≫ 

Ko bi mogao da zameni Kokoškova na klupi reprezentacije? Da li je vreme da žena bude selektor?!

Srpska košarka je uvek bila avangardna, možda je vreme da ponovo pokažemo da smo ispred svih

  • 75
Selektori kosarkaske reprezentacije Srbije, Marina Maljkovic, Svetislav Pesic, Željko Obradović, Dejan Radonjić, Sale Đorđević Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN press/Marko Jovanović

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da ostvari cilj i plasira se na Olimpijske igre u Tokiju. Taman kada smo pomislili da ćemo nastaviti kontituitet takmičenja što je najbitnije za jednu selekciju, usledio je šok.

Dodatnu težinu daje to što smo bili domaćini kvalifikacija i što realno nismo imali ozbiljnijeg protivnika do samog finala i Italije, koja takođe nije bila u punom sastavu, ali je očigledno bila spremnija.

Postavlja se pitanje šta sad? Da li menjati selektora šok terapijom posle prvog neuspeha ili mu dati šansu za Eurobasket sledeće godine, za koji je izborio plasman kroz ne toliko briljantne kvalifikacije.

Dilema je velika i teško je doneti brzu odluku koja će biti prava u ovom trenutku. Sa druge strane ni ne treba da se žuri, jer ima vremena do sledećeg leta.

Ono što je činjenica, jeste da veći deo javnosti zamera sadašnjem selektoru Igoru Kokoškovu suviše mekan pristup timu i igračima bez izrazitog autoriteta na koji su navikli igrači sa ovih prostora. Ipak, ne treba mu zameriti on je američki đak i u SAD je sticao karijeru, a tamo treneri ne razbijaju table, ne šutiraju stolice i ne urlaju na igrače.

Takođe, primetno je bilo i posle utakmice da su iskusniji igrači bili iznenađeni samim pristupom tima na ovom meču, pa se stiče utisak da i oni nisu navikli na ovakav odnos selektora.

Ostaje dilema ko bi mogao da zameni Igora Kokoškova na mestu selektora, jer kandridata ima mnogo.

Marina Maljković

Selektorka košarkašica pokazala je da je jedan od najboljih trenera Evrope sa dve titule šampiona u šest godina i olimpijskom medaljom. Poseban pečat je to što je ove godine pokazala da svi rezulati nisu slučajnost i da je sa timom, koji objektivno nije najkvalitetniji u Evropi suvereno osvojila titulu.

Jedini problem predstavlja to što je žensko, pa bi možda sujeta mnogih muškaraca bila pogođena ovim izborom, ali u zemlji Srbiji, koja se bori za rodnu ravnopravnost, to ne bi trebalo da bude problem.

marina maljković Marina Maljković ima dva evropska zlata sa košarkašicama i Olimpijsku bronzu Foto: FIBA

Željko Obradović

Povratak u Srbiju, u svoj voljeni Partizan mogao bi da bude inicijalna kapisla za najtrofejnijeg trenera Evrope. Iako je rekao da neće više preuzimati nacionalni tim, to je bilo dok smo bili u zajednici sa Crnom Gorom. Srbiju nikad nije trenirao, pa bi možda to za njega bio izazov, kada je već u zemlji. Naravno, od velikog značaja bi bio njegov skauting i selekcija mladih igrača za savremene zahteve košarke.

Željko Obradović Željko Obradović ima svetsko i evropsko zlato sa reprezentacijom Foto: MN Press

Svetislav Pešić

Legendarni trener se takođe vratio u Srbiju i tako je najavio da je spreman da pomogne srpskoj košarci u bilo kom obliku. Iako je u poznim godinama u njemu još ima vatre da vodi ekipu i verovatno bi mogao da izgura još jedan Olimpijski ciklus do Pariza 2024.

Podsetimo, u prvom mandatu je osvojio evropsko zlato 2001. i svetsko zlato 2002. godine.

Svetislav Pešić Svetislav Pešić doneo je reprezentaciji poslednje svetsko zlato i poslednje ervopsko zlato Foto: MN Press

Dejan Radonjić

Aktuelni trener Zvezde je pokazao da ima kvalitet samim tim što je u ovoj ekipi imao igrača koji je ostavio možda i najbolji utisak, a to je Ognjen Dobrić. Radonjić se kvalifikovao za ovo mesto kroz vođenje Zvezde u prvom mandatu, ali i ove godine kada je osvojio tri titule. Ono što je pozitivno je da radi u Srbiji i da može da prati mlade igrače kandidate za naš nacionalni tim.

KK Crvena zvezda - KK Panatinaikos 2017 Dejan Radonjić trener Zvezde osvajač triple krune sa crveno-belima Foto: MN Press

Saša Đorđević

Možda nije realno, ali bivši selektor je ostavio dubok trag i postavio standarde koji su teško dostižni u današnjoj košarci. Tri srebrne medalje sa tri velika takmičenja Mundobasket, Olimpijske igre i Eurobasket. Jedini kiks je imao na SP u Kini 2019. osvajanjem petog mesta. Nije dobio produženje ugovora, pa je KSS započeo novi ciklus sa Igorom Kokoškovim.

Aleksandar Saša Đorđević, Vasilije Micić Saša Đorđević doneo je srbiji tri medalje sa EP, SP I OI Foto: Marko Jovanović

Mnogi navijači Srbije smatraju da bi se sa Saletom Đorđevićem verovatno plasirali u Tokio, ali to je u domenu šta bi bilo kad bi bilo. S obzirom da mu aktuelno rukovodstvo nije pružilo šansu za dalje, teško je da će se u ovom momentu ponovo naći na klupi Srbije, iako je slobodan i nema klub.

Pred srpskom košarkom su nesumnjivo velike odluke, a jedna od najbitnijih je ko će biti selektor u narednom periodu.

Izjasnite se u anketi ko je po vašem mišljenju najbolji izbor.

Video: Selektorka Maljković: Srbijo, ovo je moj zlatni vidovdanski tim, ove devojke su uzori!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    5. jul 2021 | 12:57

    Samo jedan Pesic jer takav profil nam treba.

  • Kari

    5. jul 2021 | 12:35

    Ajmo Pešiću, ajmo legendo !

  • @Kiki

    5. jul 2021 | 14:06

    Menjati selektora kome nisu došli igrači. A što je selektor kriv za to. Gde su vedete kojima ste nas celu zimu davili. Svaka čast Dončiću voli svoju zemlju a ovi??!!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA