≫ 

Svetlo na kraju tunela srpske košarke: Junori dobili Argentinu za polufinale Svetskog prvenstva!

Moćni Nikola Jović koji nastupa za Megu je večeras bio nerešiva enigma za Argentince sa svojim dabl-dabl učinkom

  • 14
Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Nazire se svetlo na kraju tunela za srpsku reprezentativnu košarku! Naše mlade nade plasirale su se u polufinale Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina starosti u Letoniji, pošto su večeras ubedljivo savladale Argentinu u Rigi. Bio je to njihov možda i najbolji meč na ovom turniru, a za finale će se koliko sutra boriti protiv Francuza - 89:83!

Ovo je svakako osveženje koje nam je bilo i više nego potrebno posle veoma lošeg leta za mlađe kategorije pre dve godine, kada nismo osvojili nijednu medalju, a kada je selekcija do 20 godina starosti ispala čak u B diviziju. Sada, predvođeni Nikolom Jovićem, Lazarom Stefanovićem, Filipom Škobaljem i drugim momcima gledamo u neka bolja vremena.

Ubedljivo najefikasniji bio je Nikola Jović, koji je odigrao zaista maestralnu utakmicu na oba kraja terena. Ako to nekome nije bilo jasno kroz dobar deo protekle sezone ABA lige, onda je sada sve i više nego čisto - Srbija je dobila igrača na kojeg može da računa zaista dugo. On je večeras ostvario dabl-dabl učinak još u trećoj četvrtini, a meč je na kraju završio sa 26 poena i 13 skokova uz jednu asistenciju.

Bilo je tu još igrača koji su odigrali svoju rolu u pobedi. Lazar Stefanović koji je ove sezone nastupao za Partizan ubacio je 15 poena, a dvocifreni su bili još Filip Škobalj i Mihailo Petrović koji su ubacili po 11 poena. Na drugoj strani, impresivan je bio Huan-Francisko Fernandez sa 33 poena.

Srpski košarkaši odigrali su zaista dobru utakmicu napadački gledano. Procenti koje su držali na šutu za dva i za tri poena bili su na zadovoljavajućem nivou, Argentinci su ih pratili dobar deo prvog poluvremena, ali su "poklekli" onda kada je to bilo najvažnije.

Baš kako je to bilo i očekivano, srpska i argentinska reprezentacija su u meč ušle prilično stegnuto. Značaj utakmice odradio je svoje, pa niko nije uspevao da stekne neku veću prednost i uglavnom je na delu bila rezultatska klackalica. Duže je u prednosti bila selekcija Argentine, ali je Srbija ponajviše zahvaljujći Nikoli Joviću uspela da dođe do +1 na kraju prve deonice.

Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Ni druga deonica nije nagoveštavala "prelomnu tačku" meča. Argentina se lavovski borila, uspela je da ponovo povrati prednost i ode na +4, ali su naši momci uspeli da zatvore prvo poluvreme serijom 8:0 i da na pauzu odu sa tada maksimalnih šest poena prednosti.

Može se reći da smo odlučujuće momente gledali u trećoj deonici, koju su naši momci odigrali na vrhunskom nivou, naročito kada je reč o napadu. Nije im to bio prvi put na ovom prvenstvu, pošto su upravo protiv Irana i Portorika susrete lomili odmah posle velike pauze. Razlika je rasla sve do +13, međutim tada je usledila manja serija selekcije iz Južne Amerike, koja je došla na jednocifren zaostatak. U tom smislu, jako je važna bila trojka Vojina Medarevića uz zvuk sirene, koja je vratila Srbiju na +10 pred poslednjih deset minuta utakmice.

Poslednja četvrtina bila je uglavnom u znaku naših košarkaša, koji su ponovo vođeni Nikolom Jovićem otišli na ogromnih +18. Još jednom su Argentinci pokušali da se vrate u susret, uspeli su da dođu do jednocifrenog zaostatka i -6 na oko minut i po pred kraj, ali to je bilo sve što su učinili. Ruku na srce, Srbija se tada zaista opustila i morala je kroz penal završnicu da čuva pobedu, ali naši momci su potpuno zasluženo ušli među četiri najbolje selekcije, gde se pored nas i Francuske, na drugoj strani žreba nalaze Kanada i SAD.

STATISTIKA UTAKMICE

SRBIJA U19: Jović 26, A. Kovačević 2, Medarević 5, Škobalj 11, Stefanović 15, Belić 4, Đurišić, Joksimović, P. Kovačević 6, Mušikić 9, Petrović 11, Todorović

ARGENTINA U19: Aspilikueta-Paskalini 3, Korbalan 7, Fernandez 33, Perez 2, Ortega 8, Burgos, Kopes, Dijaz 19, Mendez 5, Merlo 6, Ot-Sivarli, Rosi

Video: Naježim se kada čujem skandiranje MVP, MVP...: Micić poručuje da je fokus na finalu protiv Italije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA