budućnost obelodanila da će na klupu sesti čuveni Aleksandar Džikić, da bi evropsku javnost potom dobro "prodrmala" vest o zvaničnom povratku Željka Obradovića u Partizan.

Željko Obradović

Foto: MN Press

Mnogi bi rekli da je to već samo po sebi dovoljno kako bismo naredne sezone sa mnogo više uživanja pratili dešavanja u regionalnoj košarci. Najtrofejniji trener Evrope sigurno će doneti dodatnu dimenziju u Partizan, sa Dejanom Radonjićem je Zvezda već krenula u veliku rekonstrukciju ekipe i najavila je povratak nekih njenih bivših igrača iz vremena uspeha, dok je Budućnost takođe istakla da se sprema da se upusti u borbu sa večitim rivalima iz Beograda.

Pomno to prate iz Evrolige, a kako i ne bi. Dugo već čuveni Bertomeu pominje kako bi voleo da jedan klub iz ABA lige mogao da dobije dugoročnu licencu za nastupe u elitnom takmičenju i postavlja se pitanje - kada, ako ne sada? Partizan i Zvezda će izvesno sastaviti ozbiljne ekipe, odlični treneri i igrači vratiće navijače na tribine. Zar to nije ono što poznato takmičenje traži?

Ali da se ne udaljavamo previše od centralne teme, a to je kvalitet ABA lige koji su mnogi dovodili u pitanje u poslednjih nekoliko sezona. Jednostavno sem Zvezde, Budućnosti, Mornara, Igokee Cedevita Olimpije i Partizana u poslednjih nekoliko sezona nije bilo previše ekipa koje su "iskakale" i doprinosile da liga bude zanimljiva. Tek tu i tamo je to učinila Mega u godini za nama. Neće se to bitnije promeniti ni naredne sezone, ali će se barem borba između pomenute petorke dodatno zakuvati.

Govoreći o pojačanjima u tri regionalna kluba, jasno je da će ona biti neminovna i neophodna. Crvena zvezda je već krenula u tu priču angažovanjem Nikole Ivanovića i Luke Mitrovića upravo iz Budućnosti, dok su Partizan i Budućnost još tihi po tom pitanju. Podgoričani su doduše doveli Marka Jagodića-Kuridžu, ali to nije pojačanje koje bi se još moglo nazvati "epohalnim". No, nije to nimalo čudno, tek nedavno su angažovali i jedni i drugi angažovali svoje nove trenere, koji će imati pune ruke posla.

Pogotovo će "rukave" morati da zasuče Željko Obradović. Jer podsetimo, Partizan je prošle sezone bio najslabiji u poslednjih nekoliko godina - eliminisan je u polufinalu Kupa Radivoja Koraća i polufinala Superlige, dok je u ABA ligi završio tek u donjoj polovini tabele.

Dejan Radonjić

Foto: Marko Jovanović

Zvezda je pokušavala da "dobavi" neke od svojih nekadašnjih igrača, koji su sarađivali sa Radonjićem u prvom mandatu. Luka Mitrović, kao što smo već pomenuli, vratio se u klub, a pominjalo se da bi identičnim putem mogli da krenu košarkaši poput Stefana Jovića, pa i Miloša Teodosića, a na društvenim mrežama kružile su priče o Nemanji Bjelici i njegovom dolasku čak iz NBA lige. Barem za sada nema naznaka da bi neko od pomenuta tri igrača mogao da dođe u klub, a videćemo da li će se bilo šta promeniti u tom smislu.

Budućnost će morati da krene u ofanzivu kako zna i ume. Neće imati Podgoričani na raspolaganju toliki budžet kao Zvezda i Partizan, ali će gostovanja u "Morači" tradicionalno biti veoma nezogdna. Igokea je takođe jedna od "mina", tim iz Laktaša će sigurno ponovo napasti plej-of, baš kao i Cedevita Olimpija i Mornar, koji je najavio da će uglavnom igrati sa domaćim snagama, prema rečima predsednika Đorđija Pavićevića.

Kada na sve dodamo Megu, Krku, Split, Studentski centar, FMP, Borac, Cibonu i Zadar, jasno je da nas čeka ogromna borba i u donjem delu tabele. Najveća nepoznanica, realno, jeste ekipa Studentskog centra, koja je minule sezone oduševila u ABA 2 ligi. Ako dodamo da je to filijala Budućnosti, jasno je da će dodatno pokušati da "ugrizu" upravo protiv Partizana i Crvene zvezde.

Sezona počinje tek za tri meseca, a navijači već odbrojavaju svaki dan. Biće "pakleno" na Jadranu.

Video: Rekao mi je tata, ne mogu: Jokićev otac otkrio 3 stvari zbog kojih Nikola ne igra za Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    26. jun 2021 | 14:22

    Sta bre ko ce biti sampion...Pa Crvena Zvezda naravno.... Sta ste se primili sa Obradovicem kao da ce uraditi nesto sem sto ce prokljucati....

  • Dzoni

    26. jun 2021 | 15:24

    Zna se da će Radonja to osvojiti lagano... Slažem se da će biti zanimljiva liga, ne treba zaboraviti i mogućnost da Saša Obradović preuzme Cedevitu... Ali sve je neizvesno do playoffa onda se Zvezda prebaci na Evroligaski nivo i rutinski osvoji... A za one sto misle da će se Radonja uplašiti Željka, pa taj Željko je sa sve Bogdanovićem, Veselim, Kalinom, Judom, Datome, Dikson, Slukasom... ovde dobio po ušima od Radonje!

  • Hvala bogu što volim Partizan

    26. jun 2021 | 14:23

    Šampion evrope 1992 toje san mnogih klubova. A jos i najtrofejniji srpski klub sa najviše košarkaških legendi i NBA asova... Hvala bogu sto pripadam instituciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA