Šta sve Zvezda dobija dolaskom Stefana Markovića?

Dolazak bivšeg reprezentativca Srbije u Zvezdu odjeknuo je u košarkaškoj javnosti

  • 24
Stefan Markovic, KK Crvena zvezda Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: KK Crvena zvezda/Marko Jovanović

Košarkašku scenu Srbije uzburkala je vest da Stefan Marković dolazi u Crvena zvezdu. Iskusni internacionalac, prekaljeni reprezentativac čekao je ponude od letos, a iako se pričalo tada o Zvezdi do angažovanja nije došlo.

Sada je prava prilika da pojača tim koji igra Evroligu i bori se za titulu u ABA ligi.

Međutim, kada se pojavila vest da će Marković pojačati crveno-bele krenule su i analize ljubitelja košarke koliko i šta bi iskusni kombo igrač mogao da donese.

Zvezda već ima dosta bekova, ali nema sumnje da u ovakvom ritmu igranja, plus uz probleme sa povredom i kovidom koji prate sve sportiste, nameće se situacija da klubovi morju imati veći broj igrača u rotaciji.

Na bekovskim pozicijama su u Zvezdi Nejt Volters, Aleksa Uskoković, Nikola Ivanović, koji su po vokaciji plejmejkeri, te Ostin Holins, Branko Lazić kao bekovi, kao i Dobrić koji može da pokrije pozicije dva i tri, ali i Davidovac, koji takođe može da pripomogne u organizaciji igre kada zatreba.

Ipak, u modernoj košarci danas se sve više gleda koje uloge igrač može da ostvari na terenu, a ne samo koja je pozicija po nekoj vokaciji.

Marković je kombo bek, kao i Volters i Ivanović što znači da može da na terenu ima ulogu plejmejkera, ali i drugog beka koji pomaže u organizaciji igre.  Sa njim u rotaciji Zvezda će imati jako dobru i moćnu odbrambenu liniju, a Marković će doneti neophodnu energiju. Marković je inače prošle sezone bio treći asistent Evrokupa i sedmi na listi kradljivaca.

Istina, Marković nije košgeter i nije igrač koji lako poentira, što Zvezdi treba, ali ume da pogodi kad treba i da preuzme odgovornost. Takođe u kombinaciji sa Ivanovićem može da rastereti crnogorskog reprezentativca organizacije i da mu da šansu da bude bek šuter.

Zvezdina igra je u proteklom periodu trepela kada je organizacija igre bila svedena samo na Nejta Voltersa dok je Ivanović bio van stroja, jer sa ulaskom Uskokovića je opadao kvalitet organizacije igre. Dolaskom Markovića će drugi plejmejkeri biti rasterećeni, takođe crveno-beli mogu da igraju i sa dva organizatora igre, što će dodatno podići kreativnost i ideju u napadu, a na sve to, kvalitet odbrane će biti dodatno pojačan, jer je Marković jedan od najboljih defanzivaca.

Nemanja Gordić, Stefan Marković Foto: Marko Jovanović

Uostalom, Marković je odlično sarađivao sa Teodosićem u Virtusu, iako su obojica kombo bekovi i uspeli su da donesu titulu u Bolonju posle 20 godina.

- Marković je zver na terenu i žestok takmičar - rekao je svojevremeno Saša Đorđević, koji je sa njim sarađivao u reprezentaciji, kao i kasnije u Virtusu.

- On je odličan čovek, momak sa velikim karakterom. Njegov karakter je preslikan na našu reprezentaciju i na našu igru - istakao je tada Đorđević.

Upravo te reči su ključne "žestoki takmičar", "momak sa velikim karakterom", da Zvezda zna da je dovela pravo pojačanje. Na kraju svega, Marković je odličan odbrambeni igrač, ne samo individualno, gde može da zaustavi svakog košgetera, već i timski jer svojim zalaganjem podiže ukupnu energiju tima. Njegova želja borbenost u stanju su da od saigrača izvuku maksimum i tu leži većina njegove snage i kvaliteta. A kako kaže stara košarkaška poslovica "Napad dobija utakmice, ali odbrana osvaja titule".

Treba istaći Markovićevo iskustvo. Za seniorsku reprezentaciju Srbije, debitovao je na Evropskom prvenstvu 2007. u Španiji, pošto je nekoliko meseci ranije postao juniorski prvak sveta na šampionatu u Novom Sadu.

Oprostio se posle bronze na Olimpijskim igrama u Riju, 2016. Za tih devet godina, preskočio je samo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2013, u Sloveniji. I to jer je bio povređen. Osvojio je srebrnu medalju sa EP, SP i na Olimpijskim igrama u Riju.

Video: Marković posle teškog poraza od Partizana: Ima još pet utakmica, ali razlika...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lun kralj ponoći

    9. novembar 2021 | 12:16

    Dobrodošao u klub šampiona 🔴⚪🔴⚪

  • Markoni

    9. novembar 2021 | 12:56

    Dobija starog igraca koi zadnje dve sezone u Bolonji postize 6 poena po utakmici. Bolje nekog klinca kaliti i on bi nekako ubacio tih 6 poena

  • Old Delija

    9. novembar 2021 | 12:49

    Ne normalno naporna sezona, nece da smeta, dovesti centra I beka sutera iz fmp. a kada vec nema novca. 🤩🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA