≫ 

Čović o izbacivanju Rusa: "Jako ružno, očekivao sam drugačije rešenje... Kakva je sada perspektiva Evrolige?"

Predsednik Zvezde izneo je svoj stav o brisanju rezultata ruskih klubova u elitnom košarkaškom takmičenju

  • 19

Evroliga je juče donela tešku i nepopularnu odluku da zbog situacije u Ukrajini isključi sve ruske klubove iz daljeg toka takmičenja. Tako više nećemo gledati CSKA iz Moskve, Zenit i Uniks u eliti, a Lokomotivu Kuban u Evrokupu.

Sve to dobro je uzdrmalo košarkašku Evropu. Napravljene su velike rotacije i promene, a ekipa Crvene zvezde je nakon "prekrajanja" tabele došla u situaciju da se možda izbori i za mesto među osam najboljih. Upravo to je komentarisao Nebojša Čović, predsednik kluba.

- Ja sam mislio da će to biti stvarno privremeno, taj period koji smo imali od nekih mesec dana. Posle jučerašnje odluke smo ušli u jednu komplikovanu situaciju. Niko nije očekivao, ni priželjkivao rat i kao posledicu svega toga imamo i ove komplikacije. Prvo, poslednji sam čovek, kao i svi mi u ovoj zemlji kroz šta smo prošli da se sankcije primenjuju. Mi smo i taj deo prošli. Očekivao sam da će se pronaći drugo rešenje, barem izmeštanjem ruskih klubova na neki drugi teren, Beograd ili neko drugo mesto. Nije se to dogodilo, izglasano je njihovo isključivanje i za mene kao čoveka koji je 50 i kusur godina u sportu je to nešto što je jako ružno, da vi izbrišete klubove i rezultate.

Istakao je da mu nije jasno na koji način će se sada uopšte razvijati Evroliga kao takmičenje, a misli da ne treba stvarati pritisak zbog rezultata.

- Komplikovana je situacija, kakva je sada perspektiva Evrolige? Mi imamo i neke pobede, vi znate da se svaka od njih premira sa 37.000 evra. Nemamo informacije, nama su brisane dve pobede. Treća stvar, medijsko i javno spekulisanje, Zvezda će otići ovde, zauzeće to i to mesto, to nam ne treba uopšte. Mi smo to mesto zaslužili našim rezultatima i pobedama, pa koliko ih imamo, imamo. Ne želim da to bude neki pritisak. Na neki način mi je sve ovo ružno.

Saša Obradović Foto: ATA Images

Predsednik Zvezde tvrdi da klub nije bio u mogućnosti da glasa kada je bila doneta odluka o isključivanju Rusa iz takmičenja.

- Nismo bili u situaciji da glasamo. Kada smo mogli da glasamo oko načina na koji će se napraviti rezultati kroz koeficijent ili nešto drugo, mi smo zauzeli poziciju da se sve broji. Ovih 11 klubova je donelo takvu odluku i ne znam sada ni kakva će sledeća sezona biti. Ovo nažalost sve što se događa se ne smiruje i dodatno kulminira i odražava se tamo gde ne treba, na sport i kulturu. Perspektiva Evrolige i Evrokupa je onako neizvesna, šta je to i kako će izgledati sledeća sezona, na jedan korak smo od nje. Ne mogu da prognoziram, žao mi je i krivo što su doneli takvu odluku, sad šta će se dalje desiti, videćemo.

Pita se šta će biti sa Evroligom u budućnosti, jer veliki broj sponzora dolazi upravo sa istoka Evrope.

- Otvara se još jedno pitanje, CSKA je deoničar i suvlasnik lige, to otvara neke druge planove i mogućnosti. Ne znam kakvi su ugovori, ali postoje pravne klauzule koje mogu da se tumače kada odu u ruke advokata. Ne samo za iduću sezonu, gledajući perspektivu, ne znam kako će ruski klubovi da se ponašaju, imajući u vidu da ima značajnih ruskih sponzora u okviru Evrolige.

Misli da bi ovo mogla da bude prekretnica za evropsku košarku, barem onu klupsku.

- Mi nemamo u tom smislu nikakvo opterećenje da odigramo do kraja. Naše ciljne tačke su da odbranimo titulu u ABA ligi i odbranimo titulu u domaćoj ligi. I u domaćoj ligi, zbog FIBA prozora, imaćemo problem sa tim kakav će biti model Superlige Srbije, nije se vodilo računa kada je trebalo. Znalo se kada su prozori i reprezentativne pauze. Jedini benefit koji može da se desi jeste da ljudi iz FIBA i Evrolige konačno sednu i naprave dogovor, jer ovo sve ne vodi ničemu. Nekako, posle svih ovih odluka sam sport i segment sporta koji se zove košarka je izgubio smisao. Odigraćemo do kraja, pa šta bude bude.

Nebojša Čović Printskrin: Prva Tv

Stava je da Evroliga i FIBA treba da se usaglase i dogovore jedno vrhovno takmičenje umesto podela koje trenutno postoje.

- Mislim da evropska takmičenja svesti na jedno. Na osnovu iskustva koje imamo od nekoliko sezona unazad, preveliko je opterećenje za igrače. I ono što je takođe jako važno, nismo svi ravnopravni. Mi treba u regionalnoj ligi da izginemo, a neki imaju prohodnost šta god uradili. Treba poštovati nacionalna i regionalna takmičenja, koje takođe treba preispitati. Ovo više nije humano. Imali smo haos zvani korona, sada je na to došao novi haos. Ne možete igrati četiri utakmice nedeljno, možemo da igramo svaki dan, ali videćemo kakav će biti kvalitet i koja će biti cena toga. Treće, nešto što ide jako često, a znamo koliko je važno da imate praćenje medija i svega ostalog... Nadam se da to vide i oni koji imaju odgovornost, da se pogleda model fudbala, treba ispoštovati nacionalna prvenstva.

Ne zna kako će izgledati naredna sezona u Evroligi, niti želi to da prognozira.

- Potpuno je nemoguće. Ne znam, bilo je priča o 18 klubova, 20 klubova, 22 kluba... Da će Evroliga ostati pod ingerencija EKA, a da će Evrokup pratiti kombinacije sa FIBA. Neki imaju ugovore vezane za Evrokup. Rano je prognozirati bilo šta. Tu smo da pomognemo idejama i razmišljanjima, ako nas neko pita.

Predsednik Zvezde ne zna ni da li je bilo nekakve pravne reakcije od strane ruskih ekipa posle donete odluke.

- Ne, barem ih mi nismo imali. To je posao Evrolige, kao i gospodina Vatutina iz CSKA, koji nije neiskusan. To je velika mašinerija, imaju razne sektore, pa i pravni sektor. Ne verujem da je bilo ko doneo takvu odluku sa zadovoljstvom. Ni ti klubovi nisu glasali, ali države su države i Vlade su Vlade, a ti klubovi pripadaju nekim državama. U celom ovom svetskom haosu, koji će sa sobom nositi velike posledice, ne samo u svetu sporta, nego i šire.

nebojša čović Foto: youtube/euroleague

Potom se ponovo osvrnuo na sve što čeka Zvezdu u nastavku sezone. Nije hteo da prognozira kako će teći oporavak Lazića i Kalinića.

- Videćemo kakva je šansa. Mi smo našu poziciju na tabeli napravili na osnovu rezultata. U ovoj sezoni specifičnoj sa koronom, moglo je da bude i gore. Pokušaćemo da odigramo do kraja najbolje što možemo. Dva važna igrača, Lazić i Kalinić su pod povredama. Pokušavamo da ih vratimo, to je u oblasti medicine. Gledaćemo da bude što pre.

Ponovio je da neće spekulisati o narednoj sezoni i o tome da li će doći do stvaranja nekog novog takmičenja.

- U ovom vremenu, sa ovakvim tankovanjem haosa na haos, najveća greška je spekulisanje, a naročito to gurati u javnost. Nama malo fali da se "primimo" na te stvari. Jedino ako neko u medijima ubaci dezinformaciju, pa slučajno pogodi, on zna sve. Ako promaši, onda nije važno. Ne bih ulazio dalje u taj prostor.

Video: Čović: Susrećemo se sa velikim iskušenjima, spinovima da smo miljenici, imamo para i da rasipamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Златокоса

    23. mart 2022 | 19:53

    Вратити све спортисте и клубове из РФ на терене. Целокупно становништво Европе зна да су спортисти апсолутно недужни кажњени санкцијама. Као што целокупно становништво Европе зна да није Путин Хитлер и да у Руској Федерацији нема нацизма. Тако да ни РФ није претња било коме у Европи. То је најчистија антифашистичка земља на европском континенту. И они који су мислили да је мрачна и хладна, заправо су жртве деценијске пропаганде новинара и уредника заврбованих од стране ЦИА. Који су имали задатак да држе медијску Гвоздену завесу док се не одлуче за напад на РФ. А ко је на супротној страни спектра у односу на антифашизам. Па фашизам и нацизам. Лако је погодити. Сол Инвиктус

  • Avangarda

    23. mart 2022 | 20:46

    Tebe sinkole samo boli jak Partizan i to nam je svima jasnooo. To je tvoja prikrivena poruka ..

  • Lun kralj ponoći

    23. mart 2022 | 21:07

    Ovim ne verujem ni jedne reči sve što kaže kamuflira i misli obratno. Čović je takav tip do podne mrzi Partizan od podne sve klubove na svetu samo voli svoja dva FMP-a. Očekujem i sutra saopštenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA