≫ 

Partizan moćno pregazio Šljonsk u Vroclavu: Željkova četa slavila sa +22 i ostala u borbi za prvo mesto

Ni u jednom momentu nije bilo dileme da će Partizan otići iz Poljske sa pobedom u rukama

  • 31
KK PARTIZAN - KK SLASK Foto: MN Press

Mnogo lakše nego u Beogradu, ekipa Partizana došla je do pobede protiv Šljonska u Vroclavu. Tim Željka Obradovića od početka je nametnuo jak ritam i slomio domaćina, koji je potom uspeo samo u nekoliko navrata da pripreti, ali koji nije imao snage da zada ozbiljniji udarac crno-belima - 71:93.

Očekivalo se da Poljaci pruže dosta jači otpor Partizanu, ali je razlika u kvalitetu bila toliko velika da se videla posle nepunih pet minuta. Željkova četa srušila je sve snove sastava iz Vroclava da može do čuda, a potom je samo kontrolisala situaciju i upisala ubedljivu pobedu.

Košarkaši Šljonska imali su užasno veliki broj izgubljenih lopti, a da stvar po njih bude još gora, crno-bele je večeras odlično služio šut. Svi su bili raspoloženi za igru, pa Poljaci jednostavno nisu mogli da se fokusiraju samo na jednog košarkaša kod odbrane.

Kada se na sve doda da su najbolji košarkaši poljskog kluba dobar deo meča bili u totalnom kontra-ritmu, onda ne treba ni da čudi što je Partizan na kraju došao do više nego ubedljive pobede.

Ova pobeda svakako će značiti Partizanu u nastavku borbe za prvo mesto, jer se ovako stavlja dodatni pritisak na Huventud, naročito nakon zvanične eliminacije Lokomotive Kuban iz Evrokupa tokom današnjeg dana.

KK PARTIZAN - KK SLASK Foto: MN Press

Košarkaši Partizana su, baš kao što smo rekli, već za manje od pet minuta došli do dvocifrene razlike koja je u jednom momentu prve četvrtine iznosila i +20. Loš šuterski start za Poljake, naročito za Kerema Kantera i Trejvisa Trajsa, ali i ostale domaće igrače značio je ogroman deficit. Sa druge strane, ponovo je raspucan bio Aleksa Avramović.

U nastavku se razlika uglavnom kretala od 15 do 20 poena. Pokušavali su Poljaci da se trgnu iz noćne more, ali im to nije polazilo od ruke. Nisu imali rešenja ni za moćnog Kevina Pantera koji je ređao koš za košem i već do poluvremena "zatrpao" koš domaćina sa 15 poena, a crno-beli su tada imali sigurnih +19.

Ekipa Šljonska je malo eksperimentisala u trećoj četvrtini i rešila je da spusti ritam igre. To je uslovilo da crno-beli ne budu toliko efikasni, ali su i pored svega uspevali da održe jako visoku prednost na svojoj strani. Ipak, ona nije imala tendenciju rasta, štaviše Poljaci su u par navrata mogli da je spuste i ka jednocifrenom nivou, o čemu svedoči razlika od 11 poena koja je bila na snazi pred početak poslednje četvrtine.

Iako se očekivalo da Poljaci možda još jače udare i smanje razliku na ispod deset poena u četvrtoj četvrtini, desila se suprotna stvar. Obradovićevi momci su vrlo brzo otišli na preko 20 poena prednosti, a potom su tu prednost bez većih poteškoća sačuvali i uvećali do poslednjeg napada.

STATISTIKA UTAKMICE

Šljonsk Vroclav - Partizan 71:93 (14:29, 17:21, 22:14, 18:29)

Dvorana: Hala "Štulecija", Vroclav

Gledalaca: 2.000

Sudije: Emin Mogulkoč (Turska), Mišel Rosi (Italija), Vasiliki Caruša (Grčka)

Šljonsk Vroclav: T. Trajs 13, Kolenda 7, Kanter 12, D. Trajs 2, Vojčik, Gabinski 4, Tomčak 6, Karolak 14, Džastis 8, Gordon, Dzijeva 5, Ramljak

Partizan: Koprivica 10, Mur 3, Glas 2, Lesor 8, Trifunović, Panter 15, Vukčević 6, Avramović 11, Madar 15, Ledej 14, Zagorac 3, Smailagić 6

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (71:93) - Trojka Kodija Džastisa, posle koje Željko Obradović (ne)očekivano traži tajmaut. Trojka Madara, pa trojka Gabinskog. Glas poentira za dva poena. Tajmaut Urlepa. Jedno bacanje za Vukčevića uspešno posle toga. Poeni i za Koprivicu i to je to...

8. minut (65:85) - Matijas Lesor postiže dva poena, posle trojke Kube Karolaka. Nije pogodio Lesor dodatno bacanje. Lukaš Kolenda uspešan za tri poena, ali ne da Ledej da se razlika spusti ispod 20 poena. Gubi loptu i Kolenda.

6. minut (59:81) - Trojka Madara za +21, Olek Dzijeva uspeva da pogodi i smanji razliku za dva poena, potom Zek Ledej gubi loptu. Džastis bezuspešan, ali Gabinski je uspešniji, jer pogađa jedno bacanje. Lesor vraća na +20, potom uvećava Ledej na +22.

4. četvrtina (56:74) - Dimitrik Trajs gubi loptu. Uroš Trifunović promašuje za tri. Zek Ledej je fauliran na šutu od strane Simona Tomčaka, ubacuje oba penala. Dimitrik Trajs za razliku od svog brata koji igra odlično, igra očajno večeras, gubi loptu i Mur pogađa trojku i faktički stavlja tačku na sva dešavanja. Tajmaut Urlepa. Kuba Karolak konačno postiže trojku posle minuta odmora, ali Zek Ledej se vratio novim košem za dva. Lukaš Kolenda neuspešan sa distance.

2. minut (53:67) - Poeni Madara, promašaj Kodija Džastisa i potom još jedan njegov loš potez, jer je napravio faul nad Ledejom. Čim je izašao Trejvis Trajs, koji je bio u naletu, pala je energija kod Poljaka. Samo jedno bacanje pogađa Ledej. Džastis u totalnom kontraritmu, promašaj i za dva.Mur promašuje, potom i Ledej. Kerem Kanter je bacio takav šut za tri poena da se on na kraju zaglavio između table i obruča... Trifunović je izblokiran, a onda je napravio i faul. Tehnička greška za njega, ali Džastis je u očajnom ritmu i ne pogađa ni to bacanje.

3. četvrtina

10. minut (53:64) - Faul Jama Madara, treći. Trajs na liniji penala, pogodio je jedno od dva bacanja. Promašaj Dalasa Mura i skok za Kerema Kantera. I evo pogotka Trajsa za 12 razlike, hoćemo li imati delić drame pred poslednju četvrtinu. Madar prekida nalet Poljaka. Ali evo trojke Trajsa, samo 11 razlike pred poslednju četvrtinu, uzimajući u obzir sve što se dešavalo do sada.

8. minut (47:62) - Promašaj Smailagića, mogao je Karolak da smanji i na 13 razlike da je dao ovu trojku sada... Glas međutim uzvraća promašajem, a Kuba Karolak ne promašuje. Balša nije dao dvojku, ali jeste Smajli i to uz faul Oleka Dzijeve. Trejvis Trajs konačno u svom ritmu, pogodak i faul Jama Madara. Pogodio je i dodatni penal. Sada je fauliran i Jam Madar. Nije pogodio Izraelac prvi put, jeste drugi.

6. minut (42:58) - Trejvis Trajs ne liči na sebe. Košarkaš koji inače treba da bude najbolji u timu Šljonska ima 0/5 na šutu za tri poena posle novog promašaja. Izgubljena lopta - Rade Zagorac. Potom Kevin Panter pravi faul i mora napolje, jer mu je to treći. Kerem Kanter gubi loptu zbog faula u napadu. Avramović promašuje za tri, Kanter ubacuje dvojku iz lepe akcije. Zagorac - faul u napadu. Druga njegova greška u poslednjih 30 sekundi. TV tajmaut. Kuba Karolak ubacuje jedno bacanje nakon faula Trifunovića, Glas promašuje, a Balša pravi faul zbog kojeg Trajs ide da šutira bacanja. Pogodio je oba.

4. minut (37:56) - Džastis ne pogađa za tri. Rade Zagorac poentira za dva uz faul. Nije pogodio bacanje. Izgubljena lopta Oleka Dzijeve, ali potom i ukradena lopta za centra Šljonska. Dvojka Kube Karolaka iz trka u kontri, a Džastis pravi faul nad Panterom. Izgleda da su domaći našli način da zaustave Pantera, koji ponovo promašuje. Na sve to Zagorac pravi faul. Izgubljena lopta Poljaka. Aleksa Avramović poentira iz kontre.

2. minut (35:52) - Kerem Kanter je na poluvremenu izjavio da će se boriti kao u Beogradu da vrati tim u igru. I to pokazuje na terenu sa dva vezana koša na početku drugog poluvremena. Međutim, bušne ruke Poljaka čine da Partizan dođe do poena preko Balše Koprivice iz ofanzivnog skoka. Izgubljena lopta Poljaka, već viđeno...

KK PARTIZAN - KK SLASK Foto: MN Press

2. četvrtina

10. minut (31:50) - Teško je ispričati šta se desilo u ovom posedu Partizana. Elem, mašili su Avramović, Smailagić, potom je ovaj drugi izblokiran od strane Vojčika, a sve se završava izgubljenom loptom Partizana i faulom Pantera nad Džastisom. Dva bacanja su uspešna za Amerikanca. Panter iz fejdaveja pogađa bez problema, ali vraća Kerem Kanter. Opet Panter, sada imamo dvoboj dvojice košarkaša koje razdvaja jedno slovo u prezimenu. Kodi Džastis pogađa i trojku, ali tu je Kevin Panter. Kraj prvog poluvremena.

8. minut (24:44) - Teško je izbrojati ove izgubljene lopte Šljonska, niti to treba pokušavati. Matijas Lesor promašuje, Kerem Kanter hvata loptu i potom je Avramović načinio prekršaj. Džastis i Trajs promašuju za tri poena. Biće zanimljivo čiti Urlepov komentar posle utakmice, jer na sve dolazi i trojka Kevina Pantera. Slovenac traži minut odmora. Postigao je poene Kanter, ali se Vojčik potrudio da faulom poništi dobar minuli rad. Jedno pogođeno bacanje. Izgubljena lopta Kerema Kantera.

6. minut (22:40) - Dmitrik Trajs čini prekršaj nad Zekom Ledejom. Izgubljena lopta Tristana Vukčevića. Na kraju silazna putanja i poeni za Simona Tomčaka. Bizarno ili ne, ovaj igrač ima 3/3 na šutevima za dva poena večeras. Prosek u ovoj sezoni mu je 2,4 poena.Nema pogotka za Madara, ali Poljaci opet gube loptu. Nemaju ritam... Zek Ledej ga ima, postiže dva poena, Dmitrik Trajs promašuje, a Vukčević zakucava uz prekršaj i nevericu Urlepa koji traži objašnjenje od sudija. Dodatno bacanje promašuje Tristan.

4. minut (20:36) - Užasan i nepraktičan napad Poljaka, blokada Jama Madara. Međutim, Tristan je pojurio i napravio faul u napadu. Sada se Simon Tomčak ističe kao neko ko bi možda i mogao da pokrene usporene domaćine. Dmitrik Trajs se nadovezuje sa dodatna dva poena, a Zek Ledej promašuje trojku, odnosno faul u napadu čini Madar. Izgubljena lopta Lukaša Kolende. Tajmaut Obradovića. Madar za dva, njegova pozicija, bilo je to vrlo lako. Neverovatno je šta sada radi Kolenda, ovo mu je drugi put vezano da gubi loptu.

2. minut (16:34) - Karolak opet ne pronalazi šut za tri poena. Tristan Vukčević to čini, ali usledio je odgovor Simona Tomčaka za dva. Ovaj igrač inače ne dobija neku veliku minutažu kod Andreja Urlepa u Energa Basket ligi. Lesor sada zakucava. Jednostavno, deluje kao da Partizan može da ubaci 100 poena, ako se nastavi u ovakvom ritmu. Pomenuti Tomčak je promašio i dva penala, ali Partizan za 24 sekunde nije uputio šut ka košu.

KK PARTIZAN - KK SLASK Foto: MN Press

1. četvrtina

10. minut (14:29) - Ukradena lopta Jama Madara. Prekršaj Lukaša Kolende, dva slobodna bacanja za mogućih +20. Kakav užas od Poljaka, verovatno se ni sami nisu nadali da će ovako startovati pred domaćom publikom. Pogodak Izraelca, jedan, pa i drugi. Konačno malo akcije od Šljonska, trojka Kube Karolaka. Na drugoj strani loš potez Radeta Zagorca, koraci. Dmitrik Trajs promašuje za dva... Promašaj i Zeka Ledeja, poslednji napad za Poljake. Prolazi do kraja Lukaš Kolenda za koliko-toliko pristojnih 15 razlike.

8. minut (9:27) - Avramović hoće da vrati trojku, ali u tome ne uspeva. Na to se nadovezuju još dva poena za Lukaša Kolendu, potom i promašaj Kevina Pantera. Tu je ipak Matijas Lesor da vrati loptu u obruč. Kolenda gubi posed za Šljonsk. Fauliran je Rade Zagorac, to je prvi prekršaj za Kubu Karolaka. Biće bacanja pokazuju sudije. Zagorac samo 1/2. Gabinski ne pogađa tri, tu je Olek Dzijeva na skoku, ali ni Karolak ne može da ubaci trojku. Zato Ledej može i to je +18.

6. minut (7:21) - Ovaj meč se pretvara u pravi horor film za Urlepove momke, jer Aleksa Avramović dolazi do devetog poena posle trojke. Kuba Karolak ne pogađa za dva, a Kevin Panter je povisio na +15 posle manje od pet minuta igre. Ni Kerem Kanter nije pogodio, ali posle dužeg vremena promašaj Partizana, neuspešan je Panter. Mnogo izmena sada, pre svega kod domaćih. Svata Urlep da ovako jednostavno ne može sa crno-belima. Trajs je izblokiran na šutu za tri, Balša je povisio na +17. Da li je ovaj meč već gotov? Aleksander Dzijeva je tu da nas razuveri, njegova trojka!

4. minut (4:14) - Nema još poena za ekipu Šljonska, Aleksa Avramović uspeva da poveća na šest razlike. Potom konačno Trajs prekida sušu, ali Kevin Panter je bio brz da uzvrati. Ništa od trojke Kerema Kantera, ali zato je tu Aleksa Avramović da natera Andreja Urlepa da zatraži minut odmora. Vrlo loš početak Šljonska. Evo reakcije i bacanja za Kerema Kantera, kojeg je faulirao Smajli. Pogodio je oba penala Turčin. Međutim, Partizan kao da ne može da promaši u Hali "Štulecija", jer Aleksa Avramović stiže do nova dva poena, pa i do ukradene lopte. Iz svega su se izrodila još dva poena za Balšu iz zakucavanja.

2. minut (0:4) - Prvi napad je za ekipu Partizana. I odmah blokada sjajnog Dzijeve, koji će biti pretnja za Partizan. U nastavku dugačak napad za Poljake, posle kojeg sa poludistance promašuje Kanter, brat Enesa. Smailagić iz odbitka dolazi do poena pod košem, posle čega Džastis gubi loptu, a Panter stiže do poena iz zakucavanja. Loše su se u meč uveli domaći, sada je izblokiran i Aleksander Dzijeva.

STARTNE POSTAVE

Šljonsk Vroclav: T. Trajs, Karolak, Kanter, Džastis, Dzijeva

Partizan: Panter, Zagorac, Avramović, Koprivica, Smailagić

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Svi pamte onu tesnu završnicu od jesenas iz "Štark Arene" kada je ekipa Andreja Urlepa imala pobedu u svojim rukama i na dva minuta do kraja vodila je sa +5 (68:73), a potom je uspela da sve to prokocka i Partizan je košem Nemanje Dangubića na pet sekundi do kraja došao do trijumfa. Usledio je napad Šljonska u kojem su se Poljaci žalili na prekršaj, ali sudije su ostale neme. Evrokup je potom u saopštenju objavio da je sastav iz Vroclava zaista bio oštećen.

Partizan će večeras imati još jednu dodatnu pretnju na drugoj strani, pošto se u takmičarski ritam vratio fenomenalni Trejvis Trajs. Amerikanac je prvi susret preskočio zbog povrede, ali sada od kako se oporavio, ređa fenomenalne partije. On je tako na minulih šest utakmica postigao 20 ili više poena, pa će uz Aleksandera Dzijevu koji će biti "toranj" za Poljake u reketu biti ime na koje će morati da se obrati najviše pažnje.

Očekuje se da Hala "Štulecija" bude ispunjena do poslednjeg mesta, a Željko Obradović je naglasio da će se u opticaju za večerašnji susret naći i Balša Koprivica i Jam Madar, koji su imali manje povrede. Na drugoj strani, Poljaci nemaju većih problema sa rosterom i pokušaće da dođu do trijumfa, jer i oni imaju svoju računicu posle zvanične eliminacije Lokomotive Kuban.

Naime, oni trenutno zauzimaju osmo mesto, poslednje koje vodi dalje u plej-of i želeće da sa pobedom faktički obezbede prolaz dalje ispred italijanskog Trenta protiv kojeg imaju i bolji međusobni skor.

Utakmicu će sudi trojka u sastavu: Emin Mogulkoč (Turska), Mišel Rosi (Italija) i Vasiliki Caruša (Grčka).

Video: Pucali su obruči u hali: Žilava Igokea preznojavala Partizan, ali crno-beli su je slomili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    22. mart 2022 | 19:23

    Realno trebamo poštovati ovog protivnika jer su se oni takodje ugasili kao naš najveći BIVŠI rival zvezda, ali su izmirili dugovanja i ponovo nastupaju.Nisu tražili rupe u zakonu i prodavali grb i ime.Zovu se isto od osnivanja.Nisu oni koledz basket radnicki basket fmp fmp2.Docekali nas aplauzom jer su svesni da su mizerni naspram nas bas kao i fmp ali oni nas mrze jer nikad nece ostaviti trag u Evropi koji je Partizan i tacka.

  • xaxa

    22. mart 2022 | 19:33

    Na koju foru igraju ovi poljaci evrokup? Pa ove bi studentski centar dobio 20 razlike lagano

  • Grobari

    22. mart 2022 | 20:47

    CRNO BELI, SAMO NAPRED!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA