≫ 

Sve o novoj sezoni NBA: Dončić "otima" Jokiću MVP titulu, ko su favoriti za prsten?

Već prve noći moći ćemo da pratimo okršaj Nemanje Bjelice sa Golden Stejt Voriorsima

  • 11
Nikola Jokić, Luka Dončić

Foto: Profimedia/Getty images

Dosta ranije nego što je to inače slučaj, naredne noći startovaće NBA liga. Za razliku od godina koje su iza nas, ovoga puta imaćemo nešto manji broj srpskih košarkaša za koje ćemo moći da navijamo. Biće ih ukupno pet, a kao i svi ostali moraće da se povinuju raznoraznim pravilima vezanim za koronavirus, pri čemu je glavni akcenat stavljen na vakcinaciju.

Od srpskih košarkaša u NBA ligi ove godine pratićemo Nikolu Jokića u dresu Denver Nagetsa, potom Bogdana Bogdanovića koji će se ponovo naći među Atlanta Hoksima, Bobi Marjanović će praviti društvo Luki Dončiću u Dalas Maveriksima, Nemanja Bjelica će pokušati da se snađe u Golden Stejtu, dok će Aleksej Pokuševski nakon leta provedenih u "jačanju" i propuštenog reprezentativnog okupljanja pokušati da izgradi standardno mesto u Oklahomi.

Naravno, ponovo se najviše očekuje od Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića. Prošlogodišnji MVP imaće veoma težak zadatak da ponovi istu stvar, a eksperti u NBA ligi mu ne daju velike šanse da ponovo ponese titulu najkorisnijeg. Sa druge strane, pokušaće da se okrene nešto boljim rezultatima u plej-ofu, gde je sa Nagetsima poslednjih godina uglavnom uspevao da se plasira, ali ne i da dođe do samog kraja i borbe za prsten.

Kevin Durant

Foto: Tanjug / AP

KO SU NAJVEĆI FAVORITI ZA ŠAMPIONSKI PRSTEN?

 

Uzimajući u obzir sastav koji su okupili, najveći favoriti za osvajanje šampionskog prstena ove sezone su Bruklin Netsi. Prošle sezone su ih u pohodu na titulu zaustavile mnogobrojne povrede, ali ove tim koji u svom rosteru ima Kevina Duranta, Pola Milsapa, Džejmsa Hardena, pa čak i bez Kajrija Irvinga koji i dalje odbija da se vakciniše zbog teorija zavere, definitivno mora da ponese epitet najjačeg.

Društvo u samom vrhu praviće mu Los Anđeles Lejkersi, koji su nekako pokvarili utisak u predsezoni, gde su gubili od svih redom. Odigrali su šest susreta i upisali isto toliko poraza upravo od Bruklin Netsa, Finiks Sansa, Golden Stejta i to dva puta, Sakramento Kingsa i Finiks Sansa. Mnogi vole da kažu da to ne mora ništa da znači, jer one najveće zvezde obično igraju ove susrete sa "pola snage". Videćemo da li Lebron može do još jednog prstena na svojoj ruci i da li će uspeti da probudi usnulog giganta.

Ni prošlogodišnji šampioni, Milvoki Baksi ne mogu se izostaviti iz priče kada govorimo o kandidatima za prsten. Janis Adetokunbo nas je nekako već i navikao na moćne partije, a uz to, on će ponovo biti kandidat i za titulu najkorisnijeg u sezoni, nakon što mu je taj epitet minule godine "preoteo" Nikola Jokić.

Golden Stejt Voriorsi bi mogli da budu potencijalno iznenađenje uz Finiks Sanse koji su prošle godine uprkos svim predviđanjima uspeli da završe u finalu. Interesantno je da se Denver ne kotira tako visoko i tek je deveti favorit za titulu u rangu sa Dalas Maveriksima koji bi mogli da zablistaju ukoliko Luka Dončić nastavi da pruža blistave partije.

Interesantno će biti videti ko će ove godine uzeti MVP titulu. Trenutno se prema kvotama najbolje kotira upravo slovenački košarkaš, a u stopi ga prati Kevin Durant. Janis Adetokunbo je na trećem mestu, a potom slede Džoel Embid, Stef Kari, Dejm Lilard i Lebron Džejms. Branilac ovog naslova, naš Nikola Jokić je tek na osmom mestu.

Kk Partizan, Trening pred početak priprema

Foto: Nikola Tomić

KAKVA ĆE BITI ULOGA SRPSKIH KOŠARKAŠA U SVOJIM TIMOVIMA?

 

Najistaknutiju ulogu u svojoj ekipi od srpskih košarkaša imaće Nikola Jokić, kojem će Majkl Maloun i ove godine poveriti ulogu lidera. Međutim, trener Denvera istakao je da ovoga puta neće rizikovati sa srpskim centrom i odmoriće ga na nekim utakmicama, što nije bio slučaj prošle takmičarske godine. Srpski centar je prošle sezone u proseku imao gotovo tripl-dabl kraj svog imena, videćemo kakve će brojke imati nakon leta u kojem je imao dovoljno vremena da se oporavi.

Vrlo bitan za Atlanta Hokse biće Bogdan Bogdanović. Njegove najbolje igre videli smo na delu upravo u plej-ofu, a još tada se moglo primetiti da je dobro prihvaćen od strane saigrača i od najveće zvezde ove franšize, Treja Janga. Očekivano je da ipak ostane u njegovoj senci i da bude njegov prvi partner u pohodu na novi plasman u završni deo sezone.

I Aleksej Pokuševski mogao bi da dobije još veću ulogu u Oklahoma siti Tanderima, koji nastavljaju sa "ribildovanjem" ekipe i plasiranjem mladih igrača u sastav. Ono što će za njega biti jako važno jeste da uhvati konstantnost i ukoliko u tome uspe, može da očekuje standardno mesto u startnoj petorci.

Epizodne uloge u Golden Stejtu i Dalas Maveriksima imaće Nemanja Bjelica i Boban Marjanović. Postoji mogućnost da Beli posle odličnih partija u predsezoni dobije i veću ulogu u San Francisku, dok će Bobi "uskakati" kao rezervni centar.

Nemanja Bjelica

Foto: AP/Tanjug

KAKAV JE SISTEM TAKMIČENJA OVE GODINE?

 

Sistem takmičenja se nije menjao u odnosu na prethodnu godinu, ali će NBA logo biće drugačiji nego inače, jer će ovo biti 75. sezona od osnivanja takmičenja.

Regularni deo sezone trajaće sve do 10. aprila i svaki od timova će odigrati po 82 meča, nakon toga će uslediti plej-in koji će se igrati od 12. do 15. aprila u kojem će učestvovati ekipe koje se nađu od sedmog do 10. mesta. Kada se "razreši" njihov status uslediće plej-of koji će trajati od 16. aprila do 30. maja posle čega nas čeka veliko finale koje će po planu početi 2. juna, a moglo bi da se završi najkasnije 19. juna u slučaju da se "dogura" do sedmog meča.

Utakmica koja privlači najviše pažnje, popularni Ol-Star će se ove godine odigrati u Klivlendu 20. februara. Naravno, pored ovog meča gledaćemo i takmičenja u zakucavanju i šutu za tri poena, te susret "zvezda u usponu".

Podsetimo da su na snazi teritoriji gradova San Francisko i Njujork zabrane svim nevakcinisanim igračima da nastupaju na sportskim nadmetanjima. Iako se većina košarkaša na kraju povinovala i primila cepivo, ipak postoje neki izuzeci i oni neće moći da igraju za svoje timove ili da gostuju u navedena dva mesta.

Nikola Jokić

Foto: AP/Tanjug

KO NASTUPA PRVE VEČERI I GDE MOGU DA SE PRATE SUSRETI?

 

Prve noći na programu su samo dva susreta, ali veoma kvalitetna. Već od 01.30 časova imaćemo veliki derbi Istoka između Milvoki Baksa i Bruklin Netsa, dok će od 04.00 časova igrati Los Anđeles Lejkersi i Golden Stejt Voriorsi na Zapadu. Sva četiri tima spadaju u prvu klasu favorita za titulu i treba očekivati neizvesnu borbu.

Najveći broj utakmica će i ove sezone prenositi televizija Arena Sport, a prve večeri će biti prenošena oba susreta. Srbija će svakako sa većom pažnjom ispratiti drugopomenuti susret u kojem će najverovatnije zaigrati Nemanja Bjelica. Neka košarkaška fešta počne!

Video: Sve o Luki Dončiću: Kako igra, kako razmišlja i da li bi mogao zajedno sa Jokićem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pendula

    19. oktobar 2021 | 17:24

    Jel to ovaj sto nije hteo da igra za reprezentaciju? Njegovo ime vise ne treba pominjati, dzaba mu sve!

  • Milan

    19. oktobar 2021 | 16:52

    Nekako mi uopšte nije žao Jokica. Kao srbin ja lično više cenim Dončića

  • Kikii

    19. oktobar 2021 | 17:02

    Ne znam kako je Jokić, zaslužio da bude prošle sezone MVP...po meni nije.. Bravo za Dončića i samo napred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA