≫ 

Šta smo videli na Zvezdinoj premijeri u ABA ligi? Ivanović je brutalan, neće biti problema ni sa ofanzivom

Košarkaši sa Malog Kalemegdana pokazali su da su podjednako dobri i u odbrani u napadu

  • 11
Nikola Ivanović

Foto: AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Dugo očekivana premijera u ABA ligi prošla je odlično za košarkaše Crvene zvezde. Više nego ubedljiva pobeda protiv Splita dala je navijačima dodatnu nadu da bi posle dužeg vremena klub i u Evroligi mogao da zablista i eventualno se umeša u borbu za prvih osam pozicija koje vode u kasnije razigravanje. Napredak u odnosu na prošlu godinu je evidentan.

Iako je sama pobeda protiv Splita (97:61) bila potpuno očekivana, košarkaši Zvezde su je upisali zaista sa velikom lakoćom. Uzimajući u obzir da su se sa ovim rivalom prošle godine dva puta mučili i "slamali" ga tek u završnici meča, trijumf sa 97 poena dolazi kao kruna uspešne predsezone tokom koje su između ostalog savladane ekipe Panatinaikosa i Bajerna iz Minhena.

Zvezda je igrala bez nekoliko povređenih košarkaša, pri čemu je svakako najvažnije odsustvo Erona Vajta, koji se povredio upravo na meču protiv grčkih Zelenih na turniru u Minhenu. Ali njegovo odsustvo se večeras apsolutno nije osetilo. Radonjić je čak u "praznim" minutima u kojima je sve bilo apsolutno rešeno, dao šansu i mladim nadama poput Marka Gušića i Nemanje Popovića da se pokažu.

Definitivno je mnoge iznenadila partija Stefana Lazarevića, koji je ovog leta iz FMP-a prešao u Crvenu zvezdu. On je kasno sinoć za 12 minuta provedenih na terenu bio perfektan, ubacivši 13 poena uz 3/3 na šutu za dva, 2/2 za tri i 1/1 sa penala uz tri skoka i jednu asistenciju. Imao je paralelno najbolju +/- statistiku zajedno sa Ognjenom Kuzmićem od 28 poena, što znači da su crveno-beli samo dok je on bio na terenu napravili toliku razliku u odnosu na hrvatskog rivala. Stvarno impresivno.

Međutim, glavna tema večeri bio je fantastični Nikola Ivanović. Košarkaš koji je ovog leta prešao iz rivalske Budućnosti blistao je pred beogradskom publikom i delovalo je kao da ga niko i ništa ne može zaustaviti. Raznovrstan spektar šuteva učinio je odbranu Splita izuzetno zbunjenom, a igrač Zvezde je na kraju upisao 20 poena uz šest skokova i šest asistencija za indeks od čak 35 poena, što ga bez sumnje kandiduje za MVP-ja kola.

 

Dugo su crveno-beli tražili igrača koji bi im pomogao u reketu na centarskim pozicijama. Maik Cirbes se potpuno neobavezno pojavio na pripremama, samo želeći da se spremi za dalje izazove, a na kraju ispada da će imati čak i vrlo bitnu ulogu u sastavu. Radonjić mu je juče dao dosta prostora, a ovaj mu je uzvratio dobrom partijom sa 12 poena, šest skokova i tri asistencije. Uz Kuzmića, koji polako, ali sigurno pokazuje znake poboljšanja i vraćanje na onu njegovu staru, prepoznatljivu igru, deluje da crveno-beli neće imati toliko "zime" kada je građenje reketa u pitanju.

Stranci takođe nisu izneverili. Ostin Holins i Nejt Volters su se na pravi način predstavili navijačima, pošto su obojica bili dvocifreni. Njih može da raduje i njihova energija, čak i u momentima kada je meč bio uveliko rešen.

I zaista, Zvezda je ove sezone koncipirala sastav uglavnom na dobroj defanzivi, što je nešto što je Radonjić i forsirao kroz veći deo svoje trenerske karijere. Split je ograničen na samo 61 poen, što je tek nešto više od 15 poena po četvrtini, a sada druge strane, košarkaši crveno-belih ućutkali su one koji su tvrdili da će biti problema u napadu. Sjajnih 63,5% na šutu za dva uz 10/20 za tri govori da kada se ruka "namesti" ni tu neće biti problema.

 

Crveno-belima sada predstoji nekoliko dana pauze, pre nego što otputuju na otvaranje nove sezone u Evroligi. U prvom kolu rival im je turski Fenerbahče u Istanbulu, protiv kojeg nemaju najbolju tradiciju na gostovanjima, pošto još nisu upisali trijumf. Ekipa Saše Đorđevića je tokom priprema igrala protiv večitog rivala i savladala ga više nego ubedljivo sa 89:62, što dovoljno poziva na oprez. Susret se igra u petak do 19.45 časova.

Video: Zvezda silovito krenula u odbranu ABA trona: Splićani videli crveno-belu mašinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    25. septembar 2021 | 10:30

    Odlicna C.Zvezda, samo neka ovako nastave. Bez padova, sa jakom odbranom, bilo je uzivanje gledati ovaj tim ratnika. Ivanovic ce biti sigurno vodja ove druzine i ljubimac navijaca, ali stvarno ne treba nikog isticati jer su svi bili na visini zadatka, iako ovaj Split i nije neki protivnik. Napred Nebojsa, napred Radonja, NAPRED ZVEZDO zgazite ih sve!!!

  • Caki

    25. septembar 2021 | 11:48

    Videli smo sampiona kako igra, dobar napad jos jaca odbrana, tesko ce bilo ko u aba ligi dobiti ovaj podmladjeni tim sa Srpskim igracima koji su i nosioci igre bez velikih zvezda..RADONJIC DEJAN !

  • kosingas

    25. septembar 2021 | 12:42

    Dobro je odigrala Zvezda nema sta. Jedino me brine mali broj prodatih sezonskih iako je cena bila mizerna. Na jucerasnjem debiju ipak je moglo vise navijaca da dodje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA