≫ 

Bradonja "preko noći" postao prosek: Novo NBA pravilo ubilo Hardenovu statistiku

Pravila igre su se promenila, Bradonja više nije "ubica"

  • 2
džejms harden Foto: Tanjug/Ap

Prvi put od 2011. godine košarkaš Bruklina Džejms Harden izlazi na liniju za slobodna bacanja manje od pet puta po meču u prvih pet utakmica sezone, a osim toga poenterske brojke su mu ispod njegovih standarda. Razlog tome je očita nespremnost Bradonje, diskutabilna forma koja je daleko od njegove prepoznatljive, ali mnogi se slažu, i navijači, i novinari, te stručno mnjenje, da je za ovakav trend zapravo najviše zaslužno novo pravilo NBA lige vezano za prekršaje.

Od ove sezone, kao što je poznato, sudije ne sviraju faulove u korist napadača koji "traže" kontakt sa svojim čuvarem, što je dosad (i dalje je), bila Hardenova uža specijalnost, i zbog čega je konstantno išao na liniju penala, samim tim u kontinuitetu imao mečeve sa prosekom od 30+ poena.

To više nije slučaj, sudije su dobile smernice da za takve kontakte više ne favorizuju napadača već da puštaju da se igra nastavi, što ima ogroman uticaj na statistku Bruklinovog košarkaša koji u prvih pet mečeva sezone u kolonama ima 16.6 poena i tri slobodna bacanja u proseku po meču. Za razliku od svih prethodnih sezona, to je ipak daleko ispod njegovih standarda. Primera radi, u sezoni 2019/2020 Harden je u proseku po meču izvodio 11.3 slobodna bacanja.

Na primer, protiv Majamija, u porazu Bruklina, u nekoliko navrata je želeo da iznudi prekršaje u svom stilu, a nije dobio nijedan, pa je jasno da će što pre morati da svoju igru prilagodi novim pravilima i pronađe druge načine da dolazi do poena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by House of Highlights (@houseofhighlights)

Hardenov način igre je nešto što je iritiralo košarkaški svet, posebno protivničke ekipe, jer je Bradonja konstantno tražio prekršaje i dobijao ih od sudija koje su samo sledile tadašnji pravilnik o prekršajima. U međuvremenu, "hardenovski" stil preuzeli još neki igrači (Dončić, Jang), zbog toga je sama igra počela da trpi i gubi na lepoti, pa je NBA rešila da tome stane na put, i već danas, brzo po primeni novih pravila, imamo ne tako moćnog Hardena i ne tako velike statističke brojke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    29. oktobar 2021 | 19:50

    NBA свиђа ми се организација али да врате правило два корака као у свету и да не фаворизују добре играче да могу колико хоћеју корака пустити.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA