≫ 

Srbija se kockala sa pobedom u Slovačkoj, pa obezbedila prolazak u drugu fazu kvalifikacija za SP

Aleksa Avramović predvodio je Orlove ka trećoj pobedi i 2/2 u drugom FIBA prozoru

  • 15
Košarkaška reprezentacija Srbija - Slovačka Foto: MN Press

Nije bilo baš toliko lako, ali Srbija je posao u Slovačkoj - obavila! Naši košarkaši ostavrili su treću pobedu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se 2023. godine igra na Filipinima, Indoneziji i u Japanu, čime su obezbedili prolazak u drugu fazu, a današnje domaćine izbacili su iz svake trke za plasman među tri najbolje selekcije u Grupi A - 63:71.

Meč je nekako bio kao preslikan onome iz glavnog grada Srbije koji smo gledali u petak. Srbija je konstantno bila u manjoj ili većoj prednosti, diktirala je ritam, ali se žilavi Slovaci nisu predavali sve do samog kraja. Vođeni magičnim Brodzijanskim ništa im nije bilo teško i često su uspevali da se vrate iz dvocifrenog zaostatka.

Sa druge strane, Srbija je mogla da se osloni na šut sa distance, koji je večeras sasvim dobro služio Karijeve izabranike. Ali, bilo je problema u reketu, gde su Slovaci koliko-toliko uspevali da organiče naše momke i da se samim tim održe u igri dobar deo susreta. Prosto je neverovatno da je Srbija u reketu imala manji procenat nego na šutu za tri poena - oko 38% naspram 50% sa distance.

Najefikasniji kod Orlova bio je sjajni Aleksa Avramović. Košarkaš Partizana ubacio je čak 24 poena u dresu Orlova uz 4/9 za dva i 5/9 za tri. Imao je i tri skoka i šest asistencija. Dvocifren je bio i talentovani Nikola Jović koji je dogurao do 13 poena, dok je Dušan Ristić postigao jedan manje.

Na drugoj strani, videli smo maestralnu partiju Vladimira Brodzijanskog. Igrač Huventuda je ubacio 22 poena, a imao je 8/9 iz reketa i 2/7 sa distance. Uz to, uhvatio je osam skokova i podelio je tri asistencije. Dvocifreni kod Slovaka bili su još Marek Doležaj sa 17 poena i Rihard Kerner sa tačno 10 poena.

Prva četvrtina krenula je odlično za Srbiju, koja je predvođena Nikolom Jovićem i Dušanom Ristićem vrlo brzo uspostavila kontrolu i stigla do dvocifrene prednosti. Pokušavala je Slovačka nekako da se vrati, ali su Karijevi momci sjajno odbijali svaki njihov pokušaj i nakon uvodnih deset minuta imali su tačno +10.

U drugoj deonici videli smo manji pad u igri Orlova, koji su dopustili Slovacima da se u nekoliko navrata približe i na pet poena zaostatka. Međutim, tada je u igru ušao Aleksa Avramović, naređao je nekoliko uzastopnih trojki i faktički serijom "prelomio" da prednost ode daleko na stranu Srbije, koja je na poluvremenu imala +13.

Košarkaška reprezentacija Srbija - Slovačka Foto: MN Press

I delovalo je u tom momentu da Srbija neće dozvoliti novu dramu, jer je energija u potpunosti bila na strani našoj košarkaša. Ali tako nije mislio neverovatni Vladimir Brodzijanski koji je počeo da pogađa iz svake moguće pozicije. Bilo da je to šut za tri ili za dva poena, Slovak je bio maestralan i u jednom trenutku "doveo" je svoj nacionalni tim na zaostatak od svega pet poena, što je bila opomena za Karija Pešića da reaguje.

Vratio se u igru Aleksa Avramović i uspeo je da prekine taj loš niz Srbije teškim pogotkom. Usledili su minuti prazne igre, baš kao i u četvrtoj deonici koju smo gledali u Beogradu. I onda se ponovo pojavio košarkaš Partizana, pogodivši za tri poena i time faktički olakšavši posao našim momcima do kraja utakmice.

Srbija je sada na 3-1 posle drugog kvalifikacionog prozora i obezbedila je prolazak u narednu fazu, dok je sa druge strane Slovačka ostala i bez teoretske šanse da se nađe među najboljim reprezentacijama sveta.

STATISTIKA UTAKMICE

Slovačka - Srbija 63:71 (16:26, 15:18, 22:16, 10:11)

Dvorana: Hala sportova, Levice

Sudije: Vojćeh Liska (Poljska), Gvidas Gedvilas (Litvanija), Darijuš Zapolski (Poljska)

SLOVAČKA: Ihring 5, Krajčović 5, Brodzijanski 22, Kerner 10, Doležaj 17, Majerčak, Fušek, Abraham 2, Bojanovski, Bahan, Petraš 2, Malovec

SRBIJA: Jović 13, Jagodić-Kuridža 2, Simanić 9, Avramović 24, Trifunović 6, Đurišić, Petrušev 3, Koprivica, Radanov, Ristić 12, Uskoković, Novak 2

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (63:71) - Slovaci dolaze do lakih poena, ali tu je Avramović da nas vrati na +8. Ukradena lopta i deluje da je to, to. Tajmaut su potom zatražili Slovaci, pokušali su nekim presingom da dođu do koša. I nisu u tome uspeli, naposletku faul i napad za Srbiju. Koji neće ni koristiti, ovo će biti konačan rezultat.

8. minut (61:69) - Još jedan prazan minut. Bilo je nekako i očekivano da Slovačka stane. Nestala je snaga kod domaćih. Naši lako odražavaju dvocifrenu prednost. Ali onda poentira Brodzijanski. Igrač Huventuda je zaista prava zver večeras. Zakucavanje Brodzijanskog, njegov 22. poen! I mora da traži tajmaut Pešić, kako se ne bi desio novi pad koncentracije.

6. minut (57:69) - Ponovo Slovaci na dva poseda zaostatka, posle čega Aleksa Avramović ubacuje trojku! Pokazuje Čačanin da je u odličnom raspoloženju kada igra za reprezentaciju. Pogađa i Boriša Simanić, evo dvocifrene prednosti i nadamo se rešenog meča u Levicama. Ukradena lopta Srbije, a onda Petrušev promašuje u kontri. Serija izgubljenih lopti na obe strane sada, niko ne može da pogodi.

4. minut (55:63) - Slobodna bacanja su za Filipa Petruševa nakon tajmauta koji je zatražio slovački selektor. Međutim, naš centar je ubacio samo jedno od dva. Na svu sreću nema trojke Slovaka, istekle su 24 sekunde. Doležaj blokira Petruševa. Ihring ne može da ubaci loptu u koš, ali je tu Brodzijanski. Ni Krajčović nije ubacio loptu u koš, izvukli smo se.

2. minut (55:62) - Nije moglo gore da počne, košem Kernera od tablu. Ne uspeva da poentira Petrušev, ali se Doležaj spetljao i izgubio loptu. Nema trojke Trifunovića, ali na sreću nema trojke ni Brodzijanskog koja bi Slovake potpuno vratila u igru. Faul Davida Abrahama. Avramović pogađa baš kada treba, dobro je!

3. četvrtina

10. minut (53:60) - Posle minuta odmora, pogođena dva bacanja Petruševa i izgubljena lopta Slovačke. Faul u napadu sudija Vojćeh Liska svira Petruševu. Nije baš zadovoljan Kari Pešić, ali na ponovljenom snimku se video lakat našeg mladog košarkaša. Izgubljena lopta Slovaka i koš Jovana Novaka. Nema koševa za Abrahama i Radanova. Slovaci imaju poslednji napad...I pogodiće trojku Doležaj uz zvuk sirene, pa neverovatno.

8. minut (50:56) - Konačno po neiskorišćen napad na obe strane. Potom Kuridža pravi i prekršaj u napadu. Slovaci su posle duže vremena na jednocifrenoj prednosti. Ko drugi nego Brodzijanski, on postiže nove poene. Ristić ne ubacuje loptu u koš sa visokog posta. Srećom ogroman promašaj za tri Slovaka. Ništa od Srbije. Trojka, evo drame... Brodzijanski. Mora sada Pešić da reaguje, da ne bi stvar u potpunosti izmakla kontroli.

6. minut (45:56) - Aleksa Avramović nije mnogo čekao da postigne nove poene za Srbiju, posle čega Trifunović pravi prekršaj. Međutim, Vladimir Brodzijanski je u sjajnom ritmu, niko ne može da ga zaustavi. Aleksa Avramović je na sve to fauliran. Ristić je pokušao da "zida", ali je arbitar Liska prekinuo akciju zbog prekršaja Slovaka. Laki poeni za Jovića, potom zakucavanje Kernera.

4. minut (41:52) - Mladi Nikola Jović blista. Evo nove njegove trojke. Onda ide do kraja Krajčović u prodoru za Slovake. Pokušao je Aleksa Avramović za tri, ali nije uspešan. Brodzijanski zato lako poentira. I Ristić je uvezao poene... Ponovo efikasan start četvrtine. Videćemo da li će se nastaviti. Trojka i za Kernera.

2. minut (34:47) - Jović nije pogodio uz zvuk sirene. Doležaj ne pogađa za tri na drugoj strani, Avramović smiruje igru. Novi promašaj Srbije, a onda Brodzijanski za tri poena. Neverovatan je ovaj košarkaš, može apsolutno sve. Kuridža gubi loptu, ali mnogo sreće za Srbiju i promašaj Slovaka iz kontre. Sam kao duh Uroš Trifunović na šutu za tri i novi pogodak Trife! Malo Slovaci sada petljaju... Na kraju Krajčović promašuje sa distance.

2. četvrtina

10. minut (31:44) - Ponovo preuzimanja, neiskorišćen napad Srbije, a onda i trojka selekcije Slovačke preko Kernera. Tu je vrlo brzo Aleksa Avramović da uzvrati. Brodzijanski pokušava da vrati sa distance, ali je neuspešan. Sa druge strane, Orlovi nastavljaju sa dalekometnom paljbom. I to ko drugi do Aleksa Avramović. Trče Slovaci i pogađa Ričard Kerner... Na kraju +13 za Srbiju.

8. minut (26:38) - Krajćovič je dva puta izblokiran i drugi put u nizu Slovacima ističu 24 sekunde predviđene za napad. Menja Kari Pešić, pokušava da unese energiju. Pali su naši momci. Đurišiću lopta izlazi iz koša, međutim neprecizan je i Doležaj... Dugo nema poena i evo konačno Aleksa Avramović poentira uz prekršaj. Imaće i dodatan penal. Ali pre toga tajmaut. Pogodio je košarkaš Partizana i bacanje. Faul sada pravi Marko Jagodič-Kuridža. Avramović sam kao duh pogađa novu trojku, evo Srbije ponovo na dvocifrenoj prednosti.

6. minut (26:32) - Nema trojke za Brodzijanskog, a potom loptu hvata Petrušev. Promašaj i za Borišu Simanića sa distance, loše dodavanje Bahana. Potom izgubljena lopta i za talentovanog Nikolu Đurišića, posle čega je neprecizan Krajcovič. Petrušev je izblokiran od strane Bojanovskog. Posle čega Srbija pravi prekršaj i to nesportski. Arbitar Zapolski kaže da je Radanov sprečio Abrahama na čistom putu ka košu. Pogođena su oba slobodna bacanja. Promašaji Slovaka na sve strane, ali i ofanzivni skokovi... Naposletku su istekle predviđene 24 sekunde za napad. Petrušev pravi prekršaj u napadu...

4. minut (24:32) - Epilog svega je trojka Boriše Simanića. Vrlo brzo vraća trojku Doležaj. Nije sada precizan Jovan Novak... Ostala je lopta za Srbiju, ali za svega tri sekunde nema pogotka Alekse Radanova. Pokušali su Slovaci da igraju iz tranzicije, ali je Ajring neprecizan. Jovan Novak dodaje do Simanića i to je novi pogodak. Sada i faul Srbije, odnosno Petruševa. Hoće Pešić da razgovara, pa ćemo na tajmaut.

2. minut (21:26) - Sada Slovaci otvaraju trojkom drugu četvrtinu preko Ejringa. Nema koša Simanića, potom je promašio i Abraham. Jovan Novak je prvo fauliran, onda je i promašio... Doležaj je prvo promašio, a potom je došao do skoka i asistirao za Brodzijanskog koji je siguran. Novak stiže do lopte iz skoka, a na sve to je i fauliran. Sada i Petrušev neprecizan, ali tu je Novak sa novim ofanzivnim skokom.

Košarkaška reprezentacija Srbija - Slovačka Foto: MN Press

1. četvrtina

10. minut (16:26) - Avramović pokušava iz prodora, ali nije uspešan. Međutim, mladi Jović je neverovatan. Pogodio je novu trojku. Naseo je sada Jović na fintu šuta Doležaja, pa će ovaj imati slobodna bacanja. Pogodio je samo jedno od tri. Ristić nastavlja da trči ka obruču i opet je pogodio. Brzo košem uzvraćaju Slovaci. Potom je izblokiran Simanić, pa će Srbija sa tačno +10 na odmor.

8. minut (13:21) - Novi poeni za Dušana Ristića, sada je on ušao u dobar ritam. Vrlo težak šut Uroša Trifunovića za tri poena i promašaj, posle čega Slovaci ne greše na drugoj strani sa distance i dolaze do trojke. Doležaj je taj koji pogađa. Ubrzo novi koš Srbije, koja je jako raspucana - Dušan Ristić. Međutim, odmah potom nova trojka Slovaka... Sve nekako podseća na meč u Beogradu.

6. minut (7:17) - Doležaj je ubacio trojku i smanio na sedam razlike... Međutim, Uroš Trifunović je sada ostao sam kao duh u ćošku i ubacio je trojku. Slovaci su se ponovo "zagrcnuli" u napadu, odnosno to je učinio Petraš. Aleksa Avramović je promašio trojku, posle čega imamo i prvi tajmaut na meču. Novi poeni Ristića posle minuta odmora, ali uzvraćaju Slovaci.

4. minut (2:12) - Dodaje još dva poena Nikola Jović, posle čega imamo promašaj Brodzijanskog za tri, ali i promašaje Uroša Trifunovića. Dva bacanja promašio je Simon Krajcovič, a sjajni Jović dodaje još dva poena uz prekršaj koji je nad njim načinjen. Pogodio je i dodatno bacanje. Ristić potom pogađa i Srbija već na dvocifrenoj prednosti.

2. minut (2:5) - Dobar početak reprezentacije Srbije. Posle trojke Alekse Avramovića, pao je i pogodak Marka Jagodića-Kuridže, posle kojeg se na semafor upisuju i Slovaci pogotkom Brodzijanskog, koji će nam ponovo biti najveća pretnja.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Utakmica će se igrati u malom gradu po imenu Levice, koji je dom aktuelnog lidera tamošnjeg nacionalnog šampionata. Pravdu će deliti slovačko-litvanska trojka na čijem čelu će biti Vojćeh Liska, a kojem će pomagati Gvidas Gedvilas i Darijuš Zapolski, koji spadaju u red iskusnijih FIBA arbitara.

Slovaci bi porazom otpali iz svih kalkulacija za prolazak u narednu fazu pošto bi ostali na skoru 0-4, a naši momci bi u slučaju pobede uz trijumf Letonaca protiv Belgije mogli čak i do prvog mesta u Grupi A. Svaki trijumf je važan pošto se bodovi potom prenose u novoformiranu grupu gde ćemo se ukrstiti sa selekcijama Grčke, Turske, Belorusije i Velike Britanije. Kroz ovu fazu takmičenja "provući će" se tri najboljeplasirane selekcije.

Selektor Pešić će i na ovom meču u najvećoj meri morati da se osloni na igrače poput Alekse Avramovića, Dušana Ristića i Marka Jagodića-Kuridže, koji će svojim iskustvom pokušati da vode nove, mlade nade naše zemlje u sportu pod obručima. Već u petak smo mogli da vidimo da i tu imamo neka blistava imena.

Video: KSS ispratio Sonju i Jelenu u penziju: Oproštaj najtrofejnijih igračica od reprezentacije Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Avko

    28. februar 2022 | 18:03

    Ovo je izgubilo svaki smisao. 17 runda kvalifikacija. Samo jos da izmisle da se kvalifikacije igraju 10 godina.

  • Jordo

    28. februar 2022 | 18:50

    Svaki smisao SE izgubio igraju TRECERAZREDNI igrači NESTO kao takmičenje mesnih zajednica

  • Siki

    28. februar 2022 | 18:50

    E kad se setim nekih starih vremena i nekih starijih generacija kao da nije isti sport.🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA