≫ 

Prva je i jedina žena na NBA draftu, njena priča osvojila je Oskara: Legendarna Lusia nije dočekala dodelu

Emotivna priča o košarkašici bez dileme je osvojila srca publike

  • 0
Lusia Harris Foto: Profimedia/Everett

Priča o legendarnoj košarkašici Lusiji Haris "Kraljica košarke" osvojila je Oskara na noćašnjoj dodeli u Los Anđelesu.

Kritičari Akademije filmskih umetnosti i nauka odlučili su da ostvarenje, koje su producirali legendarni košarkaši Šekil O'Nil i Stef Kari zaslužuje prestižno priznanje u kategoriji kratkog dokumentarca. Ova priča prati Lusiu Heris, prvu, i jedinu, ženu koja je draftovana 1977. godine od strane Nju Orleans Džeza, sadašnje Jute Džez, kao 137 pika, sedme runde. Ona je izabrane posle 33 muškarca na draftu. Zanimljivo, nikada nije zaigrala u NBA jer je u tom momentu bila trudna.

Lusia je i prva žena koja je postigla poene na ženskom olimpijskom turniru 1976. godine u Montrealu. Sjedinjene Američke Države su tada poražene u finalu od SSSR-a i osvojile srebrnu medalju. Zbog svega što je uradila za košarku, Lusia Heris postala je član Nejsmitove kuće slavnih, a ujedno je i član Kuće slavnih za dame.

Lusia Heris nije doživela da pogleda film koji je snimljen njoj u čast pošto je preminula dva meseca pre dodoele. Tako su u publici bili članovi njene porodice.

Video: Požar na NBA utakmici: Zapalio se zvučnik, vatrogasci među publikom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA