≫ 

Čović: "Jokić bi igrao za Srbiju, da je KSS uradio sve što je trebalo, jedva čekaju da Kokoškov ode"

Prvi čovek pričao o situaciji u srpskoj reprezentaciji, stao je u zaštitu Igora Kokoškova i igrača, a odgovorne traži u čelnicima KSS

  • 58
Nebojša Čović Printskrin: TV Pink

Predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović gostovao je na televiziji Pink, gde je opširno pričao o aktuelnoj situaciji u srpskoj košarkaškoj reprezentaciji povodom neuspeha da se kvalifikuje na Olimpijske igre posle poraza od Italije u finalnoj utakmici u Beogradu.

Čović ističe da je tu najmanje kriv Igor Kokoškov i poziva Košarkaški savez Srbije i predsednika Danilovića da preuzmu odgovornost i objasne razloge neuspeha. Smatra da mnogi jedva čekaju da Kokoškov podnese ostavku da svoje nesposobnosti sakriju iza njega.

KSS jedva čeka da Kokoškov da ostavku, da sakriju nesposobnost iza njega

- Nažalost to se kod nas nije osećao taj borbeni duh i jedinstvo kao kod Slovenaca i ja tu najmanje krivim Kokoškova. Prvo, Igor je, da ne sporimo to, kvalifikovan, testiran i obučen trener, ako ništa drugo 20 i kusur godina je proveravan u Americi, voleli ih mi ili ne, oni su kolevka košarke, on je dobio najveće ateste od njih. Drugo, kako to da je valjao Slovencima, a nama ne valja. Po ko zna koji put mi hoćemo da gurnemo činjenice pod tepih i da svoje nesposobnosti i neodgovornosti gurnemo na trenera. Mislim da Kokoškov ne sme da podnese ostavku, to se jedva čeka da on podnese ostavku i bude proglašen za krivca. I onda da dođe drugi i tako u krug.

- Ne kažem da on nema odgovornost, ali je jako teško promeniti neko shvatanje da se mi skupimo u Kraun Plazi 10 dana pre nekog velikog takmičenja, ručkamo i kažemo "e sad ćemo mi da pobedimo". Ne može bez rada, drugo, faktor istrošenosti igrača je bio veliki, što opet nije opravdanje, jer su i drugi imali faktor istrošenosti, a treće gotovo da nisu držali nijedan trening. Bez toga ne može, dešavale su se povrede, opet naša javnost koja krene da pljuje Vasu Micića, a on je imao rupturu 13-14 centimetara, a svi su zaboravili da je dečko igrao i kada mu je majka umrla.

Igor Kokoškov, Predrag Danilović Predrag Danilović i Igor Kokoškov; Foto: MN Press

- Neke stvari moraju da se menjaju, a kada kažem odgovornost, sve to treba da nam objasni KSS, na čelu sa predsednikom KSS. Ono što vidim u javnosti i meni je ružno, to je da se sve gura pod tepih. Ima jedna velika činjenica, to se odnosi i na vašu profesiju novinarstvo, u sportu se ne živi se od minulog rada. Jesmo osvojili trofej, podigli, stavili u vitrinu, sutra je novi dan. Očigledno mi imamo drugačije standarde. Kad se kaže kritika, onda kreću diskreditacije, napadi.  "Čoviću ti si ovo uradio na Kosovu", ali dobro, to radi jedna druga dimenzija navijača i ostrašćenih, moram da kažem, budala. Ne bih nikad okarakterisao kao budalama, ali kad se setim Nevolje, onda mi se ne jedu ni ćevapčići - rekao je Čović.

Osvojili smo samo jednu medalju u mlađim kategorijama od 2008. godine

On ističe da hitno mora da se promeni sistem, jer već u novembru počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a upozorava na činjenicu da mlađe kategorije od 2008. godine imaju samo jednu medalju još 2015. godine.

- Nama su sledeće Olimpijske igre 2024. godine, već u novembru igramo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Mi smo 2000. godine imali Sidnej, raspad sistema, nakon toga je došao Kari Pešić, postavili smo sistem, 2001. prvaci Evrope u Istanbulu, a 2002. prvaci sveta u Indijanapolisu. I čovek je pobegao, jer je tada smetao jednom ustaljenom lobiju koji je ovde prisutan, bio je proglašen za bosanski lobi i otišao je. Pa je došla 2004. godina i debakl, pa 2008. gde se nismo ni kvalifikovali, pa ni 2012. se nismo kvalifikovali.

- Od 2008. godine, samo smo 2015. godine uzeli neku medalju u mlađim selekcijama, a 2008. godine smo uzeli zlato u svim mlađim kategorijama. Ako se ovako nastavi, perspektiva naše košarke liči na splavove. Došli smo do tog fenomena da na splavovima sada imate više košarkaša nego fudbalera.

Uspeh košarkašica ne sme da bude pokrivač za nerad

nebojša čović Foto: MN Press

- Košarkašicama svaka čast, ali to je pokazatelj sistema, ali nemojte da njihovi uspesi budu jorgan za nerad. Ovo generalno sad što se događa kada je košarka u potanju, 52 godine sam u košarci, i na prvi pogled prepoznajem šta je cilj. Ja dok sam u Zvezdi, a mandat mi je istekao i imam taj operativni period do izbora nove administracije, ni ja ni Crvena zvezda nećemo učestvovati u tome. Dosta je i brloga i svega, od minulog rada u sportu se ne živi, možemo da prodajemo maglu, ali mora da se radi i meni je žao što smo doživeli ovo.

Da je urađeno s Jokićem sve što je trebalo, on bi igrao za reprezentaciju

Nikola Jokić Nikola Jokić; Foto: Marko Jovanović

- Vi sa igračima u inostranstvu morate cele godine da držite kontakt, ne možete na kraju samo da kažete "ajde dođi". To nije rađeno, kult reprezentacije smo nažalost izgubili, mi ne znamo da poštujemo naš grb, zastavu i himnu. Tu je pljuvanje i po Teodosiću, ali kad se on nije odazvao? Ne mislim ovde samo na Nikolu Jokića kad to kažem, da je preduzeto sve što je trebalo da se preduzme od strane KSS, Nikola Jokić bi verovatno igrao za reprezentaciju. Ne možete vi da zapostavite ljude tokom cele godine, oni pakleno rade. Treba ih obići. U jednom trenutku je Saša Đorđević to radio.

Kokoškovu moralo da se kaže da ne može da bude trener Fenerbahčea

igor kokoškov Foto: MN Press

- Pa nismo vi i ja postavili Igora Kokoškova. U momentu kada je postavljen, on je bio samo trener reprezentacije. Posle toga je postao trener Fenerbahčea. Niko ga nije pozvao da mu kaže, "Igore, moramo da se dogovorimo", ne možete fizički da stignete da budete selektor reprezentacije i da vodite evroligaški klub". Taj posao mora da se radi profesionalno. Nelogično je da vi u KSS nemate nikoga zaposlenog kao profesionalnog trenera. Neka objasne ljudi, neka snose odgovornost, ali tri četiri godine već pričam da je alarmantno stanje u našoj košarci.

Jedan stariji igrač nateran da potpiše ugovor da daje 20 odsto menadžeru, decu niko ne štiti

- Mi imamo igrača koji je stariji igrač, koji je bio nateran sa menadžerom da potpiše ugovoro da mora da mu daje 20 odsto. Jel vam liči to na Hrvate i Mamiće, što su Hrvati sada zakonski počistili? I on nije jedini, vi imate sada situaciju da nama deca odlaze ispod radara, niko ih ne štiti. Kupe nam i to malo talenata. Vi imate situaciju da straci prave kampove u Srbiji. Ko to štiti? Ja kao predsednik Zvezde izađem kada nije nešto dobro i snosim odgovornost. Ovde se samo sve gura pod tepih. Guranjem pod tepih postajemo saučesnici u nečemu.

Italijan zvao doktora zbog ujeda komarca, oni su kukavice, da ne kažem drugu reč i uvredim reproduktivne organe

- Ti možeš da imaš 15 najboljih na svetu, ako oni između sebe ne naprave hemiju, ne pomaže ništa. Ako jedan štrči i počne da "buši", to se sve vidi. Ali momci su se borili, tačno se vidi da nema sistema. Toliko dižemo te Italijane u nebo, da je to smešno. Daću vam primer, kakve su to kukavice, jednog od italijanskih igrača je ujeo komarac u Kraun plazi, čovek je tražio intervenciju doktora, jurnjava. Kakve su to kukavice, da ne upotrebim neku drugu reč, da ne uvredimo reproduktivne organe. Kažem vam kakve su to kukavice. To je trebalo izaći na teren, čvrsto odigrati, u srpskoj terminologiji "prebiti ih" u granicama okvira, a sudije neka sviraju. Čvrsta odbrana. Nismo imali sistem, za 2 i po minuta dobijemo 5 trojki, sve su to bili otvoreni šutevi.

Video: Rekao mi je tata, ne mogu: Jokićev otac otkrio 3 stvari zbog kojih Nikola ne igra za Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • As

    8. jul 2021 | 13:55

    Tacno je Covicu da mi nepostujemo grb,zastavu i himnu. A znas li zasto? Zato sto decenijama kao predstavnika drzave gledamo takve kao ti koji se bogate na nas racun preko politike. Bahate,bezobrazne,lazljive.Kada vidimo vas takve kako je predstavljate ja zaista ne znam kako mislite da tu drzavu postujemo i volimo i mi navijaci i igraci.

  • Oki

    8. jul 2021 | 12:19

    Ovoga ce biti cela sledeca sezona ima da prati PARTIZAN ko nikad do sad bice stalni gost jutarnjeg programa.

  • E moj Obiliću ...

    8. jul 2021 | 13:07

    Zvezdu si privatizovao, sada bi i KSS ...Gde su bre pare koje si uzimao svakodnevno za Kosovo ??? Obraza ti nemaš, da komentariše čovek kompetentan rekao bih ok, ali ti ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA