≫ 

Neka nova Zvezda kreće u Evroligu: Može li Radonjićev tim da “sruši” projekcije i uđe u plej-of?

Crveno-beli večeras gostuju ekipi Fenerbahčea u Turskoj

  • 13
KK Crvena zvezda Foto: Telegraf.rs

Počinje nova borba za evropsku košarkašku krunu, možda i jedna od najinteresantnijih do sada. Nakon dve sezone u kojima su se klubovi stoički borili da preko pandemije dođu do velikog uspeha, sada koliko-toliko mogu da odahnu i da se prepuste samo stvarima na terenu. Titulu će braniti neprikosnoveni Anadolu Efes i pravo pitanje koje se postavlja je – može li iko da ga ugrozi?

Sa Vasom Micićem koji je uprkos ponudama Oklahome odlučio da ostane u Evroligi ove sezone, gde će pokušati da drugi put uzastopno dođe do titule najkorisnijeg igrača, te Šejnom Larkinom sa kojim već godinama unazad čini fantastičan tandem, sve sem plasmana na Fajnal for u Berlinu bilo bi veliko iznenađenje.

No, ljubitelje košarke u Srbiji, pa i u regionu, uzimaući u obzir da ABA liga i ove sezone ima samo jednog učesnika u elitnom košarkaškom nadmetanju, sigurno će sa najviše pažnje ispratiti rezultate Crvene zvezde.

Specijalizovani košarkaški portali poput Eurohoopsa i Basket Newsa nisu dali crveno-belima velike šanse. Prvopomenuti ih je smestio na deobu poslednjeg mesta sa Asvelom i Albom iz Berlina, dok su drugi bili nešto blaži i rangirali su crveno-bele tik iznad pomenuta dva tima. Da li to treba da bude motiv više i faktor iznenađenja za tim iz Beograda?

Jasno je da su se košarkaški stručnjaci prilikom pravljenja liste dobrim delom fokusirali i na tradiciju koja kaže da Zvezda nema velikih uspeha u Evroligi u poslednjim sezonama. Crveno-beli su poslednji put igrali nokaut fazu još kada je Dejan Radonjić prvi put bio na klupi, kada su se suočili sa ekipom CSKA iz Moskve u četvrtfinalu, gde su na kraju i zaustavljeni od strane moćnih Armejaca.

Težak posao za Zvezdu večeras (19.45) u Istanbulu na startu Evrolige. Em je protivnik jak, em je tim Dejana Radonjića značajno oslabljen povredama i korona virusom. Zato je kvota na keca 1,15, a dvojka na Zvezdu čak 6,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Fenerbahče - Zvezda.

KK Crvena zvezda - KK Split Foto: MN Press

Ovo leto bilo je doba za “remont” na Malom Kalemegdanu. Dejan Radonjić pozdravio se sa mnogim igračima sa kojima je sarađivao tokom prošle sezone, a ostali su Ognjen Dobrić, Aleksa Uskoković, Dejan Davidovac, Ognjen Kuzmić i Branko Lazić od starosedelaca, dok su preostala mesta popunile novajlije. Najviše će “boleti“ odlazak prošle sezone zaista sjajnog Džordana Lojda, ali neki igrači su se kroz pripreme, pa i prvo kolo ABA lige protiv Splita pokazali kao veoma dobre zamene, koji bi u Evroligi mogli i morali da povuku crveno-bele ka boljem plasmanu od prošlosezonskog.

Brojni navijači Zvezde verovatno će požuriti da kažu kako je za kompletiranje rostera potreban još jedan centar, ali su pomalo neočekivano angažovanje Maika Cirbesa, a potom i njegove zaista dobre partije tokom priprema, stavile prst na čelo svima. Da li je još jedna "petica" zapravo potrebna?

Zvezda je izgradila uglavnom defanzivno orijentisan roster u kojima je većina igrača od ranije poznata kao sjajna u igri u odbrani, ali je još meč protiv Splita u ABA ligi dokazao da crveno-belima neće biti strano da igraju utakmice na veliki broj poena. Dobar deo košarkaša poput Nikole Ivanovića, pa i Luke Mitrovića, Nejta Voltersa, Nikole Kalinića, Ostina Holinsa, te i već pomenutog Maika Cirbesa drže dosta poena u svojim rukama. Biće potrebno sve to kanalisati na pravi način, a ne treba sumnjati ni najmanje da će Dejan Radonjić odraditi svoj deo posla na adekvatan način.

Ponovo se treba vratiti na taj pripremni period, gde je Crvena zvezda pokazala zaista fantastičnu igru i možda i za sve neočekivano uzela pehar na Magenta Sport kupu u Minhenu pobedivši domaći Bajern i Panatinaikos. Platili su crveno-beli tada ceh povredom Erona Vajta, ali u klubu se nadaju da će njegov oporavak proći bez problema i da će se vratiti u tim kada to bude najpotrebnije.

Nema sumnje da Crvenoj zvezdi motiva neće manjkati za predstojeću sezonu, naročito sada kada se opasno pojačao i večiti rival, koji će sigurno zapretiti da skine osvojenu krunu u ABA ligi. Mesto u elitnom takmičenju ostaje prioritet za crveno-bele, pa kod navijača možda postoji određena bojazan da bi regionalno prvenstvo moglo da dobije određeni prioritet u odnosu na Evroligu, upravo zbog toga što prvak dobija mesto u eliti.

Bilo kako bilo, Zvezdu ove sezone niko ne bi smeo da shvati potcenjivački. Naprotiv, ukoliko se sve kockice slože i sa povratkom publike na tribine dvorane “Aleksandar Nikolić“ deluje da bismo mogli da gledamo zanimljivu borbu Beograđana, što da ne, i za mesto u četvrtfinalu, posle toliko godina. Videćemo već večeras protiv Fenerbahčea koliki su dometi crveno-belih.

A ŠTA ČEKA CRVENU ZVEZDU NA STARTU EVROLIGE?

Malo je reći da raspored nije "mazio" košarkaše Crvene zvezde na samom početku nove sezone. Oni će u uvodnih sedam rundi čak pet puta gostovati, a pred svojim navijačima odigraće tek duele sa Žalgirisom i Albom iz Berlina, a dobra stvar je što je objektivno gledano u oba ta duela favorit za pobedu, s obzirom na to da su Zeleni iz Litvanije daleko slabiji nego nekih prethodnih godina, dok je tim iz prestonice Nemačke potpuni autsajder ovogodišnjeg izdanja Evrolige.

Pored toga, Zvezda će se posle meča sa Fenerbahčeom sastati i sa Makabijem u Tel Avivu, a nakon susreta sa Žalgirisom sledi okršaj protiv CSKA u Moskvi. Na samom kraju oktobra, uslediće dupli program i "dupli pakao" u vidu gostovanja Olimpiji iz Milana i Monaku.

U duelu sa Fenerbahčeom u prvom kolu ne treba očekivati preterano lepu i atraktivnu košarku za oko, pošto i sam turski velikan igru gradi na čvrstoj odbrani. Stoga ne bi bilo čudno da nas Zvezda i tim iz Istanbula počaste jednom tesnom, ali tvrdom utakmicom na mali broj poena.

Video: Zvezda silovito krenula u odbranu ABA trona: Splićani videli crveno-belu mašinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MA daj

    1. oktobar 2021 | 09:58

    O cemu vi pisete I trosite reci? O opajdari I njenim sansama. Boze mili! Oni mogu nesto samo na kvarno, drugacije nikako. Zavrsice poslednja, a sef njen u Centralni I daj Boze nikad vise u EL. Raspasce se pre zavrsetka EL.

  • E75

    1. oktobar 2021 | 10:56

    NIKADA SE TO NECE DESITI!!! TO MOZE SAMO NAJVECA INSTITUCIJA NA OVIM PROSTORIMA: PARTIZAN

  • Bugiber

    1. oktobar 2021 | 10:35

    I prosle sezone proekcija je i bila top 8..... Pa su bili skoro posljedni 17(18) kluba Kosarka nije sport po kome je ovaj klub bitan nekome.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA