≫ 

Državni projekat "Jao Ming": Kako je Kina preko košarke htela da ovlada svetom

Jao Ming je svojevremeno bio pravo "čudo", ali to "čudo" se nije slučajno pojavilo

  • 2

Kinez od 230cm je potresao košarkaški svet 2002. godine kada je izabran as 1. pika NBA drafta. Za Jaovu naciju važi da su ispoprosečne visine, što je njegovu pojavu činilo još upečatljivijom.

Ming je od prvog koraka na NBA parkete bio nadmoćan, najbolji centri tog doba su jedva izlazili sa njim na kraj. Muke je zadavao i nenadmašnom Šakilu O'Nilu. Nažalost, kolena i zglobovi su se očekivano brzo potrošili i višestruki ol-star je morao da se povuče 2011. godine. Do tada je bio prava sila pod koševima, zahvaljujući neviđenoj kombinaciji pokretljivosti, "mekane" ruke i gorostasnih dimenzija.

Iza Jaovih sportskih uspeha se krije veo tajne. Postoji veza između politike NR Kine i rođenja najboljeg košarkaša te države svih vremena.

Prema knjizi "Operacija: Jao Ming", izdatoj pred Olimpijske igre u Pekingu 2008., autora bivšeg novinara "Njuzvika" Bruka Larmera, komunističke vlasti Kine i grada Šangaja su imale izgrađenu kulturno-sportsku politiku kreiranja sportske velesile.  Mingov otac Jao Žijuan sa 205 cm i majka Fang Fengdi sa 191cm su bili najviše osobe u Kini, već ubačene u sportski sistem. Kako se tvrdi u knjizi, politika Kine je bila takva da sve osobe iznadprosečnih fizičkih predispozicija ubace u sportske kampuse, sa namerom najbolje moguće globalne promocije.

Zatim se rodila ideja da se ukrste geni Žijuana i Fengdi, u nameri stvaranja "super Kineza".

O Mingovom teškom detinjstvu i pravilima na koja su ga primoravali više pogledajte u video priči na početku teksta.

Video: Pobegao glavom bez obzira: Ovako bi izgledao susret braće Jokić i Morisa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nama jao

    30. novembar 2021 | 18:17

    I terza je ovladao savezom i zato imamo Jao Nama umjesto jao minga

  • Kuzma

    4. decembar 2021 | 08:47

    Baš je to čudo da se visoki ljudi usmeravaju u košarku na primer. Tako je svojevremeno objavljen članak da je otkriveno kako Kinezi svoje podmornice kriju ispod mora. I to je jako čudno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA