≫ 

Cedevita Olimpija dobila dramu sa Partizanom: Neverovatni Blažič bio noćna mora za crno-bele, Ferel meč-viner!

Iako je gubila tokom većeg dela meča, domaća ekipa je na kraju ipak upisala vrednu pobedu posle neverovatnog poslednjeg minuta

Koliko borbe i koliko drame u Tivoliju! Bezmalo dva časa i 10 minuta potrajala je utakmica između Cedevita Olimpije i Partizana, u kojoj je domaći tim gotovo sve vreme kaskao za crno-belima, a na kraju je uspeo da dođe do velike pobede i da nastavi svoj pobednički niz u svim takmičenjima. Heroj je Jaka Blažič, koji je bio nerešiva enigma za pulene Željka Obradovića, ali sve posle ludog poslednjeg minuta - 81:79.

Prvo je Jogi Ferel pogodio za tri poena, potom je Panter poravnao na oko 45 sekundi do kraja, a onda smo gledali neverovatno većanje tročlanog veća sudija, posle jednog koša Alena Omića. Odluka je bila mrtva lopta, posle koje je Ferel pogodio za dva, Partizan nije iskoristio svoj napad i nastavilo se sa haosom.

Cedevita Olimpija je izgubila loptu, potom je Avramović jurnuo u kontru, a Ferel izbio loptu u aut. Ostalo je 0,6 sekundi, ali koša nije bilo, Panter je ispustio loptu posle izvođenja auta. Kakva je eksplozija oduševljenja usledila u Tivoliju...

Bila je ovo prava rovovska borba dva tima uz mnogo nervoze na obe strane. Sudije su imale pune ruke posla, što se naročito ogledalo u prvom poluvremenu koje je potrajalo gotovo sat vremena, a tokom kojeg smo videli mnoštvo nesportskih, tehničkih grešaka, kao i običnih prekršaja.

Ali i pored toga, uvodnih 20 minuta bilo je jako efikasno i nijedna od ekipa nije uspela da se odlepi na neku ozbiljniju razliku. Uglavnom je Partizan bio taj koji je bio u prednosti, ali se Cedevita Olimpija jednostavno nije dala prevariti i konstantno je disala za vratom.

Velike probleme na šutu za tri poena, Slovenci su nadoknadili izvrsnim skokom. Sa druge strane, Partizan je uvek za poene mogao da se osloni na sjajnog Aleksu Avramovića, koji je potvrdio da se nalazi u maestralnoj formi još od večitog derbija sa Crvenom zvezdom.

Prva četvrtina krenula je vrlo uzbudljivo. Partizan je preko Zagorca i Avramovića stigao do početne prednosti koja je istopljena uz koševe Ferela i Blažiča na drugoj strani terena. Koliko su srčano igrali i jedni i drugi govori i situacija iz sedmog minuta kada su se Jaka i Aleksa našli u klinču posle proslave gostujućeg igrača, a zbog čega je Omić potom dobio tehničku zbog reakcije. Na kraju uvodnih 10 minuta bilo je +1 za crno-bele.

Nešto bolju energiju posedovao je Partizan i na početku drugog poluvremena. Stigao je do +6, delovalo je da će možda uspeti da prelomi Cedevita Olimpiju, ali usledio je novi pad u igri i velika nervoza tokom koje smo videli bezbroj nesportskih i tehničkih grešaka. Panter i Smailagić su loše prošli, naročito drugopomenuti koji je zbog toga dobio četvrti faul već u prvom poluvremenu, mada ni Kevin nije mogao da se pohvali. I pored svih problema, crno-beli su čak uvećali prednost na +3 na odmoru.

U trećoj četvrtini, Željko Obradović se odlučio da rizikuje, pa je tako dobro vreme na parketu uprkos faulovima zadužio Alen Smailagić, pa i Kevin Panter. To se gostima isplatilo, pošto su uspevali da nastave sa diktiranjem ritma. Cedevita Olimpija je nakon početnog nadahnuća potonula, pa je Partizan posle pogodaka Pantera i Ledeja u samoj završnici obezbedio nešto komotnijih šest razlike pred završni period. Daleko od toga da je ovaj meč bio rešen.

To se i potvrdilo u završnih deset minuta. Iako je Partizan stigao u jednom momentu i nadomak dvocifrene razlike, ponovo je usledila furiozna serija Jake Blažiča. Slovenac je samo pripremio teren za ono što nas je sačekalo u završna dva minuta.

Uspela je Cedevita Olimpija potpuno da se vrati u utakmicu, a potom i da preko Jogija Ferela prvi put povede posle dugo vremena. Usledio je već opisani kraj utakmice, neverovatna drama i pobeda domaćeg tima, koji nastavlja da "grize" za treće mesto na tabeli.

STATISTIKA UTAKMICE

Cedevita Olimpija - Partizan 81:79 (22:23, 21:23, 18:21, 20:12)

Gledalaca: 4.500

Dvorana: Tivoli, Ljubljana

Sudije: Uroš Nikolić, Miloš Koljenšić, Sašo Petek

Cedevita Olimpija: Pulen 3, Ferel 13, Edžam, Dušlak, Murić 6, Ogust 7, Blažič 25, Ščuka, Omić 13, Dragić 14, Radovanović, Habot

Partizan: Panter 18, Vukčević, Ledej 13, Zagorac 4, Avramović 21, Koprivica 2, Smailagić 6, Mur, Glas, Lesor 4, Trifunović 4, Madar 7

Tok utakmice

4. četvrtina

10. minut (81:79) - Izjednačenje, Kevin Panter! Poslednji minut u Tivoliju! Omić vraća loptu u koš, šta kažu sudije? Sviran je faul Omiću? Da... Konsultacije sudijske trojke. Neverovatno... Gledaće se snimak. Drama na vrhuncu. Svi sada gledaju snimak, tročlano sudijsko veće će odlučiti o ovome. Pet minuta traje odluka, na kraju mrtva lopta. Neverovatna i vrlo nejasna odluka. Ferel pogađa, još 28 sekundi... Panter promšuje, lopta za Dragića. Faul Madara.

9. minut (79:77) - Lako polaganje Alena Omića. Odličan napad Cedevita Olimpije... Faul Omića, dva slobodna bacanja. Nadrealno je šta se sada dešava u Tivoliju. Dva promašena bacanja Avramovića, pa izgubljena lopta Pulena, pa potom izgubljena lopta Alekse Avramovića. Nema trojke Blažiča, Ferel pogađa trojku! Vodi Cedevita Olimpija!

8. minut (74:77) - Opet Panteru lopta izlazi iz obruča, ali ofanzivni skok Ledeja. Kakav napad, šta se ovo dešava... Kakva borbenost i jednih i drugih, na kraju vrlo loš način da se sve ovo završi, Trifunović je napravio korake. Murić pogađa preko Lesora, sada je samo tri razlike i tajmaut traži Željko Obradović. Imaćemo dramu, iako je Partizan imao lepu zalihu do pre samo 30 sekundi. Dva slobodna bacanja za Matijasa Lesora posle novog prekršaja. Ne pogađa Lesor... Ne pogađa nijedno! Izlazi lopta Pulenu iz obruča... Na kraju napad za Partizan. Sada ni sudije ne znaju šta da dosude, mnogo konsultacija, nisu ni oni sigurni. Lopta ostaje za Partizan. Nema trojke Pantera.

6. minut (72:77) - Istekao je napad Cedevita Olimpije. Izbacio je loptu Blažič na vreme, ali obruč nije pogodio. Faul Zeka Ogusta. Kakav pogodak Kevina Pantera i to preko Jogija Ferela. Vrlo sumnjiva situacija, pošto sudija Petek dosuđuje loptu za Cedevita Olimpiju. Ali nema realizicije za domaće! Sada Madar sjajno proigrava Lesora za +8! Prekršaj Lesora, neće ga to zaboleti posle ovog sjajnog zakucavanja. Kakva trojka Jake Blažiča.

4. minut (69:73) - Opet promašaj Pantera, izlazi mu lopta iz koša. Sam kao duh Dragić na šutu za tri poena. Trifunović prolazi na polaganje. Tajmaut Jurice Golemca. Dragić pogađa za tri poena, prosto neverovatno. Panter ne može da vrati, ali tu je Trifunović sa skokom. Na kraju faul Blažiča. Mrtva lopta na sve ovo, opet strelica favorizuje Partizan. Nakon svega, Željko Obradović traži tajmaut. Kakva konfuzija na terenu. Madar nije pogodio za tri poena posle ovog minuta odmora.

2. minut (66:71) - Ledej prolazi do kraja iz kontre. Na drugoj strani zakucavanje Ogusta, a da nismo stigli ni da ga vidimo, jer je toliko brza bila ova akcija Cedevita Olimpije. Mnogo je petljao Partizan potom, ostale su samo dve sekunde za napad. Trifunović nije pogodio ni obruč. Užasan faul, Blažič pogađa i imaće penal. Traži i podršku publike, hoće da Tivoli proključa. Jaka Blažič je precizan. Sam je Ledej i promašio je, potom promašuje i Madar sa distance. Faul Ogusta. Madar je pogodio iz prodora. Gubi loptu Dragić, sada Lesor pravi faul u napadu. Neverovatno koliko grešaka na obe strane... Ni Ogust ne pogađa.

3. četvrtina

10. minut (61:67) - Ferel opet, sada za tri poena! Panter pogađa pod faulom za tri, au kakav koš! Biće i dodatno slobodno bacanje. Sada je Pulen besan na sudije, ali nema tehničke greške. Pogodio je i penal Kevin. Ponovo imamo +5 za Partizan, nakon čega Zek Ogust pravi prekršaj u napadu. Ukradena lopta Dragića i na kraju koš. Opet pogodak Partizana uz faul, sada je to uradio Zek Ledej za dva poena, a Edžam je načinio prekršaj. Pogađa košarkaš Partizana i ovaj penal. Koliko sada promašaja Cedevita Olimpije u poslednjem napadu... Nisu dali koš, +6 za Partizan pred poslednju deonicu.

8. minut (56:60) - Dva slobodna bacanja za Zeka Ledeja, oba su realizovana. I Jaka Blažič igra neverovatno, njegov 19. poen posle ovog prodora. Sam je Ledej i pogađa i to nakon što se opet kolebao Rade Zagorac, iako je bio sam na šutu. Sam je Ledej ponovo, ali sada mu lopta izlazi iz obruča. Faul Zagorac. Opet prekršaj, sada Madara. Ferel pogađa sa poludistance.

6. minut (52:55) - Ledej je sam, na kraju faul Murića. Koraci Radeta Zagorca... Nije mogao da napravi prednost leđima u odnosu na Zorana Dragića. Alen Omić namešta poluhorog i pogađa. Na kraju faul nad Zagorcem, ispunila je Cedevita Olimpija bonus. Koraci Lesora. Nema trojke Ferela, kontra Partizana i kažnjava to Avramović. Tajmaut traži Golemac. Sjajna rampa Avramovića nad Omićem, ali ne vredi, jer Omić ipak postiže dva poena.

4. minut (48:53) - Kevin Panter sada pogađa i za tri! Zaglavio je loptu Jaka Blažič između koša i obruča, mrtva lopta i posed za Partizan. Željko Obradović se ljutio na nekog u odbrani. Panter pogađa, vezuje sedam poena. Promašaj Murića, ali sada su se spetljali gosti. Vrlo trapavo je to izgledalo. Dragić i Omić ne pogađaju... Opet trči Panter, ali je sada fauliran od strane Blažiča. Ništa od pogotka ni za Partizan, onda faul Omića. Nogom igra Omić.

2. minut (48:48) - Ponovo promašaj Blažiča, promašaj i za Smailagića, koji ima četiri faula. Sada pogađa Jaka Blažič trojku. Avramović iz nemoguće pozicije promašuje trojku, ali lovi loptu Zagorac. Kevin Panter sa poludistance ne greši. Ispao je Lesor prelako u odbrani, Omić poentira.

2. četvrtina

10. minut (43:46) - Koprivica isprva ne pogađa, pa se ispravlja. Potom sjajan napad Cedevita Olimpije i koš Omića. Avramović još jednom pogađa, 16 njegovih poena za poluvreme. Neko je sada igrao nogom, a na kraju napada i koraci Alena Omića. Avramović ponovo za tri! Tajmaut Jurice Golemca na oko 30 sekundi do kraja poluvremena. Pogodak Blažiča i to uz prekršaj. Sada je besan Željko Obradović, tehnička za Smajlija. Četvrta lična greška, samim tim. 10/10 gađa Blažič. Uh, kakva blokada Zeka Ledeja! Na kraju kratak Ferel. I konačno je gotovo prvo poluvreme.

8. minut (37:39) - Nema trojke ni za Smailagića. Dragić prolazi na drugi obruč, a prethodno je promašio zicer. Tajmaut za Željka Obradovića. Ipak maločas nije bila tehnička za Madara, nego za Pantera. Smailagić je uneo loptu u koš iz jako teške pozicije. Faul Koprivice, još bacanja za Cedevita Olimpiju - biće to 20. penal za domaće, a ni 17 minuta nije odigrano! Oba su realizovana. Na kraju Avramović! Sjajni Aleksa, kakva trojka, samo se mrežica zatresla. Na drugoj strani mrtva lopta i posed za Partizan. Faul Omića, onda prekršaj Koprivice i to treći. Zaista previše prekršaja i predugo traje ovo poluvreme. Pogodak, pa promašaj, a onda i ponovljeno bacanje, no i to je promašaj.

6. minut (32:34) - Ništa od trojke Ledeja, Lesor na ofanzivnom skoku. Na kraju opet lopta za Ledeja, promašaj. Na sve to, faul Madara nad Dragićem. Gledaće sudije snimak, može ovo biti i nesportski faul. I da, to je odluka posle pregledanja snimka. Dragić pogađa oba penala. Radovanović ne uspeva da dovede Cedevita Olimpiju u prednost. Panter gubi loptu, za sada ne baš dobra njegova igra. Ogust će imati nova dva bacanja, sada zbog Smailagića i njegovog faula. I opet je promašio oba penala, baš kao na kraju prve četvrtine. Na kraju nesportski faul Smailagića. Ipak običan posle pregledanja snimka. Sada koš za Madara na drugoj strani... Cedevita Olimpija opet promašuje. Tehnička Madar, prvo poluvreme preti da potraje barem sat vremena. Pogodak Jogija Ferela.

4. minut (29:32) - Faul pravi Murić, ljut je i on na nešto... Uroš Trifunović je bio sam na šutu za tri, ali nije pogodio za razliku od Zeka Ledeja maločas. Sada je Pulen sam, a ni on ne pogađa. Jogi Ferel ne promašuje, ponovo imamo meč na jedan posed. Lesor je hteo na snagu, na kraju kontra za Pulena, nema poena. Idemo na drugu stranu, ne idemo... Tehnička greška za Juricu Golemca. Panter pogađa sa linije za slobodna bacanja. Madar za tri, koliko sreće. Ušla je lopta u koš, izašla i vratila se, +6! Tajmaut za Juricu Golemca. Kako je sada ispao Zek Ledej, još jedna njegova greška u odbrani. Tri poena za Ogusta iz ove akcije - 2+1.

2. minut (24:28) - Lesor zaustavlja Melvina Edžama. Evo konačno prvog pogotka za Pantera i to za dva poena. Murić je promašio ceo obruč, ali je tu Ogust koji zakucava na drugi obruč. Panteru izlazi lopta iz obruča, ne može da pogodi ni Pulen, a Ogust je na kraju izbio loptu u aut. Ledej je sam u ćošku i pogodio je trojku. Imao je sve vreme ovog sveta da se namesti za taj šut. Na sve to dolazi i faul u napadu Zeka Ogusta.

1. četvrtina

10. minut (22:23) - Avramović je realizovao jedan od dva penala. Na drugoj strani bacanja za Dragića, a Slovenac je uspeo da pogodi oba. Realizacija penala za domaće - 9/9! Avramović je sada kratak na šutu za tri, a Dragić blokira Zeka Ledeja. Još jedan faul i to za Avramovića, ide i on na klupu. Usporila je malo igra i odužila se ova prva četvrtina zbog velikog broja prekršaja. Pogađa Jaka Blažič oba puta, Partizanu nije htela lopta u obruč. Zek Ogust je samo hteo da bude atraktivan na drugoj strani, a lopta je otišla napolje. Pogodak za Trifunovića, a na drugoj strani Madar izbacuje loptu u aut. Ništa od ovog napada Cedevita Olimpije... Madaru beži lopta napolje, ostaje 2,9 sekundi za domaće. I kakva glupost Zeka Ledeja, bukvalno je sručio Zeka Ogusta na parket i dozvolio mu dva slobodna bacanja. Na njegovu sreću, ovaj nije nijedno pogodio, pa Partizan vodi posle prvih deset minuta.

8. minut (18:20) - Kako igra Aleksa Avramović! Trojka, sjajno igra Čačanin! Sada tehnička greška za Omića... I bacanje za Aleksu, koji već može da bude dvocifren. Inače, u klinču su bili Jaka Blažič i Aleksa Avramović prethodno. Dva pogođena bacanja za Blažiča, pa pogodak Matijasa Lesora. Na sve to trojka kao kap za Džejkoba Pulena. Vrlo efikasno za sada u Tivoliju, nije da se to nije očekivalo... Sada nema trojke Alekse Avramovića, Zagorac ne može da pogodi. Brzo se igra, Ljubljaničani su već promašili, a Partizan je u kontri i Avramović će imati dva bacanja.

6. minut (13:14) - Murić ne može da pogodi šut za tri poena. Puno prostora za Aleksu Avramovića, promašio je, ali je tu bio Rade Zagorac. Sjajan prodor i za Jaku Blažiča, pa će imati dva slobodna bacanja. Jaka precizan, 2/2 sa penala. Panter sada gubi loptu, sjajna rekcija Blažiča. Veliki promašaj Murića, ali ostalo je još šest sekundi za Slovence posle dobre reakcije Dragića. Na kraju, Panter pravi ličnu grešku, drugu. Blažič pogađa za dva. Faul pravi Zoran Dragić. Sjajni Aleksa nastavlja da rešeta koš Cedevita Olimpije, njegov već šesti poen večeras. Konačno jedan dugačak napad Cedevita Olimpije, uspešan je - dobra reakcija Murića.

4. minut (7:10) - Sada i Rade Zagorac dolazi do poena, a Dragić uzvraća i to uz prekršaj, pa će imati i dodatni penal. Pogađa i dodatno slobodno bacanje. Faul sada pravi Jogi Ferel, prvi večeras. Loš šut Alekse Avramovića za tri, brzo ide u tranziciju Cedevita Olimpija, ali Partizan dobro to brani. Avramović potom iz kontre dolazi do zakucavanja. Međutim, Murić je sada sjajno istrčao, a Zagorac ga je snažno udario po ramenu, pa će Slovenac imati dva penala. Oba su realizovana. Opet promašaj Pantera, ali je lopta za Partizan - 0/3 Panter na početku ove utakmice! Kada ne može on, tu je Avramović, lep flouter igrača crno-belih. Novi promašaj i na drugoj strani, a Smajli dodaje dva poena iz kontakta.

2. minut (2:2) - Prvi napad na ovoj utakmici imao je Partizan, ali Panter je promašio prvi šut, potom nije pogodio ni Avramović. Iz velike daljine promašuju Blažič i Ferel, pomalo ishitren napad domaćih. Smailagić je promašio zakucavanje, ali će imati dva bacanja posle prvog faula Murića. Smajli pogađa prvo, a potom i drugo bacanje. Omić je uspeo da se izbori za poziciju uz dosta driblinga i pogodio je polu-horog. Panter promašuje za tri, a nije bolji ni Ferel.

Startne postave

Cedevita Olimpija: Ferel, Murić, Blažič, Omić, Dragić

Partizan: Panter, Zagorac, Avramović, Koprivica, Smailagić

Komentar pre meča

Ekipa iz Ljubljane je u ovom trenutku verovatno i tim sa najboljom formom širom čitave Evrope. Izabranici Jurice Golemca dobili su poslednjih 12 utakmica u svim takmičenjima, izuzevši domaću ligu u kojoj uglavnom igra drugi tim. Olimpija je nakon slabijeg početka sezone uhvatila ritam i pojačana Alenom Omićem i Jogijem Ferelom pokazuje da će moći da zakomplikuje život svim ekipama.

Sa druge strane Partizan čeka meč u dobroj seriji pobeda. Puleni Željka Obradovića slavili su u poslednja četiri meča uključujući i teško gostovanje u Podgorici ekipi Budućnosti.

U prošlosti su dueli Olimpije i Partizana znali da budu i te kako zanimljivi, a posebno se pamti duel u hali "Stožice" kada su odigrana tri produžetka. Ipak, današnji meč biće odigran u legendarnoj hali "Tivoli".

Ovaj meč će imati i posebnu draž za obe ekipe, jer će nositi retro dresove svojih šampionskih generacija iz 70-ih godina prošlog veka.

U prvom meču dve ekipe odigranom u "Štark Areni" pobedu je odnela slovenačka ekipa rezultatom 96:89.

Partizan meč dočekuje sa učinkom 19-3, dok je Olimpija na skoru 14-7.

Video: Bivša NBA zvezda provocirala Grobare, slao poljupce tribinama nakon isključenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bravo

    27. mart 2022 | 19:13

    JAKA BLAZICCCCCCCCCCCC, VIDI SE DA JE IGRAO U ZVEZDI

  • Gaara

    27. mart 2022 | 19:13

    JAKA VREME JE!!!

  • MarkiMark

    27. mart 2022 | 19:11

    Kakav je Partizan klub bio, za svaki respekt ,danas je klub običnih gubitnika. Ovaj jadni Avramovic jednu odigra dobro onda ga nema sedam utakmica. Najgori tip igrača. Nekad bio dobar klub....danas kk poraz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA