≫ 

Debakl Zvezde u Pioniru, Uniks dalekometnom paljbom savladao crveno-bele sa ogromnih +20

Trojke su bile glavno oružje gostiju, dok domaći nisu igrali ni blizu prepoznatljivu odbranu

Uniks - Zvezda Foto: MN Press

Ogroman, težak udarac za Zvezdu u dvorani "Aleksandar Nikolić". Uniks je naneo crveno-belima bolan poraz u 12. kolu Evrolige. Ruski tim bio je daleko bolji rival od početka do kraja utakmice, pogađao je u visokim procentima i na kraju je upisao veoma ubedljivu pobedu i potvrdio sjajnu formu u kojoj se nalazi - 78:98.

Navijači u Pioniru imali su priliku da gledaju jednu poprilično haotičnu utakmicu. Timovi su se smenjivali u serijama, meč su daleko bolje započeli gosti iz Rusije, ali su košarkaši Zvezde na krilima Nikole Kalinića i Branka Lazića uspevali da se trgnu i da prirede pravi "fajt". Ali, on nije dugo potrajao, samo oko 20 minuta... Jer Uniks je odigrao brutalno dobro i u drugom poluvremenu, dok je domaćin jednostavno "nestao".

Svakako se nije očekivao ogroman broj postignutih poena oba tima, ali na tome možemo zahvaliti sjajnim procentima Uniksa sa distance, ali i solidnoj realizaciji Zvezde iz reketa. Podsećalo je to na ono što smo pre manje od 24 časa gledali na meču Srbija - Letonija, na istom mestu u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Po skokovima, asistencijama, izgubljenim loptama timovi su bili gotovo poravnati i jedina razlika bili su procenti šuta. Uniks je gađao fantastično sa distance, dugo je imao više od 50% preciznosti i to je uz lošu odbranu Zvezde presudilo da odnese pobedu. Pogodili su gosti 15 trojki iz 31 pokušaja, a Zvezda je ubacila samo šest od 20.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je sveprisutni Džon Braun, koji je kupio sve promašaje svoje ekipe pod košem i na kraju je došao do 18 poena, dok su po jedan manje ubacili Mario Hezonja i Ajzeja Kenan. U Zvezdi, partije vredne pomena pružili su Ostin Holins koji je dodao 15 poena, Nejt Volters je sakupio dva manje, dok su dvocifreni bili još Ognjen Dobrić sa 11 poena i Nikola Kalinić sa 10. On je u poslednjoj četvrtini odšepao sa terena, pa se crveno-beli navijači nadaju da nije ništa ozbiljno, pošto je iskrenuo zglob prilikom jednog pada.

Prva četvrtina krenula je najgore moguće po Zvezdu. Uniks je otvorio meč serijom 0:8, Radonjić je zatražio tajmaut koji je probudio samo napadačku stranu domaćih, ali ne i onu odbrambenu. Nastavili su gosti da ređaju poene, kako sa distance, tako i iz reketa, pa tim iz Beograda nije uspeo da se spusti na neki prihvatljiviji zadatak. Maksimalnu prednost Rusi su imali pred kraj deonice kada je bilo +14, da bi crveno-beli u drugih deset minuta uneli deset poena minusa.

Ni druga četvrtina nije dobro krenula, Uniks je stigao do maksimalnih +15 posle čega je Zvezda ipak odreagovala. Pogađali su Branko Lazić, Ognjen Kuzmić, Nikola Kalinić i razlika se istopila do samo jednog poseda. Usledio je ipak manji pad u igri na samom kraju, pa je gost sa pristojnih +8 otišao na veliki odmor.

Uniks - Zvezda Foto: MN Press

Novi problemi za Zvezdu i na početku treće četvrtine. Tim Dejana Radonjića nije mogao da se suprotstavi ogromnom naletu Uniksa koji je u jednom momentu došao i do +19. Rusi su pogađali apsolutno sve, kako sa distance, tako i iz reketa i činilo se da ne mogu da promaše. Ali usledio je minut odmora crnogorskog stručnjaka, nesmotren faul Lorenza Brauna i domaći su prišli na 12 poena.

Međutim, trojkama Ajzeje Kenana i Marka Spisua pred kraj ove četvrtine, Uniks je u jednom momentu prešao i granicu od 20 poena prednosti, ali je posle poena Dobrića u poslednjih deset minuta ipak ušao sa zaista ogromnih +19.

Poslednja deonica bila je samo odrađivanje posla. Rusi su držali ubedljivu prednost koja se konstantno kretala oko 20 poena, uz manje ili veće oscilacije, a Zvezda nikako nije uspevala da se vrati u meč. Uniks je na kraju upisao i više nego zasluženu pobedu u dvorani "Aleksandar Nikolić".

STATISTIKA UTAKMICE

Crvena zvezda - Uniks 78:98 (16:26, 23:21, 18:39, 21:22)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić", Beograd

Gledalaca: 5.286

Sudije: Luiđi Lamonika, Leandro Leskano, Mario Majkić

CRVENA ZVEZDA: Volters 13, Davidovac 9, Mitrović 5, Lazić 8, Kalinić 10, Dobrić 11, Holins 15, Simonović, Ivanović 3, Marković 2, Kuzmić 2, Cirbes

UNIKS KAZANJ: Spisu 8, Braun 18, Kenan 17, Braun 9, Brentli 9, Tima, Hezonja 17, Klimenko, Uzinskij 11, Džekiri 4, Mejo 5

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (78:98) - Poeni za Lorenza Brauna, vrlo laki, potom i trojka Nejta Voltersa. Kuzmić pravi faul nad Hezonjom. Pogodio je oba. Volters je takođe na penalima, on je polovičan. Mejo nije mogao do stotke za Uniks, Volters pogađa za dva. Janis Tima promašuje za tri. To je to, kraj utakmice.

8. minut (72:94) - Serija promašaja na obe strane. Marković promašuje za tri poena. Krade loptu Volters, pa promašuje i Davidovac. Sada je ostao da leži Nikola Kalinić, zaista ne bi valjalo da se on još i povredi nakon ovakve utakmice. Uz pomoć saigrača izlazi sa terena, deluje da nije ništa toliko strašno. Davidovac poentira posle serije skokova njega i Kuzmića. Sledi trojka Ou Džeja Meja, pitanje je samo da li će Uniks ovde do stotke... Dobrić ubacuje dvojku.

6. minut (66:91) - Trojka Ajzeje Kenana, promašaj Nikole Kalinića za tri. Ništa ne ide od ruke Zvezdi, Stefan Marković pravi prekršaj, pa ćemo na TV tajmaut. Tri slobodna bacanja će nakon toga imati Lorenzo Braun. Pogodio je sva tri, +25 ima Uniks. Zaista turobno veče. Dejan Davidovac pokušava barem malo da ublaži ovu katastrofu i pogađa na dodavanja Nejta Voltersa.

4. minut (66:85) - Kuzmić je promašio koš, ofanzivni skok je uhvatio Davidovac kojeg je faulirao Hezonja. Samo jedno pogođeno bacanje, posle čega je usledio promašaj Ou Džeja Meja sa distance. Izgubljena lopta Kalinića, Džekiri srećom promašuje na drugoj strani igrališta. Fauliran je Marković, potom i Davidovac koji će imati dva slobodna bacanja. Pogodio je oba, ali je tu Kenan da uzvrati trojkom. I Holins upisuje svoj 6/6 pogodak iz reketa.

2. minut (61:82) - Zvezdina odbrana ne može ništa da odbrani večeras. Ajzeja Kenan opet prolazi i postaje dvocifren. Ostin Holins dva puta promašuje za tri. Ajzeja Kenan je izgubio loptu, što je kaznio Holins posle promašaja Dobrića. Džon Braun vraća loptu u koš posle promašaja Spisua, dok Holins opet stiže do poena. Lepa blokada Ognjena Kuzmića, ali je Braun tu da vrati loptu u koš.

* Problemi sa semaforom u Pioniru i prekid dok se ne ustanovi problem. Igrači su ostali na svojim klupama po naređenju Luiđija Lamonike.

3. četvrtina

10. minut (57:76) - Serija trojki u Pioniru. Pogodio je Spisu, potom Dobrić, pa i Ajzeja Kenan. Nestvarno igra Uniks, deluje kao da može da ubaci 100 poena na ovom meču. Kenan pogađa još jednu trojku. Dobrić uzvraća, a Ivanović pravi faul, poslednji mali koji je Zvezda imala da da. Spisu promašuje za tri i završava se ova užasna treća četvrtina za Zvezdu.

8. minut (52:67) - Mario Hezonja je fauliran. Promašio je potom trojku, pogodio je Ostin Holins... Ali posle minuta odmora koji je zatražio Perasović pogodio je Braun. Ostin Holins neprecizan sa distance. Nikola Ivanović agresivan nad Spisuom i napravio je prekršaj za dva slobodna bacanja. Pogodio je oba, potom je uzvratio poklon i napravio je faul nad Ivanovićem. Sad će on šutirati penale. Samo jedno je pogodio. Promašuje i Džon Braun za dva.

6. minut (49:63) - Ispada lopta iz koša Voltersu, ali srećom Ajzeja Kenan greši. Isti košarkaš pravi i faul nad Nikolom Ivanovićem. Lazić je neuspešan sa distance. Džon Braun promašuje prvi put, potom promašuje i Lorenzo, ali je tu Džon. Neverovatnih +19, Radonjić bledo gleda i traži tajmaut. Ostin Holins pogađa trojku, važnu posle minuta odmora. Lorenzo gubi loptu i pravi nesportski faul. Ivanović će imati bacanja, pogodio je oba. Da li je ovo početak velikog povratka Zvezde? Promašaj Luke Mitrovića.

4. minut (44:61) - Mario Hezonja pogađa trojku. Tajmaut traži Radonjić, ovo ponovo nije nimalo dobro. Prekršaj za Uzinskog, bacanja su za Kuzmića, ali poena nema, pa nema. Raspoloženi Lorenzo poentira, Nejt Volters je fauliran od strane istog košarkaša. Ali evo možda neke nade, trojka Nejta Voltersa. Kratko je trajao taj nalet energije, uzvraća Tonje Džekiri. Ukradena lopta Marija Hezonje. Džon Braun poentira.

2. minut (41:52) - Lorenzo Braun ne pogađa za tri poena. Kalinić sjajno sa mnogo osećaja nabacuje loptu na tablu i smanjuje razliku Uniksa. Džon Braun ipak lako uzvraća. Promašuje Dobrić, hvata loptu Lorenzo, a Uzinskij pogađa još jednu trojku. Ponovo loše startuje Zvezda.

2. četvrtina

10. minut (39:47) - Kalinić će imati bacanja, koja će pogoditi. Agresivni igrači Zvezde dolaze do lopte, ali mnogo žure, pa Holins baca loptu u aut. Džon Braun odvodi Uniks na +6. Kalinić je fauliran, Perasović besni na Marija Majkića koji je centralna sudijska figura za sada. I šta se sada dešava, niko više ne zna... Elem, na kraju je dosuđen faul Kaliniću i bacanja su za Brentlija. Pogodio je oba. Užasan napad Zvezde. Faul Holinsa nad Hezonjom, ponovo šansa za +10 za goste. Ali samo jedno pogađa Hrvat. Sada Zvezda ima bacanja i to Luka Mitrović. I on pogađa samo jedno. Promašuje za tri Brentli, Holins ni blizu na šutu za tri. Na sve to, problemi sa satom i zapisničkim stolom koji se zbunio. Na kraju, Lamonika šalje sve u svlačionice.

8. minut (36:42) - Hezonja promašuje za tri, kao da je Uniks zaboravio kako se igra košarka ovih pet minuta. Lazić dodaje do Kalinića, za potpunu ekstazu! Posed zaostatka! Tajmaut, pet minuta bez poena su Rusi. Prekršaj pravi Stefan Marković posle minuta odmora. Hezonja promašuje za tri, a sudija Mario Majkić donosi kontroverznu odluku i svira faul Markoviću. Trojka za Hezonju, a onda i tehnička greška koju Lamonika dodeljuje Hrvatu zbog provokacija. Kalinić promašuje slobodno bacanje. Nikola Kalinić je ekstra-motivisan, pogađa još jednu dvojku, potom je fauliran Hezonja i imaće dva bacanja. Pogodio ih je, ali uzvraća Nejt Volters. Igra se neverovatno brzo, poeni se ređaju kao na traci, sada je precizan i Uzinskij.

6. minut (30:35) - Ajzeja Kenan ne može da prođe, Kalinić pogađa, prolazi do kraja za ludilo na tribinama, Zvezda je potpuno uspela da se vrati u meč! Izgubljena lopta Džona Brauna, ali šteta, promašuje za dva Nejt Volters. Promašaji Kuzmića i Voltersa posle skokova, Braun je fauliran. Braun je i promašio, Nejt ne pogađa, ali je tu Kuzmić!

4. minut (26:35) - Probudila se napadački ekipa Zvezde. Pogodio je i Holins vrlo lepo, ali je promašio dodatno bacanje koje mu je bilo namenjeno. Veliki promašaj Brentlija, potom i faul Spisua nad Kalinićem. Brzo se sada igra, prekida to faulom Branko Lazić.  Loptu potom gubi Marko Spisu, posle čega smo videli trojku Branka Lazića i tajmaut Uniksa.

2. minut (21:35) - Tonje Džekiri lako prolazi do koša, lagano zakucavanje za njega. Doduše, odmah potom je uzvratio i Luka Mitrović. Ali ne vredi, Uniks sve pogađa - trojka za Spisua. Brentli dodaje na muku domaćih i to je tajmaut Radonjića. Trojka iz ćoška Lazića, potom do poena stiže i Brentli.

1. četvrtina

10. minut (16:26) - Mitrović će imati dva slobodna bacanja i oba je promašio, a skok je uhvatio Brentli. Promašaj Ajzeje Kenana sa distance, potom i Tonje Džekiri promašuje, ali ne vredi - Ostin Holins sa još jednim promašajem. Ovoga puta Kenan pogađa za tri, samo raste prednost Uniksa. Faul Džekirija. Pogodio je oba bacanja ovoga puta Mitrović, Spisu je izgubio loptu, pa je Zvezda posle pogotka Holinsa iz kontre uspela da se koliko-toliko vrati.

8. minut (12:23) - Koš i za Stefana Markovića. Malo ko je očekivao ovako efikasan start utakmice, uzimajući u obzir stil igre koji forsira Zvezda. Lorenzo Braun promašuje za tri, gubi loptu Mitrović, da bi Kalinić prekinuo akciju Rusa prekršajem. Marković potom pravi još jedan, čime Zvezda izlazi iz bonusa. Nije pogodio Brentli, pa ni Braun, ali nema skoka za Zvezdu, što se završilo faulom Simonovića i nova dva bacanja za Uniks. Brentli je promašio prvo, dao je drugo. Simonović promašuje za tri, sada Kalinić hvata skok. Lamonika svira faul u napadu i to Kalinića. Ou Džej Mejo donosi +11 za Uniks.

6. minut (10:20) - Dobar prodor Nejta Voltersa i njegovi prvi poeni na ovoj utakmici. Ali Uniks se ne zaustavlja, pa Lorenzo Braun postiže nova dva poena za gostujući sastav. Dobrić je sjajno primio loptu ispod koša i uspeo je da poentira, odmah potom na drugoj strani Džon Braun uzvraća istom merom. Kalinić nepotrebno žuri i gubi loptu. I evo prve dvocifrene prednosti Rusa posle koša Džerela Brentlija.

4. minut (6:14) - Prvi poeni za Zvezdu večeras delo su Ognjena Dobrića. Lorenco Braun gubi loptu, ali Dobrić promašuje za tri poena. Na drugoj strani Hezonja postiže novu trojku i dodaje so na ranu domaćih. Kalinić je zadržao pivot i uspeo je da poentira, Janis Tima je izgubio loptu... Davidovac će imati dva slobodna bacanja, koja je pogodio. Trojka Uzinskija.

2. minut (0:8) - Najbolji mogući početak za ekipu Uniksa i najgori mogući za Zvezdu. Trojke Uzinskija i Hezonje, a na drugoj strani promašuju Dobrić i Kalinić, kao i Kuzmić. Braun postiže dvojku i to je ekspresan tajmaut Radonjića.

STARTNE POSTAVE TIMOVA

Zvezda: Davidovac, Dobrić, Kalinić, Kuzmić, Volters

Uniks: Dž. Braun, L. Braun, Hezonja, Tima, Uzinskij

Video: U 34. godini debitovao za Srbiju i odmah postao junak pobede: Dao je ključne poene protiv Letonije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Air Mo ✈

    26. novembar 2021 | 21:34

    Ja samo da kažem da je Uniks prethodnih godina igrao cipiripi kup, kako ga zovete ..

  • Sad

    26. novembar 2021 | 21:07

    A, sad pravac Zenitu da popravi konzervu. Kako li ce da zveci posle Rusa? Sutra rano placu zajedno ona carapa I covic. Cestitamo, cestitamo!

  • IDEA Zagreb

    26. novembar 2021 | 20:53

    Opet su naši crveno bijeli dečki izgubil 😋

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA