≫ 

Rivali Partizana u Evrokupu: Bivši igrači večitih, nekoliko otpadaka iz NBA i finalista NCAA lige

Partizan je izbegao grupu smrti

  • 14
Promocija Željka Obradovića, KK Partizan Foto: Nikola Tomić

Košarkaši Partizana su dobili rivale u Evrokupu, "crno-beli" se nalaze u grupi sa ekipama Andore, Lokomotive Kubanj, Huventuda, Lijetkabelisa, Trenta, Metropolitana, Ankare, Hamburga i Šljonska iz Vroclava.

Izbegao je Partizan grupu smrti i prošao je poprilično dobro na žrebu Evrokupa.

Predstavljamo vam šta "krije" svaka od ekipa koja će igrati s Partizanom ove sezone. Danas posle žreba objavljen je i raspored mečeva.

Morabank River Andora

Uz Partizan verovatno i jedna od najmoćnijih ekipa u ovoj grupi, prethodnu sezonu su završili na devetom mestu u ACB ligi, a u svojim redovima imaju i nekoliko dobro poznatih imena. Nedavno su nastupili u polufinalu ovog takmičenja, tačnije u sezoni 2018/19.

Od tada se tim značajno izmenio. Trenutno najveća zvezda ekipe je centar Musa Dianj, bivši košarkaš Barselone.

Pored Dianja, za Andoru igraju i dva bivša igrača Partizana - Bandža Si i Artjom Parahovski.

Lokomotiva Kuban

Definitivno najzvučnije košarkaško ime u ovoj grupi, međutim, Lokomotiva poput Partizana još uvek nema formiran roster za narednu sezonu. Zvanični sajt Lokomotive kaže da imaju samo devet potpisanih igrača, ali kako to tradicija nalaže uz jedan od najvećih budžeta u takmičenju spadaju u red glavnih favorita za vrh ove grupe.

Četiri ne toliko popularna igrača iz SAD-a koji su svoju karijeru gradili po Evropi i pet igrača iz Rusije se trenutno nalazi u rosteru ove ekipe.

Prethodne sezone su u ovom klubu igrali i Najdžel Vilijams-Gos, kao i Ivan Paunić, koji će najverovatnije potražiti novu sredinu.

Ostaje nam da vidimo da li će Lokomotiva postati konkurentna kada popuni roster, mada u to ne treba ni najmanje sumnjati.

najdžel vilijams gos Foto: MN Press

Huventud Badalona

Kada bi Željko Obradović i Partizan birali rivala za Evrokup, sigurno ne bi mogli bolje da izaberu. Upravo je Huventud ekipa protiv koje je Žoc osvojio Evroligu sa Partizanom pre 29 godina, te crno-bele za Badalonu vežu neke zaista lepe uspomene.

Huventud je u grupi A verovatno i najozbiljnije košarkaško ime ako ćemo da gledamo po istoriji, a po njihovom rosteru može se videti da su i ove sezone konkurenti.

Najveće zvezde ekipe su iskusni Pau Ribas i Ante Tomić.

Lijetkabelis Panevezis

Litvanija je zemlja košarke, a to dokazuje i trenutni roster ekipe Lijetkabelisa, gde nema nijednog košarkaša iz SAD-a. Standardno se oslanjaju na šut za tri poena i mada u senci Žalgirisa, jedan su od najboljih klubova u ovoj zemlji.

Jedini stranci u ovoj ekipi su Srbi - Đorđe Gagić i Nikola Radičević.

Pored njih, interesantno je da trener takođe dolazi iz Srbije, a u pitanju je bivši šef stručnog štaba Partizana, Nenad Čanak. Pod okrilje Evrokupa su se vratili pre dve godine u sezoni koja je prekinuta zbog koronavirusa. U minuloj su takmičenje završili još u prvoj fazi, pošto su u grupi završili kao peti, što će reći da Partizan ne bi smeo da se toliko plaši Litvanaca.

Đorđe Gagić Foto: Marko Jovanović

Bulonj Metropolitan

Stari znanci se ponovo susreću, Metropolitan je već igrao dva puta protiv Partizana tokom ove kalendarske godine i oba puta ih savladao. Pamtimo pogotovo onaj susret koji je zbog delikatne situacije odigran u Ljubljani, a koji je odlučivao o daljem prolasku crno-belih u četvrtfinale Evrokupa.

To je ujedno bio prvi duel Aleksandra Matovića na klupi, nije imao mnogo vremena da ukomponuje tim koji je bio osakaćen povredama. Možda je došlo vreme za vraćanje računa.

Za ekipu Metropolitana nastupa bivši košarkaš Partizana, Entoni Braun, dok je najveća zvezda Arči Gudvin.

Trento

Još jedna od ekipa koja nema zvučna imena u svojoj ekipi, ali ima pregršt igrača iz SAD-a koji su svoju karijeru gradili u Evropi. Sa Partizanom se u poslednjih nekoliko sezona sastaju kao po tradiciji.

Pored pomenutih igrača, u sastavu je i nekoliko Italijana. Po običaju, Trentno će se u Palakanestru boriti za mesto u plej-ofu, ali je teško očekivati da bi mogao da predstavlja neki veći takmac sastavu crno-belih. Doduše, gostovanje u Italiji je ono na koje treba obratiti pažnju.

Publika u Srbiji je imala priliku da se upozna sa Gerijem Braunom, koji nastupa za Trento. On je predstavljao Portoriko na nedavno održanom Olimpijskom kvalifikacionom turniru.

Srbija - Portoriko Foto: Marko Jovanović

Turk Telekom

Prema rosteru koji trenutno imaju, Turk Telekom se može svrstati u favorite ove grupe. I oni će napraviti svoj povratak u Evrokup posle nekoliko godina pauze.

U sastavu se može videti tursko-američka kombinacija igrača, uz nekoliko dobro poznatih imena. Sem Deker je bivši finalista NCAA lige, a takođe je imao i uloge u NBA ligi, Partizan je imao prilike da iskusi o kakvom igraču je reč kada je pre neku sezonu igrao sa Lokomotivom.

Pored njega, Tajler Enis je još jedan igrač sa iskustvom u NBA ligi, ali i iskustvom igranja u Fenerbahčeu. Oktavijus Elis se već susretao s Partizanom, dok je igrao u Mornaru, a prethodnu sezonu je proveo u Olimpijakosu. A i još jedno dobro poznato ime je i Džoni O'Brajant, bivši košarkaš Crvene zvezde.

JOHNNY O'BRYANT Foto: MN Press

Hamburg Tauers

U Hamburgu je fudbal primarni sport, a o tome govore i rezultati košarkaškog kluba. Osnovani tek 2013. godine, nisu stigli da učine ništa vredno pomena, zapravo ovo će im biti debitantska sezona u Evrokupu.

Tim Hamburga čine košarkaši iz Nemačke koji već godinama igraju u Bundesligi i može se reći da je ovaj klub jedan od najvećih autsajdera ove grupe.

Šljonsk Vroclav

Pomalo "egzotična" i neobična ekipa će gostovati u Beogradu, a radi se o ekipi Šljonska iz poljskog Vroclava. Poput i većine liga iz VTB , pretežno je čine domaći igrači uz nekoliko stranaca.

Šljonsk u svojim redovima ima jednog Srbina, ali i jednog Hrvata - Strahinju Jovanovića, odnosno Ivana Ramljaka.

Dok je košarkaškoj javnosti u Srbiji najpoznatije ime Kajla Gibsona, bivšeg košarakaša Budućnosti i Bešiktaša, sigurno će svima biti dobro poznato ime i koje će sedeti na klupi. Naime, prošlosezonski trener Budućnosti iz Podgorice, Petar Mijović preuzeo je odgovornost i seo je na klupu tima iz Energa Basket Lige, koji je u takmičarskoj godini za nama zauzeo treće mesto iza Ostrova Velikopoljskog i Zjelone Gore.

Ivan Ramljak, VIlijam Mozli Foto: MN press

Bez obzira na sve, Partizan je jedan od glavnih favorita za osvajanje grupe zajedno sa River Andorom i Lokomotivom iz Kubana. Veoma je važno završiti ovu fazu takmičenja na što višoj poziciji, pošto ona automatski povlači lakšeg rivala u plej-of fazi takmičenja.

Video: Obradović o formiranju ekipe: Bio bih najsrećniji kad bih imao 12 srpskih igrača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    9. jul 2021 | 16:06

    Kakva bre grupa smrti i ostale gluposti? Sa ovakvim timom ima da se prosetamo do finala! Pogotovo kada i Slukas dodje!

  • Filip

    9. jul 2021 | 16:07

    Cipiripi kup

  • baba smilja iz darosave

    9. jul 2021 | 16:01

    protivnici imaju otpatke iz nba dok partizan dovodi bombe iz nba ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA