≫ 

Od njega je sve krenulo: Prvi Srbin u NBA igrao 1946. godine, a niko ne zna ko je u pitanju

Vlade Divac, Žarko Paspalj i Dražen Petrović smatraju se prvim igračima sa prostora Balkana koji su otvorili vrata NBA, ali nisu prvi igrači poreklom sa eks-ju protora u najjačoj ligi sveta

  • 1

Čak se kaže da je legendarni "Pistol" Pit Maravič prvi igrač naših korena u NBA. Može se reći, ako se uzme u obzir zvanično ime "National Basketball Association".

Međutim, koreni Srba u profesionalnoj američkoj košarkaškoj ligi datiraju još od preteča BAA i NBL. Njihovim ujedinjenjem je nastao NBA.

Tim BAA Klivlend Rebelsi su u svojim redovima imali igrača srpskih korena. Zvao se Pit Lalič. Sin srpskih migranata je među skupinom igrača koji su upisali samo jedan meč u NBA ligi.

Zanimljivo, stariji brat Nik Lalič je komandovao akcijom spasavanja američkih pilota u Drugom svetskom ratu "Halijard" pokraj Pranjana.

Još jedan dokaz da je Srbija "zemlja košarke", prisutni smo u najjačoj ligi sveta od njenih najranijih dana, a danas imamo MVP-a.

Učinak Pita Laliča na jedinom meču u karijeri pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Greg Popovič dobio mural u Beogradu: Ideja krenula od legende srpske košarke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obelix

    8. oktobar 2021 | 13:48

    Miloš Babić iz Kraljeva od 90-91. Igrao za Klivlend

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA