"Sport ne može bez politike, to je globalni trend": Čović o potezu Žalgirisa, Evroligi, licemerju Zapada

Predsednik Zvezde izneo stav o poslednjim sportsko-političkim dešavanjima

  • 14
KOŠARKA CRVENA ZVEZDA ČOVIC NEBOJŠA ČOVIĆ Foto: Tanjug/Milica Nikolić

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da klub koji vodi ne želi da ulazi u bilo kakve političke priče, želi biti neutralan koliko god je to moguće, posle gostovanja u Kaunasu gde je ekipa odbila da ponese transparent "Stop ratu" ispisanom na ukrajinskoj zastavi.

Deo evropske javnosti nije blagonaklono gledoa na takav potez crveno-belih, međutim Evroliga je u mređuvremenu rekla svoje: pokrenula je postupak protiv Žalgirisa zbog isticanja Nato zastave kao direktne provokacije za srpski tim.

- Mi smo Evroligi rekli, znajući šta Žalgiris radi otkako je krenula ovakva rusko-ukrajinska kriza da ne možemo u tome da učestvujemo. Da možemo da držimo baner "Stop ratu" što je plemenita poruka, ali mora da bude neutralan - rekao je Čović za TV Prva.

Prvi čovek kluba podsetio je da na mečevima crveno-belih sporadično postoje antiratne poruke.

- Mi smo to držali na prethodnim utakmicama, bilo je u Beogradu i na LED displejevima i išlo je potpuno neutralno. Tri dana ranije smo rekli Žalgirisu da želimo neutralan baner i rekli su nam da sačekamo odluku i kasnije su nam javili da to neće biti moguće. A onda je krenula haranga protiv Crvene zvezde i Srbije - otkrio je Čović.

I ne samo da su igrači Zvezde dovedeni u neprijatnu situaciju, već je i nekolicina navijača doživela da budu fizički napadnuti u Kaunasu.

- Četiri dečaka iz Švedske su imala dve srpske zastave i oni su izbačeni iz hale, a neke informacije kažu da su te zastave zapaljenje, ali ne znam šta se tu desilo - naglasio je Čović i dodao da je Nato zastava u Kaunasu istaknuta u drugom poluvremenu.

- U prvom poluvremenu nije bila ta spektakularna zastava NATO pakta, to se desilo u drugom poluvremenu. Mi smo sve to prošli, nesrećno smo izgubili, a nakon toga je čovek za monitoring Evrolige napisao izveštaj i Evroliga je pokrenula postupak.

košarkaši zvezde i žalgirisa Foto: twitter/donatas urbonas

Crvena zvezda nikada nikoga nije terala, niti će terati da nosi neke druge poruke.

- Prvo nas niko ne može da natera da nosimo neki baner. Šta bi bilo da mi na svakom meču teramo nekoga da nosi baner "Kosovo je Srbija". Neka Evroliga donese odluku, pa ćemo videti kolika je njihova otpornost na političke pritiske.

Zapitao se Čović i šta bi se desilo da su igrači Zvezde držali pomenutu poruku, kkao bi navijači reagovali.

- Mi ne želimo to, bežimo od takve politizacije, a moramo da osluškujemo naše javno mnjenje. Šta bi bilo da smo držali baner, a da smo se vratili. Uopšte se ne stidim takve odluke, odluku su doneli organi kluba, a ne neko lično. Što se mene lično tiče ja sam protiv anti-ruske histerije, to je moj lični stav na koji imam pravo.

I licemerje Zapada je bilo pod lupom Čovića prilikom gostovanja na TV Prva.

- Nije bilo "Stop ratu" od '78 godine kada je ta NATO armada predvođena Amerikancima napala deset zemalja. Nisam video stop ratu kada smo mi napadnuti, bez obzira na to što se Ukrajina tada jako korektno ponašala. Ali Ukrajina sada i Ukrajina tada nije ista zemlja. Ali niko tada nije ništa nosio i sve se to zvalo "Milordni anđeo". Jako puno spinovanja ima, Markale, Račak, pa ovu Buču... Jadan je ukrajinski narod, niko normalan nije za rat, ali ne možete imati selektivnu percepciju. Mi žalimo, držimo se neutralnog položaja i poštujemo principe međunarodnog prava.

Anti-Nato zastava, KK Crvena zvezda - KK Efes Foto: MN Press

Na pitanje da li smatra da politika treba da bude izbačena iz sporta, istakao je da je to nemoguće.

- Politika ne može da se izbaci iz sporta, kao što ni sport ne može da se izbaci iz politike. To je globalni model, ne samo u Srbiji, imaćete stalno stavove navijača na tribinama. Sa tim što je kod nas to dodatno osetljivo jer niko nije odgovarao za ono što nam je urađeno."

Na kraju se osvrnuo i na koreografiju delija koja je izazvala veliku pažnju strane i domaće javnosti.

- To je fudbalska utakmica gde su Delije poslale jednu sjajnu poruku. Svi smo zaboravili da pričamo o Siriji, ko je tamo počeo... Srbija je iskreno protiv rata ko god da je rat izazvao. Mi smo mala zemlja u specifičnoj poziciji - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 19GBP76

    10. april 2022 | 13:53

    Ti si coki vece zlo od svakog rata !!!

  • Razvali ih

    10. april 2022 | 14:23

    Covke care.

  • MarePFC

    10. april 2022 | 14:47

    Svaka cast Covicu, a ne onaj nas Ostaja. KK Partizanu treba jedan Covic, bilo bi idealno da se nije sve ovo dogodilo u prethodnih par godina i da je moguce da Nebojsa jednog dana dodje na celo Partizana. Mislim da onda ni sampionska titula ne bi bila samo pusti san

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA