≫ 

Zvezda srušila Bajern u spektakularnoj utakmici, Kalinić "poništio" magičnog Lučića

Velika pobeda Beograđana, velika!

košarkaši zvezde Foto: MN Press

Kakav meč, strašan meč je viđen u Pioniru i spektakularna pobeda Zvezde nad Bajernom 81:78 (20:21, 26:24, 19:22, 16:11) u 16. kolu Evrolige - u pravom košarkaškom ratu pred krcatom halom.

Od početka do samog kraja ovo je bio praznik za oči, košarkaški spektakl, završen, na kraju, onako kako su priželjkivali igrači i navijači srpskog šampiona. Sve smo videli večeras od košarkaške magije: fenomenalne poteze, kišu trojki sa obe strane, Lučićevu simultanku, Jaramazov bljesak, Hanterovu dominaciju pod obručima na jednoj strani, a gladijatorsku, mudru, šuterski izvanrednu partiju Radonjićevog tima, MVP-ja Kalinića, hrabre i uporne crveno-bele koji su 40 minuta lomili, u samoj završnici i slomili otpor Bavaraca.

Bravo, Zvezdo!

Crvena zvezda - Bajern81:78 (20:21, 26:24, 19:22, 16:11)

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters 3, Davidovac 4, Mitroić 9, 8as, Lazić 12, Kalinić 20, 7sk, 4as, Dobrić 9, Holins 3, Ivanović 11, Marković 3, Kuzmić 4, Cirbes 3.

BAJERN: Vajler-Beb 16, Tomas 9, Volden 4, Rivers 4, Hanter 11, 10sk, Jaramaz 11, Lučić 21, Džordž, Obst, Đedović, Rubit 2, Šiling

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Bajern Foto: MN Press

Sedmu pobedu pišu crveno-beli, toliko ima i Bajern i oba tima su sada tik uz gornju polovinu tabele.

Kalinić je bio predvodnik i ove Zvezdine pobede, sa 20 poena, 7 skokova i 4 asistencije liderski je nosio svoj tim, ali nemoguće je u istu ravan ne staviti i ostatak ekipe, Dobrića i njegovu seriju trojki (3/3 u jednom momentu), Lazićevu identičnu seriju (3/3 u jednom trenutku je imao), otresitost Nikole Ivanovića (11 poena), Mitrovićevu inteligenciju...

Osnovni utisak je da je Zvezda uspela da "preživi" čak 19 Bajernovih ofanzivnih skokova!

Već do poluvremena su gosti imali 11 skokova u reketu Zvezde, većinu i pretvorili u poene i to je bio iritantan problem, imali su gosti više ofanzivnih nego defanzivnih skokova, međutim Zvezda je tu falinku u svojoj igri nadomestila izvanrednim trojkaškim izdanjem. Crveno-beli su posle 20 minuta gađali za tri 7/9 (jedna trojka bila sa više od pola, za kraj poluvremena). Samo taj segment igre ih je održao iznad površine posle 20 minuta, poen razlike su imali crveno-beli, ali prava drama i košarkaški rat je tek sledio...

Lučić je kao i uvek bio silno motivisan da se pokaže protiv Zvezde, sjajno je "tukao" iz svih pozicija u 3/4, ubacio 10 poena u tom periodu, do kraja tog dela meča ukupno je imao 21. Delovalo je da je ono najbolje ostavio za poslednju četvrtinu.

Zvezda je do tog momenta ostala bez Davidovca koji se bizarno povredio vraćajući se u odbranu posle poena - slučajno ga je nagazio Kuzmić! Zvezdin centar je još u povoju meča povredio prste, pa je na kratko bio "u autu", ali se, za razliku od Davidovca, vratio u igri. Nešto kasnije, u poslednjoj deonici, udarac je dobio i Dobrić... Peh za pehom se nizao.

U takvim okolnostima, Zvezda se napadački oslanjala na Kalinića, Mitrovića, Lazića i Ivanovića - a ovi su bili skoro nepogrešivi kad god im se ukazala prilika da ranjavaju goste.

Trojke Lazića i Ivanovića brzo su "ubile" nalet Bavaraca, kada je bilo važno pogađali su trojke, dok je odbrana funkcionisala kao sat. Četrvta četvrtina bila je gotovo savršena, Zvezda je svela goste dugo na samo tri poena, kreirala je seriju 13:3 i tada već usmerila meč u jednom pravcu, ali je psoao završila tek u poslednjem minutu.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Bajern Foto: MN Press

Vrlo važan momenat, možda i jedan od ključnih, desio se u trećoj deonici, kada je Zvezda naterala goste na ekspresan ulazak u bonus, i odatle mudro koristila tu činjenicu. Penalima je preuzela vođstvo i čvrsto kontrolisala situaciju na parketu.

Lučić se, ipak, ugasio u poslednjoj deonici, nije ubacio nijedan poen u ključnom periodu meča i tu, između ostalog, leži jedan od glavnih razloga poraza Bavaraca i lošeg napadačkog izdanja u finišu.

Promašivao je i Volden tada, Jaramaz zapretio trojkom tri sekunde pre kraja, ali bilo je već kasno...

Zvezda je upisala veliku, baš veliku pobedu u teškoj utakmici.

Evroliga, 16. kolo

Fenerbahče - Baskonija 75:53

Panatinaikos - Barselona 82:85

Makabi - Anadolu Efes 78:92

Armani - Real Madrid 73:75

Petak

Uniks - Žalgiris 66:53

Monako - Zenit 74:85

Alba - CSKA 90:93

Olimpijakos - Asvel 89:54

Crvena zvezda - Bajern 81:78

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

TOK MEČA

CRVENA ZVEZDA - BAJERN 81:78

4/4

40. minut - Mitrović sa linije penala pogađa za 81:75. Malo je do kraja, 20 sekundi. Trojku je pogodio Jaramaz. Nema kraja ovoj utakmici. Vodi Zvezda tri poena, tri sekunde do kraja. Radonjić zove tajm-aut.

39. minut - Čudan faul sviraju sudije u korist Bajerna, na prodoru Ivanovića... Publika se uzbudila, smiruju igrači prve redove u hali.

38. minut - Mirna, mudra igra Zvezde, odbranili su se još jednom Radonjićevi momci, a onda napali i poentirali. Kalinić je imao lagan posao na dodavanje Mitrovića. Lučić bez poena u poslednjoj četvrtini. Vodi Zvezda 80:72.

37. minut - Dva neiskorišćena napada Zvezde, oba puta Ivanović greši (promašena trojka i faul u napadu). Vajler-Beb na drugoj strani poentira sa penala. Zvezda vodi 78:72. Dobrić je rovit, i on se povredio, ali stiska zube i vraća se na teren. Sudije greše  - daju loptu Bajernu iako se očito ona od noge Rubita odbila u aut. Negoduje cela hala.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Bajern Foto: MN Press

35. minut - Delirijum u Pioniru, trojka Lazića, Zvezda ide na 76:70! Fenomenalna partija Zvezde u ovim trenucima, iz odbrane se izrodila kontra, Kalinić je dao pas usamljenom Laziću, a ovaj pogodio svoju treću trojku iz trećeg šuta. Za erupciju u hali.

34. minut - Hrabar prodor Ivanovića, pogodio je sa poludistance, u svom stilu - Zvezda vodi 71:70. Snašao se i Mitrović u narednom napadu, na mišiće je izvukao poene... Zvezda na 73:70.

32. minut - Hanter je poentirao sa poludistance, potom upisao još jedan ofanzivni skok. Amerikanac ima 11 poena i 10 skokova. Jaramaz pogađa jedno bacanje, pre toga je Kalinić ubacio "dugu dvojku". Kalinić opet! Poentirao je i preko Hantera, sjajan je večeras. Gosti vode 70:69. Kalinić je sakupio 18 poena.

3/4 - 65:67

30. minut - Neverovatan je Lučić, pogodio je novu trojku, njegov 21. poen! Ivanović nije bio precizan za tri, Hanter je ubacio na dugoj strani, u poslednjim sekundama.

29. minut - Dve vezane trojke Zvezde! Lazić, pa Ivanović, na sve to i tehnička za goste - sjajna sekvenca za Zvezdu. Ekspresno je uspela da anulira, i preokrene. Lazić je ubacio sa penala, za vođstvo 63:60. Lučić je nezaustavljiv, njegov 18. poen večeras.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Bajern Foto: MN Press

28. minut - Jaramaz i Lučić donose preokret Bajernu! Vrhunska rola obojice, prvi je povukao sa serijom 4:0, a drugi trojkom doneo vođstvo gostima. Radonjić mora da zove tajm-aut. Rezultat sjajnog meča u Pioniru - 56:58.

26. minut - Rasplamsala se borba, a Zvezda igra zaista mudro i precizno u fazi napada, borbeno u defanzivi. Kalinić se probio kroz dvojicu i pogodio, Holins zakucao u kontri, za vođstvo 56:51, najveće do sada. Trinkijeri "seče" nalet rivala tajm-autom.

24. minut - Zvezda pametno koristi činjenicu da je Bajern u bonusu, dva vezana napada crveno-beli su išli na liniju penala. Kuzmić je iskoristio gabarite, fauliran je pa je sa linije bacanja dovršio započeto - 52:49.

22. minut - Neverovatna situacija i peh za Zvezdu koja je ostala bez Davidovca. Jedan od najboljih igrača večeras je, nakon poena i povratka u odbranu, imao kontakt sa Kuzmićem, povredio je zglob i izašao napolje. Dobra stvar po crveno-bele je da je Bajern već psoel dva i po minuta izašao iz bonusa. Gosti vode 49:48.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Bajern Foto: MN Press

2/4 - 46:45

20. minut - Fenomenalna utakmica sa obe strane! Zvezda nikad bolja ove sezone u šutu za tri - 7/8 večeras! Pogodio je i Volters, ali na drugoj strani nezaustavljiv je Lučić, koji pogađa iz teških pozicija. Najefikasniji je kod gostiju sa 11 poena. Zvezda vodi 46:43. Bajern ima više ofanzivnih nego defanzivnoh skokova, 11-8.

18. minut - Muku muče crveno-beli sa ofanzivnim skokom Bajerna. Gotovo svaki gosti koriste da poentiraju. Otelo Hanter dominira u tom pogledu, sedam njegovih poena. Vode gosti, ali ne zadugo - devetim poenom Kalinić vraća vošstvo Zvezdi. Imaće i dodatno bacanje. Pogodio je - Zvezda vodi 41:39.

17. minut - Fantastičan meč u drugoj deonici, pljušte trojke sa obe strane. Marković je njegovim hicem doneo Zvezdi 36:33, a onda faulirao Lučića na šutu za tri - ovaj je pogodio i trojku i dodatno bacanje, pa gosti opet vode.

Košarka Evroliga Crvena Zvezda Bajern Foto: MN Press

15. minut - Trojka Lazića iz prvog šuta na meču, za vođstvo! Preokret crveno-belih (33:31), ali Vajler-Beb nastavlja da muči Beograđane na ofanzivnom skoku. Bavarci žive od ovog segmenta igre večeras. Meč je opet u egalu.

14. minut - Sjajan je Dobrić, perfektan i precizan - pogodio je svoju treću trojku iz trećeg šuta. Trinkijeri primoran na tajm-aut, Bajern u minimalnom vođstvu, 31:30.

12. minut - Bolje izdanje Bajerna, u naletu su gosti u povoju druge deonice. Muči se Zvezda sa ofanzivnim skokom rivala, ne briljira ni u napadu. Volden kažnjava kontrom 2+1 - za najveću prednost Bajerna - 29:22. Uvratio je odmah Dobrić - trojkom!

1/4 - 20:21

10. minut - Odbranila se Zvezda dva puta u istom napadu Bajerna. Ivanović je na drugoj strani poentirao sa linije za slobodna bacanja, jednom, a onda se dokopao lopte nakon promašaja - i pogodio trojku! Vodi Zvezda 20:19. Hanter na kraju deonice, ipak, vraća prednost Bajernu.

9. minut - Serija Bajerna 5:0. Hanter je "probio" Cirbesa i dobio i poene i faul, pogodio i dodatno bacanje. Lučić je na drugoj strani rampom zaustavio prodor Ivanovića, a Vejler-Bab posle skoka poentirao o tablu - vode gosti 16:14.

8. minut - Meč je u prekidu, sudije proveravaju Bajernov poen koji je dodat pogrešno...

7. minut - Cirbes je sve bolji kako odmiče sezona, iskreirao je preokret nemački centar sada, za vođstvo Zvezde 11:9 (1/2 bacanja, pa elegantan horog u narednoj akciji), mada je pogrešnim upisivanjem gostima dodat jedan poen. Vajler-Beb je doneo novi egal, a Kalinić zakucavanjem u kontri bacio halu u trans (13:11). Trinkijeri zove tajm-aut.

5. minut - Dve trojke gostiju dosad, pogodio je posle Tomasa i Lučić, za vođstvo Bavaraca 8:6. Imaće Volden priliku sa penala. Pogodio je jedno bacanje bivši igrač Zvezde. U međuvremenu je Cirbes zamenio Kuzmića koji se sam povredio - zakačio je prstom dres i izgleda ga istegao.

3. minut - Egal je posle tri minuta, 5:5, posle polaganja Kalinića i otvorene trojke Dobrića na jednoj, te trojke Tomasa i poena Kej-Si Riversa na drugoj strani.

hala pionir Foto: Sport klub

O MEČU

Duplo evroligaško kolo Zvezda završava utakmicom sa minhenskim Bajernom (20.45, Sportklub 1), čije su okosnice ekipe, uz trenera, nekadašnji članovi Partizana: Andrea Trinkijeri, Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz. Gosti su u Beograd doputovali posle brodoloma u Pireju, teškog poraza od Olimpijakosa, pa je jasno da će protiv Radonjićevog tima pokušati da se uzdignu, ujedno i da odbrane poziciju u kojoj se nalaze.

Naravno, još jedno dobro poznato lice je na drugoj strani, još jedan bivši igrač Partizana, ali i Zvezde - Kori Volden. Takođe, od skora je član ekipe, kao zamena za povređenog Hiliarda, Kej-Si Rivers, bivši igrač Zvezde.

Bavarci su sa skorom 7-8 deveti na tabeli Evrolige, Zvezda je ispod sa skorom 6-9, ali i prilikom da eventualnom pobedom uđe u egal sa današnjim rivalom, i potpuno se primakne gornjoj polovini tabele.

Zvezdina forma je u uzlaznoj putanji, iza crveno-belih je odličan meč sa liderom Barselonom, pa se slična energija i predstava očekuju u i večeras.

Evroliga, 16. kolo

Fenerbahče - Baskonija 75:53

Panatinaikos - Barselona 82:85

Makabi - Anadolu Efes 78:92

Armani - Real Madrid 73:75

Petak

Uniks - Žalgiris 66:53

Monako - Zenit 19

Alba - CSKA 19

Olimpijakos - Asvel 20

Crvena zvezda - Bajern 20:45

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Video: Marković pokazao zašto je došao u Zvezdu: Prelepa asistencija za kucanje Cirbesa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    17. decembar 2021 | 23:04

    Iskreno, odavno nisam video toliki lopovluk sudija ( osim protiv Šljonska ) i ipak nam ne mogu ništa. Bravo majstori!

  • Somi

    17. decembar 2021 | 23:02

    Ne navijam za nikog, pratim desavanja, gledao sam mec Partizan/Slask i Zvezda/Bajern. Ljudi ovde stvarno misle da Partizan moze da parira Zvezdi? Izgledaju kao amateri u poredjenju sa Zvezdom. Sportski pozdrav

  • Rasomon

    18. decembar 2021 | 00:30

    Bravo. Odlican mec. Sudije su nas potkradale tokom cijele utakmice ali smo imali sutersko vece. Zvezda igra srcem, drzi se dobro u veoma jakoj ligi sa timovima koji imaju puno skupo placenih igraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA