Hrvati se spasili bruke posle 50 minuta košarke: Šveđani mogli da ih izbace sa SP, komšijama ostala nada!

Oni će i naredni Mundobasket morati da gledaju putem malih ekrana

  • 0
Košarkaška reprezentacija Hrvatske, košarkaši Hrvatske Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reprezentaciju Hrvatske nismo gledali na Mundobasketu u Kini, a malo je nedostajalo da ih ne gledamo ni na Filipinima, Indoneziji i Japanu za godinu dana! Ipak, uspeli su da se sačuvaju posle neverovatne, lude utakmice u Noršepingu protiv Šveđana koja je potrajala dugih 50 minuta, jesmo gledali dva uzbudljiva produžetka, posle kojih su Severnjaci ipak pali - 98:105.

Kao da su postali "ukleti" ovi FIBA prozori za Hrvatsku, ali su za sada komšije uspele da se sačuvaju velike bruke i da produže nadu da kroz poslednji prozor, kada budu bili u daleko jačem sastavu protiv Slovenije i Finske, dođu do plasmana na Mundobasket. Dva trijumfa bi ih poslala u drugu fazu.

Na poluvremenu susreta delovalo je kao sve samo ne i potpuno realno da će Hrvatska doći do pobede. Vodili su Šveđani sa ogromnih 41:26 i naše zapadne komšije znale su da će morati da odigraju drugo poluvreme iz snova ne bi li se vratile u igru i tako sačuvale barem kakve-takve šanse za odlazak na Mundobasket.

Ruku na srce, zaista dugo nisu uspevali da pronađu adekvatan odgovor na "paljbu" Ludea Hakansona iz Bilbaa, dobro poznatog Jonasa Jerebka i Simona Birgandera, koji je nedavno na muke stavio i Partizan, igrajući za Huventud. Svi oni su rešetali nemilice koš Hrvatske i činilo se da nema teoretske šanse da se oni vrate u meč.

Ali uspeli su i gledali smo veliku dramu, pre svega zahvaljujući nadrealnoj četvrtoj četvrtini u kojoj su Hrvati uspeli da ubace čak 23 poena za osam minuta. Sa druge strane, Švedska nije bila toliko loša, ali je ipak dozvolila gostujućem timu da preuzme prednost i da ode na +3 u nekoliko navrata. Usledio je dramatičan poslednji minut u kojem se odlučivalo o plasmanu Hrvatske na Svetsko prvenstvo, a tamo - velika glupost Gorana Filipovića.

Faulirao je ovaj košarkaš Ludviga Hakansona na šutu za tri poena, ovaj je realizovao sva bacanja i Šveđani su imali +2 na 27 sekundi pred kraj meča. Tajmaut je zatražio hrvatski selektor, rešio se da poverenje pokloni Filipu Krušlinu i nije promašio pošto je ovaj ipak uspeo da stigne do poena. Za preostalih pet minuta nije bilo pogotka, bio je to loše organizovan napad domaćih i otišli smo u produžetak.

Mnogo bolje su ga otvorili Šveđani, koji su otišli na +5. Uspeo je da Goran Filipović da se iskupi za onu grešku iz poslednjeg minuta regularnog dela i da pogodi trojku kojom je Hrvatskoj vratio nadu. I uspeo je u tome, pošto su trojke počele da padaju kao lude za gostujuće igrače. Pogodio je neverovatni Filipović još dva puta sa distance i doneo nam novih pet minuta košarke.

Tamo smo gledali potpunu ludnicu! Ili bolje rečeno, nastavak ludila... Hrvati su poveli sa četiri razlike, ali se Šveđani nisu predavali. Kad god bi naše zapadne komšije otišle na neku veću razliku, Šveđani bi odgovorili, da li sa 2+1 ili sa nekom trojkom. Ipak, videlo se da domaćini jednostavno posustaju i da nemaju snage da se suprotstave, a sve je začinio Karlo Matković zakucavanjem.

Za život, za nadu... U junu i julu će se Hrvatima priključiti NBA zvezde, ali moguće je da će i za Sloveniju igrati Luka Dončić. Kakav ćemo spektakl gledati u tom slučaju.

Video: Zbog ovog gesta u prvom napadu u finalu Kupa navijači Zvezde sprdaju Aleksu Avramovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA