• 38

Još jedna sjajna vest za KK Partizan, a nije novi igrač: Banka oprostila sve dugove crno-belima

Spor sa Ekspo bankom je i zvanično bivši problem KK Partizan NIS, poručili su crn-beli i sada opet mirno mogu da se okrenu ambicioznim planovima za narednu sezonu

 • 38
Promocija Željka Obradovića

Foto: Nikola Tomić

Košarkaškom klubu Partizan ovog leta, narodski rečeno, sve ide kao "po loju". Stigao je Željko Obradović, obezbeđen je solidan budžet, a danima unazad nižu se jaka pojačanja sa kojima crno-beli naredne sezone napadaju sve trofeje.

Nova, sjajna vest za navijače Partizana obnarodovana je u subotu, a nije potpis novog igrača, doduše jeste jednako važna stvar.

Partizan više ne duguje ni dinar banci kod koje se svojevremeno zaduživao.

- Dug nastao po osnovu štetnih ugovora iz sezone 2005/2006 više ne postoji čime je finansijska stabilnost kluba u potpunosti vraćena i obezbeđen je pravni kontinuitet poslovanja istog pravnog subjekta koji je osnovan 1945. godine. Vansudskim poravnanjem po kojem Banka nema više nikakvih potraživanja prema crno-belima, skinut je orgoman teret i klub se u potpunosti finansijski konsolidovao - poručio je KK Partizan u saopštenju.

Iz Partizana su istakli da se njihov dugotrajni napor ka konačnom, povoljnom epilogu ovog slučaja, isplatio:

- Vansudsko poravnanje, sklopljeno je nakon dugih pregovora pravnih timova Partizana NIS i Ekspo banke a sve u interesu da se pravni procesi pokrenuti pred nadležnim institucijama još 2017. godine okončaju na jedini ispravan način – Pravnim rešenjem koje oslobađa crno-bele tereta od 1.4 miliona evra, nastalog zbog pravno ništavnih ugovora sklopljenih pre 16 godina. U borbu sa ovim problemom, uprava KK Partizan NIS ušla je 2017. godine nakon blokade računa crno-belih od strane Banke. Tokom sudskih postupaka, crno-beli su pred nadležnim sudom ukazali da je Banci vraćeno 77 miliona dinara više nego što je potrebno i na osnovu prvostepene presude, Banka je usled proglašenja ništavnosti ugovora bila dužna da klubu vrati navedeni iznos koji je uz priadajuće kamate narastao na 105 miliona dinara. Suočena sa takvom presudom, Banka je pred sudom podnela tužbu za naplatu 730 miliona dinara po osnovu dugovanja iz njihovih poslovnih knjiga - navodi se u saopštenju Partizana u kojem se do najsitnijih detalja pojašnjava čitav slučaj.

- U drugostepenom postupku, prvostepena odluka je ukinuta i sud je naložio detaljno razmatranje svih okolnosti pod kojima su sporni ugovori zaključeni, čime je pravna borba nastavljena. Nedugo zatim, pravni tim Ekspo banke se obratio klubu sa predlogom za vansudsko poravnanje po kojem ni klub ni Banka više ne bi imali nikakve obaveze prema drugoj strani. Nakon pregovora, ovaj pravni i finansijski problem je tako i rešen, te je klub i zvanično oslobođen velikog finansijkog tereta. Ovim potezom, uprava kluba je uspela da se izbori sa dugom od strane najvećeg pojedinačnog poverioca. Klub je u potpunosti zaštićen od daljih štetnih efekata ugovora, obezbeđena je finansijska konsolidacija i omogućeno je nesmetano poslovanje kluba kao osnov za dalji sportski razvoj.

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović je nakon sklapanja sporazuma o vansudskom poravnanju izjavio izrazio veliko zadovoljstvo učinjenim.

- Pre oko četiri godine, najveći pojedinačni problem je bila blokada od strane banke. Bilo je dosta saveta da se klub kao pravno lice uvede u stečajni postupak, bilo je i predloga da se sprovede UPPR (Unapred pripremljeni plan reorganizacije). Izabrali smo najteži put, ali danas sam posebno ponosan na činjenicu da je naš Partizan onaj isti klub koji je nastao davne 1945. godine. Veoma smo zadovoljni obavljenim poslom jer je vansudsko poravnanje ubrzalo čitav proces. Do osnove za ovakav epilog došli smo nakon nekoliko godina teške borbe našeg pravnog tima pred nadležnim institucijama. Dokazali smo ono za šta smo se borili i ono u šta smo čvrsto verovali. Partizan je sada i definitivno finansijski konsolidovan i to je velika vest za sve koji vole klub i podržavaju ga na putu povratka u društvo najboljih - istakao je Mijailović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • sedi1

  ... vidi,... meni deluje da će ova dvojca definitivno ovaj klub da ugase,..jako smeo korak sa obradovićem.....

  1
  0

  Podelite komentar

 • Mićo

  Vodili spor za 1.4 miliona evra,a imaju budžet ,niko ne zna koliki... Tu nešto smrdi .. a da banka oprosti dug...pa to nema ni u vicu... A da neki trener preuzme klub iz ljubavi...ni to nema ni u bajci... Koliko košta ljubav trenera i igrača prema klubu .. gde je sad agencija za transparentnost...borba protiv korupcije .. podaci od javnog interesa... Svi ćute .. nije mene to ni briga...nego nismo toliko naivni ..

  13
  0

  Podelite komentar

 • Mane

  Samo da ne bude pesmica sa juga i sve može.

  6
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima