Istorijska smena: Đordi Bertomeu na kraju sezone odlazi sa čelnog mesta Evrolige

On više neće biti ni izvršni direktor, pošto su mu klubovi izglasali nepoverenje

  • 8
ABA Liga, Koktel, Đordi Bertomeu Foto: Marko Todorović

Došla je kraju jedna velika era. Čovek koji je čak 22 godine bio na čelu Evrolige od naredne sezone moraće odatle da se "skloni". Klubovi učesnici elitnog košarkaškog takmičenja izglasali su nepoverenje Đordiju Bertomeuu, pa će on 30. juna 2022. godine postati bivši.

Ovu vest prenosi dobro obavešteni grčki portal Sport24. Na sastanku 11 klubova u čijem je vlasništvu takmičenje, šest klubova glasalo je za, dok se pet usprotivilo odlasku katalonskog advokata. Za odlazak su bili Makabi, Olimpija iz Milana, CSKA iz Moskve, Žalgiris i Olimpijakos, dok su na stranu Đordija stali Barselona, Real, Baskonija uz Anadolu Efes i Fenerbahče.

Ono što se klubovi koji su glasali za plaše jeste da će sadašnja, odlazeća garnitura rigorozno sprovoditi sva pravila i tražiti im "dlaku u jajetu", zbog čega su iz Makabija predložili zamrzavanje disciplinskih mera koje su se desile u skorijoj prošlosti.

Konačnu odluku o tom pitanju doneće Generalna Skupština ECA. Jasno je da je situacija u Evroligi odavno na klimavim nogama. Još ovog proleća su se na tajnom sastanku u Atini oko "bune" protiv Bertomeua složili PAO, Olimpijakos, Makabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Milano. Bili su zabrinuti zbog finansija, koje su se vodile od strane Katalonca.

Žordi Bertomeu Foto: MNPress

Nekoliko meseci kasnije on je sklonjen as mesta predsednika ECA, ali je ostao izvršni direktor. I tada je bilo jasno da će se tu kratko zadržati, a ubrzo je stigla i potvrda. Nedavno su klubovi pokušali da razgovaraju i sa njim, ali očigledno da to nije dalo željeni rezultat i sastavljena je tročlana komisija koja će potražiti novog izvršnog direktora.

Podsetimo, Bertomeu je pravnik iz Barselone, koji je od 1982. do 2000. godine bio na visokim funkcijama u španskoj košarci. Pre 21 godinu je osnovao Evroligu, koja je napravila ogromne promene u evropskoj klupskoj košarci. Takve promene nas očilgedno čekaju i narednog leta.

Video: Zvezda lako rešila Megin vrtić: Starac Simonović trojkaškim rafalom doneo pobedu crveno-belima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    2. novembar 2021 | 15:43

    A cova u neveri, ode mu glavni pajtos nema više evrolige na mufte😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Luka

    2. novembar 2021 | 16:20

    Gotovo je ode lopuza .

  • suarez

    2. novembar 2021 | 15:58

    Sad ce Covke da sredi svoje mesto preko stranih sluzbi , pa ce poceti da prica kako je on znao i bio za smenu ovog i td i td…..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA