Rađa otvoreno: Ničija košarka nema nikakve koristi od ABA lige, zašto se čudimo kad Jokić kaže da je crkao?

Jugoslovenska legenda bez dlake na jeziku o gorućim temama

  • 16
Dino Rađa Foto: Marko Jovanović

Iza nas je zanimljiva košarkaška godina, a sve preti da postane još zanimljivije u 2022. godini. ABA liga je odavno upalila mašinu, u NBA ligi nastavljaju da se rađaju zvezde, a sudar reprezentacija nas očekuje u septembru. O svemu tome, Telegraf je popričao sa slavnim Dinom Rađom, bivšim šampionom Evrope i članom Kuće slavnih.

S neba pa u rebra - Rađa nam je otkrio da ne gleda ABA ligu, a predočio nam je i razloge zbog čega nije zadovoljan regionalnim balkanskim takmičenjem.

- Ne pratim ABA ligu jer je odavno prestala biti interesantna. Pretvorila se u takmičenje par klubova koji dovode more stranaca i ko ima više para dobija - počeo je priču ekskluzivno za Telegraf.

Ipak, raduje se dolasku Željka Obradovića u Partizan. Smatra da je njegov povratak u region velika stvar za našu košarku.

- Žocov dolazak je veliko iznenađenje, ali i prilika da se nešto nauči od njega. Kako igrači, tako i treneri. Treba ga pratiti u stopu i učiti od njega - naglasio je Rađa, a onda se vratio na temu ABA lige, izrazivši dodatno neslaganje sa situacijom.

- Ničija košarka nema koristi od ovakve ABA lige, što se vidi po rezultatima u kvalifikacijama. Svi se muče - ističe Rađa.

Bivši član Jugoplastike, ali i Boston Seltiksa, komentarisao je situaciju sa Nikolom Jokićem, te naveo da ne deli mišljenje sa pojedincima da centar Denvera ne profitira od reputacije MVP-a.

- Poštuju ga i te kako, a on je talenat kakav se retko viđa - kaže Rađa, a onda i detaljnije ulazi u temu Jokićevog izostanka iz reprezentacije Srbije.

- Ne možete razumeti igrača koji odigra 100 utakmica u godini i kaže da je umoran. Prvo, to nisu utakmice od 40 nego 48 minuta, što znači nije 100 nego 120 utakmica evropskih. Tako se dobije prava slika. Pogotovo, uloga centra gde je kontakt izraženiji nego u drugim pozicijama. I kad covek kaže da je crkao, mi se čudimo. Svaka mu čast šta sve izdržava - izjavio je Rađa.

Nikola Jokić, Denver Nagets Foto: AP/Tanjug

On to shvata i na svom primeru.

- Svaka situacija je drugačija. Ja nikad nisam odbio do jednog trenutka kad je telo reklo "dosta", ali isto tako mi je karijera trajala kraće, baš zbog tog non-stop igranja - istakao je Rađa.

Uporedivši svoju generaciju sa sadašnjom u NBA ligi, trofejni košarkaš ukazuje na razlike.

- Svi ondašnji igrači bi bili zvezde, jer su svi bili jako talentovani. Danas takve čuva sistem, pa su i u prilici da pokažu svoj talent. Ne dozvoljavaju grubosti kakve su ranije bile normalne - kaže Rađa.

Nada se da će doći do pozitivnog toka u hrvatskoj selekciji, a nije hteo da je upoređuje sa srpskom reprentacijom.

Za kraj, Rađa je pomenuo uslov pod kojim bi sama ABA liga počela da ide napred.

- ABA liga bi trebala biti dodatno takmičenje pod kontrolom svih saveza i ograničenom broju stranaca. Onda možemo pričati - zaključio je priču Rađa.

Video: Jokićeva surova banana igraču Golden Stejta u poslednjim sekundama za pobedu Denvera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389

    1. januar 2022 | 18:26

    Liga gde jedan krimos vodi dva kluba nema budućnosti

  • Racs

    1. januar 2022 | 18:39

    Pa vi Hrvati ste teške stipse,uložite lovu ,pa osvoite ABA ligu pa igrajte EL ,vi se stisli nemate kinte a hoćete nešto,pa zamisli tek kakva je vaša liga?Cibona krš ,Solit krš,Zadar krš ,pa kakva je to košarka?

  • DENI

    1. januar 2022 | 19:44

    U Yugi se igrao sport za gledaoce i dusu, danas je spirt samo neciji biznis, ustvari onih paredzija koji nizu paru na paru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA