Pešić o pitanju stranca u reprezentaciji: "Nismo protiv, mora da ima kvalitet i veliku želju da igra za tim"

Selektor Srbije razgovarao je o temi koja je uzdrmala javnost poslednjih dana

  • 5
Trening reprezentacija Srbije, Svetislav Kari Pešić Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Mnogi su čekali današnji dan i okupljanje reprezentacije Srbije kako bi još jednom čuli šta ima da kaže naš selektor, Svetislav Pešić. Javnost je nedavno počela mnogo da spekuliše povodom eventualnog nastupa stranaca u našem nacionalnom timu, a on je danas pokušao da objasni koji su to kriterijumi potrebni da se ispune kako bi neko zaigrao za Orlove.

Rekao je da neko mora da poseduje kvalitet, ali i veliku želju da zaigra za Srbiju, ukoliko je stranac i da u suprotnom neće ni polemisati o tome da li će dobiti dres.

- Ne znam šta tu nije jasno. Ja ne vidim tu nikakve spekulacije, kakvih spekulacija ima. Tu je 11 igrača koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše, dobili su saglasnost da su oni istovremeno obavezali se, ukoliko ih neki budući trener, a sada sam ja trener, treba... Nisu samo dobili pasoš da bi odigrali Kup Radivoja Koraća, pa da razgule za Španiju, Francusku. Najvažnije pitanje je koji su kriterijumi da se igra u reprezentaciji. To su dva kriterijuma - to je prvo kvalitet, pa želja da se igra u reprezentaciji. Ne vidim nikakav razlog, ne govorimo o strancima, nego o strancu... Imamo u ženskoj reprezentaciji Andersonovu. Samo po pravilima FIBA može da igra jedan naturalizovani Amerikanac za reprezentaciju. Osnovna stvar je da mi nismo protiv stranca, mi smo deo globalnog sveta, živimo sa svima. Onaj ko hoće da igra za reprezentaciju Srbije, da bude još bolje kroz programe, a da zadovoljava kvalitete - može da igra. Ovih 11-12 koji su dobijali te pasoše, malo je njih koji zadovoljavaju kriterijume u ovom trenutku. Ne igra se reprezentacija samo ove godine, već i narednih. 

Ponovo je Kari bio nedorečen, pa su ga novinari na konferenciji još jednom upitali istu stvar.

- Već sam rekao. Postoje kriterijumi kojih se pridržavamo, ako je on Beron, Mičel, Smit ili, ima ih koliko hoćete... Svi igrači su nam isti, koji moraju da zadovolje određene kriterijume, da su dobri, da se dobro ponašaju, igraju odbranu, trče posle izgubljene lopte i odbrane, da daju koš, da skaču u napadu, ne pričaju sa sudijama, redovno treniraju i dolaze kada ih reprezentacija pozove i imaju veliku želju. U čemu je problem? To je vrlo jasno.

Video: Obradović ušao u raspravu s novinarom: Na sreću sam mnogo više pobeđivao nego gubio u karijeri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    21. februar 2022 | 21:32

    Nikad. Covek ciji sin je ivrao za Nemacku ne treba da odlucuje o tome.

  • Www

    21. februar 2022 | 20:22

    Kad Jokic nema zelje da igra sta ocekivati od stranca...

  • Alex

    21. februar 2022 | 20:57

    O da nek naša deca idu da igraju za reprezentacinu Nikaragve, Hondurasa, Giblartara, Razmisli Pešiću kada su naši klubovi i reprezentacija imali najbolje rezultate, Klubovi bez stranaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA