≫ 

Zvezda za poluvreme "ugasila" Partizan i osvojila Kup Radivoja Koraća!

Autoritativna partija tima Dejana Radonjića

Kup Radivoja Koraća Niš KK Crvena Zvezda KK Partizan Foto: Nikola Anđić

Novi sudar košarkaša Zvezde i Partizana doneo je apsolutnu dominaciju crveno-belih, pobedu u finalu Kupa Radivoja Koraća 85:68 (20:13, 29:15, 18:18, 18:22), za prvi trofej u sezoni - za odbranu "Žućkove levice".

Koliko je šampion ABA bio dominantan večeras u hali Čair najbolje svedoči podatak da su već na poluvremenu izabranici Dejana Radonjića imali prednost od 21 poena (49:28).

Partizan se "ugasio".

Već tu bio je kraj svake nade crno-belih da mogu režirati čudesni veleobrt, nemoćan je bio i veliki Željko Obradović da promeni tok meča, da trgne ekipu koja nijednog trenutka nije uspela da isparira večitom rivalu. Bila je ovo igra mačke i miša.

Zvezdu su do velike pobede nosili Kalinić sa 18 poena, Holins sa 15, Volters sa 14 i Marković sa 13 poena.

Najupečatljiviji utisak igre Partizana je podatak koji deluje pomalo frapantno, neverovatno, a glasi da je samo 5 poena za crno-bele stiglo iz ruku srpskih igrača: četiri je postigao Avrmaović, a jedan Trifunović.

Matijas Lesor je na kraju bio najjači napadački adut Partizana, meč je završio sa 19 poena, Panter je doprineo sa 14 i vrlo lošim šuterskim izdanjem, Mur je dao 11, a Ledej 10. Ostatak tima, ruku na srce, nije vredan pomena.

Da će ovaj meč biti "jednosmerna ulica" moglo je da se nasluti nakon početne serije Zvezde 10:0 na koju je stigao odgovor Partizana 10:3 u režiji Pantera i Mura, međutim bio je to, ispostavilo se, i poslednji trenutak igračkog i kakvog takvog rezultatskog egala večitih.

Nastavak je doneo novi "piroklastični udar" Zvezde, granitnu odbranu, ubitačne kontre i tranziciju, raznovrsno šutersko izdanje i potpuni krah Obradovićevog tima.

Pošteno je konstatovati da je Zvezda od poluvremena pa sve do kraja gotovo rutinski dovršila posao, bez ikakvih većih trzavica, odbila sporadične trzaje Partizana da se vrati u meč i u velikom stilu stavila tačku na ovaj neravnopravan duel.

Ovako su crveno-beli dovršili utakmicu, u stilu, kao što su je i započeli i kao što su igrali čitavu utakmicu - alej-ap kombinacijom Voltersa i Holinsa i zakucavanjem Amerikanca.

Vredi reći da je i ovaj derbi kao i svaki prethodni obilovao tenzijom i nervozom, i Obradović i Radonjić su kažnjavani tehničkim greškama, s tim da je trener Zvezde zaradio dve, samim tim i isključenje, pa je poslednju deonicu ekipom komandovao njegov prvi asistent Goran Bošković.

Takođe, Zvezdi je ovo bio 11. Kup u istoriji kluba, Partizan je na 16 trofeja u ovom takmičenju, dok su dva kluba u egalu kada je reč o broju nacionalnih titula - 21.

Na naredni okršaj večitih nećemo dugo čekati, početkom marta Partizan će ugostiti Zvezdu u okviru ABA lige.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 85:68 (20:13, 29:15, 18:18, 18:22)

Crvena zvezda: Volters 14, Davidovac 3, Kalinić 18, Holins 15, Kuzmić 5, Lazarević, Mitrović 4, Lazić, Dobrić 9, Ivanović 4, Marković 13, Vajt

Partizan: Panter 14, Kuruc 9, Ledej 10, Avramović 4, Koprivica, Vukčević, Zagorac, Dangubić, Miletić, Mur 11, Lesor 19, Trifunović 1

Željko Obradović, Delije Sever Foto: Telegraf

TOK UTAKMICE

Crvena zvezda - Partizan 85:68

4/4

39. minut - Tačku na pobedu Zvezde stavlja najatraktivnijim potezom utakmice Holins, alej-ap zakucavanjem na dodavanje Voltersa. Zvezda ide na 85:66 na 70 sekundi pre kraja...

37. minut - Lesor je doneo Partizanu nove poene, najefikasniji je Francuz kod crno-belih sa 16 poena - tolika je sad i prednost Zvezde.

36. minut - Panter se posle dugo vremena napadački uključio u meč, vezao je sedam poena, ali uzalud je sve večeras crno-belima - igrači zvezde sve pogađaju. Trojke su vezali Kalinić i Volters - 81:61.

34. minut - Lesor je došao do 15. poena, prethodno je Dobrić pogodio trojku. I dalje crveno-beli imaju punu kontrolu utakmice i rezultata, vode 74:53. Davidovac koristi priliku sa penala, bio je maksimalno precizan.

31. minut - Dobrić je preuzeo udarnu napadačku ulogu kod Zvezde, vezao je 4 poena, na drugoj strani Lesor je bio polovičan sa penala. Avramović je iskoristio oba slobodna bacanja - 69:49.

3/4 - 67:46

30. minut - Crveno-beli će do kraja bez komandi Radonjića sa klupe, isključen je zbog ulaska u teren dok je komandovao igrom ekipe. Trifunović je pogodio kazneno bacanje i on je prvi srpski igrač u taboru Partizana koji se upisoa u strelce!

Kup Radivoja Koraća Niš KK Crvena Zvezda KK Partizan Foto: Nikola Anđić

29. minut - Marković, još jedna trojka iskusnog pleja, stiže u momentima kada Zvezda konsoliduje redove posle nešto bolje partije Partizana. Markovićev 13. poen, treća trojka iz četiri šuta.

26. minut - Dugo je Zvezda bez poena, Kalinić prekida lošu seriju košem sa penala zbog tehničke prenervoznom Obradoviću - 58:40. Na drugoj strani četvrta lična za Koprivicu, faulirao je Mitrovića u reketu. Kalinić je iskoristio prostor koji mu se ukazao za nove poene, pa Zvezde ponovo ide na 20 razlike - 60:40.

24. minut - Još jedna trojka Partizana, Mur je namestio ruku, pogađa i Ledej za njim, pa Radonjić tajm-autom traži prekid serije crno-belih (57:40). I dalje nijedan srpski igrač nije dao ni poen za tim Željka Obradovića.

22. minut - Dva brza faula Pantera, treća ukupno. Žali se i na povredu najbolji igrač Partizana. Faulirao je Holinsa koji je potom pogodio "dugu dvojku". Ledej je pogodio na drugoj strani. I dalje se nijedan domaći košarkaš iz redova Partizana nije upisao u strelce. Evo trojke Kuruca, koji pravi prekršaj nad Holinsom koji se digao na trojku. Amerikanac precizan - 57:35.

Kup Radivoja Koraća Niš KK Crvena Zvezda KK Partizan Foto: MN Press

21. minut - Zvezda nastavlja tamo gde je stala u prvom poluvremenu: sjajna odbrana i tranzicija, poeni... Volters koristi kontru, poentirao je uz faul. Izlazi zbog rasekotine, Marković umesto njega izvodi bacanje i promašuje - 51:28.

2/4 - 49:28

19. minut - Ivanović je u igri, i on se upisuje, pogađa sa penala i donosi crveno-belima neverovatnih 20 poena prednosti - 42:22! Ledej minut pre kraja poluvremena dolazi do svojih prvih poena, sa penala.

17. minut - Lesor je faulirao Kalinića pri šutu za tri, imaće bacanja Zvezdin najbolji igrač. Koristi Kalinić sva tri, Zvezda na maksmilanih 19 razlike - 41:22.

15. minut - Kakva partija Stefana Markovića, 10 poena najefikasnijeg aktera meča - novu trojku pogodio je plejmejker Zvezde, za vođstvo 36:20.

Kup Radivoja Koraća Niš KK Crvena Zvezda KK Partizan Foto: MN Press

12. minut - Daje rezulata Obradovićev tajm-aut, Partizan preko Lesora pravi seriju 4:0, imaće i slobodno bacanje Francuz. Promašuje ga. Panter je promašio za tri, Holins to kaznio u kontri. Na drugoj strani Mur je poentirao uz prekršaj, pogodio i dodatno bacanje. Velika borba u Čairu - 29:20.

11. minut - Novi veliki udar Zvezde, Holins je pogodio trojku, Dobrić u kontri poentira. Pogađa i Volters, Partizan bez poena u drugoj deonici. Crveno-beli vode 27:13!

1/4 - 20:13

10. minut - Stefan Marković je pokrenuo novu seriju Zvezde, puštaju ga na šutu crno-beli što ovaj koristi - pogodio je i trojku. Mitrović je doneo 7:0 nalet, za vođstvo 20:11. Lesor je na mišiće rešio napad na drugoj strani.

8. minut - Prve poene za Partizan ubacio je Mur, za njim i Panter - trojku! Budi se Partizan - 10:5. Uzvraća Kalinić trojkom, na drugoj strani neverovatan pogodak Pantera, još jedna trojka.

Kup Radivoja Koraća Niš KK Crvena Zvezda KK Partizan Foto: MN Press

6. minut - Velika serija Zvezde koju je svojim poenima pokrenuo Volters, i jednom trojkom za 5:0, pogodili su potom Kalinić, i on trojku, pa Holins! Obradović zove prvi tajm-aut.

4. minut - Prve i jedine poene dosad pogodio je Volters, Partizan i dalje bez poena, teško crno-beli dolaze do prilike za šut.

2. minut - PRVI PREKID MEČA! Neko iz publike laserima ometa igrače, sudije su zaustavile igru. Rezultat je 0:0. Nisu, ipak, laseri. Komična situacija u Čairu - nije isključena rasveta koja je poslužila prilikom predstavljanja igrača, ona pravi problem, pa je sačekano da se ugase reflektori.

Atmsofera u hali je već sada uzavrela, a navijači se prepucavanju međusobnim prozivkama povremeno dok čekaju start meča.

Takođe, na semaforu je bila i jedna greška organizatora, jer na zagrevanju igrača nije resetovan semafor, pa su to mnogi navijači Zvezde shvatili kao provokaciju, jer je pisalo da igraju Partizan i FMP, ali je to ubrzo promenjeno.

Zvezda je dosad osvojila 10 pehara Kupa, Partizan 16, oba tima imaju po 21 nacionalnu titulu, a videćemo ko će uneti još jedan pehar u bogatu riznicu domaćih trofeja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banja Luka

    20. februar 2022 | 23:25

    Ljudi, sport je ovo, pobjede i porazi ce se desavati... Neka pobjedi bolji... Ali mene je veceras bilo sramotno ponasanje Zeljka Obradovica... Kakvo neskriveno vrijedanje sudija, j... majke, i samo jedna tehnicka i to kad je vec bilo gotovo. A Radonjica iskljuci, covjek pozivao napad... Obradovic je najveci evropski trener svih vremena, ali sramota je kako se ponasa ove sezone. On je psihicki ubio Avramovica, Dangubica,Zagorca, Madara. Ok, kazu vaspitne mjere, ali evo veceras Panter i Ledej ocajani, ne smije povisiti tona na njih. Drugo, utakmica rjesena, 22 razlike, 5 min do kraja, pet stranaca u petorci Partizana (mur, panter, kuruc, ledej i lesor)? Sportski pozdrav za neostrascene navijace...

  • ДС

    20. februar 2022 | 23:17

    Убице мог (ж)оца 2!!!

  • Sramota

    20. februar 2022 | 23:24

    Domaći igrači u patlidžanu dali 5 poena. A hoće i u EL i u reprezentaciju da daju igrače. Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA