Zašto bi Partizan mogao da navija za Zvezdu ovog petka? Digitron je u rukama, čeka se pad Uniksa i Monaka

Zvezda bi mogla da odigra za crno-bele ovog petka u Rusiji, u opticaju su brojne kombinacije pred završnicu sezone

  • 25
KK Partizan - KK Crvena zvezda Foto: MN Press / AdmiralBet ABA liga

Polako, ali sigurno ulazimo u završnicu takmičenja u Evrokupu i u Evroligi. Sve to znači da je vreme da najjači klubovi Evrope izvade digitron na sto i da pogledaju šta će to biti neophodno za konačno ostvarenje postavljenih ciljeva. I u jednom i u drugom takmičenju je nikada zanimljivije, pri čemu veliku ulogu u raspletu mogu da imaju i srpski timovi - Zvezda i Partizan.

Jer crno-beli će delom direktno zavisiti od ishoda mečeva u Evroligi. Podsetimo, prema još važećim pravilima ova dva takmičenja, ukoliko se desi da jedan od poslednjih finalista Evrokupa (a to su Uniks i Monako iz prethodne sezone) završi među najboljih osam u Evroligi ove godine, samo finalista drugog po kvalitetu takmičenja može da dobije mesto među najboljima.

Zašto crno-belima odgovara pobeda Zvezde u Kazanju?

Trenutno stanje je jako "gusto". Uniks se nalazi među najboljih osam na sedmoj poziciji sa skorom 13-10 na sedmoj poziciji, dok je Monako van te zone sa odnosom 12-12. Međutim, može se desiti do kraja da i obe ekipe završe u plej-ofu, kao i da obe ispadnu, pri čemu će dosta zavisiti od njih samih, kao i od rezultata Anadolu Efesa, Fenerbahčea i Bajerna, koji i dalje vrebaju svoje mesto u završnici.

Pogotovo se to može reći za turske timove, koji su u opasnom uzletu forme. Fenerbahče ne zna za poraz već pet kola, dok je i Anadolu Efes zajedno sa domaćim šampionatom vezao četiri utakmice bez neuspeha. Uzimajući u obzir da je u pitanju aktuelni šampion, prosto bi bilo bizarno da četa Ergina Atamana ovoga puta propusti plej-of. Razlog više da crno-beli navijaju za ekipe iz Istanbula.

mario hezonja Foto: MN Press

U tom slučaju, odnosno ako Uniks i Monako završe "ispod crte" i osme pozicije, finalisti Evrokupa dobijaju ulaznice za učešće u Evroligi za narednu sezonu. U jednu ruku, crno-beli bi mogli da navijaju i za pozitivan ishod ovog petka u Rusiji kada Zvezda gostuje Uniksu u Kazanju. Pobeda Beograđana bi išla na ruke i večitom rivalu, iako crveno-beli nemaju toliki pritisak kada govorimo o samom rezultatu, jer je mesto u plej-ofu vrlo daleko.

Kakva je situacija sa crno-belima u Evrokupu? Šta im treba za prvo mesto u grupi? 

Partizan posle poraza od Huventuda prethodne sedmice, manje-više ima kristalno jasnu sliku. Prvo mesto u Grupi A sada će biti jako teško dostižno i za tako nešto crno-beli morali bi da budu bezgrešni do kraja sezone uz barem tri kiksa Španaca. Ovaj prvi deo i nije nemoguć, pošto do kraja Željkova ekipa igra sa Lijetkabelisom u gostima, Metropolitanom kod kuće, Šljonskom u poljskom Vroclavu, Lokomotivom u Beogradu i Trentom u Italiji. Motivacija će biti velika posle jučerašnje ubedljive pobede protiv Andore.

Sa druge strane, španski klub ima neke "koske", od kojih je prva već posle jednomesečne pauze u Andori u gostima, potom ih čeka "lakši" Lijetkabelis kod kuće, pa put u Pariz i gostovanje Metropolitanu, onda će igrati sa poljskim Šljonskom pred svojim navijačima, a zatim i protiv Lokomotive u gostima za kraj. Dakle, na domaćem terenu Huventud je koliko-toliko miran, ali ih na putovanjima čekaju velika iskušenja, a navijači Partizana će se nadati i - kiksevi.

Moglo je sve da bude mnogo povoljnije po Partizan da je Turk Telekom sinoć napravio novu senzaciju na domaćem terenu protiv Huventuda, ali je ekipa iz Badalone dobrom igrom u poslednjoj četvrtini "zatvorila meč" i održala distancu za Partizanom.

KK Partizan - KK Borac Foto: MN Press

Podsetimo, prvo mesto u grupi garantuje crno-belima (i svakoj drugoj ekipi koja na njemu bude završila) prednost domaćeg terena do kraja nokaut faze, a druga pozicija će doneti igranje u Beogradu (odnosno domaćem terenu) do polufinala. U finalu bi mnogo toga zavisilo i od toga ko bi prošao dalje sa druge strane, ali to ne bi bilo važno ako bi Uniks i Monako bili ispod osmog mesta u Evroligi. U tom slučaju bi i sam plasman u finale bio dovoljan za mesto u Evroligi.

Ako se kojim slučajem desi da se sa druge strane žreba u finalu "ne pojavi" prvoplasirani tim, onda ide čitav niz upoređivanja. Prvo se gleda mesto zauzeto na kraju takmičarske godine u grupi, a potom broj ostvarenih pobeda. Zato je za Partizan jako važno da ovaj deo takmičenja završi sa što je više trijumfa moguće, pa čak i da propusti šansu da ostvari prvo mesto.

Sve u svemu, čeka nas jako interesantna i uzbudljiva sezona do samog kraja. Sve je otvoreno, Partizan i dalje može da sanja najveću evropsku pozornicu

Video: Zvezda i Partizan ne mogu pre finala u Kupu Koraća, ali imaju mine u polufinalu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    10. februar 2022 | 09:11

    Ne znam po cemu Partizan gurate u finale, nije mi jasno uopste!Pa oni jos ni grupu obezbedili nisu.A igra samo ponekad bljesne, inace nista specijalno… 3/4 mesto u Aba

  • Alex

    10. februar 2022 | 09:47

    Pa navija za Zvezdu zato što Zvezda igra pravo evropsko takmičenje a ne tamo neki cipiripi kup.

  • terza1.

    10. februar 2022 | 12:21

    Zvezda je ugašena 2011. godine, a za privatne klubove navijači Partizana ne navijaju. Uvek se uzdali samo u sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA