≫ 

Sija Zvezda u drami: Crveno-beli od -16 do pobede nad Baskonijom, miriše Top 8 Evrolige!

Veliki preokret, slavlje tima sa Malog Kalemegdana i osveta Špancima

  • 59
Košarka Evroliga Euroliga Crvena Zvezda Saski Baskonia Baskonija Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde nalaze se na samo dve pobede od Top 8 zone Evrolige pošto su na svom terenu, posle velikog minusa, savladali Baskoniju sa 86:83 u 29. kolu elitnog evropskog takmičenja.

Morala je drama. Zvezda je sebi napravila problem u finišu, ali ga i rešila za revanš Špancima. Ipak, povratak je bio sjajan, defanziva sve jača i jača, pa momci Dejana Radonjića sa ovom igri mogu da se nadaju novoj fazi.

Pravi vođa ekipe bio je Luka Mitrović koji je ubacio 18 poena uz tri skoka i pet asistencija, ispratio ga je Nejt Volters sa poenom manje i tri uhvaćene lopte uz četiri asistencije.

Kod protivnika, Fontekio je bio prava napast, pogotovo u prvom delu igre, a završio je meč sa 19 poena i osam skokova.

Borili su se crveno-beli do samog kraja. Prvo su tonuli, pa iz svega toga poleteli, da bi na zemlji rešili pobednika u poslednjih nekoliko napada.

Košarka Evroliga Euroliga Crvena Zvezda Saski Baskonia Baskonija Foto: MN Press

Ništa nije išlo domaćinu u Pioniru na samom startu, minus je rastao i dosegao velikih -16, ali nije Zvezda odustajala. Luka Mitrović je poveo ekipu svojim poenima i počeo sve da rešava pod obručem.

Ostali su krenuli da mu se priključuju i do poluvremena smo videli jedan egal koji je totalno zbunio Baskoniju. Španci nisu znali više kako da ugroze koš tima sa Malog Kalemegdana.

Ti problemi za gostujući kolektiv su se nastavili i u drugom poluvremenu. Ipak, Boldvin i Grendžer su živnuli za tri poena i tako čuvali priključak.

Košarka Evroliga Euroliga Crvena Zvezda Saski Baskonia Baskonija Foto: MN Press

Drama je bila na kraju treće četvrtine, a isto smo videli i u završnici meča.

Taman kada su svi na dva minuta do kraja pomislili da je kraj, a i bilo je elemenata za to jer je bilo i 10 poena razlike za Zvezdu, krenuli su abnormalni šutevi Baskonije koji su volšebno završavali u košu.

Ipak, krađa lopte koja je mogla da rezultuje egalom ozvaničila je kraj napora Baskonije, a novu pobedu crveno-belih.

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut - KRAJ! POBEDA ZVEZDE!

9. minut (80:72) - Tehnička Spahiji je dalo penal Kaliniću, a onda je Volters pogodio za dva. Zvezda je sve bliža trijumfu.

8. minut (77:72) - Kalinić posle tajm-auta ostaje sam na poludistanci i lako pogađa. Sada je +5.

7. minut (75:72) - Taman kada se malo odaljimo od drame, Baskonijini igrači iz spoljne linije podgreju atmosferu. Radonjić sada zove kratku pauzu.

6. minut (75:67) - Trojke pršte sa obe strane! Čuva Zvezda prednost i kupi ofanzivne skokove. Ulazimo polako u završnicu meča.

5. minut (72:64) - Volters ublažava efekat Boldinove trojke.

4. minut (70:61) - To je ta defanziva koja stvara prostor za pobedu. Dobrić se odlično postavio, iznudio faul u napadu, a onda je Kalinić bio precizan sa linije za tri poena! Tajm-aut Baskonije.

3. minut (67:61) - Ponovo je Boldvin preuzeo ulogu lidera u Baskoniji i čuva priključak, ali Volters uzvraća trojkom!

2. minut (62:58) - Kolins za tri! A, onda i sjajni defanzivni napor Davidovca! Vrlo bitna sekvenca za Zvezdu.

1. minut (57:58) - Boldvin je anulirao napore Kolinsa i prve poene iz igre Amerikanca.

III ČETVRTINA

10. minut (55:56) - Kalinić je imao priliku da vrati prednost Zvezdi pred poslednjih 10 minuta, ali je prisiljeni šut za tri poena završio između obruča i table. Ima Baskonija minimalnu prednost.

9. minut (53:54) - Posle tehničke Ivanoviću, Grendžer se dodatno podigao za tri poena i pogodio od tablu. Ulazimo u rezultatsku klackalicu.

8. minut (53:50) - Dobra defanziva, ali konfuzna ofanziva. Lopta je više puta orbitirala oko obruča, ali Vajt, Ivanović i Mitrović nisu uspeli da je uguraju u koš.

7. minut (53:50) - Smanjuje Baskonija na samo dva razlike. Grendžer je pogodio za tri i, prirodno, ide reakcija Radonjića u vidu tajm-auta. To je imalo za ishod slobodna bacanja Vajta koji je pogodio 1/2.

6. minut (52:47) - U protivničkom sastavu samo Inoh gura i radi. Centar je postigao šest svih šest poena u ovoj deonici za goste.

5. minut (52:43) - Vođstvo Zvezde je sada nova realnost na terenu, ali i mučenje Baskonije u ofanzivi. Čim je došlo do jače odbrane Zvezde, sve se promenilo.

4. minut (50:41) - Kako Luka igra! Zakucava Mitrović i dolazi do svojih 16 poena. Mora tajm-aut da traži Baskonija, jer se situacija promenila za 180 stepeni. Inoh nakon toga ubacuje prve poene u deonici za gostujuću ekipu.

3. minut (48:41) - Evo i Vajta u zoni. Pogađa i hvata loptu u defanzivi. Gosti iz Španije još bez poena u ovoj četvrtini.

2. minut (46:41) - Tri ofanzivna skoka crveno-belih i tri faula Baskonije. Sve se završilo penalima Mitrovića koji dodatno uvećava prednost.

1. minut (44:41) - Odmah trojka za Zvezdu! Kalinić donosi prvo vođstvo domaćinu na meču!

II ČETVRTINA

10. minut (41:41) - POLUVREME! Vrhunska deonica za crveno-bele koji su se totalno vratili u igru, udarili balans i konsolidovali odbranu.

9. minut (39:39) - Palicu liderstva preuzeo je Luka Mitrović koji je u tri napada poentirao i doneo egal Zvezdi!

8. minut (33:37) - Tajm-aut Radonjića je dobro uticao na crveno-bele i Volters nastavlja sa svojom mini serijom jednim lepim floterom.

7. minut (31:35) - Kakva rola Voltersa! Amerikanac je krenuo na prvi obruč, a završio na drugom svoje polaganje. Nema protivnik više nikakvu prednost.

6. minut (29:33) - Sve veći problemi za gostujući tim. Prvo poeni Voltersa, a onda i rampa Davidovca. Zvezda je u jednom momentu imala i -16, a sada je na dva poseda od protivnika.

5. minut (26:30) - Kakav nalet crveno-belih! Dobrić vezuje pet poena i Radonjićevi puleni su ponovo u igri! Ide novi tajm-aut Baskonije.

4. minut (21:30) - Nastavlja gost sa serijom promašaja, ali Zvezda je u trčanju izgubila loptu. Ipak, vidi se pozitivni impuls.

3. minut (21:30) - Trojka Davidovca! Taman je zagazio prvi put na teren i odmah je pogodio. Tajm-aut Baskonije koja želi da spreči nalet domaćih.

2. minut (18:30) - Ivanović upisuje svoje prve poene i sada Zvezda ima priliku da možda ubrza povratak. Davidovac je prvi put u igri.

1. minut (16:30) - Trojka na trojku. Kalinić je iz ubacio iza linije nakon dva ofanzivna skoka njegovih kolega. Nakon toga i tehnička Lazića koji je već sakupio tri lične greške.

I ČETVRTINA

10. minut (13:26) - Izuzetno loša Zvezda u odbrani i to se jasno vidi na rezultatu. Fontekio i Boldvin su enigma za tim sa Malog Kalemegdana.

9. minut (11:22) - Ne budu li crveno-beli našli recept za Italijana, loše će se provesti. Ne vidimo defanzivu domaćih, ali vidimo prvi put dvocifreni minus.

8. minut (11:18) - E, sada je prošlo. Luka je pivotirao i položio na tablu. Fontekio sa druge strane ne prestaje, pa je već sada na devet poena.

7. minut (9:16) - Ne prolazi gurka Zvezdinih centara u reketu. Svaki pokušaj završava na prvom obruča, a korak po korak, Baskonija vraća značajniju prednost.

6. minut (9:12) - Evo prve trojke za Zvezdu - Aron Vajt sa leve strane! Uz Voltersov šou, crveno-beli su ponovo tu blizu.

5. minut (4:12) - Dobra odbrana, pa loš pas. A, ko drugi, do Fontekio.

4. minut (4:10) - Evo ponovo Fontekija na delu. Skočio je pored dvojice i položio. Italijan je za sada glavni faktor minusa domaćih.

3. minut (4:8) - Probudila se Zvezda napadački, a Baskonija povezala dva promašaja uz šuteve iz neizgrađenih pozicija.

2. minut (0:8) - Fontekio načeo trojkom, nastavio Boldvin i sada Radonjić mora odmah da traži tajm-aut. Njegovi momci nemaju kontrolu od starta.

1. minut (0:2) - Nisu prva dva napada bila uspešna za crveno-bela nakon dva promašaja iz flotera, a led je probio gost.

PRE MEČA

Otkad su ruski timovi odstranjeni iz takmičenja, Zvezda ima realne šanse da se plasira u Top 8 fazu elitnog evropskog takmičenja, ali biće potrebno da se ispune neki zadaci i sustigne Monako koji trenutno drži tu osmu poziciju uz dve pobede i dva meča više.

Baskonija je nezgodan rival, iako crveno-belih važe za favorita u ovom susretu. Španski predstavnik je krajem godine u prvom okršaju ove sezone slavio sa ubedljivih 93:74, tako da će oprez biti neophodan.

Uz to, Baskonija je u prilično lošoj seriji, izgubili su čak osam od 10 poslednjih duela i to bi tim sa Malog Kalemegdana mogao da iskoristi.

Sa druge strane je skroz drugačija situacija - Zvezda ima samo jedan poraz u poslednjih osam okršaja uz osvojen trofej Kupa Radivoja Koraća.

Video: Ognjen Dobrić posle osvajanja Kupa Koraća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    3. mart 2022 | 19:50

    Неозбиљно смо ушли у меч..у ЕЛ нема бораније попут пртзна, да може лако ћемо...сад је мало боље

  • Šumadija

    3. mart 2022 | 21:19

    Baš je lep ovaj dan , hvala ljubavi moja ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️

  • jovo

    3. mart 2022 | 21:04

    Bravo braco Srbi🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA