≫ 

Željkov Partizan stotkom otvorio Evrokup, Panter i Mur izrešetali Nemce

Ubedljiva pobeda crno-belih protiv Hamburga

Kevin Panter

Foto: Marko Jovanović

Crno-bela rapsodija na severu Nemačke! Košarkaši Željka Obradovića "probušili" su Hamburg Tauerse na svojoj premijeri u Evrokupu i odigrali svoju najbolju utakmicu ove sezone do sada. Sve je bilo perfektno u napadu crno-belih do poslednje četvrtine kada je viđen manji pad u igri. Međutim, furiozna serija evropskog, Željkovog Partizana iz druge deonice bila je dovoljna. Gosti su zasijali punim sjajem i pokazali svima na Starom kontinentu da su ozbiljni u nameri da se vrate u Evroligu - 97:106.

Delovalo je da Partizan večeras ne može da promaši šut van linije 6,75 metara. Kada je Kevin Panter krenuo da "rešeta" Hamburg Tauerse, na njega su se nadovezali Jam Madar, Dalas Mur i Nemanja Dangubić. A kada imate takav arsenal šutera sa distance, ne možete ni da dođete u šansu da izgubite meč.

Ako je postojala neka stvar koja je bila loša u igri Partizana večeras, to je bio veći broj izgubljenih lopti. Međutim, uzimajući u obzir da je Željko Obradović očigledno hteo da agresivnu odbranu Tauersa slomi brzom i aktivnom igrom u napadu, to se moglo "podvesti" kao ceh koji je bilo potrebno platiti. U poslednjoj deonici usledio je manji pad u igri, uz promenljiv sudijski kriterijum, ali su crno-beli i to uspeli da "prežive".

 

Partizan je na sve to imao ogromnu podršku svojih navijača u dvorani u Hamburgu. Nekoliko stotina njih "raštrkanih" kroz celu halu često je pravilo bolju atmosferu od domaćih, što je košarkašima u crno-beloj garnituri dalo dodatna krila da večeras "samelju" domaći tim.

Ključna za pobedu večeras bila je fantastično odigrana druga četvrtina tokom koje su igrači iz Beograda ubacili 33 poena, a dopustili rivalu svega 16. To je bilo sasvim dovoljno da se dođe do opipljive prednosti i da se u nastavak meča uđe daleko rasterećenije. Rasla je ta prednost do maksimalnih +28, moglo je biti i ubedljivije na kraju, ali ono što je najvažnije jeste da je upisana pobeda.

Na kraju, najefikasniji u timu Partizana bio je upravo Kevin Panter koji je došao 26 poena uz šest skokova i tri asistencije, a pratio ga je Dalas Mur sa 17 poena uz 5/6 za tri. Dvocifreni su još bili Jam Madar i Alen Smailagić sa po 13 poena, te Nemanja Dangubić sa 10 poena. Na drugoj strani, Kejleb Holmsli je napravio pakao odbrani Partizana naročito u poslednjoj četvrtini i došao je do 21 poena, dva Brauna - Džejlon sa 18 i Zekari sa 15 poena su se takođe istakli, Majk Kocar je dodao 14 poena, a sa tačno 10 poena je završio Set Hajnriks.

Prva četvrtina nije uopšte odavala utisak da bi Hamburg na ovom meču mogao da bude "zdrobljen". Baš naprotiv, Nemci su igrali u manjim naletima i dva puta su čak serijama uspeli da dođu i do prednosti protiv crno-belih. Međutim, zahvaljujući blistavom Kevinu Panteru sprečene su bilo kakve dalje komplikacije, pošto je Amerikanac vratio stvari na pravi kolosek i bio je glavni protagonista vođstva od +4 na kraju uvodnih deset minuta.

U nastavku su mu se priključili Dalas Mur i Jam Madar koji su sa po dve pogođene trojke iz veoma teških pozicija odveli Partizan "daleko" od Hamburga. Brzo je ta prednost dostigla dvocifren nivo, a crno-beli se tu nisu zaustavili već su "gurali" sve do +21 koliko je bilo na velikom odmoru. Željko Obradović mogao je da bude prezadovoljan, iako je i sam nekoliko puta viđen kako se nervira zbog nekih odluka svojih igrača, uprkos ogromnoj prednosti.

Treća četvrtina donela nam je nastavak napadačke rapsodije Partizana. Iako smo, delom zbog opuštenosti zbog velike prednosti, videli i veliki broj izgubljenih lopti crno-belih, sve je funkcionisalo bez ikakve greške u napadu i crno-beli su nastavili svoj galop ka granici od 100 postignutih poena.

Poslednja deonica donela nam je manji pad u igri Partizana. Kao da su očekivali crno-beli da se meč sam od sebe reši, pa smo samim tim videli manji povratak Hamburg Tauersa, koji su u jednom trenutku i prepolovili maksimalnu prednost Partizana od +28 i prišli na 11 poena zaostatka. Sudije su malo i "pogurale" Hamburg svojim čudnim kriterijumom do jednocifrenog zaostatka, ali su crno-beli uspeli da se odbrane i da pobedom započnu novu sezonu Evrokupa.

STATISTIKA UTAKMICE

 

HAMBURG TAUERS - PARTIZAN 97:106 (24:28, 16:33, 26:27, 31:18)

Hamburg Tauers: Dž. Braun 18, Z. Braun 15, Voker, Dileo 6, Homsli 21, Rič, Majsner 7, Kirsten, Kocar 14, Hajnriks 10, Drešer, Holac 6

Partizan: Kuruc, Panter 26, Lidej 8, Zagorac 6, Avramović 7, Koprivica 6, Dangubić 10, Smailagić 13, Mur 17, Glas, Trifunović, Madar 13

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

TOK MEČA

 

4. ČETVRTINA

10. minut (97:106) - Nemci postižu poene, sada Dangubić ima bacanja. Brz pogodak Kocara, pa bacanja za Madara, koja je pogodio. Još dva poena za Nemce, kraj utakmice.

9. minut (91:102) - Neverovatno je šta se sada sudi i ne sudi. Promašaj za tri i sudije su se dobro setile da sude faul za Partizan. Pogađa Alen dva bacanja, dobro je. Lidej dva puta promašuje iz kontre. Ni Nemci ne pogađaju, lopta za Partizan.

8. minut (91:100) - Tajmaut Hamburg. Sada jako čudne i krajnje diskutabilne odluke Migela-Anhela Pereza. Tri promašena bacanja, još su se neka ponavljala za Zekerija Brauna. A onda dva pogođena nakon novog faula Zeka Lideja.

7. minut (89:100) - Panteru lopta izlazi iz koša. Prekršaj za crno-bele, Zek Lidej - STOTKA! Trojka u pravom trenutku! Ali ne, ne to... Tri bacanja za Holmslija i sva tri je pogodio. "Difens" se sada ori Hamburgom i imamo "difens", izgubljena lopta Partizana, neverovatno...

6. minut (86:97) - Smajli ne može za tri. Kocaru ispada lopta, Panter mu je to izbio iz ruke. Ali ne vredi, Hamburg opet dolazi do poena preko Holmslija. Nemci su se zaista razigrali u ovih završnih pet minuta. Hajnrih postiže osmi poen i sada je samo 11 razlike. Konačno je Željko Obradović tražio tajmaut. Rezultat u ovoj deonici je 20:9?!

5. minut (82:97) - Prekršaj Zeka Lideja, nije blokada. Bacanja će biti za Kejleba Holmslija, koji pogađa oba, a na drugoj strani izgubljena lopta Jama Madara. Nije zadovoljan Obradović, ali ne traži tajmaut. Srećom promašena trojka Kocara, ali i ofanzivni skok, Kocar potom pogađa i vraća Hamburg na -13. Ne bi valjalo da se Nemci spuste na jednocifrenu razliku. Zek Lidej ne može, ali može Smajli!

4. minut (78:95) - Trojka Dalasa Mura, ali Holcar vraća brzo. Mnogo stoje u odbrani košarkaši Partizana, kao da misle da je sve gotovo. Smailagić je fauliran od strane Majsnera. Imaće dva bacanja Alen. Pogodio je prvo, ali ne i drugo.

3. minut (76:90) - Braunovi prave probleme crno-belima. Trojka Džejlona, Zagorac je fauliran na drugoj strani... Mur promašuje za tri, potpuno sam. Majsner pogađa i sada je nemački tim već na samo 14 poena zaostatka

2. minut (71:90) - Zekari Braun jedini pravi probleme crno-belima, a Avramović je sada postigao nova dva poena iz kontre. Nova trojka Hamburga nakon poduže pauze zbog brisanja parketa. Gazi aut-liniju Dalas Mur.

1. minut (66:88) - Izlazi lopta Muru iz koša, a Avramović je napravio faul na drugoj strani igrališta. Bez bacanja. Lukas Majsner je napravio prvu ličnu grešku, iako je imao mnogobrojne kontakte sa crno-belima i pre ovoga. Avramovićeve trojke nema.

3. ČETVRTINA

10. minut (66:88) - Džejlon Braun pogađa uz faul. Nemci ne daju Partizanu da se odlepi na još veću razliku. Zagorac dobija drugu ličnu grešku. Pogađa i bacanje košarkaš Hamburga. Kevin ne pogađa za tri, Zagorac ide sam i fauliran je od strane Holmslija. Imaće bacanja. Siguran je Rade Zagorac prvi put, pa i drugi! Blokada Koprivice i onda Kocar pravi faul. Pogađa oba bacanja, a onda kakva trojka Holmslija za kraj sa jedno deset metara za kraj.

9. minut (60:84) - Promašuje Zekari Braun. Panter je fauliran, konačno prekršaj Dilea. Biće dva slobodna bacanja za Kevina, pogodio je oba. Krade loptu Rade Zagorac Nemcima. Nogom je igrao Zekari Braun. Panter pogađa za dva, šta radi ovaj čovek večeras, ima indeks koji je blizu 40 poena...

8. minut (60:80) - Ali Zekari Braun se sada raspucao iznenada i drži Hamburg u životu. Smajli pravi faul u napadu, zaista previše izgubljenih lopti u ovoj četvrtini za Partizan. Koprivica! Da vrati za poene Hamburga od pre par sekundi.

7. minut (55:78) - Trojka Brauna. I ono na šta će Partizan morati da obrati pažnju u nekim budućim duelima - previše izgubljenih lopti pod svojim košem pri izvođenju. Braun sada ima dva slobodna bacanja kao posledicu toga. Oba je pogodio i sada je "samo" +20. Lidej pogađa u zadnjoj sekundi!

6. minut (50:75) - Još jedna izgubljena lopta, ovaj put Zek Ledej pravi grešku. Mora na klupu Nemanja Dangubić, koji je napravio treću ličnu grešku. Nema trojke Majstera nakon ofanzivnog skoka. Sada je sviran faul Holmslija, čime Nemci izlaze iz bonusa. Lidej - konačno! Blokada nakon toga, a onda kakva akcija Partizana, poeni Smajlija!

5. minut (50:71) - Pogađa trojku Majster. Izgubljena lopta Jama Madara i poeni iz kontre Nemaca. Mali pad koncentracije... Nova ukradena lopta Hamburga, šta se sada dešava sa Partizanom. Pogađa i Holmsli i očekivano je besan Željko Obradović, koji traži tajmaut.

4. minut (43:71) - Isteklo je vreme za napad Hamburg Tauersa. Dangubić ne može za tri, a onda još jedan promašaj, prvi put su vezali dva promašaja crno-beli u ovom poluvremenu. Sada faul Dangubića.

3. minut (43:71) - Gubi loptu Smajli, ali Nemci prave korake u svojoj brzopletosti. Šteta što nije poentirao Smajli sada pod košem, ali imaće dva slobodna bacanja. Pogađa Alen, peti njegov poen. Ne pogađa drugo, ali je tu Dangubić. Prekršaj koji pravi Kristen. I njegova treća lična greška. Dalas Mur pogađa za tri. Ovo je neverovatno...

2. minut (43:67) - Šteta, pogađa Braun na drugoj strani. Jedan od raspoloženijih u timu iz Nemačke. Panter je pogodio uz faul i imaće dodatno bacanje. I njega će pogoditi. Braun ne može za tri.

1. minut (40:64) - Kocer je "zalepljen" rampom. Dangubić ide na tri i pogađa! Nemci ne mogu iz alej-upa da pogode. Samo raste prednost Partizana... Lideja neće ipak, izašla je lopta iz obruča na šutu za tri.

2. ČETVRTINA

10. minut (40:61) - Panter promašuje za tri, ofanzivni skok. Pa pogodak sa poludistance, Majcner ne može da postigne trojku. Partizan ima 2,5 sekunde da uradi nešto. Panter pogađa, ali nije jasno da li je isteklo vreme. Nije, tako se i činilo, iako su sudije pokazale isprva da se poeni ne priznaju. Ponovno gledanje snimka potvrdilo je da je pogodak validan.

9. minut (40:57) - Kevin Panter ne greši sa poludistance. Hamburg ne može ništa, gubi loptu nakon ofanzivnog skoka. Neopreznost crno-belih, kažnjava to Holac. I reaguje Željko Obradović minutom odmora, ne bi valjalo da pred kraj padne ova ogromna prednost. Sinan Izguder kaže da je Panter igrao poslednji pre nego što je lopta otišla u aut, a sada trojka Brauna.

8. minut (35:55) - Sada je neoprezan Rade Zagorac i gubi loptu, prekida ovu lepu seriju poteza i poena. Kratak je Hajnrih, kontra Partizana za tri i pogodak Dangubića! Uzvraćaju Nemci iz kontre na polaganju... Braun dobija ličnu grešku, ali bez bacanja, još nije iskorišćen bonus.

7. minut (33:52) - Šteta, lična greška Radeta Zagorca. Dalas Mur dobija ličnu grešku i to na šutu za tri poena. Braun pogađa dva bacanja, sada se dogodilo nešto... Problemi sa semaforom, nažalost. Već nekoliko puta je grafika "zabadala", sada i tehnikalije u dvorani u Hamburgu ne rade. Ne nešto što bi se očekivalo. Mrtva lopta nakon toga, skakaće se za nju, ovde ne važe FIBA pravila. ŠTA POGAĐA MUR?! Sa 10 metara za tri! Krade loptu Dangubić, Hamburg je u nokdaunu...

 

6. minut (31:49) - Kocar je promašio, Zagorac je uhvatio loptu. Partizan igra neverovatno dobro! I pogađa Zagorac, pa crno-beli će rasturiti Hamburg! Još jedan njihov tajmaut...

5. minut (31:47) - Kevin Panter za dva. A Hajnrih ne može do nove trojke, Panter je fauliran od strane Holaca. Smailagić zakucava... Sve sada funkcioniše u igri Partizana. Dva promašaja Nemaca sa penala, hvata loptu Zagorac. Kapiten poentira na drugoj strani.

4. minut (31:41) - Balša Koprivica se podvukao pod koš i pogodio. Holmsli za tri... Šteta. Sada i prekršaj Kocara.

3. minut (28:39) - Ide još jedna trojka! Dalas Mur! A sada su lepo odigrali Holac i Kocar i prekinuli niz crno-belih. Mur za tri! Pa ne može da promaši Partizan! Promašaj Hamburg Tauersa, a onda faul u napadu Jama Madara kada je trčao u kontru. Zagorac je ispustio loptu posle cigle Nemaca.

2. minut (26:33) - Teška pozicija za Brauna koji promašuje za tri poena i šalje "ciglu" u aut. Madar! Za tri! Ma kako igra ovaj momak, ide tajmaut Hamburga! Katastrofalan pas Nemaca, nova izgubljena lopta posle minuta odmora. Ljuti se njihov trener.

1. minut (26:30) - Umalo izgubljena lopta Tauersa, a posle toga Balša pravi ličnu grešku za dva slobodna bacanja Dilea. Oba su pogođena. Madar za dva u poslednjoj sekundi! Sada će da važi...

1. ČETVRTINA

10. minut (24:28) - Bacanja za Dalasa Mura. I dva pogotka... Majsner ne pogađa trojku. Još pola minuta do kraja četvrtine. Mur nažalost gubi loptu i prepušta 15 sekundi, promašuju trojku i nesportska greška za Holmslija. Dangubić pogađa i prvi i drugi put, još 2,6 sekundi do kraja ovog perioda. Madar je pogodio za tri, ali se neće važiti, isteklo je vreme nažalost i to za delić sekunde, pokazuje to i ponovljeni snimak.

9. minut (24:24) - Sada promašaj Brauna za tri, ofanzivni skok Nemaca, ali promašaj. Biće dva slobodna bacanja za Partizan, konkretno za Kevina Pantera. Već je dvocifren nakon prvog pogođenog, a ubacio je i drugo. Neoprezan je Jam Madar i to je pogodak. Madar sa istog mesta, malopre je pogodio, sada još jednom, ali vratili su istom merom preko Majstera Nemci!

8. minut (20:19) - Još jedan prekršaj u napadu, ovoga puta ga čini Nemanja Dangubić. Holmsli pogađa trojku nakon toga i to je +4 za Nemce. Madar vraća trojku, dobro je... Zaista efikasan start utakmice.

7. minut (17:16) - Promašaj Brauna, a Kevin Panter ne pogađa za tri poena. Prekršaj u napadu kaže Anhel-Migel Perez, Kristen je taj koji je napravio ličnu grešku. Neverovatno, ali sada i Jam Madar pravi prekršaj prilikom građenja. I onda ide trojka Holmslija. Tajmaut traži Željko Obradovića, previše oscilacija u igri Partizana.

6. minut (14:16) - Pogađa Hajnrih, koji je jako raspoložen na početku meča. Smailagić je izgubio loptu, a odmah je to kaznio Hamburg. Sada Smailagić zaista mnogo brza i petlja, promašuje na drugoj strani, ali je na svu sreću miran Jam Madar, koji je prekinuo akciju Nemaca faulom.

5. minut (10:16) - Sam je Braun na šutu za tri, promašuje, a Hajnrih vraća loptu u koš. Lidej promašuje, Smailagić krade loptu i dodaje Panteru za trojku uz faul! Fantastično! Pogodio je i dodatno bacanje. Braun je zalepljen, a Kevin Panter pogađa uz faul! Sjajna saradnja Kevina Pantera i Jama Madara, pogodio je i dodatno bacanje.

 

4. minut (8:9) - Avramović pogađa za dva iz jako, jako teške pozicije iz kretnje. Sada i njegov prekršaj, prema mišljenju Žozefa Bisanga, pa će na klupu. Umesto njega je tu Jam Madar.

3. minut (8:7) - Zastao je Avramović, što kažnjava Kocar dvojkom. Na drugoj strani se lopta od Smailagića odbija u aut, pa će posed imati domaći tim. Sjajna kombinacija Kocara za Hajnriha, koji dolazi do po poena, a onda Hamburg dolazi do preokreta nakon kontre i zakucavanja.

2. minut (2:7) - Užasan šut Kristena za tri, nije ni dobacio do koša. Potpuno je sam Avramović za tri poena i pogađa! Umalo Avramović da ukrade loptu Nemcima... Ništa od trojke za Hamburg Tauerse. Promašaj Trifunovića sa distance, šteta.

1. minut (2:4) - Dobar početak crno-belih i dva realizovana napada na samom startu. Prve poene postigao je Alen Smailagić, a onda se upisao i Kevin Panter. Na drugoj strani do poena dolazi Holac, posle čega je usledio promašaj Avramovića.

STARTNE POSTAVE

 

Hamburg: Braun, Kristen, Kocar, Hajnriks, Holac

Partizan: Panter, Ledej, Avramović, Smailagić, Trifunović

PRE MEČA

 

Tim sa severa Nemačke osnovan je pre samo osam godina i do 2019. godine se takmičio u drugom rangu. Pravi "bum" napravio je prošle godine kada se domogao četvrtfinala Bundeslige, što je faktički bila pozivnica da se priključe drugom po jačini takmičenju u Evropi kada je košarka u pitanju.

U novu sezonu krenuli su sa polovičnim skorom. Posle dva poraza na samom startu, usledili su trijumfi nad Frankfurt Skajlajnersima i Bajrojtom, što će reći da se nalaze u sasvim finoj formi. Igraju agresivnu odbranu, njihovi mečevi često donose mali broj poena, što je uostalom stil koji odgovara crno-belima.

Partizan neće imati većih problema pred meč sa Hamburgom što se povreda i odsustava tiče. Podsetimo, pored crno-belih i Nemaca u grupi se nalaze još francuski Levaloa, Turk Telekom, ruska Lokomotiva Kuban, španski Huventud, poljski Šljonsk iz Vroclava, španska Morabank Andora, litvanski Lijetkabelis i italijanski Trento.

Partizan peti put uzastopno kreće u Evrokup sa gostujućeg terena. Prethodno nije baš imao previše sreće, pošto ima skor 1-3 i jedinu pobedu imao je protiv Venecije u sezoni kada je na klupi sedeo Andrea Trinkijeri. Jednom je igrao i u Nemačkoj u prvom kolu, bilo je to 2018. godine kada su poraženi od Albe u Berlinu.

Utakmicu će suditi trojica veoma iskusnih arbitara, koja neretko dele pravdu i u Evroligi - Anhel Migel Perez iz Španije, Žozef Bisang iz Francuske i Sinan Izguder iz Turske.

Video: Trifunović srećan posle dobre partije: Volim da igram kada je dobra atmosfera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tolstoj

    19. oktobar 2021 | 19:23

    Konacno da pravi klub izadje u evropu..dosta su nas ovih godina sramotili i brukali neki lazni prvaci..idemo momci vi ste ponos postenih srba..

  • 033

    19. oktobar 2021 | 21:50

    Sa ovakvim sudjenjem kao ovo u drugom poluvremenu i mnogo jače ekipe od Partizana neće moći bolje. Budim realni.

  • Grobar Mne

    19. oktobar 2021 | 21:40

    Da nije bilo sudija ovo bi bila katastrofa za Hamburg.Ovo je sramno suđenje,posebno zadnja četvrtina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA