≫ 

NBA menja format, igra se turnir usred sezone: Svakom igraču pobednika po milion dolara!

Finišira se razrada plana koji je već duže vreme ideja komesara Adama Silvera i Unije igrača

  • 1
KK Denver - KK Milvoki Foto: Tanjug/AP

Najjača košarkaška liga na svetu, NBA, uskoro bi mogla da dobije, a kako stvari stoje i dobiće - novi format takmičenja. U odnosu na dosadašnji ustaljeni sistem razlikovaće se po tome što će u toku sezone biti održan turnir između najboljih ekipa koje će kroz grupe i eliminacije da se bore za novčanu nagradu - ne i za titulu.

Taj turnir bi, prema planu, trebalo da bude završen negde oko Božića posle čega bi sezona išla svojim ustaljenim tokom.

Ovaj plan nije novina u NBA forumima, već nekoliko godina se priča o promeni formata, a kako javlja ESPN, vrh lige na čelu sa komesarom Adamom Silverom i predstavnici Unije igrača - utanačili su detalje i pitanje se samo da li će plan zaživeti u sezoni 2022/2023. ili 2023/2024.

Ideja vođstva lige, i igrača, je da se takmičarski "oživi" prvi deo sezone koji i jeste najmanje interesantan i najmanje atraktivan publici, jer prave borbe i poziconiranje za plej-of kreću tek od ol-star utakmice, dakle negde oko februara.

Nikola Jokić, Denver Nagets Foto: AP/Tanjug

Prvi deo sezone je prema svim parametrima neka vrsta "praznog hoda" kada je reč o uticaju na rejting lige, pa je u tom smislu pokrenuta ideja da se i taj deo takmičarske godine pokrije interesantnijim sadržajem. Samim tim i da se akumulira veći novac, što je u osnovi svega.

Prema planu koji je gotovo završen, ideja je da se timovi rasporede u nekoliko grupa, a najbolji iz tih grupa, njih osam, bi se plasiralo na završni turnir gde bi eliminacijama došli do finala i do pobednika. 

Ono što je daje posebnu draž ovakvoj vrsti formata jesu nagrade za pobednike - milion dolara svakom igraču pobednika turnira!

Finale turnira bilo bi i u neku ruku tačka na taj deo sezone, a timovi bi posle po već ustaljenom hodu igrali utakmice, sve do plej-ofa i kasnijih borbi za titulu. Takođe, važna stavka je da bi u slučaju prelaska na ovaj pormenjen format takmičenja ekipe odigrale neznatno manje mečeva tokom sezone u odnosu na dosadašnji broj mečeva.

Video: Vrhunska asistencija Bjelice koja je oduševila i Stefa Karija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    26. decembar 2021 | 21:54

    Pa, da, igrači iz NBA su inače velika sirotinja, pa im treba malo finansijski pomoći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA