≫ 

Propuštena šansa: Mladi košarkaši "ispustili" Francuze, ništa od borbe sa Amerima za zlato na SP

Imala je Srbija +14 u prvom poluvremenu, ali je loša igra u poslednjoj četvrtini koštala naše momke pobede

  • 22
Srbija - Francuska Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Kakva šteta. Mladi košarkaši Srbije imali su ogromnu šansu da se domognu finala Svetskog prvenstva, vodili su kroz dobar deo utakmice protiv Francuske, ali su sve uspeli da "prospu" u poslednjoj četvrtini, koju su ruku na srce, Galski petlovi odigrali na vrhunskom nivou. Malo po malo su uspeli da "istope" razliku koju su imali naši momci, a onda su do samog kraja kontrolisali dešavanja na terenu i otišli na megdan Amerikancima u finalu - 69:75.

Može se reći da je ovo bila solidno pripremljena utakmica od strane stručnog štaba reprezentacije Srbije. Naši momci su naročito tokom prvog poluvremena odlično koristili "rupe" u odbrani koje su se pojavljivale kao posledica agresivne igre Francuza u defanzivi. Jedini veći problem bilo je građenje skoka, gde su mladi košarkaši naše zemlje realno gledano mogli da pokažu dosta bolje izdanje. To je na kraju i koštalo momke pobede.

Sasvim solidne procente je Srbija imala i na šutu sa distance. Iako u svojim redovima Francuzi imaju nekoliko vrhunskih košarkaša sa iskustvom igranja u Evroligi, naši košarkaši su ih zaustavili i ograničili bez nekih većih poteškoća kroz dobar deo utakmice, ali su sav taj trud prosuli u završnih deset minuta. Štaviše, Viktor Vembanjama je samo posle nekoliko minuta morao i na klupu zbog problema sa ličnim greškama, a tek što je ušao na teren u drugom poluvremenu, napravio je još dva penala. Nije to "osakatilo" Galske petlove, naprotiv.

Francuska je imala svoje dobro šutersko veče, možda i najbolje od početka turnira. Sipali su trojke iz svih pozicija, prednjačili su u tome Metju Strazel i Demaj-Balu. Igrali su sve bolje kako je utakmica odmicala, baš kao juče protiv Litvanaca. Na kraju se u čitavu priču umešao i Klemon Friš, koji je bio "klač" igrač u selekciji

Generalno gledano, teško da smo mogli bolje da otvorimo prvu četvrtinu. Već posle četiri minuta igre na semaforu je stajalo ogromnih 11:2, pa je selektor Francuske morao da traži minut odmora, posle kojeg se Francuzi jesu trgli, ali nikako nisu uspevali ozbiljnije da priđu našim momcima, koje je po običaju predvodio Nikola Jović, sa razlikom da je u ovom periodu imao dobru podršku Mihaila Mušikića, košarkaša Mege na pozjamici u OKK Beogradu. Kada se podvukla poslednja crta, na kraju uvodnih deset minuta bilo je tačno +10 za naše momke.

Nisu se zaustavili momci Zorana Lukića ni na početku druge četvrtine, već su došli do maksimalnih +14, kada je ipak došlo do manjeg pada u igri uslovljenog promenom načina odbrane koju su postavili Francuzi. Oni su tada uspeli da smanje razliku na jednocifren nivo, koji se manje-više i održao na snazi sve do kraja prvog poluvremena. Problem za Srbiju bio je nešto veći broj prekršaja u završnici druge deonice, ali bilo je važno to što su se problema sačuvali nosioci igre.

Srbija - Francuska Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Treća četvrtina bila je prava "fajterska". Daleko je to bilo od lepe i blistave košarke, nisu se pokazali u najboljem svetlu ni Srbija, pa ni Francuska. Tek pred kraj četvrtine namestili su nišanske sprave, pa je počeo pravi trojkaški obračun u kojem je naša reprezentacija konstantno držala prednost, ali ona nije bila dovoljno velika da se obezbedi mirna završnica. Imala je Srbija +4 pred početak poslednjih deset minuta košarke.

Nisu naši momci najbolje otvorili četvrtu četvrtinu, dok su sa druge strane dominirali raspoloženi Friš i Strazel, zajedno sa Demaj-Baluom. Pomenuta trojka dovela je Francusku u prvo vođstvo od početka utakmice. Jović je činio sve da ne dozvoli Galskim petlovima da u potpunosti prelome utakmicu u svoju korist. Međutim, kako se meč primicao kraju, bilo je jasno da naši momci neće moći da uzvrate udarac i odu u finale.

To znači da će se sutra boriti sa reprezentacijom Kanade od 17.00 časova za bronzanu medalju na ovom Svetskom prvenstvu. Nadamo se da će se "uzdići" iznad ovog neprijatnog poraza i doneti jedno od odličja našoj zemlji.

STATISTIKA UTAKMICE

SRBIJA U19: Jović 15, Mušikić 9, Petrović 10, Škobalj 10, Stefanović 15, Belić 2, Đurišić, Joksimović 2, P. Kovačević 6, A. Kovačević, Medarević, Todorović

FRANCUSKA U19: Friš 14, Strazel 8, Tčikambo 19, Traore 5, Vembanjama 1, Demaj-Balu 13, Deser 2, Ejango, Lemon, Noleo, Uedrago 11, Ugolan 2

TOK UTAKMICE

4/4

10. minut (69:75) - Stefanović je pogodio, ali malo je vremena do kraja. Trčalo se na sve strane u poslednjem minutu, poena nije bilo i to je na kraju pobeda za Francuze. Velika šteta.

9. minut (67:75) - Jović smanjuje na posed zaostatka. Čeka nas velika, velika drama. Traore pogađa za tri kada ne treba i ovo će biti veoma teška misija sada. Jović pravi faul u napadu. Friš donosi Francuzima +8.

8. minut (65:70) - Stegla se ruka našima, Mušikić ispušta loptu. Demaj-Balu ne pogađa za tri poena, a potom je fauliran Jović. Brzo je prošao ovaj minut, a razlika na semaforu je ista... Tajmaut Francuske.

7. minut (65:70) - Šta je sada pogodio Tčikambu, desni poluhorog iz nezgodne pozicije. Jović ne pogađa za tri, sve teža pozicija za Srbiju pred kraj utakmice. Faul pravi Petrović, kojim izlazimo iz bonusa, ali Friš ne pogađa, sudije na kraju sviraju korake Uedragou. Dobro je.

6. minut (65:68) - Auh, koliko je važno što se sada Jović pojavljuje na terenu. Vreme je da se pokažu zubi i to čini mladi igrač Mege - pogodak uz faul. Biće i dodatno slobodno bacanje, koje je pogodio. Strazel je fauliran. Uedrago je ponovo "babaroga", pogodak za dva poena. Stefanović će imati dva penala. Jedno je pogodio, jedno nije.

5. minut (61:66) - Konačno malo lakši poeni za Jovića pod oStepbručem. Malo samo treba koncentracije tu, ali ne vredi kada je Friš u ogromnom naletu u poslednjoj četvrtini.

4. minut (59:64) - Traore je promašio trojku, Francuzi uhvatili 14. ofanzivni skok i Demaj-Balu to kažnjava. Jović ne može za tri sa ogromne razdaljine, malo se stvarno raspala igra Srbije u poslednjih nekoliko minuta. Friš pogađa pod košem, odlaze Francuzi na +5, opet tajmaut traži Lukić da spreči slobodan pad naše selekcije.

3. minut (59:60) - Demaj-Balu krade loptu posle minuta odmora. Friš pogađa, ne valja ovo... Bio je dugačak napad Francuske, delovalo je da smo mogli da se odbranimo. Srećom, Petrović vrlo brzo uzvraća.

2. minut (57:58) - Friš jedva da je dobacio do koša, a onda je uhvatio ofanzivni skok i još je fauliran. Dva penala za igrača Strazbura, pogodio je oba. Ništa od poena za Srbiju, a Demaj-Balu pogađa trojku. Tajmaut Zorana Lukića, prednost Francuske prvi put od početka utakmice...

1. minut (57:53) - Nema trojke Stefanovića, pa ni Petrovića. Bilo bi dobro da smo ovo dali. Uedrago je promašio za tri, konačno neka njegova "greška" ili promašaj, kako vam draže. Sudije sada sviraju prekršaj u napadu Stefanoviću.

3/4

10. minut (57:53) - Strazel je sada pogodio za tri poena, kada već maločas nije. Ali koliko sada važna trojka za Škobalja! Dobro je, sada Strazel nije pogodio sa možda 12-13 metara. Imamo prednost, ali biće drame!

9. minut (54:50) - Srećom sada Strazel nije pogodio za tri poena, lopta nije dirala obruč i napad je za Srbiju, koja opet ima priliku da "prodiše", ako postigne koš. Kovačević je fauliran, ponovo će na liniju za slobodna bacanja. Oba penala je promašio.

8. minut (54:50) - Besan je bio Lukić na tajmautu na naše momke. Mušikić nije fauliran pod košem, iako je tako zaista delovalo. Faul odbrane Alekse Kovačevića, to će biti slobodna bacanja kao posledica za Uedragoa, koji je prvo pogodio, a drugo nije. Stefanović pogađa veoma težak i važan šut.

7. minut (52:49) - Uedrago je uhvatio dva ofanzivna skoka u jednom napadu, još je i fauliran od strane Mušikića i imaće dva penala. Na našu nesreću, pogodio je oba, ali trojka Škobalja, bravo! Mnogo, mnogo važni poeni, iako ima još dosta da se igra. Uedrago pogađa uz faul, po ko zna koji put večeras i imaće dodatno slobodno bacanje. Deluje kao da jedino njega večeras stvarno ne možemo da zaustavimo. Ali promašio je bar penal. Tčikambu krade loptu, kontra, poeni i tajmaut traži Zoran Lukić.

6. minut (49:43) - Tčikambu pogađa neverovatnu trojku uz zvuk sirene. Strašno je koliko sreće sada imaju Francuzi. Zaustavljena je igra, faul je napravio Traore, pa će opet biti bacanja za naše momke. Na liniju za slobodna bacanja, Kovačević promašuje prvi penal, drugi put je precizniji.

5. minut (48:40) - Noleo ne može za tri poena, ali Francuzi imaju ekstra posed. Tčikambu ne može iz cik-cak koraka, ali opet ofanzivni skok... Strazel pogađa za tri sa možda nekih devet i po metara, prosto neverovatno. Stefanović je fauliran od strane upravo Strazela koji se još sad tu i buni. Arbitri za sada nemi, mada bi možda i mogli da počnu da kažnjavaju tehničkim greškama. Pogađa Stefanović prvi penal, pa i drugi.

4. minut (46:37) - Nema pogotka Francuza, Mušikić hvata loptu. Koliko agresivno Francuzi sad igraju odbranu, a na kraju je dosuđen faul u napadu pod košem Petru Kovačeviću. Gaze aut-liniju Francuzi, konkretno Noleo. Nema lepe igre u poslednja četiri minuta, ovo je period kada se možda lomi utakmica. Kovačević će imati dva slobodna bacanja, kakav je ovo bio napad, zaista odličan i tečan od početka do kraja. Prvi penal je pogođen, drugi takođe.

3. minut (44:37) - Stefanović je sada napravio pomalo i nepotreban faul, ali nema bacanja. Četvrti faul Vembanjame, a onda glupo izgubljena lopta i poeni za Tčkiamboa. Strazel je napravio faul, a Petrović je na liniji za slobodna bacanja. Mnogo konfuzije je bilo na terenu u poslednjih 60 sekundi. Jedno je bacanje pogodio srpski košarkaš. Francuzi ne znaju sa koje strane da krenu napred, time gube loptu. Fauliran je Mušikić pod košem za dva slobodna bacanja. Pogodak  reprezentativca Srbije i prvi i drugi put.

2. minut (41:35) - Nema pogotka Petrovića za tri poena, malo sporiji start naših u napadu. Friš je napravio korake, dobro je to video sudija iz Argentine. Jović dobacuje do Mušikića i evo poena koji su nam bili potrebni.

1. minut (39:35) - Prvi napad Francuske je realizovan od strane Strazela. Izgubljena lopta Srbije posle promašaja Stefanovića za tri poena, spetljao se Mušikić. Srećom nema trojke Francuza, iako je odbrana sada malo zaškripela. Vembanjama pravi treći faul, opet će brzo ući u problem.

2/4

10. minut (39:33) - Stefanović ipak bez poena, a Uedrago je fauliran od strane Škobalja, pa ćemo opet gledati slobodna bacanja za Francuze. Pogađa prvo francuski košarkaš, pa i drugo, pravo niotkuda stižu Galski petlovi na samo četiri poena zaostatka. Matija Belić se borio pod košem, prvo je promašio, pa je pogodio iz popravnog. Sada se valja odbraniti... I uspeli smo. Vodimo sa +6 na poluvremenu.

9. minut (37:31) - Strazel bez dvojke, lopta je kod Škobalja, koji ide na koš i dosuđeni su mu koraci?! Čudna odluka, koju kažnjava Friš dvojkom, pa sada Zoran Lukić ipak traži tajmaut. Valjalo bi ovo poluvreme završiti na dobroj noti.

8. minut (37:29) - Šteta, sada Jović pravi faul u napadu nad Strazelom. Nije pogodio Demaj-Balu za tri poena, a Petrović u svom stilu prolazi sve do kraja iz prodora. Međutim, na isti način uzvraća Demaj-Balu. Drugi put u samo minut sudije sviraju faul u napadu u postavljanju bloka našoj selekciji, koji je sada napravio Joksimović. To je njegov treći prekršaj.

7. minut (35:27) - Na liniju za slobodna bacanja je stao Uedrago, promašio je oba penala, ali je loptu uhvatio Friš i poentirao pod košem. Petrović nije pogodio za tri, ali ni Francuzi ne mogu ništa, jer naši momci odlično igraju odbranu. Faul je napravio Tčkimabu nad Joksimovićem, koji je igrao za Zlatibor u minuloj sezoni.

6. minut (35:25) - Još jednom je sada promašio trojku Nikola Jović, a Matija Belić je zaustavio nešto bržu igru Francuske. Reč je o košarkašu Mladosti, koja se nadmetala u polufinalu ABA 2 lige prošle sezone. Šteta, sada je Aleksa Kovačević faulirao Tčikambua i ovaj će imati dva penala, jer je bonus ispunjen. Ali ovaj ne pogađa nijedno slobodno bacanje, napad je za Srbiju. Fantastična kombinacija za Joksimovića i poeni. Opet dvocifrena prednost, tajmaut Francuske.

5. minut (33:25) - Ne traži još Zoran Lukić tajmaut, što je interesantno. Ukradena lopta od strane Škobalja i kakvo zakucavanje Jovića, nezgodno se prizemljio, ali sve je kako treba sa igračem Mege i našim možda i najvećim talentom. Uadrago je napravio grešku u koracima.

4. minut (31:25) - Mihailo Petrović je lako vratio za dva, ali Demaj-Balu nažalost još jednom pogađa trojku. Približili su se Francuzi od kako su promenili način odbrane. Petrović ne može da dobaci do koša.

3. minut (29:22) - Francuzi su promenili odbranu, naši imaju problema. Stefanović nije poentirao za tri, a Ugolan je smanjio na jednocifrenu razliku. Potom dobra reakcija Filipa Škobalja. Ali i trojka Demaja-Balua.

2. minut (27:17) - Šteta, Dezer je pogodio i uz to je fauliran, pa će imati dodatno slobodno bacanje. Nije pogodio penal. Jović je morao da šutira iz velike daljine za tri poena na isteku napada i nije pogodio. Uadrago je ni iz čega došao do poena na obruču.

1. minut (27:13) - Petar Kovačević ne pogađa za tri poena, ali je Matija Belić fauliran pod košem prema mišljenju arbitra iz Turske. Metju Strazel vrlo brzo čini još jedan prekršaj i izlazi sa terena. Posle dosta borbe, Kovačević je fauliran na šutu i imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je prvo, pogodio je i drugo. Nastavlja da raste prednost naše selekcije. Ukradena lopta od strane Petrovića i laki poeni iz kontre.

1/4

10. minut (23:13) - Ne može baš sve Tčikambu da pogodi, ali zato Stefanović kupi promašaj i Srbija ima napad. Petroviću je sada izbijena lopta, ostalo je pet sekundi za napad naše selekcije, Stefanović pogađa za tri! Dvocifrena prednost za Srbiju na kraju prve četvrtine!

9. minut (20:13) - Traore lako poentira, a Srbija igra dug napad i nije uspela ni da šutne ka košu. Ali na našu sreću, Francuzi su se spteljali u kontri, pa ćemo imati novi posed. Kakav sada prodor Petrovića! Veoma brz prvi korak i lako polaganje.

8. minut (18:11) - Joviću beži lopta, a Francuzi igraju dugačak napad, koji naši prekidaju faulom. Friš ne može preko Petrovića, koji kupi taj promašaj. Stefanović sada pogađa za tri poena, važna trojka za našu selekciju.

7. minut (15:11) - Srbija se na kraju i odbranila od prethodnog napada Francuske. Mušikić pravi sebi poziciju i pogađa. Igra odličnu utakmicu košarkaš OKK Beograda za sada. Tčikambu pogađa još jednu trojku sa gotovo devet metara, neverovatno.

6. minut (13:8) - Jović postiže dvojku, čim je Vembanjama izašao iz igre. Međutim, vrlo brzo je trojkom uzvratio Tčikambo. Petrović nije izvukao na drugi obruč. Srbija ipak dobro igra odbranu.

5. minut (11:5) - Šteta, sada Tčikambu iz prodora postiže veoma lake poene. Stefanović ne pogađa iz karakterističnog šuta sa poludistance. Kovačević krade loptu Francuzima, a onda je izblokiran. Vembanjama je to učinio, a na drugoj strani je napravio faul u napadu.

4. minut (11:3) - Mušikić odlično dodaje do Jovića koji zakucava i tera Francuze na prvi tajmaut. Ni ovaj napad Francuska nije realizovala, ali ni Jović ne može za tri. Dugačak je to bio napad.

3. minut (9:3) - Škobalj poentira, potom krade loptu. Srbija je zaista dobro krenula u ovaj meč. Mušikić pogađa trojku sa skoro devet metara. Tek da kažemo, ovaj momak je centar. Sa druge strane, još jedan centar je na liniji slobodnih bacanja - Vembanjama je realizovao jedan od dva penala.

2. minut (4:2) - Sjajno Jović fintira, izbacuje Uedragoa i poentira. Strazel je brzo uzvratio prodorom i doneo prve poene Francuzima. Srbija gubi loptu, ali Francuska ne koristi ni naredni napad.

1. minut (2:0) - Strazel nije pogodio svoj prvi pokušaj za dva poena, a na drugoj strani je fauliran Lazar Stefanović, koji će imati dva slobodna bacanja. Postigao je oba prošlosezonski igrač Partizana, koji će iduće godine biti na Univerzitetu Juta. Francuzi ne koriste ni naredni napad.

STARTNE POSTAVE

SRBIJA U19: Jović, Mušikić, Petrović, Škobalj, Stefanović

FRANCUSKA U19: Uedrago, Strazel, Tčikambu, Ugolan, Vembanjama

PRE UTAKMICE

Podsetimo, Srbija je do polufinala morala da savlada Iran, Portoriko i Letoniju u grupi, a u nokaut fazi su posle dosta drame savladali Japan, dok je protiv Argentinaca bilo nešto lakše, ali je i taj meč morao da bude rešen kroz penal završnicu. Govoreći o Francuzima, oni su se u četvrtfinalu dosta namučili protiv Litvanaca i taj meč su dobili posle produžetka, dok su u osmini finala demolirali Mali.

Mnogo toga će se rešavati u reketu, gde će se oči u oči naći Viktor Vembanjama u timu Francuske i Nikola Jović u selekciji Srbije. Naši košarkaši moraće da obrate pažnju i na Metjua Strazela, koji ima iskustvo igranja u Evroligi za tim Asvela.

Utakmicu će suditi poljski arbitar Vojćeh Liska zajedno sa Leonardom Damijanom Zalazarom iz Argentine i Keremom Bakijem iz Turske.

Video: Naježim se kada čujem skandiranje MVP, MVP...: Micić poručuje da je fokus na finalu protiv Italije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg.

    10. jul 2021 | 20:13

    Nazalost se bore kao lavovi a njihova mesta u nasim klubovima vec merkaju izrabljeni stranci uz pomoc domacih agenata i kosarkaskih zicarosa koih nije malo !

  • Zoran

    10. jul 2021 | 22:29

    Opet nije bilo prenosa na RTS !!!! Sutra uvece nema ni finala evropskog prvenstva u fudbala !! Ali zato porodicno blago serija repriza stoti put !! Hvala ako objavite !!

  • Nikola V.

    10. jul 2021 | 20:14

    Ajmo decaci do pobede !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA