Košarkaši iz bivše Juge stavljaju na mapu austrijsku košarku, među njima je i bivši igrač Partizana

GGMT Vienna osvojila Kup Austrije predvođena igračima sa ex-Ju prostora

  • 0
KK Vienna Foto: Dušan Živanović

GGMT Vienna osvojila Kup Austrije predvođena igračima sa prostora bivše Jugoslavije.

Iako Austrija ne može da se pohvali velikim košarkaškim uspesima, malo je poznato da tamnošnji prvak GGMT Vienna, počinje da pravi i prve veće korake ka evropskim takmičenjima.

Poznato je da u NBA ligi, ali i u evropskoj košarci, nijedan uspešan klub ne može da prođe bez momaka iz bivše Jugoslavije, a to je slučaj i sa prvakom Beča koji u svojim redovima ima više od polovine igrača sa ex-Ju prostora, od kojih su petorica u startnoj ekipi, predvođeni glavnim trenerom, dobro poznatim na prostorima bivše Jugoslavije i Hrvatske.

Iako se o austrijskom prvoligašu malo zna, oni nižu ozbiljne uspehe, a možemo reći da su za to najzaslužniji momci sa našeg prostora - Bogić Vujošević, Adin Vrabac, Ivan Siriščević, Radoš Jozo, Enis Murati na čelu sa glavnim trenerom Aramisom Naglićem.

Ovi momci pre nekoliko dana uspeli su da prvi put u istoriji podignu trofej i postanu pobednici kupa Austrije, a samim tim i skrenu pažnju na sebe, iako su neki od njih već imali iskustva na velikim evropskim takmičenjima.

Bogić Vujošević, srpski je košarkaš sa austrijskim pasošem, rođen je 5.avgusta 1992. Odrastao je u mestu Zmajevo, nadomak Novog Sada. Igra na mestu plejmejkera, a u dosadašnjoj karijeri nastupao je za razne klubove, kako kod nas, tako i u inostranstvu: Novi Sad, Vojvodina , BKK Radnički, Crnokosa, Obervart Ganers, Halman, Kapfenberg Buls, da bi se od septembra 2021. našao u timu "BC GGMT Vienna". Igrao je za juniorsku reprezentaciju Srbije, ali mu je 2018. godine ponuđeno da postane deo seniorske austrijske reprezentacije za koju i danas igra.

Adin Vrabac jedno je od najzvučnijih imena kluba iz Beča. Rođen je u Sarajevu 27. januara 1994. godine. Karijeru je započeo u OKK Spars iz Sarajeva, a 2014. godine potpisao je ugovor sa nemačkim klubom Trir iz kojeg je godinu dana kasnije došao u Partizan u kojem je proveo dve sezone. Igrao je za Kanarijas, Spars iz Sarajeva i Krku sa kojom je osvojio Kup Slovenije, da bi pobednički duh preneo i u sezonu 2021/22 u kojoj je proglašen za MVP igrača austrijske lige. Igra za reprezentaciju BiH.

KK Vienna Foto: Dušan Živanović

Još jedan u nizu uspešnih košarkaša sa prostora bivše Jugoslavije koji čine ovaj austrijski tim je i Ivan Siriščević. Rođen je 30. aprila 1987. godine u Splitu, a klubovi za koje je igrao samo govore o tome o kakvom igraču je reč. Košarkaške korake načinio je u Splitu, da bi od 2008. godine njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Igrao je za Cibonu, Zadar, rumunski Timisoar, a ove sezone proglašen je za najboljeg šutera Austrije. Sa Cibonom je 2014. godine osvojio Aba ligu, kada je hrvatski klub pobedio u velikom finalu Crvenu Zvezdu.

Jozo Radoš je, posle napuštanja lokalnog kluba u kojem je počeo karijeru, 2010. godine došao u redove Gmundena, da bi tri godine kasnije prešao u "Klosterneuburg Dukes". Od strane portala eurobasket.com, Radoš je bio proglašen za najboljeg centra austrijske lige u sezoni 2013/14. Posle prelaska u Kapfenberg, Jozo osvaja sa tadašnjim klubom takozvani dubl. Igrao je u Švajcarskoj i Holandiji, osvojio je tri puta kup Austrije, da bi početkom sezone 2021/22, došao u "BC GGMT Vienna" i nastavio tradicuju osvajanja Kupa.

Naravno, da bi ekipa bila na vrhuncu i svom nivou potrebno je imati i kvalitetnog vođu timu. Košarkaški klub iz Beča odlučio je da ove sezone u klub dovede samo najbolje, pa je pored zlatne petorke naših momaka na čelo tima doveo jednog od iskusnijih trenera, takođe sa prostora bivše Jugoslavije, Aramisa Naglića.

Bivšeg košarkaša, a sadašnjeg trenera, javnost pamti po uspesima koje je ostvario u svojoj karijeri. Bio je jugoslovenski i hrvatski reprezentativac, a u karijeri je igrao za Kvarner, Jugoplastiku, Zadar, Cibonu, slovačku Slovakofarmu. Na Olimpijskim igrma u Barseloni 1992. godine osvojio je srebrnu medalju sa reprezentacijom Hrvatske, a sa "BC GGMT Vienna" glavni cilj mu je osvajanje nacionalnog šampionata Austrije.

Hrvoje Radanović koji je trenutno asistent Aramisa Naglića u klubu "BC GGMT Vienna".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA