≫ 

"Ništa od licence za ABA klubove, fokus je na većim tržištima": Bertomeu opet ugasio nade Zvezde i Partizana

Kataloncu Balkan nije interesantno tržište za razvoj njegove ideje

  • 28
Žordi Bertomeu Foto: MNPress, Wikimedia

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu decidirano kaže da nijedan klub iz ABA lige neće u skorije vreme dobiti licencu za igranje u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju. On je u intervjuu za portal Mozzartsport izjavio da je ideja lige koju vodi da se razvija ka većim tržištima, to Balkan nije prema njegovim zamislima, što samo znači da Zvezda, partizan, pa i budućnost i Cedevita olimpija, i bilo koji drugi klub sa ovih prostora - nemaju gotovo nikakve izglede da budu ravnopravni učesnici Evrolige.

Na konkretno pitanje, da li je moguće da neko od timova iz ABA lige dobije licencu Evrolige ove ili sledeće godine, Bertomeu je odgovorio:

- Poenta je da u vašoj ligi ima mnogo kompetentnih timova. Pored Partizana i Zvezde imate Budućnost, Cedevitu (Olimpiju)... Ako pogledamo Izrael, tamo je Makabi najuspešniji, u Grčkoj su, recimo, dva tima najdominantnija. Ali u ABA ligi imamo različite šampione. Ne smemo da zaboravimo sve te timove. Ako se bude širila liga i u zavisnosti od smera u kom klubovi (vlasnici Evrolige) žele da idu, onda će verovatno i to pitanje biti na stolu. Ali u ovom momentu ništa od toga - stavio je tačku Bertomeu na ovu priču.

Objašnjava da je pitanje dobijanje licence jeste pitanje košarke, ali da i drugi faktori i te kako odlučuju o selekciji ekipa za najjači rang.

- Potpuno ste u pravu, jeste stvar košarke. Da bi bila popularnija moramo da imamo više sredstava, a da bismo ih što više obezbedili, moramo da idemo na veća tržišta, a to su ova koja ste upravo napomenuli - Nemačka i Francuska. Ako hoćemo da razvijamo takmičenje, moramo da idemo ka Centralnoj Evropi i da investiramo u tržišta gde može značajno da se povećava navijačka baza. Tako na primer u Francuskoj ona je veća za 55 odsto ili 48 odsto u Nemačkoj. Ove cifre su zadivljujuće.

Bertomeu tvrdi da Srbija i čitav ovaj region nije mesto koje može biti plodno za razvoj takmičenja kojim rukovodi.

- Naš fokus je na zemljama koje će nam omogućiti da rastemo, poput Nemačke i Francuske, ali i Italije, u kojima postoji potencijal. Naša je obaveza da imamo sve veći broj navijača iz godine u godinu.

Na pomen Partizana, dolaska Željka Obradovića i navijačke lavine koju će neminovno izazvati njegov dolazak, Bertomeu ima kontra argument:

- Tako je, ali pomenuli ste uspone i padove. Kakav je bio Partizan pre tri, četiri godine? Normalno je da postoje amplitude. Da bismo imali više navijača, idemo na tržišta sa više stanovnika, a Nemačka i Francuska imaju značajno više stanovnika.

Video: Pod budnim Karijevim okom: Da li je došao u potrazi za novim igračima u reprezentaciji?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    2. oktobar 2021 | 11:36

    Bole njega uvo za košarku.A i što se tiče analitike baš mu ne ide.Jeste da Nemačka ili Francuska imaju više stanovnika i to po deset puta više nego mi, ali jedan Bamberg ili Asvel nema veću bazu fanova i gledalaca od Zvezde i Partizana, za koje navija cela država, dosta ljudi u regionu i dijaspora i meri se u milionima, a njihovi fanovi se mere u hiljadama.Uostalom i određene domaće televizije su pokazale da su spremne da plate, pa i da preplate TV prava.Ubacivanjem i Zvezde i Partizana si osigurao više milionski auditorium, tako je možda još u Grčkoj i Španiji.Mene lično kada ne bi igrala Zvezda ili Partizan u Evroligi ne bi zanimalo ni da gledam, ni pratim, jer to nije takmičenje za prvaka Evrope, već je neki turnir odabranih ekipa, a sa ovakvim izborom kakvim najavljuje je i besmislen.Mi već godinama nemamo prvaka Evrope u košarci i to je besmisao koji je dozvoljen od strane FIBA.Videli smo kako se to radi kada su pokušali taj besmisao da proguraju u fudbalu.Ubijaju sport i njegov smisao za šaku dolara.

  • Deka

    2. oktobar 2021 | 10:43

    Treba se okrenuti fiba i cao bartolomeu ..dokle da nas ponizava sve..izaci i iz aba i okrenuti se nasoj ligi i stvaranju igraca i trenera ..sklopiti ugovor sa fiba da igramo evrokup 4 tima i sta nas briga

  • ...

    2. oktobar 2021 | 11:00

    Pa ako vam je do trzista ubacite 10 timova iz Rusije,oni su najvece trziste 150 miliona stanovnika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA