Vujošević: "Povratak Žoca je značajna stvar, Zvezda me podseća na nekadašnji Partizan"

Uvek je zanimljivo čuti mišljenje trofejnog stručnjaka

  • 0
Duško Vujošević Foto: MN Press

Nekadašnji trener košarkaša Partizana Duško Vujošević govorio je za "JUGpress" o reprezentaciji, Partizanu i Zvezdi. 

Vujošević smatra povratak Željka Obradovića na mesto gde je prvi put osvojio titulu evropskog prvaka veoma značajnim, kako zbog rezultata koje je do sada postigao, tako i zbog toga što svojom harizmom može da privuče igrače u redove crno-belih.

Značajna je stvar što se Žoc vratio u domaću košarku i Partizan. Ima ogromnu harizmu i magnetnu snagu da privuče igrače, zbog rezultata koje je postigao, a koji su po meni, neponovljivi. Naravno da je njegova pojava izazvala reakcije i usijanja i kod drugih klubova, Zvezde pre svega, da pokažu da su i u ovoj situaciji konkurentni za titule. Sigurno da je dobro za našu košarku, a videćemo kako će to izgledati, pošto ne volim da u toku sezone i pre kraja takmičenja komentarišem, ali smatram da je Željkov dolazak, dolazak na duge staze. Ova godina je specifična za njega, jer je tim u velikoj meri promenjen. Igrači su dovođeni na brzinu, što nosi svoje probleme i potrebno je vreme da se to sve složi i da se stvori hemija. Žoc će do kraja sezone postati svestan situacije i kvaliteta ovih košarkaša, pa da će sledeće napraviti jedan tim po njegovom ukusu i za koji on u punom kapacitetu može da odgovara. Partizan je već napravio uspeh time što je Obradović vraćen u klub - smatra Vujošević.

Kada je reč o najvećem rivalu, Vujoševića način rada Dejana Radonjića i igra Crvene zvezde podseća na Partizan iz vremena kada je on sedeo na klupi tima iz Humske.

Crvena zvezda ima dobar, ratnički tim, koji dobro radi, vrlo dobro je vođen, igraju veoma čvrstu odbranu. Po stilu rada Radonjića liči na Partizan nekada… - prokomentarisao je legendarni stručnjak.

KK Crvena zvezda - KK Partizan, Duško Vujošević i Dejan Radonjić Foto: Marko Todorović

Naravno, postavlja se i pitanje ko bi dobio meč kada bi se sastala sadašnja Zvezda i Partizan iz vremena kada ga je vodio Duško Vujošević. On ne želi da poredi dve ekipe iz različitih vremena, već ističe da bi sadašnji tim crveno-belih trebalo da se takmiči sa trenutnim timom crno-belih, a njegov Partizan je dobijao Radonjićevu ekipu.

Kad neko napravi neki uspeh u određenom periodu, zaslužio je pravo da ga ne upoređuju sa nekim drugim ko je ostvario uspeh u nekom drugom periodu. Kao što ne upoređujemo Leonarda da Vinčija i Pikasa. Svako vreme ima svoje metode rada, specifičnu vrstu treninga… Ali onaj Partizan je najčešće dobijao onu prethodnu Zvezdu, sa Radonjićem, a ova Zvezda treba da se takmiči s ovim Partizanom - istakao je Vujošević.

Košarkaši su poslovni ljudi, pauzu između sezona koriste za odmor umesto reprezentacije

Neizostavna tema je i reprezentacija, kao i brojno otkazivanje reprezentativnih obaveza. Vujošević smatra da su za to krive i povrede, koje su posledica velikog broja utakmica. Ipak, razume igrače jer tokom sezona ne mogu da prave pauze zbog velikih ugovora i gustog rasporeda utakmica.

Duško Dule Vujošević i Svetislav Pešić Foto: MN Press

- Kada su otkazi u pitanju, vidim da su oni iz različitih razloga. Tu je bilo mnogo povređenih, koji više ne mogu da, tokom sezone, igraju ogroman broj utakmica (prvenstvo, kup, i Evroligu), a posle toga i za reprezentaciju, pošto im zdravstveno stanje ne omogućava. Vladimir Lučić je samo jedan od njih, jer ima hroničan problem sa leđima, pa mora da napravi pauzu. U klubovima to nije moguće, pošto su to profesionalne obaveze sa relativno velikim ugovorima. Igrač ide sa 35-36 godina u penziju, a penziju, nema, pa se trudi da se ekonomski obezbedi i da ta primanja koja ima tokom karijere, koja nisu mala, uloži u nešto što će mu donositi mesečni prihod tokom preostalog dela života. Sigurno da je popularnost bilo kog sporta vezan za uspeh nacionalnog tima, pa i košarka je postala jedan od najznačajnijih poslova u Jugoslaviji onog momenta kad je reprezentacija počela sa uspesima. Dosta se stvari promenilo. Duh današnjeg vremena je takav da su košarkaši koji igraju u NBA i velikim evropskim klubovima – poslovni ljudi! Ja kao čovek iz prošlih vremena ne prihvatam to lako. Problem sa reprezentacijom prethodne godine je, koliko vidim spolja, vrlo složen. Prvo, rascep između FIBA i Evrolige, termini kad su utakmice… Zaista tu ima mnogo faktora. Povećanje broja mečeva, u kojima se održavaju “prozori” tokom kojih Evroliga ne dozvoljava košarkašima da igraju za klubove. Nema pokušaja traženja zajedničkog rešenja. Namerno se “prozori” reprezentacija odigravaju sa takmičenjem u Evroligi. To dovodi do problema u sastavljanju tima. Mi smo imali uvek želju da reprezentaciju vodi trener velikog, evroligaškog kvaliteta. Praktično, poslovi selektora i trenera klubova u Evroligi ne mogu da se rade istovremeno, zbog poklapanja termina i zbog odnosa dve organizacije. Onog momenta kad je Igor Kokoškov potpisao za Fenerbahče, nije bio u punom kapacitetu na raspolaganju reprezentaciji i savezu, što je predstavljao problem - rekao je Vujošević.

Ipak, i pored razumevanja želje za pauzom i odmorom, trofejni stručnjak smatra da bi trebalo da se igra za matičnu zemlju, a dolazak Svetislava Pešića na klupu "orlova" ocenjuje kao dobar potez.

- Komplikovana je priča i u svakom slučaju smatram da treba da se napravi žrtva za reprezentaciju i da se igra za zemlju gde si rođen. Komplikovana, jer ni reprezentacija često nije ognjište i baza za pravljenje velikih karijera. Pokazalo se da to može da se preskoči i bez toga može da se napravi karijera, pa se samim tim gubi velika obaveza prema nacionalnom timu. S druge strane, mora da se u više nivoa radi na povećanju konekcija s tim igračima i tu mora da se bude angažovan, kako iz košarkaškog saveza i stručnog štaba, do nekih većih državnih organa, da se napravi kompletan napor da se sastavi maksimalno kvalitetan sastav. Da se u takvom kontekstu napravi uspeh, i onda bi to izazvalo određene reakcije i javnosti i publike, pa bi i igračima bilo drago da dođu tamo gde su doživeli neke lepe stvari. Mislim da je dobar potez što je postavljen Svetislav Pešić za selektora. On je zdrav i energičan čovek, koji je ušao u evroligašku penziju. On je trener nivoa Evrolige, a opet neko ko će sa punim kapacitetom biti KSS i raditi ono što je potrebno.

Video: Duško Vujošević traži od igrača Partizana da aplaudiraju igračima Zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA