≫ 

Zvezda zgromila PAO za prekid crne serije u Evroligi, Zeleni "pukli" sa 33 razlike

Kakva utakmica igrača Dejana Radonjića večeras pred domaćom publikom u "Pioniru"

  • 86
Nikola Kalinić Foto: MN Press

Rapsodija u crveno-belom! Košarkaši Crvene zvezde prekinuli su niz poraza u Evroligi fantastičnom, možda i najboljom partijom ove sezone pred svojim navijačima protiv Panatinaikosa. Pobednik duela nije se ni u jednom momentu dovodio u pitanje, a Radonjićev tim je "razbio" Zelene i vratio nadu za eventualnu borbu za plej-of elitnog takmičenja u nastavku - 81:48.

U najvećem delu utakmice, Zvezda je igrala vrlo staloženo i koncentrisano u odbrani. Potvrdili su još jednom izabranici Dejana Radonjića da je defanziva njihovo najjače oružje, pa su goste iz Grčke u prvoj deonici ograničili na jednocifren broj poena (samo osam), čime su udarili temelje konačnog trijumfa. Razlika se do kraja samo uvećavala i išla "u nebesa".

Međutim, ono što takođe treba istaći jesu dobri i racionalni šutevi košarkaša Zvezde ove večeri u "Pioniru". Nisu mnogo žurili sa realizacijom, tražili su i najmanju rupu u odbrani Zelenih, koja večeras nije bila na najboljem nivou, što je bio još jedan tas na vagi koji je presudio da se domaći raduju ove večeri u sasvim dobro popunjenoj dvorani "Aleksandar Nikolić".

Veliku prednost Zvezda je imala i na skoku, dok su jedino što im se može uzeti "za zlo" bile izgubljene lopte, koje su još tokom uvodnih 20 minuta završile na dvocifrenom nivou. Doduše, ni Panatinaikos nije blistao i čak je više puta predavao loptu crveno-belima. Sve to doprinelo je da vidimo gotovo pravu reprizu onoga što smo videli pre par meseci na "Magenta Sport Kupu" u Minhenu, kada su Beograđani i Atinjani igrali prijateljski meč koji je Radonjićev tim rešio u svoju korist sa +28.

Najefikasniji večeras bio je Nejt Volters koji je postigao 18 poena, pratio ga je Ostin Holins sa 11 poena koji je posle duže vremena odigrao dobar meč. Nikola Kalinić dodao je deset poena. Sa druge strane, jedini koji je "blistao" bio je Deril Mejkon sa 15 poena, a dvocifren je bio samo još Hauard Sent-Ros koji je postigao deset poena.

Prva četvrtina protekla je u potpunoj dominaciji košarkaša Dejana Radonjića. Izuzev nekoliko uvodnih minuta, na terenu su se u ostatku meča isključivo o svemu pitali igrači Crvene zvezde koji su od 2:6 došli do 21:8, što je umnogome olakšalo posao u ostatku susreta. Dominirao je Nejt Volters, ubacio je prvih deset poena domaćeg tima, a nakon toga se ruka "opustila" i kod ostalih.

U drugoj deonici je Zvezda nastavila da "gruva" i pleše u ritmu koju su davali navijači. Počelo je nešto slabije, serijom 0:6 u korist Zelenih iz Atine, ali je vrlo brzo sve došlo na mesto. Volters, Kalinić i Simonović odradili su svoj deo posla, crveno-beli su u jednom momentu vodili i sa +19, ali su greškama posle tajmauta Dejana Radonjića na 30 sekundi pred kraj na poluvreme otišli sa "samo" +13.

Ni treća četvrtina nije donela neke preterane promene u rasporedu snaga. Naprotiv, Zvezda nije dopuštala Panatinaikosu da priđe na jednocifrenu razliku i "ređala" je poene pred bučnom beogradskom publikom. Priftis je rotirao, radio je šta je u njegovoj moći, ali nije išlo. Malo je nedostajalo da ponovo gosti ostanu na jednocifrenom broju poena, pošto su postigli samo deset poena i sa 36 ubačenih ušli u završnih deset minuta.

U poslednjoj četvrtini smo videli klasično odrađivanje posla košarkaša sa Malog Kalemegdana. Priftisov tim je klizio u sve dublju provaliju, gubio je i sa više od 30 poena razlike i ništa nije mogao da pogodi. Da stvar bude gora, malo je ponovo nedostajalo da ostanu na jednocifrenom broju poena i u ovoj četvrtini, ali ih je u poslednjem momentu "izvukao" Mejkon.

STATISTIKA UTAKMICE

Crvena zvezda - Panatinaikos 81:48 (21:8, 18:18, 18:10, 24:12)

Sudije: Luiđi Lamonika, Leandro Leskano, Đordi Alijaga

Gledalaca: 6.753

Dvorana: Hala "Aleksandar Nikolić", Beograd

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 18, Uskoković 2, Davidovac 8, Mitrović 8, Lazić 4, Kalinić 10, Dobrić 8, Holins 11, Simonović 5, Kuzmić 7, Cirbes

Panatinaikos: Peri 5, Mejkon 15, Papajanis 8, Bohoridis, Papapetru 6, Ferel, Kaselakis, Vajt 2, Flojd 2, Evans, Mancukas, Sent-Ros 10

Standings provided by SofaScore LiveScore

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (81:48) - Poeni za Mejkona, ali vrlo brzo na drugoj strani Lazić ima slobodna bacanja. Pogodio je samo prvo. Holins krade loptu, sjajno se bori večeras. Kuzmić pogađa oba slobodna bacanja, sada je nestvarnih +36. Trojka Mejkona. Kraj utakmice.

8. minut (78:43) - Dva pogođena slobodna bacanja Davidovca, posle čega smo videli poslednji mali faul Zvezde koji čini Simonović. Kendrik Peri sada jedini raspoložen kod Zelenih, ubacuje dva poena. Trojka Ostina Holinsa, i on se probudio na ovoj utakmici, gde sve ide crveno-bele!

6. minut (73:41) - Pogodak Kendrika Perija za tri. Nekadašnji igrač Mege spušta na ispod 30 razlike, potom promašaj Ostina Holinsa, pa i Flojda. Trojka Dejana Davidovca! Nema pogotka Haselakisa, Davidovac će imati dva slobodna bacanja na drugoj strani.

4. minut (70:38) - Jorgos Papajanis je konačno ubacio prve poene Panatinaikosa u ovom kvartalu, posle čega Ognjen Dobrić gubi loptu. Tajmaut traži Priftis u nadi da će barem malo spustiti razliku do kraja utakmice. Promašaj Papajanisa, ništa više ne ide PAO, isteklo je i vreme. Trojka Davidovca, +30! potom i poeni Luke Mitrovića, +32. Ali nema pogođenog bacanja, tu je ofanzivni skok Simonovića.

2. minut (65:36) - Okaro Vajt promašuje za dva, potom Luka Mitrović uvećava na +23, a Mejkon promašuje za tri poena. Kakav je ovo potop Zelenih, pošto Uskoković povećava na +25 sa linije za slobodna bacanja. Tehnička greška klupi indisponiranih gostiju, koji više ne znaju ni šta da rade na parketu Pionira. Pogodak Lazića, a onda i trojka Dobrića! Dominacija, nema druge reči!

3. četvrtina

10. minut (57:36) - Laziću ne ulazi trojka iz ćoška, a Davidovac je sa loptom završio u autu. Sent-Ros jedva da pogađa konstrukciju koša. Mejkon je faulirao Ostina Holinsa, što znači da će to biti dva bacanja za košarkaša Zvezde. Pogodio je oba penala. Papapetru je promašio još jedan šut za tri poena, a Lazić je fauliran i to je šansa za +20. Samo treba da pogodi jedno bacanje. I pogađa, ne jedno, već oba. Ništa od Okara Vajta, ništa ni od Uskokovića. Kraj treće četvrtine, čak +21 za Zvezdu.

8. minut (53:36) - Papajanis potvrđuje katastrofalno veče Zelenih, novim promašajem za dva poena. Ostin Holins konačno dolazi do koša, posle čega je i Janis Papapetru uzvraća na drugoj strani. Lazarević je izblokiran, Davidovac je promašio za tri, ali je tu Ostin Holins koji ubacuje dvojku. Tajmaut Priftisa, koji shvata da je pobeda u Pioniru sada gotovo nemoguća misija. Sent-Ros ne pogađa preko ruke, ali je tu Papapetru iz ofanzivnog skoka.

6. minut (49:32) - Sent-Ros ipak brzo uspeva da uzvrati na drugoj strani na nepostavljenu odbranu Zvezde. Dobrić sada u kontraritmu promašuje još jedan šut za dva poena. Mejkon daje veštačko disanje, Panatinaikosu koji ne uspeva da spoji dve dobre odbrane, pošto i Volters nalazi put do koša u padu i to kontrarukom. Pobegla je lopta u aut Sent-Rosu, Volters nije pogodio, pa ni Kuzmić na zakucavanju.

4. minut (47:28) - Nikola Kalinić pogađa za dva, potom je ubacio i dodatno slobodno bacanje. Na drugoj strani promašaj Flojda, ali i ofanzivni skok Vajta. Isti košarkaš gubi posed, a fauliran je Kuzmić. Nejt Volters pogađa, ponovo je Zvezda na +17 i tajamut traži Priftis. Ni Papajanis ne može da pogodi, a imao je 3/3 prethodno na šutu za dva. Sent-Ros pravi prekršaj. Dobrić propušta priliku da donese +20, ali je tu zato +19 posle ofanzivnog skoka Kuzmić.

2. minut (40:28) - Kalinić je kratak na šutu za tri poena, posle čega do lopte dolazi Sent-Ros. Međutim, ništa nije bolji ni Okaro Vajt. Sam je Lazarević za tri, ali ne pogađa ni konstrukciju koša... Sent-Ros očekivano lako poentira na drugoj strani, nebranjen. Lopta je došla do Kuzmića pod košem, dobiće dva bacanja. Videćemo da li će sudije možda gledati da li je u pitanju nesportska lična greška. Lamonika ostaje pri prvobitnoj odluci Alijage. Samo jedan pogodak centra Zvezde sa penala. Ističe vreme za napad PAO-a.

Video: Fantastična koreografija Delija posle dužeg vremena u Pioniru: Ovako su ispratili u bitku košarkaše

2. četvrtina

10. minut (39:22) - Dobrić je pogodio još jednu trojku! Panatinaikos je u potpunom nokdaunu. Na sve to dolazi Džeremi Evans sa ofanzivnim faulom. I Mitrović pogađa, Zvezda je ubacila gotovo duplo više poena od Zelenih, koji još jednom gube loptu. Pogodio je Sant-Ros oba slobodna bacanja, a Radonjić koristi tajmaut. Izgubljena lopta i zakucavanje Sent-Rosa. Onda još jedna ukradena lopta Sent-Rosa, neverovatan pad koncentracije. Okaro Vajt pogađa oba bacanja posle faula Nejta Voltersa.

8. minut (34:20) - Marko Simonović postiže prve poene na meču, posle čega sledi i minut odmora za goste koji su ponovo u "podebelom" zaostatku. Papapetru je samo na kratko prekinuo seriju Zvezde, jer je Simonović ubacio trojku. Faul Simonovića kažu sudije nakon toga, međutim, Bohoridis ne pogađa nijedno bacanje. Delovalo je da je Kuzmić blizu da izgubi loptu, ali Lamonika tvrdi da je posed i dalje za crveno-bele. Epilog svega je izgubljena lopta.

6. minut (31:18) - Mejkon smanjuje razliku, Kuzmić je vraća na stari nivo. Bez trojke Perija, ali nema ni koša sa distance za Zvezdu. Pametan prekršaj Davidovca, prekinuo je akciju Zelenih u ranoj fazi. Simonović prvi put ulazi u igru od početka utakmice. Greška u vođenju kod gostiju kaže Lamonika, ali Holins pravi prekršaj u napadu. Videlo se i na ponovljenom snimku. Mejkon ide u šumu igrača Zvezde i zaustavljen je, posle čega pravi i prekršaj.

4. minut (27:16) - Dobro je, konačno Ostin Holins pokazuje svoj kvalitet iz kontre i polaže loptu u koš. Dobra odbrana Zvezde, ali onda i izgubljena lopta Voltersa, što je kažnjeno zakucavanjem Mejkona. Ništa od trojke Holinsa, ali Zeleni ponovo gube loptu. Time daju šansu Zvezdi da se ponovo odlepi na dvocifrenu razliku. Volters beži Papajanisu i to su novi poeni! Ima 14 poena na svom kontu.

2. minut (23:14) - Druga četvrtina nije najbolje krenula za košarkaše Zvezde. Prvo je Dobrić izgubio loptu, onda je Deril Mejkon pogodio trojku i to uz prekršaj. Još jedna izgubljena lopta crveno-belih, koji su sada upali u kontratiram, što se oslikava zakucavanjem Flojda. Tajmaut Radonjića posle serije 6:0 gostiju. Još jedan loš napad domaćeg tima, ali srećom Ferel izlazi u aut sa loptom. Volters je tu da prekine crni niz košem sa poludistance.

1. četvrtina

10. minut (21:8) - Zeleni su u potpunom raspadu. Em ne mogu ništa da pogode, em ne mogu ništa ni da odbrane. Sada je Kalinić prošao uz prekršaj, a pogodio je i dodatno slobodno bacanje. Serija 19:2. Krade loptu domaći tim, prekidaju sudije igru zbog prekršaja, a navijači Zvezde su u transu! Posle dužeg vremena i jedna greška i loše dodavanje koje je uputio Nikola Kalinić. Uzvraća Ferel na gotovo identičan način. Promašena trojka Ferela, potom i greška u koracima Ostina Holinsa, ali crveno-beli sada pametno koriste "male" faulove i sprečavaju goste da išta učine! Sjajna četvrtina Zvezde.

8. minut (18:8) - Kalinić je lako došao do novih poena posle tajmauta. Dobro je Radonjić nacrtao ovu akciju, Kalinić potom vezuje nove poene posle dobre odbrane. Crveno-beli zaista dobro otvaraju večerašnju utakmicu. PAO ne može apsolutno ništa da pogodi u ovim momentima. Luka Mitrović je izborio i dva slobodna bacanja, što je bilo presudno za trenera gostiju da zatraži minut odmora. Pogodio je oba penala Mitrović. Evo konačno poena i za Zelene preko Papajanisa, ali to poništava Dobrić novom dvojkom. Tri sekunde u reketu gostiju. Sada Kalinić ne ubacuje šut sa distance.

6. minut (10:6) - Još jedna dobra odbrana Zvezde, Dobrić međutim dobacuje visoko i greši, a Volters ubacuje novu trojku! Samo je on postigao poene za crveno-bele do sada. Malo su se spetljali sada Volters i Kuzmić. Brzo teče vreme, gotovo da nema prekršaja, očekuje nas prvi televizijski tajmaut.

4. minut (7:6) - Greška Zvezde koju koristi Sent-Ros iz kontre. Nejt Volters je ostao potpuno sam na šutu za tri poena, što on koristi bez ikakvih većih problema. Na sve se nadovezala i dobra odbrana Crvene zvezde. Kalinić iz nemoguće pozicije promašuje za tri, a Volters nagrađuje ofanzivan skok Dobrića poenima.

2. minut (2:4) - Papajanis beleži prve poene na ovoj utakmici za gostujuće košarkaše, vrlo brzo uzvraća Volters na drugoj strani i poravnava rezultat. Loš šut Džeremija Evansa, ostavili su ga otvorenog košarkaši Zvezde, ali bezuspešno. Kalinić je kratak na šutu sa distance, jedva da je dobacio do koša. Papajanis postiže nove poene za PAO.

- Fino popunjena dvorana "Aleksandar Nikolić" čeka košarkaše Zvezde i Panatinaikosa, oko 5.000 navijača će pratiti meč uživo.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Lazarević, Volters, Kalinić, Dobrić, Kuzmić

Panatinaikos: Peri, Papajanis, Papapetru, Evans, Sent-Ros

Video: Radonjić bi rado ušao u igru i dao koš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    4. novembar 2021 | 19:53

    Partizan pobedi neku prosečnu ekipu u Cipiripi kupu (kako su ga sami nazivali) i naslovi u svim novinama su tipa " To nije čudo, to je Partizan", veličanje kao da su pobedili Drim tim, a Zvezda pobedi sedmostrukog prvaka Evrope u Evroligi sa 35 razlike i naslov je običan.

  • cekam

    4. novembar 2021 | 20:06

    Zar nije Pao dobio Efes 30 razlike? Ajmo glodari recite mi koliko su losi, ajde cekam

  • milentije

    4. novembar 2021 | 19:55

    Bravo,komšinice...neka još poneko navrati u BG da malo uči košarku.Čeka se sledeći ...kod nas ili vas....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA