Petruči osuo paljbu po Evroligi: "Kakva blasfemija! Sve je posledica njihove arogancije"

Predsednik Košarkaškog saveza Italije stao je na stranu FIBA

  • 1
Đani Petruči Foto: Youtube / Printscreen

Posle prvog prozora kvalifikacija za Mundobasket ne prestaju kritike. Jedni prstom upiru ka FIBA što ih uopšte organizuje dok traje sezona, drugi ka Evroligi što neće da popusti i pauzira takmičenje na nedelju dana.

I dok traje sveopšta "kuknjava", mi gledamo senzacionalne rezultate i pobede timova koji ranije nisu mogli da "primirišu" najjačim sastavima u Evropi. Belgija je tako pobedila Srbiju, Grčka je poražena od Velike Britanije, Estonija je u gostima savladala Nemačku, Finska je "oborila" Hrvatsku, a Belorusija je dobila Tursku...

Naravno, svi timovi koji su slavili igrali su uglavnom u punim sastavima u kojima inače igraju na svim takmičenjima. Znamo po primeru Srbije koliko je problematično napraviti ekipu za kvalifikacije i koliko je muka Svetislav Pešić imao sa spiskom za ovaj novembar.

Predsednik Košarkaške federacije Italije, Đani Petruči rešio je da prvi javno progovori o ovom problemu. Za sve je okrivio Evroligu, istakavši da se uopšte ne brine za dobrobit evropske košarke.

- Blasfemija je ovo što radi Evroliga. Može sebi da priušti da kaže: 'Hoću ili neću da vam dam igrače'. Oni uslovljavaju Olimpijske igre. Videli smo kako su Nemačka, ili recimo Turska izgubile kod kuće - rekao je Petruči.

I dok smatra da FIBA ne može da se takmiči i bori sa NBA ligom, smatra da Evroliga mora da popusti i da napravi pauzu onda kada igraju reprezentacije, kao što rade svi na Starom kontitnentu.

- Ovo se dešava samo u košarci u kojoj postoji neverovatna arogancija Evrolige. To nije problem za FIBA. Mogao bih da razumem ako NBA to radi, ali od Evrolige je to veoma neozbiljno i neprihvatljivo.

Pokušao je da napravi poređenje sa fudbalom, ali nije napomenuo koliko je velika razlika u finansijama između ova dva sporta i zbog čega bi postojao veliki udar na klubove.

- Videli smo šta se desilo sa Superligom. Stigli smo do Evropskog parlamenta. Nadam se da neko može nešto da uradi i kada je košarka u pitanju. Mančiniju je takođe nedostajalo mnogo igrača i videli smo kako je prošao (u kvalifikacijama za Svetski kup) - zaključio je Petruči.

Video: U 34. godini debitovao za Srbiju i odmah postao junak pobede: Dao je ključne poene protiv Letonije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momo

    29. novembar 2021 | 17:00

    Jasno da jasnije ne može biti! Što više novca,to manje sporta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA