≫ 

Istorijski preokret Kanzasa za NCAA titulu, Karolina promašila 3 trojke za produžetak

Neviđena drama pripala Džejhoksima koji su u prvom poluvremenu gubili i 16 razlike

  • 0
Kanzas Džejhoksi NCAA Foto: AP/Tanjug

Košarkaški Kanzas Džejhoksa napravili su najveći povratak u istoriji nacionalnih prvenstava i rezultatom 72:69 pobedili su Severnu Karolinu u finalu NCAA turnira za sezonu 2021/22!

Džejhoksi su na poluvremenu gubili 15 razlike, a u jednom trenutku u prvom delu imali su i minus 16. Upravo taj zaostatak od 16 poena razlike oborio je rekord koji je do sada držao koledž Lojola Čikago nakon što su se vratili od -15 i osvojili titulu.

Kantas je upisao još jedan istorijski rekord, jer je zaostatak na poluvremenu ikada preokretnut bio -10 kada je Kentaki uspeo da pobedio Jutu.

Kanzas Džejhoksi NCAA Foto: AP/Tanjug

Vodio je Kanzas 68:65 na dva i po minuta do kraja, da bi košarkaši Severne Karoline vezali četiri poena i okrenuli rezultat u svoju korist (69:68). Ipak, Dejvid Mekormak je na 22 sekunde do kraja pogodio težak šut za 72:69 u korist Kanzasa.

Zatim je usledila neviđena drama u kojoj su igrači Severne Karoline promašili dva šuta za poravnanje pre nego što je lopta na pet sekundi otišla u aut. Kanzas je imao +3 i loptu, ali njihov košarkaš Dahuan Haris je slučajno nagazio liniju i nakon video pregldea lopta je ponovo bila u rukama Severne Karoline. Usledio je još jedan šut za produžetak koji nije prošao kroz obruč.

Kanzasu je ovo bio drugi trofej pod vođstvom Bila Selfa. Prethodno su 2008. uzeli titulu nakon što su u poslednjim trenucima pogodili trojku i izborili produžetak, a onda tamo savladali Memfis. Istovremeno, Self je sada izjednačen sa Rikom Pitinom i Džejom Rajtom po broju NCAA trofeja među aktivnim trenerima.

Pomenuti Mekormak je sa 15 poena i 12 skokova bio junak Kanzasa za koji je i Džejlen Vilson takođe ubacio 15. Remi Martin je imao 14, Očai Agbahi 12, dok je dabl-dabl sa 12 poena i 12 skokova ostvario i Kristijan Braun.

Armanto Bekot je u redovima Severne Karoline imao 15 poena i 15 skokova, Er Džej Dejvis je imao 15 poena i 12 skokova, Bredi Manek je upisao 13 poena i 13 skokova, kaleb Lav je takođe imao 13 poena, a Paf Džonson je dodao 11.

Video: Svima je delovalo da će Jokić izgubiti loptu, bio je trapav, a onda je dao koš kako samo on zna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA