≫ 

Partizanov poraz od Andore u drami, crno-beli pali prvi put u sezoni pred večiti derbi

Avramović promašio trojku za pobedu sa pola terena

Zek Ledej Foto: Marko Jovanović

Serija nepobedivosti Partizana je prekinuta i to baš pred večiti derbi. Lek za sjajnu ekipu crno-belih pronašla je večeras Andora, koja je slavila u neverovatno dramatičnoj završnici. Nije ovo bila preterano kvalitetna utakmica, ali smo videli ono najvažnije - uzbuđenja, međutim nažalost na kraju se nisu radovali navijači crno-belih - 61:60.

Gledali smo penal završnicu, gde je Partizan bio u konstantnom zaostatku. Čekali su crno-beli grešku svog rivala sa slobodnih bacanja, dočekali je posle promašaja Jelineka, ali nije bilo dovoljno vremena za Avramovića da izgradi bolju poziciju od one sa centra terena i promašio je za tri poena, za pobedu.

Košarkaši Partizana igrali su sasvim dobru odbranu večeras u Andori. Terali su protivnike da do samog kraja koriste svoje napade i da šutiraju iz nepovoljnih situacija, što je rezultiralo da ekipa iz mikrodržave između Španije i Francuske ostane na samo 24 ubačena poena za uvodnih 20 minuta. U nastavku je koncentracija doduše popustila, ali je 61 poen ponovo solidan kada gledamo ovu kategoriju.

Ali ono što je bio veliki problem za Željkov tim jeste napad. Niski procenti sa distance, naterali su Beograđane da se muče, iako ih je dobro služio skok, naročito onaj ofanzivni, iz kojeg su došli do velikog broja poena. Sa druge strane, ono čim takođe Obradović nije mogao da bude zadovoljan jeste veliki broj "primljenih" blokada i manjak koncentracije prilikom nekih polaganja.

Obradović je konstantno rotirao, isprobavao je razne kombinacije, verovatno gledajući jednim okom i na okršaj sa Crvenom zvezdom koji čeka crno-bele za vikend. Sve to rezultiralo je malim brojem postignutih poena, naročito u trećoj četvrtini koja je i odlučila pitanje pobednika. Bilo je to sigurno najgorih deset minuta za Željkove izabranike ove sezone.

Najefikasniji u porazu Partizana bio je Kevin Panter koji je nakon serije u poslednjih deset minuta "izbrojao" do 13 poena, samo jedan manje dao je Zek Ledej. Sa druge strane, Viktor Arteaga je postigao 15 poena, dok je magičnu utakmicu odigrao nekadašnji košarkaš crno-belih, Kodi Miler-Mekintajer. Očigledno je iskoristio svo znanje o svojim bivšim saigračima, pošto je upisao dabl-dabl od 11 poena i 10 skokova. Dvocifreni su u timu domaćih bili još Viktor Jelinek i Oriolo Pauli sa po 10 poena.

Uvodni trenuci meča pripali su Partizanu, koji je preko Jama Madara došao do blage prednosti, koja doduše nije dugo potrajala. Usledila je konfuzija, veliki broj izgubljenih lopti i čvrsta odbrana Andore, koja je preuzela konce u svoje ruke i čak povela krajem prve deonice.

Ni druga nije dobro započela, ali ni po jedne, ni po druge. Promašaji na sve strane kumovali su tome da nijedna ekipa ne dođe do koša u uvodna dva minuta, posle čega je Partizan za nekih 90 sekundi vođen magičnim Zekom Ledejom, koji je pogodio dve sjajne trojke, došao do serije 12:0 i postavio stari na svoju stranu. Trgnula se tada Andora i bar je uspela da se održi na oko deset poena zaostatka sve do poluvremena.

Šta se potom desilo u trećoj četvrtini je veliko pitanje. Partizan je potpuno stao i kao da je "preuzeo" ulogu Andore iz prvog poluvremena. Ništa Beograđani nisu mogli da pogode iz igre, a domaći su krenuli da pogađaju iz svih mogućih pozicija i već do polovine ovog perioda su prešli u prednost. Bez ikakve sumnje, bila je ovo najgora deonica crno-belih u sezoni koju je tim iz ACB lige rešio u svoju korist sa nestvarnih 24:8.

Ali, u polsednjoj četvrtini proradio je Kevin Panter. Najbolji košarkaš Partizana je tada došao do prvih poena iz igre, a vrlo brzo je ušao u lepu seriju i crno-beli su ponovo ušli u ravnopravnu borbu sa Andorom. I dalje je to bio jako tvrd dvoboj i bilo je jasno da će pobednika odlučiti bukvalno nijanse. Tako je i bilo, ušlo se u penal završnicu, iz koje Partizan nažalost nije uspeo da dođe do četvrte pobede u Evrokupu.

STATISTIKA UTAKMICE

Morabank Andora - Partizan 61:60 (16:12, 8:20, 24:8, 13:20)

Dvorana: Poliesportiu d'Andora, Andora la Velja

Gledalaca: 2.276

Sudije: Robert Lotermozer (Nemačka), Rain Perandi (Estonija), Vasiliki Caruša (Grčka)

Morabank Andora: Miler-Mekintajer 11, Pauli 10, Ljovet, Hana 2, Noua 2, Nakić, Dijanj 4, Kroford 7, Kolom, Jelinek 10, Morgan, Arteaga 15

Partizan: Kuruc 2, Panter 13, Ledej 12, Zagorac, Avramović 8, Koprivica 2, Dangubić 2, Smailagić 7, Mur 6, Glas, Trifunović 2, Madar 6

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (61:60) - Klevin Hana pogađa za dva, Trifunović ne pogađa za tri. Još 30 sekundi za crno-bele. Fauliran je Panter, gledaće se da li je nesportska greška. Nije, ali pogađa Panter oba bacanja. Tajmaut Andore. Jelinek je fauliran, gledaće se i ova situacija. Običan je i ovo prekršaj,  ne pogađa nijedno bacanje Jelinek, Avramović promašuje za tri sa pola terena. Kraj.

9. minut (59:58) - Kakva drama... Trifunović je promašio za tri, Koprivica je udaren u lice, tajmaut Obradovića. Ovde je sve moguće.

8. minut (59:58) - Panter ne pogađa za tri, nema pogotka. Odbranila se Andora, Noua je napao Kevina, ali je ovaj dobro odreagovao prekršajem, pošto je to tek treći za crno-bele. Promašaj za tri Jelineka.

7. minut (59:58) - Kakav sada faul ne svira Caruša... Ali Ledej je pogodio. Kodi Miler-Mekintajer pogađa sa poludistance, nastavlja se klackalica!

6. minut (57:56) - Avramović blokira Kodija! Panter cepa mrežicu! Trojka! Jelinek nije dao trojku danas, pa nije ni sada. Šteta, ofanzivni skok posle toga i faul Zeka Ledeja i biće to bacanja za Dijanja. Pogodio je prvo, pa i drugo.

5. minut (55:53) - Panter postiže prve poene iz igre, ono što je falilo. Arteaga je faulirao Pantera posle neiskorišćenog napada Andore, ulazimo u jako dramatične tokove utakmice. Ide Panter! Najbolji košarkaš crno-belih traži i faul, ali sudije su neme.

4. minut (55:49) - Važna trojka Zeka! Četiri razlike... Ali u reketu Partizan jako škripi, Arteaga je poentirao iz zakucavanja. Panter promašuje za tri, nastavlja seriju bez koša iz igre.

3. minut (53:46) - Avramović završava jedno lepo polaganje i vraća nadu crno-belima. No, poeni i za Andoru i to trojka Kodija... Trifunović prolazi po čeonoj liniji. Nema koša za Andore, ovaj napad je važan za Partizan, Koprivica zakucava. Sada je samo pet razlike. Arteaga je nemoguć večeras, opet poenitra.

1. minut (48:40) - Panter ne pogađa, nema koš iz igre još uvek večeras. Morgan ne pogađa za tri, lopta je dodirnula konstrukciju i posed prelazi u ruke crno-belih. Faul u napadu, kaže Rain Perandi, napravio je Ledej.

3. četvrtina

10. minut (48:40) - Madar je izblokiran, ali krade loptu. Ni flouter ne pogađa Madar. Trči Kodi, trči i zakucava! Dvocifrena razlika za Andoru, jako teška situacija. Avramović hvata cik-cak korak i pogađa. Biće teško za crno-bele.

9. minut (46:38) - Avramović ne može protiv Arteage. Zakucava Andora, a na drugoj strani Smajli ima bacanja posle faula Hane. Arteaga zakucava nakon jednog pogođenog bacanja Smailagića. Mur ne pogađa za tri. Kroford je pogodio, ali se istovremeno i povredio. Raste prednost Andore.

7. minut (40:37) - Panter je izborio dva slobodna bacanja za Partizan i pokušaće da prekine ovu užasnu seriju. Pogađa najbolji igrač crno-belih prvo, pogodio je i drugo. I onda kakvo zakucavanje Dijanja, auh... Trifunović ne pogađa za tri u poslednjoj sekundi. Jelinek od tablu, sada sve ulazi domaćima. Jedan pogodak Ledeja sa bacanja.

5. minut (36:34) - Faul Muse Dijanja i to puta dva u kratkom vremenskom periodu. Smailagić ponovo žuri i gubi loptu, probudila se i publika što nikako ne valja. Pauli polaže za izjednačenje, kakva negativna serija Partizana. Promašaj crno-belih. Jelinek pogađa i vodi Andora, jako, jako loša igra Partizana.

4. minut (32:34) - Jelinek mnogo šutira za tri poena, a malo pogađa. Napad će biti za Partizan posle njegovog novog promašaja, ali Avramoviću ispada lopta iz ruke kaže Vasiliki Caruša. Zakucava Pauli, ponovo je Andora na samo četiri poena zaostatka. Dangubić gubi loptu, a Miler-Mekintajer zakucava. Besan je Obradović sa pravom, tajmaut.

3. minut (28:34) - Kevin Panter promašuje, a uz to je bio u autu. Andora ponovo petlja, ali je Arteaga fauliran od strane Ledeja, kojem je to prva lična greška. Međutim, Željko neće biti zadovoljan što se posle već prvog faula šutiraju slobodna bacanja. Pogodio je košarkaš domaćih oba, Dangubić je izblokiran, Avramović hvata skok posle promašaja Arteage. Ledej je izblokiran. Jelinek ne može do trojke, a Arteaga vraća Andoru na -4. Smailagić zakucava za jako važnu energiju za crno-bele.

1. minut (24:32) - Noua je promašio za tri, a Dangubić je na ofanzivnom skoku. Ni Ledej ne može do trojke, iako je bio sam kao duh. Još jedan promašaj Areage.

POLUVREME: Ulogu najefikasnijih u Partizanu za sada drže Zek Ledej, Jam Madar i Dalas Mur sa po šest poena, dok se u Andori istakao Oriol Pauli sa Davidom Jelinekom, pošto su i njih dvojica stala na tačno šest poena.

2. četvrtina

10. minut (24:32) - Ni Klevin Hana se nije proslavio, sudije kažu da će posed biti za Partizan. Nema pogotka za Smailagića. Dangubić pravi treći timski faul za crno-bele. Po neiskoriščen napad na obe strane, Smailagić ne pogađa za tri, ali zato dolazi do pogotka Kroford. Panter je fauliran, ostaje još samo 2,7 sekundi za napad. Ništa, Korpivica promašuje. Poluvreme i +8 za crno-bele.

8. minut (21:32) - Mekintajer ne pogađa za tri poena, hvata to Avramović. Smailagić ne može da ubaci sa distance. Kroford poentira, a Žoc sada traži minut odmora. Nije mu se svidelo to što vidi. Lep izlazak Dangubića iz bloka i pogodak sa poludistance. Kroford ne može da dođe do poena pod obručem.

7. minut (19:30) - Eto konačno trojke Jelineka, a potom blokada, ko zna koja od početka koju prave igrači Andore. Smailagić se ispravlja i pogađa iz drugog pokušaja pod košem. Promašaj sa poludistance Andore, a Smailagić je pokušao sa levog ulaza da zakuca nad Morganom kojem se to nimalo nije dopao i napravio je prekršaj. Imaće dva slobodna bacanja Smajli, pogodiće oba. Mur kažnjava greške Andore, tajmaut domaćih koji su u nokdaunu.

5. minut (16:24) - Avramović je izblokiran od strane Ljoveta. Miler-Mekintajer se vratio u igru i nad njim je napravljen prekršaj. Jelinek ne pogađa za tri poena, nula poena Andore za pet minuta. Uspeva da pogodi Avramović iz prodora.

4. minut (16:22) - Zek! Važna trojka Ledeja, ne uzvraća na drugoj strani Andora, a Aleksa Avramović vraća Partizanu prednost. Klevin Hana ne može sa deset metara do koša, što je donekle i očekivano, posle čega Morgan pravi prekršaj. Ledej vraća život Partizanu - nova trojka! Dalas Mur ispravlja blokadu nad Ledejom, tajmaut Andore!

2. minut (16:12) - Mnogo, mnogo sreće za Partizan, pošto Mario Nakić ne pogađa posle ofanzivnog skoka. Još jedan težak šut za Dalasa Mura u poslednjoj sekundi napada, a potom i faul Alena Smailagića. Napad zaista ne funkcioniše najbolje na startu ovog meča. Ni Jelinek ne pogađa u poslednjoj sekundi. Dangubićev užasan šut sa distance, ali ni Andora ne blista. Nula - nula u prva dva minuta druge četvrtine.

Kevin Panter Foto: Marko Jovanović

1. četvrtina

10. minut (16:12) - Dangubić promašuje za tri poena, ali je Ledej uhvatio ofanzivni skok. Ni dodatni napad nije iskorišćen, Noua lako rešava jednu situaciju pod obručem. Panter zamalo da pogodi trojku sa deset metara, Klevin Hana nije pogodio iz kontre, a Dalas Mur će imati bacanja posle faula koji je dosudila Vasiliki Caruša. Mur pogađa oba penala. Izgubljena lopta Andore, Mur ne dobacuje ni do koša. Kraj prve četvrtine.

8. minut (14:10) - Amin Noua je lepo dodao do Paulija za zakucavanje iz kontre. Jako tvrda utakmica za sada, izblokiran Partizan, ali Kroford ne pogađa trojku, posle čega do lopte dolazi Zek Ledej. Smailagić je takođe izblokiran, u sekundarnom kontranapadu pogađa Arteaga uz faul i imaće dodatno slobodno bacanje, koje pogađa. Panter je sjajno iznudio tri slobodna bacanja. Dva od tri pogađa najbolji igrač crno-belih. Pada i prva trojka, Jelinek je pogađa na nezadovoljstvo Beograđana. Kuruc se zbunio, Pauli je pogodio u kontri. Tajmaut Željka Obradovića.

6. minut (4:8) - Kodi Miler-Mekintajer pravi već drugi faul na ovom meču i to nad Ledejom. TV tajmaut, prvi na ovoj utakmici. Izgubljena lopta za crno-bele nakon minuta odmora. Arteaga ne može da pogodi, dobar u odbrani Smajli. Madar je promašio obruč.

5. minut (4:8) - Andora gubi loptu, a Madar je izblokiran. Ukradena lopta crno-belih, što na drugoj strani kažnjava Rodions Kuruc. Pauli koristi svoju brzinu i vraća dvojku vrlo brzo. Madar je dobio "bananu", ali mu se lopta vratila u ruke, pa je pogodio sa poludistance. Još jedna ukradena lopta crno-belih, ali Panter ne pogađa preko ruke. Kroford ne pogađa otvorenu trojku.

3. minut (2:4) - Evo prvih poena na meču, postiže ih Jam Madar iz lepe tranzicije. Arteaga je ponovo "oteran" od koša i promašuje sa poludistance. Ledej se ukopao u mestu, pa i on promašuje. Na drugoj strani, lagani poeni za Kodija Miler-Mekintajera. Isti košarkaš pravi i prekršaj, a onda Madar dolazi do novih poena.

1. minut (0:0) - Promašaji Pantera i Madara u uvodnom minutu u ekipi Partizana, ali ni Andora nije blistala, pošto je Noua ispustio lepo dodavanje Milera-Mekintajera i promašio je za dva.

STARTNE POSTAVE

Andora: Miler-Mekintajer, Pauli, Noua, Korford, Arteaga

Partizan: Kuruc, Panter, Ledej, Koprivica, Madar

Video: Avramović posle pobede nad FMP-om ni reči o Zvezdi: Prvo Andora, pa da u derbi uđemo neporaženi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    10. novembar 2021 | 21:30

    Nikad jaca Andorra!!! Jeeeaaaaaa😬😬😬😬😬😬😬😬😬

  • Febo

    10. novembar 2021 | 21:17

    Džaba vam novci,moji (ne dao bog)sinovci

  • Gile

    10. novembar 2021 | 21:52

    Moćni partizan, institucija, pali se mašina, svemoćni žoc... Prva osrednja ekipa vas je omlatila, zamislite samo šta bi se desilo da igrate protiv Reala, Barselone, Efesa, Olimpijakosa, AX Milana...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA