≫ 

Zoran Savić godinu dana nakon dolaska u Partizan: "Cilj je da iza nas nešto ostane"

Sportski direktor crno-belih govorio o svom dosadašnjem radu

  • 21
Zoran Savić Foto: Marko Jovanović

Zoran Savić, sportski direktor Partizana, bio je gost televizije "Arena sport", gde je u emisiji "U obruču" govorio o Partizanu, evropskoj košarci, regionalnoj ligi, Nikoli Jokiću, ali i Crvenoj zvezdi.

Na početku Savić je govorio o svojim utiscima od dolaska u Partizan do danas, prošlo je skoro godinu dana, a klub je u potpunom drugačijem stanju u odnosu na njegov dolazak.

- Utisci su dosta pozitivni. U odnosu na ono kada sam došao, bila je takmičarska sezona, završili smo sezonu i bilo je dosta turbulentno. Sačekali smo do kraja juna, do potpisa Željka i onda krenuli sa pojačanjima u julu. Neke organizovane ekipe u julu imaju gro ekipe, ali mi nismo mogli da planiramo drugačije. Doveli smo 11 novih igrača i Miletića kog smo doveli za plej-of KLS. Još otežavajuća okolnost da nijedan od 15 igrača nije radio sa Željkom. I za njega je to bio novitet, jer se posle 27 godina vratio u Srbiju.

Najsvežija tema svakako je utakmica Budućnosti i Partizana odigrana u "Morači", gde je Partizan slavio nakon više od osam godina.

- Utakmica je bila veoma bitna. Atmosfera je bila sjajna, prijateljska, doček je bio fenomenalan. Ušli smo jako dobro u utkamicu i odigrali pametno. Ekipa je dosta mlada, juče smo imali možda i najmlađu ekipu u sezoni, pošto smo od 12 igrača imali šestoricu koji imaju od 18 do 21 godinu. 

Govorio je Savić o problemima u sastavljanju tima, kako tokom, tako i pred početak sezone.

- Teško je sastavljati ekipu i u predsezoni. Tržište se jako promenilo 4-5 sezone, jer NBA klubovi imaju dva igrača koji mogu da čuvaju dva igrača i koriste ih za "Dži" ligu, to su 60 igrača. Prosek para i ugovora u NBA ligi su takvi da igrači teško mogu da kažu ne. Ove godine su neki igrači za samo 10 dana uzimali po 150 hiljada dolara. Tražili smo centra dosta dugo, ali tržište je takvo da nema mnogo igrača. Nismo želeli više nikog da dovodimo, jer niko nije mogao da da pravi doprinos ekipi.

KK Partizan, KK Crvena zvezda, košarka, večiti derbi Foto: MN Press

Kako kaže Savić, situacija sa dolascima Pantera i Ledeja se desila odjednom. Klub je brzo reagovao, a bivši dvojac Olimpije iz Milana nije mnogo odugovlačio sa prihvatanjem ugovora.

- To su bile neke situacije u kojima je moralo brzo da se reaguje. Zeka smo potpisali za tri sata, jer smo imali informaciju da će da ga puste iz ugovora i to smo iskoristili. Sa Panterom je takođe bilo vrlo brzo, dogovor je bio između Željka, Ostoje i mene da mu damo ponudu i za pola dana je pozitivno odgovorio. Dobro nam je došlo da smo potpisali dva igrača da damo poruku da smo ozbiljni, iako to nismo "pumpali" da bi napravili euforiju, ali kada dovedete takvog trenera euforija se sama stvori, bez da iko išta radi - kaže Savić i dodaje da je zamisao bila da bazu čine srpski košarkaši:

- Pokušali smo da napravimo bazu domaćih igrača, jer su oni ti koji daju karakter svakoj ekipi. Imali smo problem jer smo zadržali tri igrača iz prošle sez plus Miletića i pokušali smo da dovedemo nekoliko mladih igrača koji bi igrali više godina i od kojih bismo mogli da profitiramo. Ideja Evrolige je da što manje država finansira klubove, već da sami nalaze izvor prihoda.

Kada je u pitanju promovisanje mladih igrača u prvi tim, sportski direktor Partizana kaže da to jeste ideja, ali da to nije nimalo lak proces.

- Sigurno da je ideja i da to mora da se okrene tim stvarima. Ali to nije jedan brz i lagan proces, iz razloga što svaki mladi igrač koji napuni 18 godina, poredeći sa igračima od pre 30 godina, izgledaju kao da su 2-3 godine mlađi, i fizički i mentalno. Retki su igrači poput Dončića koji su u tim godinama spremni za seniorsku košarku. Ideja nam je da napravimo mlađe kategorije i da napravimo igrače odatle. Imamo saradnju sa Dunavom, dajemo im igrače iz naših mlađih kategorija i kontrolišemo im minutažu.

Ističe Savić da je glavna ideja u klubu da i nakon što odu on, Željko Obradović i trenutna uprava, nešto ostane iza njihovog rada, a kao glavni dugoročni cilj postavljena je izgradnja trenažnog centra.

- Ideja da se ostavi nešto posle nas. Ideja predsednika Mijailovića i Upravnog odbora je da se napravi trenažni centar, što će biti jedno mesto gde ćeš okupiti sve mlađe kategorije na jednom mestu. Igrajući u Pioniru mi gubimo novac, i moraš da imaš svoj dom. Ideja je da se napravi vrhunska akademija, jer moraš da uzimaš najbolju decu iz okruženja i Evrope. Globalizacija je takva da naša deca vrlo rano odlaze vani, a jedan od razloga je i što ne vide budućnost da će igrati ovde. Mi šaljemo poruku da će ovde mladi igrači igrati. Glas je došao iz KLS lige i zašto mu ne bismo dali šansu ukoliko je dobar igrač. Naši igrači u KLS-u moraju da pruže dobre partije, da bi privukli poziv Partizana.

Pred crno-belima su dva puta do Evrolige - kroz Evrokup ili ABA ligu. Kako i Savić priznaje, cilj je da se klub vrati u Evroligu već u sezoni 2022/23.

- Partizan je postavio cilj da mora da igra Evroligu naredne godine. Ideja i koncept kluba je da uđemo u Evroligu što pre. Željko ima više energije od bilo koga u dvorani, vratio se i stalo mu je da uđe u Evroligu. Ima dosta trenera koji uvek misle da je igrač iz protivničke ekipe bolji od njegovog, a Željko nije takav. Imamo i dobrih i lošijih utakmica, ali to je proces sazrevanja igrača i to je period koji mora da prođe.

tristan vukčević Foto: MN Press

Tristan Vukčević, najnovije pojačanje Partizana, došao je u ekipu Željka Obradovića bez obeštećenja, a za sve je "kriva" jaka konkurencija u Madridu.

- Razmišljali smo o Tristanu na početku sezone, ali je bilo teško jer je imao ugovor na godinu dana. Real je takav klub da je lako ubaciti mladog igrača kada dobijaš, ali kada gubiš, onda imaš imperativ da dobiješ svaku sledeću utakmicu. Ako igrač ima još godinu i po dana ugovora, a imaju potpisane centre za sledeće sezonu, za njega tu nema mesta. Nismo platili nikakvo obeštećenje, on je želeo da dođe i igra ovde - rekao je Savić, ali i dodao da svaki igrač treba da se pravilno razvija i da nema potrebe za žurbom u NBA ligu.

- Niko ništa u životu nije napravio u komfor zoni, svi bi rado otišli u NBA sa 18-19 godina i zaradili milione. Ako si dobar igrač uvek ćeš naći mesto u NBA ligi. Svi pokušavaju da tamo stignu prečicama, ali u suštini ako je igrač kvalitetan, na kraju će naći mesto tamo gde i treba da bude.

Kada je u pitanju najveći rival crno-belih, Zoran Savić ima samo reči hvale, a kao posebnu prednost rivala ističe bazu domaćih košarkaša koji poznaju sistem rada Radonjića, ali i sistem kluba.

- Zvezda igra izvanredno ove sezone. U Evroligi imaju odlične rezultate, a suspenzijom ruskih klubova otvorila se iznenadna mogućnost za Top 8. Iskusna su ekipa, u zenitu karijere su svi, imaju igrače koji su igrali u velikim klubovima, imaju tri izvanredna domaća igrača - Dobrića, Davidovca i Kalinića. Mislim da će ući u plej-of Evrolige. Stravična je prednost što su dugo godina na okupu.. Sa Radonjićem je mnogo njih radilo, i pre odlaska u Bajern. To je ogromna prednost. Mi imamo 11 novih igrača i novog trenera, nemoguće je to uklopiti odmah. Zvezda ima prednost u kontinuitetu. Svi poznaju sistem i ligu i to je vrlo bitno. Mi imamo i mladu ekipu i igrače koje nikad nisu igrali zajedno. Mi smo imali Jaramaza, igrača koji bi nam konceptualno odgovarao, ali je potpisao za Bajern još pre dolaska Željka. Mi bolje izgledamo sad u odnosu na početak sezone, pa čak i u odnosu na Kup. Mi pravimo iz utakmice u utakmicu korak unapred, bitno je da ne stojimo u mestu.

ABA ligu je Savić okarakterisao kao igrački kvalitetnu, ali organizaciono daleko od toga. Posebno je istakao kalendar, ali i proširen plej-of, zbog koga bi regionalna liga mogla da se oduži do polovine juna, a nakon toga bi trebalo da se igra i Superliga Srbije.

- Igrački gledano, ova ABA liga je jako kvalitetna. Mislim da će te ekipe da se dižu u budućnosti, kao što je na primer Cibona. U Hrvatskoj imate tri kluba u ABA ligi, ali tamo najmanje ulažu u klubove. Imaju dosta talenata, a manjak ulaganja se odnosi i na reprezentaciju. Mnogo treba da se radi na organizaciji lige, i sam kalendar je neverovatan. Ja sam izričito bio protiv plej-ofa sa šest ekipa. Doći ćemo u situaciji da 11. juna završimo ABA ligu, a kada će se igrati domaća liga? Barem 10-15 dana mora da se napravi pauza do domaće lige, a onda je tu i kvalifikacioni prozor na kraju juna, pa potom u avgustu, a u septembru je Evropsko prvenstvo.

Nikola Jokić je umalo upisao tripl-dabl i protiv Toronta Foto: Tanjug/AP

Neizostavna tema bio je i Nikola Jokić, koji grabi ka drugom MVP priznanju. Savić smatra da je Jokić doprineo popularnosti NBA ligi, jer je doneo nešto što do sada nije mnogo viđeno u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a što momka iz Sombora izdiže iznad konkurencije.

- Svi smo mislili da će se teško roditi neko kao Dražen Petrović, ali Jokić je doneo dosta popularnosti u NBA. Svi klinci sada misle da mogu da igraju u NBA, sada se sa loga šutira. Jokić je po meni mnogo bolji igrač od Embida i jedina otežavajuća okolnost je što ne radi na marketingu. On se igra košarke, to što on radi izgleda toliko lako i impresivno. Kad krene sezona svi kažu vidi kako je Jokić došao nespreman, onda on da 30 i više poena i onda nestaju te priče. Jokić i Dončić su mi fenomenalni, izgledaju neverovatno, a mladi su igrači.

Za kraj kada je u pitanju tema o dva predstavnika ABA lige u Evroligi, Savić kaže da apsolutno niko ne zna šta će se dešavati, pogotovo nakon situacije u Ukrajini.

- To niko ne zna. Biće vrlo teško. Evroliga nikada nije htela da ima dva predstavnika, jer ne smatraju da ovo tržište nešto donosi. Ja se ne slažem s tim, ovo područje ima tradiciju, a to ne može da se kupi. U Evroligi ima nekoliko ekipa za koje ja smatram da ne zaslužuju licencu. Niko ne zna šta će da se desi. Ja sada ne znam kako mogu Žalgiris i CSKA da igraju u istoj ligi naredne sezone nakon svega što se dešavalo od izbijanja rata, a obe ekipe imaju A licencu. Mislim da niko ne zna šta će biti sledeće sezone - zaključio je sportski direktor Partizana.

Video: Zoran Savić o tome kako je doveo Željka Obradovića u Partizan: Prvo je bila samo ideja!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    14. mart 2022 | 21:24

    Остаће пустош, нек узмемо и ове преостале титуле, и следи распад....ову сезону вам упумпали лову, мало вас дигли и "попалили" али неће увек бити пара за губиташа..Андора, ови Литванци су ваше мерило...

  • SrbskiBek

    14. mart 2022 | 21:23

    Iza dula su ostale...tuzbe !!! Iza vas...isto !!

  • Tadija

    14. mart 2022 | 21:20

    Ostace prazna kasa I dugovi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA