≫ 

"Hvala Džordanu i Pipenu što su me rasturali": Kukoč ušao u "Kuću slavnih", uveo ga najveći

Toni je peti Hrvat koji je uvršten među bemsrtne košarkaške legende

  • 3
toni kukoč Foto: Tanjug/Ap

Hrvatski košarkaški velikan Toni Kukoč uvršten je protekle noći u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu.

U nju je ušao iz osmog pokušaja, nakon što su ga Čikago Bulsi nominovali još 2014. godine, te je tako postao peti Hrvat u društvu košarkaških besmrtnika. Pre njega ta je čast ukazana Krešimiru Ćosiću 1996, Draženu Petroviću 2002, Mirku Novoselu 2007. i Dinu Rađi 2018. godine.

Kukoča je u "Kuću Slavnih" uveo za mnoge najbolji košarkaš svih vremena i njegov bivši saigrač iz dana provedenih u slavnim Čikago Bulsima, Majkl Džordan.

- Hteo bih zahvaliti gospodinu koji sedi ovdje. Hvala Majklu Džordanu i Skotiju Pipenu što su me razbili na Olimpijskim igrama 1992. i naterali me da radim još više kako bih bio važan član Bulsa - kazao je Toni u govoru.

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša u NBA ligi je proveo 13 godina, a one najbolje u za mnoge najboljoj NBA ekipi svih vremena, igrajući uz rame sa Džordanom, Pipenom, Rodmanom i ostalima.

U slavnom timu Kukoč, koji bi u većini franšiza svojim igrama izborio status zvezde, skromno prihvatio sporednu ulogu, zbog koje i nije imao spektakularnu statistiku, ali zbog koje je triput podizao trofej šampiona NBA lige.

toni kukoč Foto: Tanjug/Ap

Iako je bio trostruki NBA prvak i dobitnik nagrade za najboljeg šestog igrača najjače lige sveta, Kukoč ne bi imao mesta u "Kući slavnih" na osnovu svoje NBA karijere. Zato je nominovan kao kandidat iz međunarodne košarke, a o njenom predstavniku svake godine odlučuje poseban Međunarodni odbor. On se sastoji od sedam članova, a nominovana osoba mora dobiti šest afirmativnih glasova da bi je se uvrstilo u "Kuću slavnih".

Majkl Džordan, Skoti Pipen, Denis Rodman, Toni kukoč, Čikago Buls, NBA, The last dance, poslednji ples Foto: Profimedia / Zuma Press

Kukoč je jedini košarkaš u istoriji koji ne samo da je triput osvajao Evroligu i NBA prsten, nego je to činio po tri godine zaredom.

Tri puta je proglašen najboljim igračem fajnal-fora (sa Jugoplastikom dva puta i sa Benetonom jednom), devet puta je osvojio dve najcjenjenije evropske individualne nagrade ("Euroscar" i Mister Europa"). Osvojio je i četiri prvenstva, te dva kupa Jugoslavije, kao i talijansku ligu i kup.

Sa reprezentacijom Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro u Barseloni 1992. te dve evropske i jednu svetsku bronzu, a sa Jugoslavijom je takođe bio olimpijski viceprvak 1988. Ima svetsko zlato, dva evropska zlata i jednu bronzu, te tri zlata sa mlađim selekcijama.

Video: Profesor Milivoje Karalejić o treniranju legendarne generacije Divca, Kukoča, Rađe, Đorđevića...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dumbarton

    12. septembar 2021 | 09:47

    Ako je vec Mirko Novosel u Hall Of Fame ne vidim razlog da ne bude i Toni. Da je bio clan bilo koje druge NBA ekipa imao bi mnogo bolju statistiku.

  • Буди

    12. septembar 2021 | 10:24

    Најбољи кошаркаш до сада са ових простора.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA